1. Home »
  2. Stiri pariuri sportive »
  3. Ponturi & Cote Pariuri Formula 1 – sezonul 2023

Ponturi & Cote Pariuri Formula 1 – sezonul 2023

victorpartan
victorpartan

2023-02-27 20:00:00

image Ponturi & Cote Pariuri Formula 1 – sezonul 2023

Care sunt favorții sezonului 2023 în Formula 1? Vezi schimbările față de sezonul trecut, care sunt rivalitățile și ce cote oferă agențiile de pariuri sportive online pentru piloți și pentru constructori.

Pariază pe Formula 1 2023 beneficiind cele mai bune oferte promoționale

Sezonul 2023 în Formula 1 începe pe 5 martie, o dată cu Marele Premiu din Bahrain, și se încheie pe 26 noiembrie, la Abu Dhabi. Sezonul va avea un număr record de 24 de curse, „harta” competiției suferind modificări față de anul trecut, în sensul că monoposturile vor alerga în Qatar (cursa de pe „Losail International Circuit”  revine în calendar) și, în premieră pentru epoca modernă, în Las Vegas. Marele Premiu a Chinei, din aprilie, a fost anulat pentru a patra oară din cauza coronavirusului, dar oficialii FIA au dat asigurări că vor găsi soluții pentru ca această etapă să se desfășoare, în altă țară. 

Testele din presezon vor avea loc la Bahrain, în perioada 23-25 februarie. Anul trecut trecut au fost permise două sesiuni de teste în presezon, unul în Bahrain și unul în Barcelona, dar regulamentul s-a schimbat. Sezonul 2023 F1 va fi transmis pe Digi Sport, Orange Sport și Prima Sport. 

Vor fi șase curse de sprint 

Calendar din acest an prevede șase curse de sprint (în 2022 au fost numai trei), în Baku (Azerbaidjan), Spielberg (Austria), Spa-Francorchamps (Belgia), Losail (Qatar), Austin (SUA) și Interlagos (Brazilia). Formatul acestor curse implică o sesiune de calificare, vineri, pentru cursa de 100 km de sâmbătă, cu puncte acordate primilor opt clasaţi şi cu stabilirea grilei de start pentru Marele Premiu de duminică. Pole position-ul va fi acordat celui mai rapid pilot din calificările de vineri, nu celui care va pleca din prima poziţie pe grila de start de duminică. 

„Am văzut o reacţie extrem de pozitivă la evenimentele de sprint din Formula 1 în primii doi ani de la lansare. Introducerea sprintului a creat o cursă de weekend care include trei zile de curse competitive şi oferă mai mult divertisment fanilor sportului, precum şi valoare suplimentară pentru părţile cheie interesate, inclusiv echipe, radiodifuzori, parteneri şi locaţiile gazdă”, a declarat Stefano Domenicali, directorul executiv al F1.

Consiliul Mondial al Automobilismului a aprobat unele clarificări și actualizări ale regulilor financiare din 2023 și 2024. Aceasta include o creștere de la 150.000 de dolari la 300.000 de dolari a limitei bugetare pentru fiecare sesiune de Sprint.

Calendar Formula 1 2023

  • 5 martie – Marele Premiu al Bahrainului (Bahrain International Circuit în Sakhir)
  • 19 martie - Marele Premiu al Arabiei Saudite (Jeddah Corniche Circuit)
  • 2 aprilie – Marele Premiu al Australiei (Melbourne Grand Prix Circuit)
  • 16 aprilie – urmează să fie stabilit circuitul
  • 30 aprilie – Marele Premiu al Azerbaidjanului (Baku City Circuit)
  • 7 mai – Marele Premiu al Statelor Unite (Miami International Autodrome în Florida)
  • 21 mai – Marele Premiu al Italiei (Autodromo Enzo e Dino Ferrari)
  • 28 mai – Marele Premiu al Principatului Monaco (Circuit de Monaco în Monte Carlo)
  • 4 iunie – Marele Premiu al Spaniei (Circuit de Barcelona-Catalunya)
  • 18 iunie – Marele Premiu al Canadei (Circuit Gilles-Villeneuve în Montreal)
  • 2 iulie – Marele Premiu al Austriei (Red Bull Ring în Spielberg)
  • 9 iulie – Marele Premiu al Marii Britanii (Silverstone Circuit)
  • 23 iulie – Marele Premiu al Ungariei (Hungaroring)
  • 30 iulie – Marele Premiu al Belgiei (Circuit de Spa-Francorchamps)
  • 27 august – Marele Premiu al Olandei (Zandvoort)
  • 3 septembrie – Marele Premiu al Italiei (Autodromo Nazionale Monza)
  • 17 septembrie – Marele Premiu al statului Singapore (Marina Bay Street Circuit)
  • 24 septembrie – Marele Premiu al Japoniei ( Suzuka International Racing Course)
  • 8 octombrie – Marele Premiu al Qatarului (Losail International Circuit)
  • 22 octombrie – Marele Premiu al Statelor Unite (Circuit of The Americas în Austin)
  • 29 octombrie – Marele Premiu al Mexicului (Autodromo Hermanos Rodriguez în Mexico City)
  • 5 noiembrie – Marele Premiu al Braziliei (Autodromo Jose Carlos Pace)
  • 18 noiembrie – Marele Premiu al Statelor Unite (Los Angeles, Nevada)
  • 26 noiembrie – Marele Premiu de la Abu Dhabi ( Yas Marina Circuit)

Pariază pe Formula 1 2023 beneficiind cele mai bune oferte promoționale

La ce schimbări ne așteptăm din punct de vedere tehnic

În 2023, constructorii vor continua să aducă îmbunătățiri monoposturilor, unele „din proprie inițiativă”, altele impuse de noile regulamente. Principalele schimbări vor fi tot de natură aerodinamică, care să ajute mașinile să devină mai rapide. 

Inginerii s-au concentrat pe design-ul podelei mașinilor, marginile exterioare fiind ridicate cu 15 milimetri (și nu 25 de milimetri, așa cum se spunea inițial). Deformarea verticală a podelei va fi de cel mult 5 milimetri, atât în jos, cât și în sus, atunci când este aplicată o sarcină de 250 de newtoni. Va fi limitată, astfel, capacitatea de flexare, reducându-se astfel posibilitatea ca aerul să fie prins sub caroserie la viteze mari. În același timp, noua geometrie a podelei mașinilor de F1 va reduce vibrațiile de care piloții s-au plâns în sezonul precedent. 

Echipelor li se va acorda puțin mai multă libertate în ceea ce privește designul și reglarea aripii față a monoposturilor.  FIA va permite ajustarea cu până la 40 de milimetri a flapsurilor (față de 35 de milimetri), iar raza filetului dintre elemente și consolele ce pot fi utilizate a fost mărită cu doi milimetri. Modificarea este valabilă și pentru eleronul spate.

Legăturile dintre aripile din spate vor trebui montate cu 60 de milimetri mai sus decât în 2022, în timp ce știfturile de montare dintre motor și șasiu și dintre motor și transmisie vor necesita o rezistență la tracțiune mai mare de 100 kilonewtoni (kN).

În 2023, haloul ce protejează cockpitul și „rollbar“-ul din spatele scaunului pilotului vor fi proiectate să suporte forțe mai mari. Astfel, unele echipe au fost forțate să reproiecteze structura din jurul cockpitului. Orice piesă construită deasupra acestuia trebuie să reziste la o forță de 15 g de impact cu solul și să fie făcută dintr-un material rezistent la abraziune.

Ca și greutate a monoposturilor, revine masa de referință de 796 kg, valabilă înainte de 2022, ceea ce face ca mașinile să fie mai ușoare. Pe de altă parte, greutatea minimă a motorului a crescut. Vor fi schimbări și în ceea ce privește temperatura carburantului. Potrivit unui comunicat FIA, „combustibilul dintr-o mașină nu trebuie să fie mai rece cu mai mult de zece grade decât temperatura ambientală sau cu mai mult de zece grade (anterior, această limită era de douzeci de grade) sub cea ambientală în orice moment când mașina funcționează după ce a părăsit zona de garaj”.

Rezervoarele de combustibil vor trebui să aibă montată o supapă de limitare a presiunii pentru a preveni suprapresurizarea, în timp ce presiunea internă maximă exercitată asupra camerei de combustibil nu trebuie să depășească 1,0 barG. O nouă clauză adăugată pentru 2023 prevede că orice țeavă de evacuare wastegate prin care trec toate fluidele de evacuare wastegate trebuie să aibă o secțiune interioară mai mică de 1.500 mm2, iar toate suprafețele exterioare trebuie să aibă un efect aerodinamic minim asupra fluxului de aer exterior. 

Piloții trebuie să ceară permisiune a face declarații politice

Codul sportiv internațional, care se aplică tuturor competițiilor organizate sub tutela Federației Internaționale de Automobilism, fost completat pentru anul 2023 cu prevederea conform căreia piloților le sunt interzise „efectuarea și afișarea în general a declarațiilor sau comentariilor politice, religioase și personale, în special prin încălcarea principiului general de neutralitate promovat de FIA”. Piloții de Formula 1 vor avea nevoie de o permisiune scrisă prealabilă pentru a face declarații politice.

Echipe Formula 1 2023

Noul sezon de Formula 1 va aduce și modificări în componențele echipelor. Sebastian Vettel s-a retras din sportul care i-a adus patru titluri de campion mondial, iar locul său la Aston Martin a fost luat de Fernando Alonso.

Fernando Alonso va fi înlocuit la Alpine de pilotul francez Pierre Gasly, care a plecat de la Alpha Tauri, acolo unde a venit olandezul Nyck de Vries (campion la Formula 2). Va fi primul sezon „full” pentru De Vries (27 de ani) în F1, dar acesta nu e chiar debutant, întrucât l-a înlocuit în 2022 în Marele Premiul al Italiei pe thailandezul Alex Albon, operat de apendicită. De Vries a încheiat atunci pe un surprinzător loc 9, la volanul unei mașini mai puțin performante.

Nico Hulkenberg se întoarce full-time în F1, înlocuindu-l pe Mick Schumacher la Haas, iar Oscar Piastri (McLaren) și Logan Sargeant (venit din Formula 2, va pilota pentru Williams) își fac și ei intrarea în Formula 1 în sezonul 2023.

Componența echipelor de Formula 1 în 2023:

Echipă Piloți
Oracle Red Bull Racing Max Verstappen (Olanda), Sergio Perez (Mexic)
Ferrari Charles Leclerc (Monaco), Carlos Sainz jr. (Spania)
Mercedes-AMG Petronas Lewis Hamilton (Marea Britanie), George Russel (Marea Britanie)
McLaren Lando Norris (Marea Britanie), Oscar Piastri (Australia)
Alfa Romeo Valtteri Bottas (Finlanda), Zhou Guanyu (China)
BWT Alpine Pierre Gasly (Franța), Esteban Ocon (Franța)
Alpha Tauri Yuki Tsunoda (Japonia), Nyck de Vries (Olanda)
Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team Lance Stroll (Canada), Fernando Alonso (Spania)
MoneyGtam Haas F1 Team Kevin Magnussen (Danemarca), Nico Hulkenberg (Germania)
Williams Racing Alexander Albon (Thailanda), Logan Sargeant (SUA) 

Pariază pe Formula 1 2023 beneficiind cele mai bune oferte promoționale

Favoriții la caștigarea campionatului 2023

Max Verstappen, campionul ultimilor doi ani, este favorit să câștige un nou titlu, potrivit cotelor antepost oferite de Betano. Marele rival Lewis Hamilton este pe locul al doilea în topul favoriților, iar Charles Leclerc este pe trei. 

Sezonul trecut a fost de coșmar pentru Hamilton, care nu s-a putut baza pe un monopost Mercedes competitiv. Britanicul este, însă, încrezător atunci când vorbește despre campionatul 2023: „Există potențial la monoposturile noastre. Acum lucrurile s-au îmbunătățit, dar cu siguranță calitatea curselor cu aceste mașini mai poate suferi modificări în bine. Sunt mulțumit de direcția în care se îndreaptă echipa și am 1000% încredere în mecanici. Nu am dubii că vom reveni în lupta la titlu”.

Pe de altă parte, fostul pilot Nico Rosberg este de părere că va fi foarte greu pentru Ferrari și Mercedes să se apropie de Redbull. „Călcâiul lui Ahile pentru Mercedes e reprezentat de viteza pe linie dreaptă. Sunt incredibil de lenți, în special în comparație cu Redbull. Sper să descopere secretul prin care să dezvolte o viteză mai mare”, a spus Rosberg.

Rivalitatea Max Verstappen – Lewis Hamilton

Dacă inginerii de la Mercedes vor reuși să rezolve problema vitezei, atunci rivalitatea dintre Hamilton și Verstappen, una acerbă atât pe circuit, cât și în afara lui, ar putea fi reaprinsă. „Eu cred că așa trebuie să se întâmple în orice competiție. Nu cred că eu și Hamilton vom lua masa sau vom ieși împreună, dar, în privința mea, totul e ok”, spunea Verstappen. S-a ajuns la un asemenea nivel încât câțiva fani ai olandezului au dat foc unor haine produse de un brand deținut de britanic.

În ultima etapă din sezonul 2021, chiar în ultimul tur, Hamilton era lider, dar Verstappen l-a depășit în virajul 5 și a devenit campion mondial, semnând „declarația de război”. În 2022, după ce olandezul a câștigat un nou titlu, Hamilton l-a „înțepat”, sugerând că meritul este al mașinii, nu neapărat al pilotului: „Felicitări lui Max! Red Bull a făcut o treabă minunată cu mașinile lor în acest sezon”. 

George Russell, un rival pe măsură pentru Hamilton?

Dar Lewis Hamilton nu trebuie să fie atent numai la Max Verstappen, ci și la propriul coechipier, George Russell, care sezonul trecut a acumulat mai multe puncte decât el. Venit în 2022 de la Williams, Russell are deja discurs de campion: „Când te alături unei echipe așa cum este Mercedes, te aștepți la victorii. Sunt gata să lupt și să câștig curse. Sunt aici pe termen lung și vreau să formăm o echipă puternică. Doresc ca peste zece ani să mă uit în urmă și să spun că 2022 a fost doar o etapă în cariera mea de succes”.

Russell are 24 de ani, pe când Hamilton a împlinit 38. Nu este exclus ca șefii Mercedes să țină cont de acest aspect atunci când fac strategia pentru sezonul 2023.

Va reuși Ferrari să evite greșelile din sezonul trecut?

Ferrari este văzută ca principala contracadidată a lui Redbull, dar „scuderia” italiană a făcut fost caracterizată de inconstanță sezonul trecut. După un start de campionat solid, cu clasări pe locurile 1 și 2 în primele două curse, constructorul italian nu a putut ține ritmul, din cauza unui mixt de erori de strategie, vulnerabilitate a monoposturilor și erori personale ale piloților. Mattia Binotto a demisionat din funcția de Director General, iar echipa a intrat într-o nouă eră managerială, sub conducerea lui Frederic Vasseur, fostul director general de la Alfa Romeo. 

Carlos Sainz jr. este de părere că echipa sa poate reduce diferența față de Red Bull. „Și sezonul trecut am avut câteva șanse. Desigur, Redbull a dominat, dar nu a fost foarte clar în frunte. Simt că suntem aproape de ei ca și performanțe ale mașinii”, a spus spaniolul, care a promis că se va concentra pentru a fi mai rapid.

Constructorii rup legăturile cu lumea crypto

Căderea pieței criptomonedelor are consecințe importante pentru finanțele constructorilor din Formula 1. Ferrari este ultima echipă care a rupt un contract de sponsorizare cu un brand cypto. Renunțând la înțelegerea cu Velas Blockchain, „scuderia”  a pierdut 55 de milioane de euro. În noiembrie 2022, Mercedes a pierdut 15 milioane de euro după ce a suspendat parteneriatul cu FTX.

F1 Academy, campionatul feminin de Formula 1

În anul 2023 va debuta F1 Academy, campionat care va strânge la start cinci echipe feminine formate din concurente provenite din Formula 2 şi Formula 3. Fiecare echipă va dispune de trei monoposturi, astfel că pe grila de start se vor alinia 15 piloţi femei. Calendarul sezonului inaugural include şapte etape. F1 Academy este organizată de Bruno Michel, directorul executiv al campionatelor F2 şi F3.

„Toată lumea ar trebui să aibă ocazia să-şi urmeze visul şi să îşi atingă potenţialul şi Formula 1 vrea să ne asigure că facem tot ce putem pentru a crea o mai mare diversitate şi trasee către acest sport incredibil”, a spus Stefano Domenicali, director excutiv al F1.

Pariază pe Formula 1 2023 beneficiind cele mai bune oferte promoționale

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Curry
+13.04
Câștigate
2
Pierdute
0
2
Baicu Marius
+8
Câștigate
1
Pierdute
1
3
Marius Huțu
+7.43
Câștigate
4
Pierdute
2

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX