Risc de a ieși pe ușa din dos de la Mondialul de handbal
2023-12-08 13:51:54
Visul naționalei feminine de handbal de a se califica în sferturile de finală la Campionatul Mondial și în turneele preolimpice de anul viitor s-a încheiat după a doua înfrângere la rând, prima în grupa principală, scor 22-24 cu Germania. Bine, șanse matematice mai sunt, dar scenariul este mai degrabă unul fantasmagoric. Să câștige și alții pentru România, adică Polonia și Germania contra Danemarcei, pe lângă două victorii absolut necesare ale tricolorelor în meciurile rămase.
Au rezistat vreo 40 de minute. „Parțial” 2-10 în repriza secundă
Selecționata condusă de Florentin Pera a jucat mai bine în partida de joi seara decât în fața Danemarcei, în special în prima repriză când a avut o diferență maximă de 4 goluri. Echipa s-a apărat bine, iar portarul Daciana Hosu a blocat câteva mingi cheie, care au dat energie echipei. Pe parcursul primei părți și-a făcut debutul la acest turneu final și starul Cristina Neagu, așadar, a părut pentru o vreme că totul se îndreaptă către direcția bună pentru tricolore. Până spre minutul 40, când metehne de la competițiile majore precedente le-am revăzut: ratări din situații clare, în special la nivelul extremelor, o repliere tot mai greoaie (aici poate fi și faptul că principalele „guri de foc” ale României au obosit), etc. Într-un interval de 10 minute, România nu a mai înscris, astfel că a permis Germaniei să revină de la 12-15 și să preia conducerea, 17-15. Ulterior s-a înregistrat un „parțial” de 2-10, care le-a scos din adidași pe tricolore. Oricât a încercat Daciana Hosu să țină echipa în joc, nu s-a mai putut face nimic până la final.
Japonia a demonstrat cum se poate bate Danemarca
Pentru naționala feminină, seara de joi a fost complet neagră. Puțin mai târziu, aceeași arenă s-a umplut la Danemarca - Japonia, pentru a asista la cel mai mare șoc al Mondialul. Parcă pentru a suci și mai mult cuțitul în rană, reprezentativa asiatică a arătat cum se poate juca în fața Danemarcei, una dintre favoritele la titlu, care învinsese România la o diferență de 16 goluri, cu 39-23. În primul rând cu mult curaj, cu un ritm extraordinar de pasare și un joc curat, doar cu 8 greșeli comise timp de 60 de minute (România adunase 10 erori doar în prima repriză), cu aplomb, cu o bună rezistență psihică în fața unei asistențe care și-a încurajat cu frenezie favoritele, pe jucătoarele nordice. La final, Japonia a câștigat cu 27-26 și a încurcat mult calculele în Grupa 3. Chiar dacă Danemarca a contestat golul marcat în ultima secundă de nipone dintr-o aeriană (ce tupeu nebun al Japoniei de a gestiona ultima fază a meciului!), susținând că a fost „căzută”, asiaticele au meritat victoria, au condus tot jocul.
România a căzut pe locul 5. Se prefigurează una dintre cel mai slabe clasări din istorie
În urma rezultatelor din prima zi în grupa principală, România a căzut pe locul 5. Iar în față va avea acum tocmai această echipă a Japoniei, care joacă un handbalul frumos, fără presiune. Care a pierdut în ultima secundă cu Germania (30-31). Tricolorele sunt cu moralul la pământ și se prefigurează chiar unul dintre cele mai slabe turnee finale din istorie dacă nu se vor ridica rapid. Adică să se claseze în zona locurilor 13-20. Până acum, cea mai slabă participare a fost la Mondialul din 2001, când România a terminat pe locul 17. Florentin Pera speră însă că echipa va termina cu capul sus în turneu: „Trebuie să le încurajăm pe fete și să luptăm până la capăt, să terminăm competiția așa cum trebuie.”
Indiferent cum se va termina acest Mondial, trebuie să fim realiști și să vedem cu adevărat unde se află azi handbalul feminin românesc. Au fost destule indicii, mulți factori care au condus în această situație: Fond de selecție tot mai scăzut în Liga Națională, multe jucătoare prezente în lot sunt rezerve la echipele de club, salariile sunt nejustificat de mari, nu a existat o stabilitate la echipa națională (cinci selecționeri din 2018 și până azi), lipsa unei strategii coerente la nivel de copii și juniori, iar exemplele pot continua. Dar cu sau fără România în competiție, Mondialul merită în continuare urmărit.
Ponturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii