FIFA şi-a dat corupţii pe mâna legii. 40 de persoane sunt acuzate de luare de mită!

Şeffii FIFA au înmânat 20.000 de probe autorităţilor elveţiene în urma unei anchete demarată în interior, în urmă cu 22 de luni. Nu mai puţin de 1300 de pagini conţine dosarul în care sunt date concrete despre persoanele acuzate, 40 la număr, care ar fi primit milioane de dolari mită la încheierea unor contracte de marketing! 

Scandalul a izbucnit în mai 2015, înaintea Congresului FIFA, când mai mulţi înalţi funcţionari ai forului internaţional au fost arestaţi în hotelul în care locuiau, la Zurich. Investigaţia a fost efectuată de către o firmă americană de avocatură după ce Ministerul Public elveţian şi Departamentul de Justiţie al SUA au anunţat anchete cu privire la corupţia din fotbalul internaţional. 

"Raportul conţine e-mail-uri şi copiile unor contracte care vor fi folosite de autorităţile elveţiene", a declarat o sursă apropiată investigaţiei. În vizorul justiţiei se află oficiali ai FIFA, ai CONCACAF, dar şi reprezentanţi ai unor societăţi de marketing sportiv. O parte dintre ei au pledat vinovaţi, în timp ce alţii au spus că sunt nevinovăți şi vor fi judecați la New York, începând din toamnă.

Ancheta a fost declanşată după ce au apărut dovezi că fosta conducere, în frunte cu Sepp Blatter (Foto: fifa.com), a aranjat organizarea unor turnee finale, în schimbul unor sume de bani. Este vorba despre Cupa Mondială din Germania (2006), Rusia (2018) şi Qatar (2022).

Mai mulţi oficial au fost acuzaţi atunci că şi-au vândut voturile pentru sume importante de bani. Tot în urma unei anchete interne, s-a constat că fostul preşedinte Sepp Blatter şi mana sa dreaptă, Jerome Valcke au primit salarii şi bonusuri în valoare totală de 80 de milioane de dolari. 

Infantino a scăpat basma curată anul trecut

Actualul preşedinte al forului internaţional, Gianni Infantino a scăpat cu bine anul trecut. Acesta a fost achitat în urma unei anchete a Comisiei de Etică a FIFA, care îl acuzase că a folosit avioane private în timpul unor vizite în Rusia şi Qatar, gazdele Mondialelor din 2018 şi 2022, fapt ce a ridicat semne de întrebare în privinţa unui posibil conflict de interese.

FIFA îi cumpărase bilete lui Infantino la o cursă de linie spre Moscova, dar programul a fost modificat, iar Infantino şi staff-ul său au călătorit ulterior cu un avion privat pus la dispoziţie de către ruşi. Cei din Qatar au organizat zborul retur, spre Elveţia, al preşedintelui FIFA. (Foto: fifa.com)

Jurnaliştii de la BBC au dezvăluit în primăvara anului trecut unele costuri autorizate de către şeful FIFA: peste 10 000 de euro pentru saltele de la casa lui Infantino, 8 000 de euro pentru un aparat de fitness "stepper", 1 500 de euro pentru un smoching şi 800 de euro pentru flori...Tot britanicii au mai scris că mai multe persoane din staff-ul lui Infantino, printre care şi noul secretar general al FIFA, Fatma Samoura, nu au trecut testele standard de eligibilitate.

Investigaţia Comisiei de Etică a fost catalogată de la început de către Infantino drept "o încercare de răzbunare din partea unor persoane care nu mai lucrează la FIFA". În vârstă de 46 de ani, Gianni Infantino este preşedintele FIFA din luna februarie 2016, după ce a lucrat peste 15 ani şi jumătate la UEFA, al cărui secretar general a fost începând din 2009.

 

Foto: fifa.com

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!

Case de pariuri online legale recomandate

Abonează-te gratuit pentru a primi cele mai noi ponturi