1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Interviu cu psihologul lui Dinamo despre dependența de jocuri de noroc. Ce trebuie să faci și cum poate fi tratată

Interviu cu psihologul lui Dinamo despre dependența de jocuri de noroc. Ce trebuie să faci și cum poate fi tratată

Caramavrov
Caramavrov

2016-09-09 19:19:00

image Interviu cu psihologul lui Dinamo despre dependența de jocuri de noroc. Ce trebuie să faci și cum poate fi tratată

Andreas Hniatiuc (38 de ani) e psiholog sportiv și activează de 16 ani în domeniu. În această vară a fost angajat de echipa de fotbal a lui Dinamo. Anul trecut a lucrat la CSM București, unde a contribuit la performanța fetelor de la handbal – câștigarea Ligii Campionilor -, dar și la cea a fetelor de la volei – câștigarea Challenge Cup. Andreas a colaborat în carieră cu antrenori români cunoscuți, ca Andone, Dan Petrescu, Hagi și Balint. Am discutat cu el despre dependența de pariuri și despre cum poate fi tratată aceasta.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

 captura-de-ecran-din-20160909-la-184648.png

Sunt foarte mulți români care pariază sau care dau bani zilnic la jocurile de noroc. Când se poate spune că apare dependența?

Sunt mulți români care pariază sau participă la jocuri de noroc pentru că își pun speranța într-un câștig facil, care să le schimbe cursul vieții. Dependența de pariuri poate fi diagnosticată, la fel ca alte forme de adicție, dupa frecvența cu care consumatorul alege să parieze și după sumele pe care le joacă. Cu cât pariază mai des și sume mai mari, cu atât vorbim despre o adicție mai puternică, iar patternul celui în cauză va fi mai greu de schimbat. Veți observa că mulți dintre cei care au ajuns să devină dependenți de jocuri de noroc sau de pariuri sportive, încep cu „doze” mici, sumele pariate fiind aproape nesemnificative pentru bugetul personal. O fac oarecum ocazional, într-un anumit context social, care să le permită să își scuze comportamentul printr-un simplu: „Am pus așa, de amuzament”. Apoi, nevoia de a paria pune stăpânire pe comportamentul celui în cauză, iar riscurile asumate cresc semnificativ, până la pierderea de bunuri materiale majore. În tot acest context, nu vorbim doar despre consecințele din plan material, ci și despre efectele din plan emoțional și social ale celui afectat și ale celor apropiați lui.

Ce poate face un tânăr care a devenit dependent de jocurile de noroc?

Cea mai eficientă abordare ar fi să prevină, nu să trateze. Aceasta presupune ca tinerii să fie conștienți de riscurile pe care și le asumă atunci când astfel de practici pun stăpânire pe viața lor. Toți își doresc un câștig rapid, dar, în același timp, ar trebui să știe faptul că astfel de beneficii vin la pachet cu anumite riscuri, pe care ei ar trebui să le cunoască. În cazul în care vorbim despre o persoană care a scăpat situația de sub control, cel mai indicat ar fi să solicite suportul celor din jur sau a unui specialist. Asta ar presupune să accepte faptul că se confruntă cu un impas și, dacă nu îl soluționează rapid, consecințele pot fi devastatoare. A cere sprijinul unui specialist nu este un motiv de rușine, ba din contră, este un act de responsabilizare în fața unor decizii greșite pe care cel în cauză ar trebui să și le asume. Pariurile și jocurile de noroc se asociază întotdeauna cu pierderi de ordin material sau financiar care afectează iremediabil statutul persoanei aflate în situația respectivă, consecințele, pe termen lung, fiind extrem de grave.

Ar trebui să existe programe mai ferme și mai bine promovate pentru astfel de jucători înrăiți?

Absolut! Adicția de pariuri si jocuri de noroc trebuie tratată foarte serios. Consecințele unei astfel de depedențe pot deveni fatale celor care sunt afectați de astfel de comportamente. Sunt oameni care își vând bunurile personale sau ale familiei, care își riscă poziția socială sau care ajung să nu își mai poată controla prezentul din cauza implicării în astfel de activități.

Această dependență e ca un drog?

Jocurile de noroc sau pariurile sportive, ca orice altă adicție, pot afecta în mod iremediabil calitatea vieții celui aflat într-o astfel de ipostază, mecanismul adicției fiind identic. Jocurile de noroc și pariurile sportive acționează la fel ca orice altă adicție, fie că este vorba despre consum de alcool sau de droguri. Obiectul adicției, respectiv nevoia de a paria, pune stăpânire pe comportamentul individului, devine obiectul central al intereselor și nevoilor acestuia și îl transformă în direcția satisfacerii nevoilor adicției. Pariurile și jocurile de noroc, spre deosebire de celelate adicții, precum cele legate de consumul de substanțe, implică un grad de risc ridicat, cauzat, pe de o parte, de faptul că acestea nu se supun blamului social, așa cum este cazul drogurilor, de exemplu, subiectul având o libertate de mișcare mult mai mare și, pe de altă parte, au implicații mult mai profunde și costisitoare, ele depășind sfera socială sau emoțională.

captura-de-ecran-din-20160909-la-184600.png

Ce poate face psihologul pentru cei care ajung într-o astfel de situație?

În general, în astfel de ipostaze se regăsesc cei cu o structură de personalitate dependentă, care nu reușesc să controleze situația, lăsându-se pradă tentațiilor. Astfel de persoane sunt, în general, lipsite de motivație în ceea ce privește schimbarea propriilor comportamente, se orientează asupra satisfacerii unor nevoi de moment, au manifestări compulsive și sunt lipsiți de echilibru din punct de vedere emoțional. La baza problemei, de cele mai multe ori, se regăsește fie un model educațional eronat, fie conflicte emoționale nerezolvate. Dificultatea soluționării situației constă în faptul că persoana în cauză nu conștientizează iminența pericolului și nu acționează în vreun fel în vederea schimbării. În astfel de situații, se recomandă implicarea subiectului într-un program de consiliere sau terapie, prin intermediul căruia să fie asistat și îndrumat spre soluționarea conflictului sau a sursei reale a problemelor. Demersul este unul lung și anevoios, dar, dacă subiectul se implică în direcția activării resurselor personale, produce schimbări structurale pozitive.

Cum pot fi convinși dependenții să meargă la psiholog?

În general, solicitarea sprijinului unui specialist ar trebui să vină ca urmare a nevoii de schimbare a celor în cauză. Atunci când solicitarea suportului de specialitate vine după intervenția familiei, un astfel de demers are o eficiență scăzută. Cel în cauză ar trebui să fie conștient de nevoia de schimbare, să trateze cu responsabilitate implicarea într-un program de intervenție terapeutică și să își seteze obiective realiste.

Ai întâlnit sportivi dependenți de pariuri?

Întrucât implicarea în pariurile sportive contravine regulamentelor și principiilor sportului de performanță, ba chiar este aspru pedepsită, cei care au astfel de „preocupări” evită să facă publică implicarea în astfel de practici. În general, aceștia se feresc, neagă o astfel de adicție, minimalizează efectele acesteia, îi atribuie cauze ce nu țin de răspunderea lor și se eschivează ori de câte ori este adus în discuție un astfel de subiect. În acest context, în cazul în care cei în cauză nu solicită suport specializat, este dificil să fie identificați.

Sfatul psihologului pentru dependenții de jocuri de noroc?

Să încerce să joace la două zile, apoi la trei zile, apoi la patru zile și tot așa, până când vor descoperi beneficiile renunțării la astfel de practici. Să cântărească riscurile unei astfel de situații, să solicite sprijinul celor apropiați, să accepte că se confruntă cu un impas și să își propună să se schimbe. Dependența de pariuri este la fel de nocivă ca orice altă adicție care provoacă pierderi sau prejudicii. Atunci când aceasta implică persoane care participă în mod direct la fenomenul sportiv, ea devine periculoasă atât pentru cei din jurul oamenilor care apelează la aceste practici, cât și pentru performanța în sine. În acest caz, performanța va fi afectată de interese personale. Sportivii ar trebui educați în sensul informării cu privire la consecințele unor astfel de practici, atât sub aspect sportiv, cât și sub aspect juridic.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+30.8
Câștigate
9
Pierdute
2
2
Dan Ștefanescu
+7.76
Câștigate
6
Pierdute
4
3
Marius Huțu
+6.85
Câștigate
8
Pierdute
5

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX