1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Darius Olaru are un vis îndrăzneț: semifinalele Euro 2024

Darius Olaru are un vis îndrăzneț: semifinalele Euro 2024

victorpartan
victorpartan

2024-02-29 10:47:05

image Darius Olaru are un vis îndrăzneț: semifinalele Euro 2024

Trofeul Campionatului European de fotbal 2024 a fost expus pentru câteva ore la București, în cadrul unui eveniment la care au participat Ciprian Marica, ambasador Betano, și reprezentanți ai echipelor românești sponsorizate de acest operator. FCSB a fost prezentă prin căpitanul Darius Olaru și prin Florinel Coman, iar Universitatea Craiova prin căpitanul Nicușor Bancu și prin Ionuț Lazar.

Într-o atmosferă destinsă, participanții și-au putut face fotografii cu trofeul care va fi decernat, pe 14 iulie, celei mai bune reprezentative naționale din Europa.

„Ca sportiv, mereu visezi la trofeu, ajungi să joci în competiție, dar nu îl vezi, nu îl atingi. Mă bucur că îmi fac amintiri cu acest trofeu, îmi fac poze cu el. Sunt onorat. E un moment important și pentru echipa noastră națională, care s-a calificat la European. Sper să facem o figură frumoasă, precum Grecia (n.r. - câștigătoarea EURO 2004). Am avut șansa să particip la EURO, însă să văd trofeul este altceva. Suntem la un prim eveniment, vor urma și altele. Abia aștept să văd ce a mai pregătit partenerul oficial (n.r. Betano)”, a spus Ciprian Marica, atacantul care a marcat 25 de goluri în 72 de jocuri pentru selecționata „tricoloră”.

„Să ieșim din grupă. Visez la o semifinală! În 2016 eram probabil încă la juniori, nu visam să fiu aici, în această postură, aproape de acest trofeu”, a spus Olaru, completat de Florinel Coman, care a considerat că grupa României de la Euro este „accesibilă”. La rândul său, Nicușor Bancu a considerat că există motive de optimism. România a terminat neînvinsă campania de calificare și poate spera la calificarea în fazele eliminatorii ale turneului final găzduit de Germania. 

Până acum, cea mai mare performanță realizată de naționala României la Europa a fost calificarea în sferturile de finală, la ediția din 2000.

Henri Delaunay Cup, trofeul UEFA Euro 2024

Trofeul decernat câștigătoarei Euro 2024 se numește „Henri Delaunay Cup”, în semn de omagiu pentru fostul președinte al Federației Franceze de Fotbal (FFF) și prim secretar general al UEFA, încă de la înființarea organismului, din 15 iunie 1954. Acesta a fost cel care a avut ideea creării unei competiții între echipele naționale din Europa. Cupa expusă la București pe 28 februarie este a doua versiune a trofeului, care se bazează pe originalul proiectat de compania Arthus-Bertrand în 1960.

Trofeul actual cântărește 8 kg și are 60 cm înălțime. Este cu 18 cm mai mare și cu 2 kg mai greu decât originalul, pentru a reflecta amploarea și dimensiunea căpătată în timp de cel mai prestigios turneu internațional între echipe naționale din Europa.

Responsabilitatea creării argintăriilor originale i-a revenit lui Pierre Delaunay, fiul lui Henri. Diferențe minore între versiunea inițială și cea din prezent includ baza de argint mărită pentru a o face stabilă. În plus, numele țărilor câștigătoare, care erau pe soclu, au fost gravate pe spatele trofeului.

Spre deosebire de original, care a fost opera aurarului Chobillon și care a fost cumpărat ulterior de Arthus-Bertrand, realizarea echivalentului modern a fost încredințată celor de la Asprey London. Asprey, renumiți argintari, bijutieri și aurari, au o lungă istorie de confectionare de trofee, care se se întoarce în timp până la Cupa Americii, pe care compania lor „soră” Garrard a produs-o în 1848. 

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+120.8
Câștigate
30
Pierdute
9
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Robert Bozdogescu
+33.65
Câștigate
7
Pierdute
1

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX