Am fost și noi în show-ul americanilor
  1. Home »
  2. Stiri sportive »
  3. Am fost și noi în show-ul americanilor

Am fost și noi în show-ul americanilor

Marius Huțu
Marius Huțu

2024-07-31 14:31:00

image Am fost și noi în show-ul americanilor

România a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice de vară cu echipa feminină de gimnastică. Vorbim de „team-ul” cel mai medaliat în istoria Jocurilor Olimpice. Gimnastele au fost din 1976 și până în 2012, inclusiv, permanent pe podiumul olimpic. Deci, la 10 ediții.

Pariază pe Jocurile Olimpice de la Paris cu un pachet atractiv de bun venit!

Nu doar că fetele s-au „întors” după o perioadă tare complicată, dar s-au calificat și în finala de la Paris Bercy, așteptată cu mare interes de americani. Drept dovadă, mii de suporteri deplasați de peste Ocean au populat arena cu aproape 20.000 de locuri, pentru a asista la spectacolul în care Simone Biles și colegele ei încercau să readucă titlul olimpic în SUA. Acesta a fost pierdut la Tokyo, probabil că cei mai mulți își reamintesc mult mediatizatul caz „Biles”, cu retragerea sportivei chiar în timpul concursului din cauza blocajului mental.

Gimnasta de 27 de ani este într-o formă grozavă și și-a ajutat echipa să câștige titlul olimpic cu un avans de aproape 6 puncte în fața Italiei, în timp ce medalia de bronz a ajuns în posesia Braziliei.

România a făcut parte din acest spectacol și chiar a reușit să mai urce o poziție față de calificări. A avut același total, 159.497 puncte, dar a depășit de această dată Japonia. Sabrina Voinea a avut cele mai mari note din echipa României, 13.900 la sol și 13.800 pe bârnă. Este o bază bună de plecare pentru finalele pe aparate, fiind calificată la ambele.

Nu se poate sări peste niște etape

Dar să ne referim puțin la acest loc 7. Poate că mulți consideră că este prea puțin. România a fost o forță mondială, a cucerit inclusiv trei titluri olimpice la echipe. Mulți au crescut cu Nadia Comăneci, Daniela Silivaș,  Lavinia Miloșovici, Simona Amânar, Andreea Răducan, cu multe alte mari campioane. S-au obișnuit cu un alt standard. Dar... România nu a fost la acest nivel la ultimele două ediții. Baza de gimnaste s-a redus la minimum, condițiile de pregătire au fost precare, sistemul care a creat campioane, pur și simplu, nu a mai mers, s-a ajuns la o saturație și a devenit neproductiv.

„Să reconstruiești un sport într-o țară nu este atât ușor”, a remarcat Ana Bărbosu, una din cele cinci gimnaste care au compus echipa, după concurs. „Noi avem 8 ani de neparticipări, iar acum vrem să fim pe 2?”, a subliniat și Nadia Comăneci. „Este un lucru foarte pozitiv, pentru gimnastică, pentru generația de astăzi, pentru fetele care urmează, că România a fost aici”, a mai spus „Zeița de la Montreal”.

Participarea echipei feminine de gimnastică la Jocurile Olimpice a fost o performanță, în contextul ultimilor ani. Mai mult, a prins finala, a venit pe 7 și a prins alte cinci locuri în finalele individuale. De la nimic la Tokyo s-a făcut un pas mare înainte.

În ultimii ani, nu s-a mai vorbit în lume de gimnastica feminină, acum fetele au făcut parte din show-ul americanilor, pentru că această disciplină, la feminin, este dominată azi net de sportivele de peste Ocean. Nu se poate sări peste niște etape. Fetele au simțit acum cel mai bine care este nivelul și cam ce ar trebui să facă în continuare pentru a aborda următoarele competiții majore.

Cu multă muncă și răbdare, după cum a subliniat din nou Ana Bărbosu, gimnastica românească s-ar putea reîntoarce cândva în lupta pentru medalii la echipe, la nivelul la care a fost cândva. Deocamdată, să ne bucurăm că am fost din nou acolo, în finala olimpică ce s-a desfășurat în Paris Bercy.

Sursă foto: cosr.ro

Pariază pe Jocurile Olimpice de la Paris cu un pachet atractiv de bun venit!

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+94.88
Câștigate
45
Pierdute
25
2
Gabriel Morariu
+66.67
Câștigate
23
Pierdute
7
3
Bunea Georgeta Raluca
+58.4
Câștigate
23
Pierdute
12