1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Ce ne „roade” la startul Campionatului Mondial de handbal feminin

Ce ne „roade” la startul Campionatului Mondial de handbal feminin

Marius Huțu
Marius Huțu

2023-11-30 10:56:43

image Ce ne „roade” la startul Campionatului Mondial de handbal feminin

Campionatul Mondial de handbal feminin a debutat, miercuri seara, cu rezultate previzibile în grupele de la Stavanger (Norvegia) și Frederikshavn (Danemarca). Scorul zilei a fost realizat de Norvegia, campioana en-titre, care a învins Groenlanda cu 43-11. În partea secundă, diferența a fost de 20 de goluri (24-4).

Tot în Grupa C, Austria a obținut un succes uriaș contra Coreea de Sud, cu 30-29. Este un rezultat care îi oferă selecționatei lui Herbert Muller șansa de a merge mai departe în competiție cu 2 puncte, fiind greu de crezut că nu va învinge și Groenlanda. Tot jocul Austria – Coreea de Sud a propulsat și primul golgheter al competiției, pe Woo Bitna. Sud-coreeanca a încheiat întâlnirea cu 11 goluri.

În prima zi au mai avut loc două jocuri în Grupa G, ambele fiind încheiate cu diferențe de 10+ goluri. Brazilia a învins Ucraina mai clar decât erau previziunile, cu 35-20. Iar Spania a depășit Kazahstan cu 34-17.

Pariază pe Campionatul Mondial de Handbal cu un FREEBET de 60RON fără depunere!


Cristina Neagu este incertă

Joi seara, în Danemarca, Norvegia și Suedia sunt programate alte opt jocuri, cel mai interesant fiind Germania – Japonia, în Grupa F (ora 19:00). Dar toate gândurile noastre fug deja către debutul României, care se va produce mâine, chiar de Ziua Națională, contra naționala statului Chile. Va fi refăcută ori ba Cristina Neagu? Reușește România să acceadă la turneele preolimpice din luna aprilie? Sunt lucruri care ne „rod”, acum, la start de Campionat Mondial.

Nu mai este nicio necunoscută, pentru ca selecționata condusă de Florentin Pera să continue cursa de calificare la Jocurile Olimpice ar trebui să se califice în sferturile de finală. Asta înseamnă că ar trebui să se regăsească între cele mai bune două selecționate pe sfertul de tablou care mai cuprinde Danemarca, Serbia, Chile, Germania, Polonia, Japonia și Iran. Apropo de meciul Germania – Japonia, de care am amintit ceva mai devreme, va fi urmărit azi cu maximum de interes de delegația tricoloră.

Analizând realist șansele tricolorelor, tentativa lor de a ajunge între cele mai bune opt națiuni ale lumii ar fi azi pe la 50%. Adică, se poate orice! Și să realizeze o performanță deosebită, dar și să trăim dezamăgirea unui nou turneu final.


Nu am mai intrat în Top 10 la ultimele patru turnee finale, Europene și Mondiale

De unde plecăm? În primul rând, România a coborât constant în ierarhia mondială în ultimii ani. După Europeanul din 2018, unde a terminat pe locul 4, nu s-a mai apropiat niciodată de fazele superioare. În Franța, competiția a fost încheiată fără Cristina Neagu în teren, care s-a accidentat destul de grav într-un joc cu Ungaria. Parcă în acel moment s-a rupt ceva și la echipa națională. Starul handbalului românesc a revenit după aproape un an în activitate, dar impactul ei asupra rezultatelor parcă nu a mai fost la nivelul cu care ne-a obișnuit. Cu care a convins și handbalul mondial să-i ofere de patru ori titlul de cea mai bună handbalistă a lumii. Neagu nu a jucat la Mondialul din 2021, dar cert este că la ultimele patru competiții majore (Europene și Mondiale), România nu a mai urcat în Top 12. Iar prezența la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost și ea ratată.

Reconstrucția echipei naționale a fost destul de greoaie, nici la nivelul băncii tehnice nu a mai fost stabilitate. În cinci ani consecutivi, România a mers la turneele finale cu cinci antrenori diferiți. Ambros Martin (2018), Tomas Ryde (2019), Bogdan Burcea (2020), Adrian Vasile (2021), Florentin Pera (2022). Abia ultimul leagă acum două competiții la rând și poate că acesta este punctul de plecare pentru ca prima reprezentativă să urce din nou.


Dar încă există potențial

România a fost pe o pantă descendentă în ultimii ani, dar a avut întotdeauna potențial și este cazul și acum. Exceptând generația Cristinei Neagu, care o mai cuprinde azi pe Nicoleta Dincă, beneficiază de alte două generații care au terminat cu medalii la turnee finale de junioare și tineret, cele ale Cristinei Laslo (2014-2016) și Dianei Lixăndroiu (2023). Apoi, toate jucătoarele din lot activează azi într-unul din cele mai puternice campionate din Europa. OK, nu toate au loc la CSM București și Rapid București, reprezentante ale Ligii Naționale în Liga Campionilor, dar sunt aici în competiție și au în picioare meciuri tari.

Nu în ultimul rând, naționala feminină s-a simțit foarte bine de fiecare dată când a jucat un Campionat Mondial în țările nordice. Au fost trei până acum, în Norvegia și Danemarca, și de fiecare dată s-a calificat în semifinale. Sigur, este foarte greu ca o astfel de performanță să fie repetată în actuala conjuncură, dar cine știe... Deocamdată, până la primele jocuri, să ne bucurăm că România este singura națiune din lume care s-a calificat la toate edițiile de Campionat Mondial, că din punct de vedere al unui suporter avem câteva zile pline de suspans în față.

Pariază pe Campionatul Mondial de Handbal cu un FREEBET de 60RON fără depunere!

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+8.56
Câștigate
6
Pierdute
3
2
Boogie-Alexandru-Ștefan
+6.1
Câștigate
4
Pierdute
6
3
Marius Huțu
+4.69
Câștigate
2
Pierdute
1

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX