Canotajul, sportul amiral al României

2024-08-02 18:19:37

Trăim zile istorice la Paris. După „dubla” lui David Popovici la înot, numărul de medalii al delegației României s-a ... triplat în două zile! Alte patru locuri pe podiumurile olimpice au fost ocupate de sportivii români de la canotaj. Iar aventura pe apele Vaires-sur-Marne, la aproximativ 40 de kilometri distanță de capitala Franței, nu s-a încheiat. Mai avem încă două finale la canotaj, să nu-l uităm nici pe canoistul Cătălin Chirilă, care va concura săptămâna viitoare.
Pariază pe Jocurile Olimpice de la Paris cu un pachet atractiv de bun venit!
Dar să revenim la sportul amiral al României. Niciodată nu mi-am închipuit că un concurs de canotaj poate aduna într-o tribună mii de oameni, peste 5.000. Și multe steaguri tricolore la „fiecare colț de tribună”, după cum a subliniat Roxana Anghel, una dintre medaliate la aceste întreceri. Canotajul românesc a devenit o forță la nivel mondial, a calificat nu mai puțin de 12 bărci la Jocurile Olimpice, în cele 14 probe. Iar 9 dintre acestea s-au calificat și în finala mare. Așadar, 75% dintre sportivii care au venit în Franța și-au asigurat un Top 6 la nivel global. Fabulos! În istoria Jocurilor Olimpice, până acum, recordul era stabilit la ediția de la Los Angeles 1984, când am avut 8 bărci.
Patru din cele nouă finale s-au încheiat cu un loc pe podium. Alte două bărci au fost la un vârf de medalie (locul 4), iar „opturile” vor intra mâine în concurs, în speranța că vor îmbogăți zestrea de medalii. Per-total, canotajul a ajutat deja delegația României să depășească deja din punct de vedere al statisticilor, al ierarhiilor edițiile Rio 2016 și Tokyo 2020. La ora la care publicăm acest articol, România ocupă locul 11, înaintea Germaniei. Din nou, fabulos, nu-i așa?
Dar cine sunt RoMândriile de la canotaj? O medalie de aur a fost câștigată de Florin Enache și Andrei Cornea, la dublu vâsle. Asta după ce s-a calificase cu multe emoții în finale. Două medalii de argint au fost cucerite azi, prin Ionela Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame, o probă istorică pentru România, prin Ionela Cozmiuc și Gianina Van Groningen la dublu vâsle categorie ușoară. Aceasta din urmă a revenit în bară după un an de pauză, pentru că avea o „treabă neterminată”. Ieri, seria locurilor doi a fost deschisă de un alt echipaj feminin, Ancuța Bodnar și Simona Radiș.
Cum au fost toate aceste curse? Fascinante! Cum s-au trăit de pe margine? Cu sufletul la gură. Cum am primit rezultatele? Cu mare entuziasm. Care a fost secretul succesului? Sportivii au făcut rezumatul:
Gianina van Groningen: „Am lăsat totul pe apă, de la prima până la ultima lovitură. Am dat tot, nu am lăsat nicio rezervă, nicio fărâmă de energie acolo. Și chiar sunt mândră de ceea ce am reușit să facem.”
Ionela Cozmiuc: „Așa sunt medaliile olimpice, epuizante. Suntem puțin șifonate, dar suntem bine. Mi-am dorit foarte mult o medalie, şi iată că este la gâtul nostru. Culoarea este mai puțin importantă acum”.
Roxana Anghel: „Acum se văd doar momentele fericite, dar în spate sunt multe clipe grele, în care nu ne regăsim o lovitură sau nu avem antrenamente bune. Am avut și certuri, dar domnul antrenor Sorin Băhnărel a știut mereu cum să ne întărească. A știut că putem face o echipă bună împreună.”
Ioana Vrînceanu: „Nu am tras în funcție de celelalte echipe. Nu am stat să ne uităm după ele. Domnul Antonio Colamonici ne-a și spus să fim calme și să lăsăm barca să tragă pentru noi. Nu să tragem noi pentru barcă”.
Florin Enache: „Am împins la maximum fiecare lovitură și se pare că am fost primii la linia de sosire. Pentru asta am muncit atâția ani, pentru asta am venit azi aici și pentru asta am venit în finală. I-am spus și lui Andrei, m-am trezit de dimineață cu mentalitatea și cu gândul: 'Culoarul unu, locul unu'. Am mai avut curse câștigate de pe asemenea culoar. Am plecat tare, puteam și mai tare. Am mai avut rezerve pe ultima parte. Eram puțin mort pe ultima sută de metri, dar nu atât de mort încât să nu fim primii în linia de sosire.”
Andrei Cornea: „Un lucru care mi-a dat o încredere foarte mare, poate mai mare decât aș fi putut avea eu... Mi-a spus Antonio înainte de cursă: 'Oricum eu știu că voi veți câștiga. Dar nu vă gândiți la asta. Mergeți acolo și făceți-vă cursa'. Încrederea care a avut-o în noi a fost o fărâmă de siguranță că noi vom reuși să facem cea mai minunată cursă. Am mai avut noi curse bune, dar ca asta, datorită finalului, nu este alta mai frumoasă.”
Sursă foto: cosr.ro
Pariază pe Jocurile Olimpice de la Paris cu un pachet atractiv de bun venit!
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii