Cupa Mondială la fotbal feminin 2023: cote pariuri, format, stadioane
2023-07-06 09:00:00
Turneul final al Cupei Mondial la fotbal feminin 2023 are loc în perioada 20 iulie – 20 august, în Australia și Noua Zeelandă. Este prima competiție feminină de asemenea anvergură găzduită de două națiuni și prima Cupă Mondială la fotbal care se joacă în țări care fac parte din confederații diferite, Asia și Oceania.
Pariază pe Cupei Mondiale feminine 2023 beneficiind de un bonus atractiv
Nouă țări și-au depus candidatura pentru a găzdui CM 2023: Argentina, Australia, Bolivia, Brazilia, Columbia, Japonia, Coreea de Sud, Noua Zeelandă și Africa de Sud. Inițial, și Belgia a depus dosarul. Brazilia și Japonia s-au răzgândit și ele. Ulterior, Australia și Noua Zeelandă au anunțat că doresc o candidatură comună. Această candidatură a întrunit majoritatea voturilor (22 vs 13, pentru Columbia) pe 25 iunie 2020, în cadrul Consiliului FIFA.
Format Cupa Mondială 2023
Pentru prima dată în istorie, la mondialul feminin vor participa 32 de formații, noul format fiind cel avut de CM masculină între 1998 și 2022. Astfel, numărul de jocuri crește de la 52 la 64. Până acum, în lupta pentru trofeul au luat startul 24 de reprezentative.
Echipele sunt împărțite în 8 grupe de câte 4. Primele două clasate din fiecare grupă se califică în optimile de finală, în care câștigătoarele se confruntă cu ocupante ale locului secund.
- Grupa A: Noua Zeelandă, Norvegia, Filipine, Elveția
- Grupa B: Australia, Irlanda, Nigeria, Canada
- Grupa C: Spania, Costa Rica, Zambia, Japonia
- Grupa D: Anglia, Haiti, Danemarca, China
- Grupa E: SUA, Vietnam, Țările de Jos, Portugalia
- Grupa F: Franța, Jamaica, Brazilia, Panama
- Grupa G: Suedia, Africa de Sud, Italia, Argentina
- Grupa H: Germania, Maroc, Columbia, Coreea de Sud
Cote favorite Cupa Mondială feminină 2023
SUA este favorita principală la câștigarea Cupei Mondiale feminine 2023, urmată de Anglia și de Spania, potrivit cotelor antepost oferite de agenția Betano.
SUA este pe primul loc în clasamentul FIFA. Nouă jucătoare din lotul actual au ridicat trofeul de campionat înainte. Pentru Alex Morgan, Megan Rapinoe și Kelley O’Hara va fi a patra lor Cupă Mondială, iar pentru Alyssa Naeher și mijlocașul Julie Ertz a treia. Pe de altă parte, Savannah DeMelo este debutantă la echipa națională. Morgan a spus că este „la fel de entuziasmată și nerăbdătoare” pentru această Cupă Mondială precum a fost pentru prima ei participare.
Antrenorul Vlatko Andonovski a cucerit cu naționala feminină olimpică medalia de bronz la Tokyo, în 2020, apoi a muncit la reconstrucția echipei. Pentru CM 2023, el este pus în dificultate de mai multe absențe provocate de accidentări. Vor lipsi: Becky Sauerbrunn (căpitanul echipei), Sam Mewis, Mallory Swanson și Catarina Macario.
Și reprezentativa Angliei are multe jucătoare cu experiență la acest nivel. Millie Bright, Lucy Bronze, Rachel Daly, Mary Earps, Alex Greenwood, Georgia Stanway și Keira Walsh au ajuns în semifinale în 2019, Bronze și Greenwood fiind la al treilea turneu final consecutiv. Leah Williamson, căpitanul obișnuit, Fran Kirby și Beth Mead vor rata mondialul din cauza accidentărilor. Sarina Wiegman, antrenoarea naționalei Albionului, a ajuns cu Olanda în semifinalele CM 2019.
După eliminarea din faza sferturilor de finală la Euro 2022, mai multe jucătoare de top din naționala Spaniei au cerut plecarea selecționerului Jorge Vilda, considerând că este nevoie de un „restart”. Federația nu a fost de aceeași părere, astfel că sportivele și-au anunțat retragerea din prima reprezentativă printr-un email trimis federalilor. S-au retras 15 fotbaliste, două de la Atletico Madrid, șase de la FC Barcelona, una de la Club America, două de la Manchester City, două de la Manchester United și două de la Real Sociedad.
Stadioane Cupa Mondială feminină 2023
AUSTRALIA
Stadium Australia (Sydney), capacitate 83.500 de locuri
Sydney Football Stadium (Sydney), capacitate 42.512
Lang Park (Brisbane), capacitate 52.263
Melbourne Rectangular Stadium (Melbourne), capacitate 30.052
Perth Rectangular Stadium (Melbourne), capacitate 22.225
Hindmarsh Stadium (Adelaide), capacitate 18.435
NOUA ZEELANDĂ
Eden Park (Auckland), capacitate 48.276 de locuri
Wellington Regional Stadium (Wellington), capacitate 39.000
Forsyth Barr Stadium (Dunedin), capacitate 28.744
Waikato Stadium (Hamilton), capacitate 25.111
Care este mascota Cupei Mondiale feminine?
Mascota Cupei Mondiale 2023 este Tazuni, un pinguin inspirat dintr-o specie care trăiește în Noua Zeelandă. Imnul oficial este „Unity”, melodie produsă de DJ-ul britanica Kelly Lee Owens.
Ultimele 5 campioane
- Franța (2019), 2-0 în finală cu SUA
- Canada (2015), 5-2 în finală cu SUA
- Germania (2011), 3-1 în finală cu Japonia
- China (2007), 2-0 în finală cu Germania
- SUA (2003), 2-1 în finală cu Germania
Naționala feminină a Statelor Unite are cele mai multe trofee (4), urmată de cea a Germaniei (2). Norvegia și Japonia au ieșit și ele campioane mondiale, câte o dată.
Audiențe tot mai mari pentru fotbalul feminin
Fotbalul feminin înregistrează audiențe tot mai ridicate. La finala Campionatului European, pe Wembley, aproape 90.000 de spectatori au asistat la victoria Angliei în fața Germaniei. Recordul mondial în materie de audiență a fost stabilit de meciul dintre FC Barcelona și Real Madrid, din martie 2022: 91.000 de fani au fost pe „Camp Nou”.
Compania Fox a anunțat că publicitatea pentru pauzele meciurilor de la Cupa Mondială de fotbal feminin se vinde în timp record, aproximativ 90% din spațiu fiind deja comercializat. Până în acest moment, FIFA a refuzat ofertele pentru drepturile tv primite de la televiziunile din Germania, Italia, Spania și Regatul Unit, considerându-le „ridicole” în raport cu audiența estimată. Totuși, până la debutul competiției, este foarte probabil ca parteneriatele media să fie perfectate.
CINE TRANSMITE LA TV CUPA MONDIALĂ FEMININĂ 2023
În toamna anului trecut, Eurovision Sport a anunțat un nou acord cu FIFA pentru achiziționarea de drepturi media pentru difuzarea Campionatului Mondial de Fotbal Feminin. Partidele vor fi transmise în 28 de teritorii de membrii EBU (în rândul cărora este și TVR), precum și de către patru posturi de radio (printre care și Radio România).
Pariază pe Cupei Mondiale feminine 2023 beneficiind de un bonus atractiv
Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii