1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Mondialul arată frumos când România câștigă. Concluziile victoriei cu Serbia

Mondialul arată frumos când România câștigă. Concluziile victoriei cu Serbia

Marius Huțu
Marius Huțu

2023-12-04 12:47:47

image Mondialul arată frumos când România câștigă. Concluziile victoriei cu Serbia

România are maximum de puncte după primele două jocuri la Campionatul Mondial de handbal feminin, după victoriile cu Chile (44-19) și Serbia (37-28). Este un scenariu pe care l-am așteptat, dar tricolorele au dat și culoare acestor rezultate cu un soi de entuziasm, cu atitudine, cu dorința de a urca mai sus decât la precedentele turnee finale. Perspectivele sunt pozitive. Sunt câteva lucruri care merită evidențiate după partida de duminică seara de la Herning.

Dependența de Cristina Neagu la echipa națională începe să scadă

În Jyske Bank Arena, România a reușit să domine Serbia din nou. În urmă cu 13 ani, la Campionatul European, Cristina Neagu & Co au câștigat cu 40-28. Liderul naționalei a urmărit doar din tribune acest joc, fiind în continuare nerefăcută, dar prima reprezentativă s-a impus și de această dată clar, cu 37-28. A fost, de fapt, chiar unul dintre cele mai bune meciuri ale României fără Neagu în teren în ultimii ani.

De când a debutat la echipa națională, Cristina a lipsit de la două turnee finale, de la Mondialul din 2011 și cel din 2021. Coincidență sau nu, aici s-au înregistrat și cele mai slabe clasări în acest interval, locul 13. Jocul de duminică seara a fost un prim semnal puternic, faptul că echipa începe să joace și fără Neagu, în primul rând să nu mai fie dependentă de interul stânga. A nu se înțelege că prima reprezentativă nu mai are nevoie de Neagu. Din contră, încă este vitală pentru ca naționala să urce spre vârf în acest ciclu olimpic.

Florentin Pera și-a conturat un nucleu

Florentin Pera a preluat echipa națională în vara trecută, după ce s-a schimbat și conducerea Federației Române de Handbal. După aproximativ 15 luni de activitate la lot, atât cât s-a putut în pauzele internaționale și la Europeanul din 2022, antrenorul dă impresia că și-a impus stilul, că și-a conturat un nucleu în jurul căruia căldește nu doar pentru Paris 2024, dar și pentru următorii 4 ani.

Contra Serbiei, selecționerul nu a mai rotit atât de mult echipa. Au fost cinci fete care au jucat cel puțin trei sferturi din meci, Nicoleta Dică, Cristina Laslo, Daria Bucur, Sonia Seraficeanu și Crina Pintea. Sunt fete în jurul cărora Pera a pus bazele echipei de azi. Și a avut și un motiv întemeiat pentru care a schimbat mai puțin. A căutat să câștige la o diferență cât mai mare. În eventualitatea că România nu se califică în sferturile de finală, măcar să termine pe locul 3 grupa din Main Round. Locul 9 sau 10 duce și el la preolimpice.

Extremele, implicate mai mult în atacul pozițional

România a fost destul de dinamică în aceeași întâlnire, fiind implicate mai mult decât de obicei și extremele. Sonia Seraficeanu a realizat probabil unul dintre cele mai bune jocuri ale ei de când este la echipa națională. A terminat cu 7 goluri din 7 aruncări, șase din atac pozițional. Iar extremele au contribuit la victorie cu 9 goluri. Contraatacul a mers și el bine spre foarte bine, tricolorele reușind să marcheze nu mai puțin de 7 goluri ușoare cu această „armă” din 8 aruncări. Un alt aspect pozitiv, nu s-au mai irosit multe mingi din situații de unu la unu.

Urmează derby-ul cu Danemarca

Pentru prima reprezentativă urmează marți seara derby-ul gruoei cu Danemarca. Punctele din acest joc contează enorm pentru ambele selecționate în tentativa de a se califica în sferturile de finală. Gazdele sunt mari favorite, dar România are și ea șansa ei. Apărarea și atacul 6 vs 6 în pozițional sunt probabil printre principalele preocupări ale selecționerului.

Cristina Laslo, Eliza Buceschi și Andreea Popa sunt bine intrate în turneu. Dar sunt trei coordonatori de joc la bază. Probabil că aici va fi mai multă nevoie și de interi. Iar în contextul în care Cristina Neagu este incertă, Bianca Bazaliu ar putea avea cu această ocazie un rol mai important. De urmărit... Oricum, acest Mondial arată frumos după primele zile.

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX