1. Home »
  2. Stiri pariuri sportive »
  3. Pariuri pe curse de cai: Cheltenham, un festival de legendă

Pariuri pe curse de cai: Cheltenham, un festival de legendă

victorpartan
victorpartan

2023-03-10 16:25:40

image Pariuri pe curse de cai: Cheltenham, un festival de legendă

În perioada 14-17 martie 2023, aproximativ 275.000 de fani ai curselor de cai vor fi în tribunele hipodromului „Prestbury Park”, pentru a urmări de la fața locului una dintre cele mai prestigioase competiții sportive de peste an, Festivalul Cheltenham.   

Pariază pe curse de cai și bucură-te de un bonus atractiv

Festivalul are o tradiție de peste 150 de ani și cuprinde patru zile curse în care se întrec cei mai buni cai din Regatul Unit și nu numai. „Cheltenham” reprezintă punctul culminant al carierei oricărui cai, jocheu sau proprietar. Acolo, celebritățile și demnitarii se întâlnesc cu pariorii (în total se mizează câteva milioane de lire sterline pe acest turneu) și urmăresc acțiunea împreună.

Vor fi în total 28 de curse, în care peste 500 de cai se vor întrece pentru a împărți fondul de premiere de 6,12 milioane de lire sterlie. Unibet este sponsorul de titlu al primei zile, cursele desfășurându-se sub genericul Unibet Champion Hurdle.

Cei mai de seamă cai vor participa la Gold Cup, competiție cu premii totale de 625.000 de lire sterline: Ahoy Snor, Angels Breath, A Plus Tard, Bravemansgame, Capodanno, Conflated, Cool Cody, Eldorado Allen, Envoi Allen, Franco De Port, Fury Road, Ga Law, Galopin Des Champs, Galvin, Hewick, Minella Indo, Noble Yeats, Protektorat, Royale Pagaille, Shishkin, Stattler, The Real Whacker. Ediția de anul trecut a fost câștigată de „A Plus Tard”, călărit de Rachael Blackmore, care a devenit prima femeie jocheu care a câștigat evenimentul.

CARE SUNT CELE MAI IMPORTANTE CURSE?

Vor fi patru zile intense pentru pasionații de curse de cai. Chiar dacă nu te numeri printre ei, îți recomand să cauți un streaming cu Festivalul, pentru a simți o atmosferă pe care nu o mai întâlnești în alte sporturi.

Ziua întâi: obstacolul campionului (Unibet Champion Hurdle)

Considerată cea mai prestigioasă cursă cu obstacole din calendarul National Hunt, reprezintă o deschidere cum nu se poate mai bună pentru cursele de cel mai înalt nivel ale Festivalului de la Cheltenham. Champion Hurdle cuprinde opt obstacole și are puțin mai puțin de două mile lungime. Cursa a avut loc, cu doar câteva excepții, de aproape 100 de ani, fiind alergată pentru prima dată în 1927, iar calul Blaris a fost primul campion. Dawn Run (care a fost antrenat de Paddy Mullins) este singurul cal care a completat dubla Champion Hurdle-Gold Cup, după ce a câștigat Champion Hurdle în 1984 și Gold Cup doi ani mai târziu, în 1986.

Ziua a doua: The Queen Mother Champion Chase

Participă caii care au minim cinci ani. Se aleargă pe mai puțin de două mile și sunt 13 garduri de sărit în total. Este un test de viteză pură și abilități de sărituri. S-a desfășurat pentru prima dată în 1959, sub numele de National Hunt Two-Mile Champion Chase. Cel mai titrat cal este Badsworth Boy, care a câștigat cursa de trei ori în 1983, 1984 și 1985. Jocheii Pat Taaffe și Barry Geraghty au cele mai multe victorii (câte cinci). Cursa a devenit cunoscută sub numele de The Queen Mother Champion Chase în 1980, pentru a sărbători împlinirea a 80 de ani a Reginei Mame. Această schimbare a numelui a fost făcută și pentru a reflecta contribuția Reginei la dezvoltarea sportului și sprijinirea curselor de cai.

Ziua a treia: Ryanair Steeple Chase

Este o secțiune relativ nouă a Festivalului de la Cheltenham, fiind introdusă abia în 2005. Lungimea circuitului este  de aproximativ 2 mile și cuprinde 4 stadii, având 17 garduri. Este o cursă intermediară ideală pentru caii care încă nu au ajuns la nivelul care să le permită participarea la Gold Cup, dar se apropie de acest nivel. Albertas Run, antrenat de Jonjo O’Neill, este singurul cal care a câștigat de două ori, iar jockeul irlandez Ruby Walsh s-a clasat pe primul loc de patru ori, inclusiv în anul inaugural.

Ziua a treia: Obstacolul Stayers

Având loc în aceeași zi cu Ryanair Steeple Chase, „The Stayers’ Hurdle” este o altă cursă foarte populară. Desfășurată pe aproape 3 mile încă din 1912, cursa cu 12 obstacole testează rezistența cailor și a jocheilor. De-a lungul timpului, a avut diverse denumiri. Ruby Walsh s-a dovedit a fi cel mai de succes jocheu din această cursă, cu cinci victorii până în prezent.

Ziua a patra: Gold Cup

Este „diamantul” de pe coroana Cheltenham. Gold Cup are renume mondial, fondul de premiere atrăgând excelența în acest domeniu. Cursa pentru cupa de aur are o lungime de trei mile, pe care sunt fixate 22 de garduri. Este testul suprem pentru caii de rasă superioară. Prima cursă a avut loc în 1819, înainte ca festivalul să existe în această formă. Întrecerile aveau loc pe dealul Cleeve, care are vedere la actualul hipodrom. În 1924, au fost adăugate sărituri. Pat Taaffe este cel mai de succes jocheu din Cupa de Aur, câștigând în 1964, 1965, 1966 și 1968, în timp ce calul Golden Miller are cele mai multe victorii, cinci la număr, repurtate în anii 1930.

UNDE POȚI PARIA PE CURSE DE CAI?

Unibet este una dintre agențiile de pariuri online recomandate care au în ofertă curse de cai. În acest moment nu sunt afișate cotele pentru Festivalul Cheltenham, dar cu siguranță că ele vor apărea până în ziua de start, mai ales că operatorul este unul dintre sponsorii din această ediție. Poți vedea în direct cursele pe platformele caselor de pariuri, care transmit Festivalul prin streaming video live.

Pariază pe curse de cai și bucură-te de un bonus atractiv

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+30.8
Câștigate
9
Pierdute
2
2
Dan Ștefanescu
+7.76
Câștigate
6
Pierdute
4
3
Marius Huțu
+6.85
Câștigate
8
Pierdute
5

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX