1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Tocmai ni s-a prezentat cea mai bună jucătoare a lumii din handbalul feminin: Henny Reistad

Tocmai ni s-a prezentat cea mai bună jucătoare a lumii din handbalul feminin: Henny Reistad

Marius Huțu
Marius Huțu

2023-12-16 12:27:46

image Tocmai ni s-a prezentat cea mai bună jucătoare a lumii din handbalul feminin: Henny Reistad

Norvegia și Franța se înfruntă duminică, de la ora 20:00, în finala mare a Campionatului Mondial de handbal feminin. Medalia de bronz va fi disputată, trei ore mai devreme, de Danemarca și Suedia.

Vineri seara am asistat la două meciuri grozave de handbal, dat total diferite din punct de vedere al desfășurării. Norvegia a eliminat Danemarca după prelungiri, cu 29-28, după un joc în care a fost condusă 58 de minute. Și care ne-a arătat, probabil, cea mai bună jucătoarea a lumii. Pe urmașa Cristinei Neagu pentru următorul deceniu: Henny Reistad. În a doua semifinală, Franța a făcut un meci perfect în fața Suediei și a câștigat fără emoții, cu 37-28. Danemarca s-a consolat cu faptul că a obținut calificarea directă la Jocurile Olimpice, în timp ce Suedia va lua cea mai bună poziție în turneele preolimpice. În rândurile următoare am vrea să ne oprim însă asupra norvegiencei Henny Reistad, care a fost protagonista unei performanțe absolut incredibile.

Reistad s-a născut în anul primului titlu mondial obținut de Norvegia

Interul de la Team Esbjerg s-a născut în anul în care Norvegia a cucerit primul titlul mondial din istorie din cele patru, în 1999, culmea, după o finală cu Franța, încheiată după prelungiri (cu 25-24). Acum, Henny Reistad a marcat golul victoriei în ultima secundă a jocului cu Danemarca. A înscris toate golurile echipei în prelungiri (6). A contribuit direct la ultimele 8 reușite ale Norvegiei (7 goluri și o pasă decisivă). În total, a adunat 15 goluri (mai mult de 50% din zestrea echipei) și a oferit 2 pase decisive.

Prin cifrele atinse, Henny Reistad a stabilit un nou record la echipa națională a Norvegiei, a numărului de goluri marcate într-un joc. Kjersti Grini a avut vechiul record de 14 goluri, la Mondialul de acasă din 1999 împotriva Australiei. Nora Mork a egalat-o în semifinala olimpică împotriva Rusiei în 2016. Interul de 24 de ani din echipa lui Hergeirsson a stabilit acum performanța din 17 aruncări. Și cu siguranță, Henny nu va fi uitată de danezi pentru mulți ani de acum încolo. Cel mai bun exemplu este chiar Cristinba Neagu. Și ea a terminat cu 15 goluri în sferturile de finală din 2015 contra gazdelor. Iar înaintea jocului direct de la acest Mondial, Danemarca au vorbit doar de Cristina. Chiar s-a bucurat că nu joacă...

„Văzusem că au mai rămas câteva secunde. Nu am putut juca mingea și am tras la poartă. Am mai marcat în ultima secundă de câteva ori înainte, dar niciodată așa, cu siguranță nu. Cred că este unul dintre cele mai bune meciuri de handbal pe care le-am jucat”, a descris momentul Reistad. „Ea este cea mai bună din lume. Ea este gloria supremă, regina Henny Reistad”, a caracterizat-o Nora Mork.

Surpriză la finalul jocului Norvegia – Danemarca. Reistad nu a fost MVP!

Și totuși, în ciuda faptului că a făcut un meci fabulos, că a înscris mai mult de jumătate din golurile echipei, iar Norvegia s-a calificat în finală, Henny Reistad nu a primit și premiul pentru cea mai bună handbalistă a jocului... Acesta a ajuns în tabăra Danemarcei, la portarul Althea Reinhardt, care a făcut la rândul ei un joc foarte bun, dar în special în prima repriză, când lucrurile erau departe de a fi tranșate.

Bineînțeles, acest lucru a provocat uimire și chiar puțină furie în tabăra Norvegiei. „Am fost destul de surprinși, dar Danemarca este acasă și asta poate că a contat”, a declarat Maren Aardahl.

Desemnarea jucătoarei meciului are în spate un proces împărțit în două acte. Mai întâi, Federația Internațională de Handbal (IHF) selectează trei sportive, pe care spectatorii și fanii le pot vota apoi folosind o aplicație de pe telefonul lor. Practic, doar voturile suporterilor decid cine va fi numită jucătoarea meciului. Iar votarea se încheie cu un minut înainte de sfârșitul meciului. Potrivit TV2 din Danemarca, IHF are opțiunea de a schimba decizia dacă se întâmplă ceva neașteptat în ultimul minut sau în timpul prelungirilor unui joc. Asta nu s-a întâmplat. Probabil că revanșa va veni însă la finalul competiției, când Henny Reistad va primi titlul de MVP al Campionatului Mondial 2023.

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+120.8
Câștigate
30
Pierdute
9
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Robert Bozdogescu
+33.65
Câștigate
7
Pierdute
1

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX