Fără restricții de vârstă pentru jocurile video, în ciuda potențialelor riscuri

Conform unui raport din 2018 al Digital Australia, 97% dintre familiile australiene cu copii au cel puțin un dispozitiv pentru a ”presta” jocuri video. Dintre acestea, mai mult de 60% au cinci sau mai multe dispozitive. De la începutul anilor 2000, boom-ul tehnologiei mobile a dus la o răspândire nebună a jocurilor video pe PC-uri, laptopuri sau telefoane mobile - devenind una dintre principalele preocupări ale tinerilor. 

Dar odată cu această dezvoltare au apărut și noi pericole, sub forma jocurilor de noroc online. Acestea au rămas în mare parte nereglementate în Australia. Peste 100 de subiecți au participat la un studiu în 2012, iar 69 dintre ei au fost evaluați cu o rată de risc G (+8). 33 din aceștia au fost cșasificați cu indicativul ”G” (audiență generală” de către autoritatea de reglementare din țară. 

Asta se traduce prin faptul că niciun sistem de jocuri de noroc nu a primit restricții în ceea ce privește vârsta participanților. O parte din explicație se referă la modul în care sunt clasificate jocurile. În Australia, clasificările jocurilor video se bazează pe șase criterii: teme, violență, sex, limbă, consum de droguri și nuditate.

Jocurile de noroc intră sub incidența primei categorii - de "teme" și sunt, în general, clasificate în funcție de prezența jocurilor de noroc, a referințelor sau a temelor legate de jocuri de noroc. Dezvoltatorii folosesc sistemul de clasificare în avantajul lor, iar presa a numit inițiativa drept o "prezență de jocuri de noroc acceptabilă”. Jocurile video și cele de noroc tind să se încadreze în trei mari categorii: cazinouri reale online, jocuri de noroc sociale (care pot folosi bani reali, dar pot fi jucate gratuit) și jocuri care folosesc tehnici speciale de joc.

Ultimul tip, inclusiv jocuri precum Candy Crush, utilizează tehnici asemănătoare cu un slot machine, dar nu arată de fapt ca un cazinou. Celelalte tipuri seamănă adesea explicit cu un cazinou.

Cu toate astea, clienții tineri primesc calificativul ”G”. Atunci când copiii și adolescenții intră în jocuri de noroc simulate (cu bani reali sau virtuali), ei au mai multe șanse să ca odată ce devin maturi să joace cu bani reali. Un studiu a constatat că aproape 30% din adolescenții care au jucat poker simulat au jucat, mai târziu, poker cu bani reali. 

Unele companii susțin însă că jocurile pot avea tehnici de jocuri de noroc, fără riscuri pentru copii, atâta timp cât nu există bani reali implicați. Cu toate acestea, chiar dacă jocurile de noroc sunt, în mod obișnuit, "libere", ele reprezintă un risc pentru tineri, putând dezvolta probleme de dependență.

Totuși, sunt și beneficii

Jocurile video nu trebuie să fie dependente de ”mecanica” jocurilor de noroc pentru a fi distractive sau pentru a face bani. Multe dintre cele mai reușite jocuri video de astăzi nu conțin niciun element care ar putea aduce aminte de jocuri de noroc. Unele sunt, de fapt bune pentru tineri, deoarece ajută la dezvoltarea creativității, la păstrarea unei gândiri active sau la dezvoltarea unor noi abilități. 

”Este regretabil, totuși, faptul că unele companii continuă să dezvolte jocuri de noroc și jocuri video anti-sociale. Fără alte acțiuni ale autorității de reglementare, este de datoria noastră să determinăm dacă jocurile video online ar trebui să rămână în afara legilor cu privire la reglementările generale și la restricțiile de vârstă”, au declarat autoritățile australiene.

Pariază legal online

Te așteptă un pachet de bun venit și promoții atractive
Se aplică T&C | Pariază responsabil!