România rămâne în Top 12 în handbalul feminin european. Ce urmează?

2024-12-04 03:27:42

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin cu două victorii și o înfrângere. În ultima etapă a jocurilor din Grupa B, tricolorele au învins Serbia cu 27-25. Totodată, au beneficiat și de victoria Muntenegrului asupra Cehiei cu 28-21. Selecționata condusă de Florentin Pera continuă competiția în Grupa 1 din Main Round, dar va porni cu zero puncte, având în vedere că mai departe se contabilizează doar rezultatul înregistrat cu adversara din primul tur care a însoțit-o mai departe, adică acel 25-27 cu Muntenegru din 1 decembrie. Primul adversar va fi Franța.
România a câștigat două din trei meciuri prin reveniri
Pentru această calificare în grupa valorică 1-12, naționala feminină a avut serios de tras. În toate cele trei partide de până acum, România s-a încălzit mai greu și a trebuit să revină de la cel puțin 5 goluri. În disputa cu Cehia s-a consemnat scorul 5-11 în prima parte, iar primul avantaj l-a avut abia în minutul 57. La final a câștigat cu 29-28. În următoarea confruntare cu Muntenegru, tricolorele au fost conduse cu 3-8, dar au reușit să întoarcă apoi scorul în favoarea lor (9-8). Ulterior au înregistrat și a doua „cădere”, iar de această dată nu au mai revenit. În jocul trei cu Serbia, prima reprezentativă a fost din nou în dificultate în prima repriză, scorul arătând la un moment dat 10-15, dar în partea secundă a izbutit o altă „remontada”.
Tricolorele au fost în avantaj 17 minute dintr-un total de 180
Din 180 de minute de joc, România a petrecut cel mai puțin timp în avantaj dintre cele patru reprezentative din Grupa B, dar și dintre cele 12 calificate în Main Round: 3:52 minute cu Cehia, 1:01 cu Muntenegru și 12:10 cu Serbia. Așadar, în total, 17:03 minute. Se pot trage mai multe concluzii din aceste date. Echipa a avut un psihic bun și a contrazis legenda, conform căreia România era o echipă care ceda pe finaluri. În ciuda faptului că a condus doar 17 minute în total pe tabela de marcaj, prima reprezentativă a câștigat repriza secundă de fiecare dată: 18-15 cu Cehia, 13-11 cu Muntenegru și 14-9 cu Cehia. Apărarea a fost neașteptat de bună în părțile secunde, mai ales că au existat destule temeri. Echipa a sosit la turneul final după cinci meciuri cu cel puțin 34 de goluri primite de fiecare dată. În reprizele a doua, România a avut o medie de 11.7 goluri încasate.
Ostase, principala marcatoare
În ceea ce privește golurile marcate, Lorena Ostase este cea mai bună marcatoare, cu 15 goluri, ceea ce înseamnă că a setat o medie de 5 goluri pe joc. Ea a fost și cea mai sigură mână de până acum, cu o eficiență de 75%. Un procentaj bun a înregistrat și Sonia Seraficeanu, 64,71% din extremă, în contextul în care a petrecut peste 2 ore în teren.
Beneficiile calificării și adversarii din Main Round
Deși au fost mari temeri înaintea turneului final că va ieși și din Top 12, România și-a păstrat locul în această zonă. Asta înseamnă că va avea un drum mai accesibil spre Campionatul Mondial din 2025, pentru că va fi în urna capilor de serie. De asemenea, pentru o echipă în reconstrucție, cu un lot cu medie de 24 de ani, faptul că și-a mai făcut rost de patru jocuri împotriva unor adversari tari, contează foarte mult. Iar primele două jocuri vor fi contra unor selecționate care au fost în semifinale la Jocurile Olimpice din vară, Franța și Suedia. A treia adversară, Ungaria, a fost și ea la câteva secunde de „careul de ași”. Al patrulea joc va fi contra Poloniei, care ar putea avea ca miză o clasare în Top 10. Această ultimă bătălie la Euro 2024 va fi pe 10 decembrie. Până atunci, probabil că vom avea o idee și mai clară despre potențialul acestei echipe. La prima vedere, România are încă multe resurse.
Foto: Federația Română de Handbal




Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii