1. Home »
  2. Stiri pariuri sportive »
  3. E oficial: CM 2026 va avea 48 de participante. FIFA a renunțat la o idee criticată

E oficial: CM 2026 va avea 48 de participante. FIFA a renunțat la o idee criticată

victorpartan
victorpartan

2023-03-15 13:51:55

image E oficial: CM 2026 va avea 48 de participante. FIFA a renunțat la o idee criticată

Este oficial: turneul final al Cupei Mondiale din 2026 va avea un format lărgit, 48 de participante urmând a fi împărțite în 12 grupe de câte patru. FIFA a renunțat la ideea de a forma și grupe de câte 3 echipe.

Pariază pe câștigătoarea Cupei Mondiale 2026 la cele mai bune cote

Reunit în capitala Rwandei, Consiliul forului fotbalistic mondial a decis ca turneul final găzduit de Statele Unite, Canada și Mexic să aibă un format diferit față de edițiile precedente. Astfel, numărul naționalelor participante va fi suplimentat, de la 32 la 48. Pentru prima oară în istoria competiției, va exista o fază a 16-imilor de finală, întrucât se vor califica mai departe primele două clasate din cele 12 grupe, plus opt formații de pe locul al treilea.

În perioada 3 iunie - 8 iulie 2026, se vor disputa un total de 104 meciuri. În Qatar au fost 64 de jocuri. O altă noutate este organizarea în comun a competiției de către trei țări care formează un continent întreg. Pentru că distanțele sunt foarte mari între orașele gazdă, cei de la FIFA se gândesc să formeze grupele în funcție de zone geografice mai restrânse. 

Pentru detalii referitoare la Cupa Mondială 2026, citește articolul despre favorite, cotele la pariuri și stadioanele care vor găzdui meciurile. 

De ce s-a renunțat la ideea cu grupe de câte trei echipe

Inițial, reprezentanții FIFA se gândeau să schimbe și mai mult formatul Cupei Mondiale, prin alcătuirea unor grupe de câte trei formații. La Consiliul din Rwanda, ei au anunțat că s-a renunțat la idee. Dacă sunt numai trei echipe într-o grupă, atunci calificarea nu se mai poate decide în două meciuri care se dispută simultan în ultima etapă. Fiind o singură partidă în a treia rundă, echipele implicate nu mai depind de rezultatul din cealaltă întâlnire disputată la aceeași oră, care se poate schimba oricând. Astfel, dispare suspansul și pot apărea aranjamente.

Care este rețeta financiară?

Noul format favorizează naționalele mai slabe, care au șanse mai mari să se califice la turneul final, însă cea mai câștigată este FIFA. Fiind atât de multe meciuri, se vor doborî recordurile la încasările din ticketing, dar și cele în materie de drepturi de televizare. Se estimează că încasările totale vor depăși 11 miliarde de dolari, în contextul în care în precedentul ciclu de 4 ani FIFA a avut venituri de 7,6 miliarde de dolari. Cupa Mondială desfășurată anul trecut a adus un profit de 4 miliarde de dolari!

„Poziția financiară a FIFA rămâne excepțional de robustă și sustenabilă, cu o bază substanțială de numerar și rezerve suficiente”, s-a arătat într-un raport publicat în ultimele zile ale lui 2022. 

Veniturile din ticketing, merchandising și HoReCa au fost de 929 de milioane în Qatar. În viitorii 4 ani, FIFA se așteaptă la 3,1 miliarde de dolari din aceleași surse numai pentru arenele celor de la Dallas Cowboys, Los Angeles Rams și Kansas City Chiefs.

Pe de altă parte, nivelul competiției va scădea. La turneul final apar echipe tot mai slabe, dezechilibrul fiind evident și la CM din Qatar, unde s-au înregistrat rezultate precum Spania vs Costa Rica 7-0 sau Anglia vs Iran 6-2. Denaturarea ideii de competiție de elită este un risc pe care conducătorii FIFA și-l asumă cu zâmbetul pe buze.

Pariază pe câștigătoarea Cupei Mondiale 2026 la cele mai bune cote

Salut! Sunt jurnalist de sport încă din anul 2000. În principiu, știu cam tot ce mișcă în fotbalul românesc, atât la suprafață, cât și în subteran. Am făcut parte din Comisia de Istorie și Statistică a Federației Române de Fotbal, contribuind la realizarea mai multor cărți despre istoria fotbalului românesc. Bineînțeles, sunt parior. Din când în când, mai joc și la sloturi. Favoritul meu este Shin ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX