1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Ne-am dus rău de tot în jos la fotbal: cel mai valoros român face cât o zecime din Vlahovic

Ne-am dus rău de tot în jos la fotbal: cel mai valoros român face cât o zecime din Vlahovic

Caramavrov
Caramavrov

2023-04-26 19:46:13

image Ne-am dus rău de tot în jos la fotbal: cel mai valoros român face cât o zecime din Vlahovic

Răzvan Marin (foto) este cel mai bine cotat fotbalist român din străinătate la ora actuală, valoarea mijlocașului lui Empoli fiind estimată la 8 milioane de dolari. Dintre țările din jur (exceptând Moldova), doar Bulgaria stă mai prost decât noi. În Top 5 cei mai scumpi jucători români care evoluează în străinătate nu se află niciun atacant.

Cotele fotbaliștilor reprezintă cel mai bun indicator al nivelului la care se află fotbalul dintr-o țară. A fost o vreme când aveam jucători evaluați la peste 10 milioane de euro,deși cotele jucătorilor nu crescuseră atât de mult. Acum, cel mai bine cotat este Răzvan Marin. În top 5 la general ar mai fi Darius Olaru (pe locul 3), dar vom dedica un articol separat jucătorilor din campionatul intern. 

Un alt semn al decăderii este că nu mai avem niciun fotbalist titular la o echipă cât de cât importantă din primele 5 ligi. Mai rău decât atât e că nu se întrevede nicio schimbare. Dar, ca să nu mai lungim vorba, iată care sunt primii 5 jucători ca valoare cu statut de stranieri:

1. Razvan Marin (mijlocaș central, 26 de ani, Empoli/Italia) - 8 milioane de euro

În 2021, valora 15 milioane de euro. Despre el se spune că este singurul fotbalist lansat de Hagi care a reușit în Europa. E unul dintre componenții de bază ai lui Empoli în acest sezon, marcând două goluri și furnizând două pase de gol în 29 de meciuri jucate în Serie A. Are un joc și în Cupa Italiei. La națională, a evoluat decent, dar nu a reușit să devină un lider al noii generații.

2. Nicolae Stanciu (mijlocaș ofensiv, 29 de ani, Wuham Three Town/China) - 6,5 milioane de euro

Cea mai înaltă valoare de piață a fost de 8 milioane de euro (2016). Sezonul în China abia a început, iar Stanciu confirmă evoluțiile solide din campionatul precedent. A dat două pase de gol în trei meciuri, pe lângă assist-ul furnizat în Supercupă. Sezonul trecut, a marcat 10 goluri pentru Wuham Three Town. Plecarea în Asia nu l-a scos din circuitul echipei naționale. 

3. Alexandru Cicâldău (mijlocaș central, 25 de ani, Al-Ittihad/Emiratele Arabe Unite) - 5 milioane

Cel mai mult a valorat 9 milioane de euro, în 2021. Are 5 goluri și 5 pase de gol în actualul sezon pentru echipa de club. Raportul este 4/4 în campionat, în 23 de jocuri. A fost convocat la națională pentru partidele cu Andorra și cu Belarus, dar nu a impresionat.

4. Olimpiu Moruțan (mijlocaș ofensiv, 24 de ani, Pisa/Italia 2) - 5 milioane

Este la apogeul carierei, prin evoluțiile foarte bune în tricoul Pisei. De când a fost împrumutat de la Galatasaray, fostul mijlocaș ofensiv al lui FCSB a marcat 6 goluri și a dat 7 pase decisive în Serie B. Clubul italian este hotărât să plătească clauza de reziliere de 5,5 milioane de euro, dar pe fir a intrat și Salernitana. Moruțan a jucat bine și la națională, având în cont un assist în partida cu Andorra.

5. Radu Drăgușin (fundaș central, 21 de ani, Genoa/Italia 2) - 5 milioane

În acest moment, este fotbalistul român cu cel mai mare potențial de creștere. Genoa l-a împrumutat de la Juventus, apoi a plătit 5,5 milioane de euro pentru ca de la 1 iulie 2023 să fie jucătorul ei. Fundașul s-a remarcat prin evoluțiile sigure în defensivă, dar și prin numărul mare de goluri înscrise pentru cineva de profilul său (4, în Serie B). La națională, a devenit deja titular indiscutabil. Dacă am mai avea unul ca el, ar fi senzațional.

Iată care sunt și cei mai scumpi fotbaliști ai vecinilor (exceptând Moldova, unde topul e condus de Vadim Rață, de la FC Voluntari, cu 1,1 milioane de euro):

  • Serbia - Dusan Vlahovic (atacant, 23 de ani, Juventus/Italia) - 75 de milioane de euro. Sârbii mai au 9 jucători de minim 10 milioane, dintre care 5 sunt cotați de la 20 în sus (Sergej Milinko-Savic, mijlocașul lui Lazio, valorează 60 de milioane).
  • UcrainaMykhaylo Mudryk (mijlocaș ofensiv, 22 de ani, Chelsea) - 60 de milioane + 7 alți jucători de minim 10 milioane (Oleksandr Zinchenko, fundașul lui Arsenal, valorează 40 de milioane).
  • Ungaria - Dominik Szoboszlai (mijlocaș ofensiv, 22 de ani, Leipzig) - 40 de milioane. Ungurii mai au 4 jucători de minim 10 milioane
  • Bulgaria - Kiril Despotov (mijlocaș ofensiv, 26 de ani, Ludogoreț) - 4 milioane

Așadar, Răzvan Marin este aproximativ 10% din Vlaovic. Diferența parcă nu a fost niciodată atât de mare între cei mai buni jucători ai noștri și cei mai buni sârbi .

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX