1. Home »
  2. Interviuri »
  3. „Uite, tată, e unul care se apropie de tine, este singurul tău competitor! Cristino Ronaldo!”. Vasile Stîngă, românul care se putea bate la detentă cu celebrul jucător de la Juventus

„Uite, tată, e unul care se apropie de tine, este singurul tău competitor! Cristino Ronaldo!”. Vasile Stîngă, românul care se putea bate la detentă cu celebrul jucător de la Juventus

Caramavrov
Caramavrov

2019-12-30 14:16:10

image „Uite, tată, e unul care se apropie de tine, este singurul tău competitor! Cristino Ronaldo!”. Vasile Stîngă, românul care se putea bate la detentă cu celebrul jucător de la Juventus

Vasile Stîngă este golgheterul all-time al naționalei masculine de handbal, în anii 80 fiind unul dintre cei mai buni jucători ai lumii, un fel de Mikkel Hansen al zilelor noastre. Interul stânga a impresionat prin multe calități în terenul de joc, inclusiv printr-o detentă impresionantă.

În interviul de mai jos, fostul mare handbalist spune că fotbalistul Ronaldo este unul dintre sportivii care „s-a apropiat azi” de săritura lui de pe vremuri.

Vasile Stîngă povestește cum a adus fenomenul „Bingo” în România și evaluează șansele României de a reveni în următoarea perioadă în elita handbalului la masculin.

Despre dumneavostră se spune că ați fost unul dintre cei mai mari handbaliști ai României din toate timpurile, dețineți recordurile individuale la număr de selecții și goluri înscrise, dar vă lipsește totuși medalia de aur din palmares cu echipa națională. Ce au avut generațiile dinainte care au câștigat patru titluri mondiale și nu a avut generația din care ați făcut parte?

Multă lume spune că am avut ghinion cu generația mea. Nu, generația mea a fost foarte bună! L-am avut pe Marian Dumitru lângă mine, unul dintre cei mai buni interi dreapta din lume. Dar am avut ghinion ca echipă. În sport trebuie să ai și noroc. La Mondialul din 1986, în primele minute ale debutului cu Cehia, a ieșit un adversar și mi-a tras un cot în pomet. M-a făcut KO și ăsta a fost Campionatul Mondial din Elveția pentru mine. Înaintea Mondialului din 1990, eram într-o formă foarte bună, dar cu o zi înainte de plecare am avut fisură la ambele mâini după o căzătură. Până atunci au mai fost Jocurile Olimpice de la Moscova din 1980, unde am luat bronzul. La fel, a fost o conjunctură, una foarte urâtă din partea sârbilor.

Blatul Iugoslavia – URSS de la Moscova 1980

La ce vă referiți?

A fost acel meci memorabil, în care rușii ne-au condus la șase goluri la pauză și i-am bătut la trei goluri la final, după o repriză secundă incredibilă a noastră. Apoi, a jucat Iugoslavia cu Rusia. Dacă rușii băteau la 2-3 goluri, jucam noi finala olimpică. Sârbii nu prea mai aveau șanse și le-au dat meciul rușilor, au pierdut la 5 goluri. Eram în tribună, ne uitam la meci, iar după cum evolua scorul acum eram în finală, acum eram în afară. Dar noi ne pricepem la chestia asta și s-a văzut ceva urât: sârbii s-au lăsat bătuți ca să meargă rușii în finală. Și cel de sus i-a pedepsit pe ruși, pentru că i-a bătut RDG-ul în finală la ei acasă. Noi am luat bronz. Apoi, la Mondialul din 1982 iar trebuia să fim în finală, dar ne-a bătut Spania în ultimul meci dintr-o mare neatenție.

Măcar atunci naționala era mai mereu la bătaie pentru medalii, acum nu se mai califică de ani buni la un turneu final. Vedeți vreo soluție de redresare a handbalului masculin?

Va fi foarte greu, pentru că nu vine nimic din urmă. Asta este marea problemă. Toată lumea acuză, și la fete, și la băieți, că avem o grămadă de străini. Dar jucătorii români sunt așa de puțini și au ajuns să aibă și salariile mai mari decât cei străini. Nu ai ce să faci, trebuie să-i plătești, că apoi te acuză lumea că faci echipe numai din străini. Dar nu mai vine nimic din urmă. Credeți că un antrenor este tâmpit să nu bage în teren un jucător român bun? Sau transferă jucători străini pe postul lui? Tot timpul, managerii din handbal și antrenorii iau jucătorii de care au nevoie, clar. Dar s-a făcut tam-tam-ul ăsta cu jucători străini, iar personal nu sunt de acord cu chestia asta. Jucătorii străini au adus calitate handbalului românesc, au ridicat valoarea întrecerilor interne. Când am văzut că România este pe locul 2 în Europa la feminin, la nivelul campionatelor interne, nu mi-a venit să cred. Am zis că nu se poate. Dar și asta este o chestie bună, o mândrie.

Da, dar din păcate numai la nivel de cluburi mai contăm...

Din păcate, asta este marea durere. Cred că o mare greșeală s-a făcut cu antrenorii străini, părerea mea personală. Avem mulți tehnicieni foarte dibaci, deștepți, cu multă intuiție, dar probabil că trebuia să-i școlarizăm, să-i trimitem la cursuri în Europa, în sălile unde se joacă handbal adevărat. Aici s-a greșit. Să aduci în țară profesori care să predea cursuri de handbal modern, dar treaba asta trebuia să o facă federația.

”Pariez pe Danemarca sau Croația că va câștiga Euro 2020”

În curând încep calificările pentru Campionatul Mondial. În 2021 s-ar face 10 ani de la ultima prezență la un turneu final. Când credeți că naționala masculină poate ajunge din nou la un turneu final?

Fortuneanu (n.r. - actualul selecționer) este român, am încredere în el pentru că este un băiat deștept, școlit în Franța. Dar trebuie să fie puțin mai atent la alcătuirea lotului. Vorbisem cu cineva și m-am mirat de ce nu este Ramba la lot, interul stânga de la CSM București care a fost într-o formă foarte bună în ultimele jocuri. M-am mirat de ce nu este nici Bizău în lot. Ultimele meciuri ale CSM au fost câștigate de Ramba și Bizău. Deci trebuie să fie mai atent la selecție. Iar calificările sunt foarte grele, în Italia jucăm cu țara gazdă, cu Kosovo. Va fi un turneu foarte dificil. Și va fi o calificare pentru alte calificări. Am înțeles că unii nu mai vor să vină la lot, nu știu de ce, dar asta este treaba lor.

În curând începe și Campionatul European de handbal la masculin, pe cine pariați?

Merg pe Croația sau Danemarca.

Doi croați sunt și în campionatul României, Kuduz și Vrankovic, ambii la Dinamo. Vă plac?

Acest Kuduz, bravo lui că a ales Dinamo. Datorită evoluțiilor la această echipă este convocat la naționala Croației. A avut un salt extraordinar, cred că cel mai mare salt pe care l-am văzut la un jucător în campionatul României. Este un handbalist pe care îl vezi în ambele faze. Greu mai găsești un astfel de jucător azi. Iar Vrankovic, să dea Dumnezeu să fie sănătos. Este un jucător cu mare calitate, dar să fie sănătos, asta trebuie să fie principala lui preocupare. Am înțeles că are probleme la genunchi.

Este în momentul de față un jucător din România care vă place?

Îmi place de stângaciul de la Dinamo (n.r. - Amine Bannour), care are o aruncare naturală. Dă foarte bine la poartă.

Care jucător din lume este azi pe stilul dumneavoastră?

Îmi place foarte mult Mikkel Hansen. Nu are săritura mea, dar are explozia în brațe, are un șut foarte puternic. Este și un handbalist foarte inteligent, care vede jocul foarte bine, este și un pasator. Nu este apărător, nici eu nu am fost un apărător bun. Îmi place și de norvegianul Sagosen de la PSG.

Apropo de săritură, ce detentă aveați?

Era foarte greu de măsurat detenta, dar, ca să vă dați seama, trăgeam peste jucătorii ruși. Aveau un apărător de 2.20 metri. Iar când ridica și mâinile...

Dădeați peste?

Dădeam (n.r - se amuză).

Ați văzut golul lui Cristiano Ronaldo de curând cu Sampdoria, în urma unei sărituri fenomenale? Dacă da, cum ați aprecia detenta lui?

L-am văzut. Chiar băiatul meu mi-a spus după acel gol: „Uite, tată, este unul care se apropie de tine, e singurul tău competitior. Ronaldo!”.

Cum s-a născut fenomenul Bingo România?

În final aș vrea să vă întreb și despre Bingo România, cum ați ajuns să coordonați această activitate în anii 90?



Mi-am rupt genunchiul ca jucător, aveam 35 de ani. Și atunci am zis, gata, s-a terminat cu handbalul, am agățat ghetele în cui și asta a fost! Președintele de la Valencia (n.r. - club la care și-a încheiat activitatea în 1993) mi-a propus în primă fază să rămân antrenor secund la echipă, dar am refuzat. Atunci, mi-a spus că are un prieten spaniol care vrea să deschidă un Bingo în România. Nici măcar nu știam ce înseamnă Bingo.,.

Așa...

Mi-a spus să mă duc acolo să văd despre ce este vorba. Și, după ce am aflat cum se joacă, am spus că asta precis prinde la români. Și așa a luat ființă Bingo România. În anii 90 a avut un mare succes, am sponsorizat și Steaua doi ani la handbal. Dar într-un final s-a terminat și episodul Bingo și asta a fost.

Interviu realizat de Marius Huțu

Fotografii: sportpictures.eu și cosr.ro

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult
Oferte Crăciun Zilnice

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Constantin Dinu
+16.15
Câștigate
5
Pierdute
4
2
Alin Buzărin
+6.16
Câștigate
1
Pierdute
0
3
Lavinia Benciu
+6
Câștigate
3
Pierdute
1