2023-05-10 09:43:00
Cea de-a 67-a ediție a concursului internațional de muzică Eurovision va fi găzduită de Liverpool, în perioada 9-13 mai 2023. Marea Britanie va organiza spectacolul în locul Ucrainei, care a câștigat competiția anul trecut. Show-ul va fi prezentat de artista ucraineană Julia Sanina, împreună cu Alesha Dixon și Hannah Waddingham.
Descoperă ponturi pe Eurovision 2023!
Pariază pe concursul Eurovision 2023 la cele mai bune cote
Sloganul ediției de anul acesta este „Uniți de muzică”, iar audiența de anunță a fi una record, după ce peste 160 de milioane de telespectatori au urmărit show-ul din cele trei zile de concurs. „Eurovision Song Contest 2023 va fi un eveniment cu totul special, deoarece elementele identitare din acest an contribuie la crearea magiei și emfazează puterea muzicii de a aduce împreună oamenii de pe toate planeta”, au declarat organizatorii.
Anul acesta, regulamentul are unele modificări față de edițiile precedente, modificări care – potrivit supervizorului executiv Martin Österdahl – subliniază imensa popularitate a show-ului, dând puteri sporite celor din audiență. Astfel, începând cu 2023:
Cele „5 mari țări” Franța (La Zarra, cu „Evidemment”), Germania (Lord of the Lost, cu „Blood and Glitter”), Italia (Marco Mengoni, cu „Due vite”), Spania (Bianca Paloma, cu „Eaea”) și Marea Britanie (Mae Muller, cu „I Wrote a Song”) sunt calificate direct în finala Eurovision 2023. Lor li se adaugă Ucraina (Tvorchi, cu „Heart of Steel”), câștigătoarea ediției precedente. Alte 31 de națiuni vor intra în concurs în faza semifinalelor, urmând ca 14 să se califice pentru ultimul act:
În total, sunt 37 de țări participante. Andorra, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Luxembourg, Monaco, Montenegro, Macedonia de Nord și Slovacia au decis să nu ia parte la ediția din acest an.
Irlanda deține recordul pentru cel mai mare număr de victorii, cu șapte ediții câștigate. Urmează Suedia, cu șase triumfuri, și patru țări cu câte patru concursuri câștigate: Franța, Luxemburg, Tarile de jos și Regatul Unit.
Potrivit cotelor antepost afișate de agenția Betano, primele 5 favorite la câștigarea Eurovision Song Contest 2023 sunt Suedia, Finlanda, Norvegia, Ucraina și Israel:
Loreen este deja un star al muzicii internaționale. A devenit cunoscută tot la Eurovision, în 2012, același an în care a lansat albumul „Heal”. Cântăreața suedeză a fermecat publicul cu vocea ei, expresia artistică unică și versurile captivante. În deceniul scurs de la ediția desfășurată în Baku, Loreen a continuat să se dezvolte artistic, explorând noi modalități de a-și exprima creativitatea. De exemplu, a debutat în actorie în adaptarea cinematografică a lui Vinterviken. În 2022, cântăreața a readus în atenția publicului genul pop electrizant, lansând piesa Neon Lights - o melodie despre Ioana d'Arc din zilele noastre. Loreen vrea să continue să folosească muzica pentru a-și provoca publicul cu mesaje prin care promovează în primul rând incluziunea.
Rapper și compozitor, Käärijä are o reputație pentru spectacolele energice, fără cămașă, descrise de el însuși ca: „o nebunie, o petrecere!”. Originar din Vantaa, Käärijä face muzică din 2014. Albumul de debut „Fantastista” a fost lansat în 2020. Pentru rapperul experimental, totul este despre sfidarea genurilor. În melodia prezentată la Eurovision 2023, „Cha Cha Cha”, el îmbină rap-ul cu muzica electronică, cu metal și cu schlager, într-o performanță care încorporează dansul de sală, o jachetă bolero verde neon și o mulțime de paleți de lemn. Piesa este scrisă cu doi prieteni: producătorul și compozitorul Johannes „Kiro” Naukkarinen și producătorul Aleksi Nurmi.
Alessandra este o cântăreață și compozitoare cu origini italiene, care a devenit cunoscută rapid, datorită single-ului său de debut, cu care participă și Eurovision. „Queen of Kings” are deja peste 25 de milioane de vizualizări pe Youtube. Cântecul a fost scris de Alessandra, împreună cu compozitorul norvegian Henning Olerud, scriitoarea „fantomă” Linda Dale și scriitorul-producător Stanley Fernandez, care a lansat piese cu vedetele Eurovision 2021 TIX și Flo Rida! Alessandra spune că acest cântec poartă un mesaj de iubire de sine și că vrea să inspire ascultătoarele de toate vârstele să întruchipeze regina lor interioară.
„Campioana en-titre”, Ucraina, trimite duo-ul TVORCHI pentru a-și apăra titlul Eurovision. Jeffery și Andrii sunt doi prieteni care s-au cunoscut la universitate și s-au bucurat de mult succes în țara lor, cu 4 albume și câteva single-uri de succes. Fiecare album a ajuns pe primul loc în topurile din Ucraina. Cel mai recent album al lor, ROAD, a înregistrat chiar mai multe aprecieri decât Kanye West și Drake, adunând peste 3 milioane de vizualizări. După cum era de așteptat, Heart of Steel este despre curaj. Membrii formației spun că melodia este despre a fi liber în acțiunile, expresiile și gândurile tale și să continui, indiferent cât de epuizat și de rănit ai fi.
Orchestra Kalush a câștigat Eurovision Song Contest 2022 la Torino, cu piesa „Stefania”.
Lumina reflectoarelor nu este nimic nou pentru Noa, care este o vedetă pop și actriță consacrată, având propriul ei serial TV. Noa este, de asemenea, jurat la „Școala de muzică” și „Israel’s Got Talent”, unde distrează publicul cu spectacole spontane.
Nevrând să piardă timpul, ea și-a lansat single-ul de debut la vârsta de 14 ani și a semnat cu Atlantic Records când avea 18 ani. De atunci, a strâns suficiente premii și trofee pentru a umple o încăpere. În vara anului 2022, artista a cântat în fața a 35.000 de oameni la Tel Aviv în propriul ei concert în marele parc, spectacolul reprezentând o premieră pentru orice tânăr artist israelian.
Pariază pe concursul Eurovision 2023 la cele mai bune cote
Biletele pentru marea finală a concursului Eurovision 2023 s-au epuizat în puţin peste 30 de minute. Prețurile au fost între 160 și 380 de lire sterline, în timp ce prețurile biletelor pentru semifinale au fost între 90 și 290 de lire sterline.
Găzduirea concursului va aduce venituri de până la 30 de milioane de lire sterline, a anunțat Consiliul Municipal din Liverpool. Orașul ales drept gazdă a concursului muzical a câștigat competiția cu Birmingham, Glasgow, Leeds, Manchester, Newcastle și Sheffield. BBC și Uniunea Europeană de Televiziune (EBU) au considerat că Liverpool a îndeplinit criteriile esențiale privind spațiul de desfășurare a show-ului propriu-zis, legăturile de transport și experiența anterioară de a găzdui evenimente majore.
Pe lângă impactul economic direct asupra economiei locale, organizarea Eurovision 2023 are și o valoare publicitară pentru regiune estimată la 100 de milioane de lire sterline. De asemenea, se estimează că turismul va crește între 5 și 15%. Locurile de cazare din Liverpool în timpul săptămânii Eurovision s-au epuizat aproape imediat după ce s-a făcut anunțul că Eurovisionul se va ține acolo. Automat, puținele locuri rămase sunt foarte scumpe, unele hoteluri cerând chiar și 4.000 de lire sterline pe noapte.
Primarul Steve Rotheram a avut o declarație publică în care s-a referit la acest subiect: „Eurovision ar trebui să fie o ocazie în care toată lumea se adună în numele păcii, iubirii și înțelegerii. Este un spectaculos multicolor și multicultural. De aceea este atât de dezamăgitor să vedem unele companii din regiunea noastră, care au profitat de șansa de a umfla grosolan prețurile – unele chiar anulând rezervările existente doar pentru a crește de mai multe ori prețul inițial”.
În urma finalei naționale care a avut loc pe 11 februarie, s-a decis ca România să fie reprezentată la Eurovision 2023 de Theodor Andrei, semifinalist al primului sezon Vocea României Junior (2017) și concurent până la faza bootcamp la X Factor România (2020).
Andrei are numai 18 ani și își compune singur piesele, însă aceste două elemente nu sunt neapărat atuuri pentru participarea la concursul internațional. De altfel, țara noastră este creditată cu ultima șansă să câștige ediția din acest an. În 2022, „Wrs” a terminat antepenultimul.
Potrivit cotelor, sunt șanse extrem de mici ca artistul român să treacă de semifinale, dar nu ar fi nicio noutate să nu se reușească această „performanță”.
„Ca melodie, nu pot să zic că mă omor după rock-ul lui. Și nici nu pot băga mâna-n foc că va culege voturi la Eurovision-ul mare. Ar trebui împachetat foarte bine momentul lui ca România să intre în finală”, a comentat Mihai Trăistariu, cel care a terminat pe locul al patrulea la ediția din 2006. În rețelele de socializare a fost o avalanșă de mesaje prin care a fost contestată alegerea făcută. Ideea generală: „Ne prezentăm degeaba”.
Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate