1. Home »
  2. Stiri pariuri sportive »
  3. De ce să nu vorbești într-un multi-way pot. Scandalul anului: ce a putut face Phil Hellmuth la WSOP Main Event

De ce să nu vorbești într-un multi-way pot. Scandalul anului: ce a putut face Phil Hellmuth la WSOP Main Event

Cristian Mihala
Cristian Mihala

2018-07-11 15:56:08

image De ce să nu vorbești într-un multi-way pot. Scandalul anului: ce a putut face Phil Hellmuth la WSOP Main Event

Phill Hellmuth, "The Poker Brat", a dat încă o mostră a deprinderilor sale "neortodoxe" la masa de poker. De această dată pe scena celui mai important eveniment din lume, WSOP Main Event. De 14 ori câștigător de brățări în World Series of Poker, americanul a forțat indirect eliminarea unui adversar, făcând mai multe comentarii prin care a trădat faptul că nu va plăti all-in-ul acestuia. Acest lucru l-a determinat pe al treilea jucător prezent în pot să plătească. Din punct de vedere moral, ceea ce a făcut Phill e condamnabil, dar dincolo de relatarea în sine a evenimentului, considerăm că acesta e un exemplu foarte potrivit pentru cei care nu sunt familiarizați pe deplin cu regulile dintr-un turneu de no limit hold'em. Să vedem, așadar, ce s-a întâmplat și de ce Hellmuth a fost pus la zid de comunitatea de poker pentru atitudinea sa lipsită de fair play.

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

În ziua 2C a 2018 World Series of Poker Main Event, Phill Helmuth evolua la una din mesele televizate ale competiției. La un nivel de blinduri de 800/1600, cu un ante de 200, Alex Kuzmin a ridicat din middle position cu K romb - 2 romb. Hellmuth a decis să dea un flat call cu 7 cupă - 7 treflă, din cutoff, iar short stackul mesei, James “Camby” Campbell, a făcut același lucru din small blind. Mâna deținută de acesta din urmă? A romb - 9 romb.

Pe un flop 4 romb, 3 romb, 10 pică, Campbell a decis să bată în masă (check). Agresorul inițial, Alex Kuzmin, a mizat pe un C-bet de 3000 de fise, iar Phill, considerând că e într-o situație ideală (a gândit probabil că doar A-10 îi poate răspunde), a făcut un re-raise, urcând la 6000 de fise. Un play puternic, care în general i-ar fi aruncat pe oponenți și i-ar fi oferit lui Hellmuth acces la jetoane fără luptă.

A început nebunia

Doar că ambii adversari ai lui Hellmuth stăteau pe două drawuri puternice de culoare. Campbell a împins, shovând pentru cele 26200 de chipuri avute în față. A fost momentul în care "Poker Brat" a erupt, neinteresându-l că în mână mai este și Alex Kuzmin, care trebuie să ia o decizie.

"Acest nenorocit m-a omorât toată ziua și a scăpat mereu. Cum naiba se întâmplă asta? Ce se întâmplă la această masă?", au fost cuvintele care se pot reproduce din discursul lui Phill. 

O atitudine total nepotrivită. Dincolo de limbajul grosier, Hellmuth a comis o nedreptate și mai mare. Concret, i-a transmis clar lui Kuzmin, care nu luase încă o decizie, că el nu va plăti. Un jucător care se gândește să dea call nu s-ar comporta niciodată așa, e evident pentru oricine cu un background în poker. 

Consecința atitudinii neprofesioniste a lui Phill? Kuzmin a dat call la all-in-ul lui Campbell, iar Hellmuth, evident, a renunțat la perechea de șeptari. Din păcate pentru Campbell, deși a plecat favorit, având 81% șanse să câștige mâna, pe turn a apărut un 2. Kuzmin a făcut o pereche și și-a eliminat adversarul, lucru care probabil nu s-ar fi întâmplat dacă "Poker Brat" ar fi avut o atitudine corectă. Cu un adversar care a făcut three bet în spate, e greu de crezut că Kuzmin s-ar mai fi implicat în pot cu drawul său. Pentru că Phill ar fi putut shova la rândul lui și ar fi însemnat Kuzmin să își joace toate fisele în așteptarea unui romb. În schimb, având garanția că Hellmuth nu va plăti, judecând după atitudinea acestuia, Kuzmin a găsit mult mai ușor call-ul.

Reacții

Regulamentul spune clar că în astfel de situații - multi-way pot -, nu ai voie să vorbești despre forța mâinii tale când un adversar are o decizie de luat.

De altfel, chiar Shaun Deeb, cel care comenta evenimentul pentru televiziunea care produce WSOP Main Event, a luat imediat atitudine. "E atât de grav ceea ce face Phil. Merită cu siguranță o penalizare. Nu poți să îi transmiți unui jucător care încă nu a luat o hotărâre cât de slab ești tu. I-a arătat clar că el nu va merge ma departe. E atât de greșit să se comporte așa și să scape nepedepsit", a spus celebrul comentator.

Pe twitter, s-a iscat o adevărată furtună după acest incident, toți condamnându-l pe Hellmuth pentru comportamentul reprobabil care a atras eliminarea unui jucător. "De fiecare dată când joc cu Phil, el vorbește în poturi în care sunt implicați mai mulți jucători. Despre ce a avut, despre ce a fost forțat să foldeze, spune numai tâmpenii, care afectează acțiunea de la masă", a opiniat Ike Haxton, pe twitter, cerând totodată să se ia atitudine împotriva lui: "Jucătorii trebuie să facă un pas în față când sunt în fața unor asemenea momente. Cereți să fie penalizat, poate așa o să învețe să își respecte oponenții".

Mai mult, Justin Bonomo și Doug Polk au văzut în comportamentul lui Hellmuth un scenariu machiavelic. El ar fi vorbit cu bună știință, pentru că voia ca Campbell să fie eliminat. Astfel, i-ar fi transmis deliberat lui Kuzmin că el nu va plăti, pentru a-i ușura decizia.

"Nu îl suportă pe Camby și a încercat să îi ușureze misiunea lui Kuzmin. Acest comportament e departe de a fi unul acceptabil. E o parte din strategia pe care Hellmuth o folosește de ani de zile fără ca cineva să ia atitudine. Nu îi plac jucătorii agresivi, în special cei care sunt short stack și vin peste el cu all-in. Nu e vorba de un incident izolat, e vorba de ceva premeditat: a influențat prin spusele sale hotărârea unui al treilea jucător", a explicat marele Justin Bonomo.

Ce spun cei implicați

Deși pe moment Campbell nu și-a manifestat dezacordul cu privire la comportamentul lui Phil, probabil fiind extrem de concentrat la mâna în sine și la faptul că își juca supraviețuirea în turneu, ulterior acesta a luat atitudine. 

"Cred că merita cel puțin o penalitate. Am fost extrem de supărat pentru ceea ce s-a întâmplat. Am contactat deja WSOP, care ar trebui să rectifice situația într-un fel, să îl avertizeze într-un fel. Egoul său stă de multe ori în fața bunului simț și asta ne afectează pe noi, ceilalți. În 100% din cazuri ar fi dat fold la mâna aia, i-a oferit rusului toate informațiile pentru a mă plăti. Comportamentul lui m-a costat eliminarea din turneu", a spus Campbell. Chiar dacă ar fi conștientizat faptul că atitudinea lui Hellmuth e atât de greșită, Campbell nu ar fi avut cum să ceară penalizarea lui pe loc. Pentru că asta ar fi însemnat că nu deține o mână foarte puternică și se teme de faptul că ar fi fost plătit. În astfel de cazuri, supervizorul turneului, care monitoriza masa, ar fi trebuit să facă un pas înainte și să îl penalizeze pe Phil. Nu s-a întâmplat acest lucru, iar "Poker Brat" a scăpat încă o dată nepedepsit, deși a avut o atitudine total neprofesionistă.

Ulterior, Hellmuth și-a cerut scuze pentru ieșire, însă a părut că regretă doar cuvintele spuse, nu și faptul că a influențat acțiunea. "Îmi cer scuze că am înjurat. A fost un pot în trei pe care nu trebuia să îl fi pierdut. A fost a 15-a oară, gen, când a împins all-in într-o mână cu mine și emoțiile m-au făcut să nu mai gândesc rațional. Dar nu aș fi renunțat la mână dacă Kuzmin nu plătea, aș fi dat call și luam potul", a explicat Phil, pe twitter. Întreaga comunitate de poker crede altceva: la cât de tight joacă Phil, nu ar fi plătit un all in cu o pereche care nu bate nici măcar cea mai mare pereche de pe masă.

În cele din urmă, karma și-a spus cuvântul. Hellmuth  a fost eliminat, într-o întâlnire A-K vs A-9 cu adversarul lovind un "9" pe river. O consolare prea mică pentru Campbell, care a părăsit turneul din cauza faptului că unul dintre cei mai mari jucători de poker din istorie a avut un comportament de amator.

Cu 14 brățări câștigate în carieră, Hellmuth este o legendă a pokerului. A fost mulți ani cel mai tânăr jucător care s-a impus la WSOP Main Event (1989) și a strâns din poker impresionanta sumă de 22,6 milioane de dolari. Acest lucru l-a dus în top 10 cei mai profitabili jucători din istoria SUA, patria pokerului.  

JOACĂ ACUM LA CEA MAI BUNĂ CAMERĂ DE POKER DIN LUME!

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Curry
+103.24
Câștigate
13
Pierdute
11
2
Tudor Cosma
+73.04
Câștigate
50
Pierdute
29
3
Gabriel Morariu
+62.66
Câștigate
23
Pierdute
10

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX