1. Home »
  2. Opinii »
  3. ANAF are o problemă de comunicare! Angajații sunt niște roboței care știu doar să arunce cu legea în fața contribuabililor

ANAF are o problemă de comunicare! Angajații sunt niște roboței care știu doar să arunce cu legea în fața contribuabililor

Caramavrov
Caramavrov

2016-11-02 18:45:11

image ANAF are o problemă de comunicare! Angajații sunt niște roboței care știu doar să arunce cu legea în fața contribuabililor

ANAF este o instituție care lucrează în primul rând cu oameni, și apoi cu impozite și cifre. Niște oameni, în speță angajații acestei instituții, trebuie să comunice cu alți oameni – contribuabilii. „Oamenii” de la ANAF trebuie să le răspundă punctual oamenilor care plătesc impozite, la toate întrebările pe care aceștia le au și la toate problemele cu care aceștia se confruntă. Pe studiu de caz, și nu la general.

Impresia e, după ce mergi la ghișeu, sau după ce vorbești la telefon cu un angajat ANAF, că în spatele biroului sau al telefonului se află un roboțel care îți răspunde mecanic: "Noi-nu-știm-nu-ne-pricepem-aceasta-e-legea-vedeti-voi-despre-ce-este-vorba".

Am încercat și noi să aflăm răspunsuri la câteva întrebări care vă frământă, mai ales după ce am aflat că în unele orașe s-a aplicat pentru retrageri impozitul normal, de 1%, iar în altele, pariorii au fost taxați cu 16%.

Deschide cont și joacă la casa de pariuri online recomandată!

Am urmat calea normală, ne-am adresat telefonic Departamentului Relații publice și mass media și am spus că suntem un site important în comunitatea online a pariorilor, că reprezentăm peste 150.000 de oameni și că am dori ca președintele ANAF să ne răspundă câtorva întrebări care îi frământă pe membrii comunității npastre.

O anume doamnă Ghencea ne-a comunicat să trimitem întrebările noastre pe mail la [email protected] și că acestea vor fi retrimse apoi către departamentele de specialitate. Așa am și făcut. Pe data de 14 octombrie 2016 (vezi facsimil), am trimis mailul și ne-am pus pe așteptat.

 

Iată conținutul mailului nostru inițial și întrebările propuse:

„Bună ziua,

Numere meu este Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport și realizez o emisiune cu informații sportive pentru pariori, care se difuzează pe canalul de youtube al site-ului pariurix.com.

Pariurix este o comunitate de pariori cu peste 15.000 de membri, iar site-ul este urmărit de peste 150.000 de oameni. Au apărut probleme cu impozitarea retragerilor, cei care ne urmăresc se plâng că ANAF i-a impozitat cu 16% în loc de 1%, cum scrie în lege.

Avem niște întrebări pentru președintele ANAF, iar răspunsurile le vom prezenta în emisiune și pe site-ul pariurix.com.

Iată întrebările:

1. Cum trebuiau să fie declarate retragerile efectuate în perioada 13.02-12.06.2015?

2. Cum se impozitează retragerile efectuate iîn perioada 13.02-12.06.2015? Cumulat sau pe fiecare retragere? Daca este cumulat, atunci ce rost mai avea ordinul nr. 950/2016, în care se specifica în mod clar că trebuie declarat fiecare venit, și nu cumulat?

3. Cum trebuiau să fie declarate retragerile efectuate în perioada 13.06 - 31.12.2015?

4. Cum se impozitează retragerile efectuate în perioada 13.06 - 31.12.2015?

5. Un exemplu concret: să presupunem că Mihai a retras în perioada 13.02-12.06 suma de 100.000, formata din 4 retrageri a câte 25.000, și a declarat 4 retrageri a câte 25.000, nu cumulat. Ce impozit datorează?

Să zicem că în perioada 13.06 - 31.12.2015, Mihai a retras aceeași sumă de 100.000, tot in 4 tranșe a câte 25.000 lei, și a declarat 4 retrageri a câte 25.000. Aici ce impozit datorează?

6. Ce se înțelege prin FIECARE VENIT BRUT primit de la organizator? 

7. Au fost instruiți toți angajații ANAF cu privire la regimul special de calcul pentru veniturile din jocurile de noroc online?

8. La nivel național, un număr alarmant de impuneri au fost calculate greșit. Aveți informații în acest sens? Ce măsuri ați luat sau veți lua pentru remedierea situației?

9. Se va introduce impozitarea la sursă de la anul sau se va face treaba românește: azi zicem că facem mâine, dar o facem peste doi ani?

10. Luăm în calcul niște scenarii: un român pleacă din România într-o țară cu care există o convenție de evitare a dublei impuneri și joacă, să zicem, la agențiile licențiate din țara respectivă, dar care nu au licență pe teritoriul României, și apoi retrage niște bani în contul bancar din țară.

Intrebarea 1: Mai trebuie să declare ceva la ANAF anul următor, referitor la veniturile de la pariuri online? Dacă da, ce declarație? 

Întrebarea 2: Are vreo relevanță dacă țara în care pleacă românul este membră sau nu în Uniunea Europeană?

Întrebarea 3: Dacă pleacă în India, spre exemplu, pentru a juca poker online (acolo poker-ul și rummy-ul sunt considerate jocuri de aptitudine, cum este considerat șahul la noi... adică nu este considerat gambling, joc de baftă sau cazino sau pariuri, și ca atare nu se impozitează), dar într-un final banii ajung tot într-un cont bancar din România. Mai are de declarat ceva cu privire la acel venit, nefiind considerat venit din jocuri de noroc în țara unde l-a obținut?

Și dacă da, la ce categorii de venit - premii, jocuri de noroc?

Vă mulțumesc anticipat și vă rog, dacă puteți, să dați răspunsuri concrete, pe înțelesul oamenilor, și nu citate din legi”.

În prima săptămână, am zis că oamenii au o mulțime de treburi, deși aceasta era una din treburile lor, să lămurească alți oameni care și-au depus în mod corect și la timp Declarația 200 pe 2015 pentru retragerile efectuate de la agențiile de pariuri.

Nimic nici în a doua săptămână, așa că pe 27 octombrie sunăm din nou la Departamentul Relații publice și mass media. Doamna Ghencea amabilă, nimic de spus, verifică mailurile, așa era (!), trimisesem o solicitare pe 27 octombrie. Ne spune că va vorbi imediat la Departamentele la care au fost trimise întrebările noastre. În aceeași zi, primim și răspunsul pe mail, dar unul general, cu citate din Lege, din care nu se lămureau deloc problemele pe care le-am înaintat (vezi facsimil 2).

 

captura-de-ecran-din-20161102-la-175852.png

 

Iată răspunsul ANAF, datat 27 octombrie:

Potrivit prevederilor art. 77 alin (7) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, pentru veniturile realizate în anul 2015 de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, impozitul anual datorat se determină de către organul fiscal competent.

Totodată, potrivit prevederilor alin.(10) lit. a) al aceluiaşi articol, pentru veniturile din jocuri de noroc la distanţă şi festivaluri de poker, fiecare organizator/plătitor de venituri are obligaţia de a transmite către fiecare contribuabil a informaţiilor referitoare la fiecare venit brut, primit în cursul anului fiscal, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru anul precedent, în formă scrisă.

Contribuabilii care obţin venituri din jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker au obligaţia de a depune declaraţia privind venitul realizat, respectiv formularul 200 până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor, la organul fiscal competent, completând corespunzător perioadele menţionate în formular. Organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat pentru venituri din jocurile de noroc la distanţă şi festivaluri de poker şi emite decizia de impunere. Impozitul de achitat, conform deciziei de impunere anuale, se plăteşte în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Reglementările precizate mai sus, sunt preluate şi în TITLUL IV, Capitolul VIII din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Decizia de impunere se poate contesta în termen de 45 de zile de la data comunicării sub sancţiunea decăderii, potrivit prevederilor art. 270 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Referitor la persoana fizică rezidentă română cu domiciliul în România, care obţine venituri din jocuri de noroc din străinătate, aceasta are obligaţia să depună formularul 201 "Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate" până la data de 25 mai inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

SERVICIUL COMUNICARE, RELAŢII PUBLICE ŞI MASS- MEDIA

Asta a fost tot, așa că am trimis un nou mail, pe 28 octombrie, la acest departament de Relații publice și mass-media: „Bună ziua, Îmi cer scuze, acesta nu este un răspuns, ci o referire la Lege. Legea o știm și noi. Tocmai asta vă rugasem la finalul mailului inițial, să nu ne dați citate din legi, ci să răspundeți întrebărilor venite de la cei care plătesc impozite. Vă rog să răspundeți punctual întrebărilor noastre”.

Până pe 2 noiembrie, din nou niciun răspuns. Sun iarăși la așa-zisul departament de relații publice, vorbesc cu doamna Ghencea, îi spun că răspunsul lor e ambiguu și nu lămurește întrebările pariorilor, iar aceasta îmi comunică nonșalant, dar din nou amabil, că așa se procedează la ei: „Cei care răspund unor astfel de solicitări sunt de la departamentul Asistență contribuabili și nu pot răspunde punctual, ci doar în temeiul legal. Contribuabilii se pot adresa fiecare acestui departament, dar vor primi răspuns tot în temeiul legal, nu se poate răspunde unor exemple particulare”.

Voi ce înțelegeți din aceste răspunsuri? Eu cred că e incompetență mare la ANAF, lipsă de interes pentru cei care vor să își plătească impozitele, habar nu au să comunice cu oamenii și să le explice problemele apărute. Peste tot în țară sunt probleme cu această impozitare, iar ANAF-ul ne pune în față un text ambiguu de lege și ne plimbă din departament în departament.

De-asta nu progresăm, oameni buni. Sunt mulți oameni în țara asta, care lucrează în instituții cheie, gen ANAF, și care nu au habar de capul lor sau nu-i interesează.

La ghișee, se ridică din umeri, la departamentul de Relații publice suntem pasați la departamentul Asistență contribuabili, iar aici sesizările se pierd sau sunt făcute uitate. Iar când sunt găsite, se oferă un răspuns care nu lămurește, de fapt, nimic.

Trist, dar adevărat.

Deschide cont și joacă la casa de pariuri online recomandată!

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+104
Câștigate
46
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX