1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Iarna va fi ca vara: măsuri pentru salvarea de la îngheț a arbitrilor din Liga I!

Iarna va fi ca vara: măsuri pentru salvarea de la îngheț a arbitrilor din Liga I!

victorpartan
victorpartan

2020-12-13 20:35:57

image Iarna va fi ca vara: măsuri pentru salvarea de la îngheț a arbitrilor din Liga I!

Arbitrul Iulian Călin a dictat 3 minute de prelungiri pentru meciul FC Botoșani vs Astra (1-1). Timpul adițional s-a distribuit astfel: 2,5 minute de întrerupere pentru a primi îngrijiri medicale un fotbalist oaspete, 10 secunde de joc, 20 de secunde pentru ca oaspeții să mai facă o înlocuire. Și fluier final!

Firesc, Marius Croitoru, antrenorul „moldovenilor”, l-a abordat pe Călin și i-a povestit că „în campipnatele puternice se dau patru minute și se prelungește meciul cu șase”. „Dar acolo nu e frig”, i-a răspuns arbitrul. Replica l-a blocat pe Croitoru, care i-ar fi croit o palmă la cât era de nervos, dar s-a gândit că are mâna rece și nu a vrut ca fluierașul să intre în hipotermie.

Adevărul este că iarna nu-i ca vara. În sezonul rece, arbitrii din Liga I trec prin clipe groaznice din cauza frigului. Spre deosebire de fotbaliștii care au ghete cu încălzire în tălpi, „cavalerii” în negru sunt descoperiți în fața temperaturilor scăzute. E o minune că Iulian Călin nu a căzut degerat și a rezistat eroic 90+3 minute. Nu l-ar fi putut acuza nimeni de nimic dacă dicta trei miunte în minus, nu în plus. Totuși, erau 0 grade acolo!

Dar e bine că Iulică a tras un semnal de alarmă. Vassaras, care e grec, nu avea de unde să știe de această problemă gravă. În Grecia e mai cald, se joacă și câte cinci minute în plus la un meci. În ceasul al doisprezecelea, cel care încasează mulți bani de la FRF (îl credem pe Ion Crăciunescu) ar trebui să facă ceva pentru arbitrajul românesc. 

Calorifere electrice la purtător!

Înainte de introducerea VAR-ului, pot fi introduse calorifere electrice pe care fluierașii să le poarte ca pe un ghiozdan, cu cablu de 100 de metri, băgat într-o priză montată în cercul de la centrul terenului.  „Pot fi trei prize, sau o singură priză și folosim un tripluștecher, vom vedea ce ne va recomanda UEFA. Deocamdată, cred că putem vorbi doar despre încălzirea centralului și asistenților. O factură pentru 4-6 arbitrii ar băga cluburile în faliment”, ar spune Răzvan Burleanu. 

Pentru ca jucătorii să nu se împiedice de cablu în timpul jocului, fiecare club trebuie să angajeze un instructor de sărit coarda. Altfel, nu se primește licența.

Totodată, vor fi introduse pauzele de hidratare cu ceai cald pentru arbitri, din 5 în 5 minute. Întreruperile nu vor fi considerate întreruperi, deci Iulian Călin nu va avea de ce să dicteze mai mult de trei minute timp adițional, în care să se joace maxim 10 secunde.

Până la implementarea noilor măsuri, care necesită efort financiar din partea grupărilor prim divizionare, este la îndemâna FRF să ajusteze timpul de joc în funcție de temperatura finală, pentru ca fluierașii să nu se transforme în omul de zăpadă Olaf, din „Regatul de gheață”.

  • 0 grade Celsius – 90 de minute de joc fără prelungiri.
  • -2 grade Celsius – 80 de minute de joc
  • -5 grade Celsius – 60 de minute de joc (cel mult)
  • - 7 grade Celsius – 2 reprize de 15 minute fiecare
  • -10 grade Celsius – meciul nu se mai joacă, iar rezultatul final este stabilit de comun acord între arbitru și căpitanii celor două echipe.

Normele vor intra în vigoare doar după ce vor fi aprobate de Iulian Călin.

* Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare.

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Gabriel Morariu
0
Câștigate
0
Pierdute
0
2
Tudor Cosma
0
Câștigate
0
Pierdute
0
3
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX