1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Țicleanu: Actualii șefi ai Craiovei au călcat pe cadavre, iar acum miroase

Țicleanu: Actualii șefi ai Craiovei au călcat pe cadavre, iar acum miroase

Caramavrov
Caramavrov

2017-07-22 11:10:00

image Țicleanu: Actualii șefi ai Craiovei au călcat pe cadavre, iar acum miroase

Aurel Țicleanu (58 de ani) a fost directorul de Scouting al FRF în mandatul lui Burleanu până la plecarea ca antrenor în Qatar, în vara anului trecut. Întors la Federație după această aventură, Țicleanu vorbește despre problemele fotbalului românesc și despre fenomenul pariurilor în România și în lume.
 


Ce ziceți de treaba asta cu TAS-ul? Mereu suntem acolo. Nu putem face niște regulamente mai clare?

S-a lucrat la ele, se mai lucrează. Regulamentele erau în coadă de pește înainte. Se rezolvau aici cum se rezolvau... Nu poți să le schimbi pe toate dintr-o dată. S-a schimbat și sitemul ăsta cu play-off, play-out. Anul trecut, spre final, toată lumea critica sistemul ăsta, acum i-a pus la Ligă să voteze ce vor și, incredibil, unanimitate, au spus că vor să joace la fel. Au fost oameni care n-au vrut să facă la vremea respectivă, iar acum culegem ce s-a semănat vreo zece ani. Dacă erau oameni care la vremea aia voiau să facă ceva, dacă veneau vreo 20 de Gică Hagi și investeau în copii, aveam altceva acum. Iată că Gică Hagi a făcut și, după opt ani, ia campionatul. Cine urmează exemplul? Toată lumea se uită, aplaudă, alții mârâie, dar nimeni nu face nimic. Dacă ar face toți, Federația s-ar retrage.

Federația de ce n-ar putea să ajute cluburile?

Nu se poate! Păi de unde are bani Federația?

Din calificarea de la Europene, de anul trecut, de la Loto-Prono, sponsori...

Am fost la o acțiune la Voluntari, organizată de domnul Mircea Rădulescu, și mi s-a pus o întrebare din sală: De ce Federația oprește campionatele la 15 iunie, că vara e frumos. Da, aveți dreptate, noi jucăm când trebuie să pui trening, dar Federația trebuie să fie echidistantă. Atât timp cât ai cluburi școlare, care depind de Ministerul Învățământului și care trebuie să termine la 15 iunie, copiii pleacă acasă, profesorii în concediu. Dar de ce aveți voi nevoie de Federație și nu continuați să jucați? De ce nu faceți voi un turneu? Voluntariul cu Chiajna, cu Steaua, cu Dinamo. Noi ne-am obișnuit în România să avem un „tătucă”, un voievod. Lucrurile s-au schimbat, e libera inițiativă. Fiecare face bani, crește și dezvoltă imperii. Copiii sunt în țară, nu Federația trebuie să facă scouting. Cluburile mari să ia de la cluburile mici, iar Federația să selecționeze de la cluburile mari. De ce să investim noi atâția bani, să batem țara...

Pentru că suntem la pământ și trebuie să facem ceva...

Dar știi câți conducători au venit la un meci organizat de FRF între selecționatele U21 de la Liga 1 și Liga 2? Niciunul! Păi dacă nu e interes în teritoriu, ce să fac, să te oblig?

Păi cu regula U21 de ce i-ați obligat?

Asta pentru că era nevoie de un sistem în care copiii ăștia să joace. Degeaba-i creștem. Cum îi implicăm?

Ceva trebuie făcut. Trebuie să ne gândim la ceva.

Păi ne-am gândit. Mergem în teritoriu, întrebăm pe toată lumea. Dacă primesc 2.000.000 de euro din drepturie tv, ei nu vor să investească 200.000... Intri pe teritoriul lor, că-s banii lor.

De ce Craiova nu-l bagă în seamă pe Balaci?

De Craiova ce ziceți? Când se apropie lumea de echipa asta?

Atunci când se vor apropia ei de oamenii din Craiova. Când spui că ești clubul U Craiova, am înțeles că nu sunt Universitatea Craiova, îl ai pe Balaci acolo și nu-l implici în niciun fel de proiect... Păi Balaci e imaginea leului de pe stemă! Și-atunci cum vrei ca eu să spun ceva? Când frații mei nu au un cuvânt de spus acolo. Vin antrenori din altă parte... Foarte bine, nu am nicio problemă, sunt profesioniști, își fac treaba. Dar când ai potențialul ăla de acolo și nu te interesează... Am avut niște discuții cu suporteri din ăștia care sunt puși de unii și au început să înjure. Și le-am spus: „Băi, alo. Eu mi-am spus o părere. Mi-am câștigat dreptul ăsta pe teren să îmi spun o părere. Sunt de sus până jos numai operații, mâna strâmbă, două operații la față și picioarele – nu mai spun cum urc scările”. Iar eu n-am vrut să schimb părerea nimănui, mi-am spus un punct de vedere. I-am zis și lui Mihai Rotaru: una au promis în campania electorală și alta au făcut. Eu doar asta am spus: dacă vor construi pe cadavre, sigur că miroase. Dacă îl văd pe unul jos, îi mai dau una să-l dărâm în groapă? În rest, trebuie să fie fotbal în Craiova. Că se numește U Craiova, foarte bine.
 


De Mititelu ce ziceți? Putea să facă mai mult ca să salveze echipa?

Categoric! Neavând cunoștințele de rigoare, Mititelu n-a știut să aprecieze sfaturile unuia sau altuia. Și în general, patronii ăștia pleacă la drum cu tine și întreabă vreo zece inși dacă e bine sau e rău. Ei nu știu că sunt diferite modalități de a vedea fotbalul.

Ați lucrat pentru el...

Da, am lucrat. Universitatea Craiova la mijloc. I-a chemat pe Cîrțu, Cămătaru, Balaci, Ștefănescu, și i-a-ntrebat despre echipă. E ca și cum pui o syticlă în mijlocul ujnui grup și apoi întrebi pe fiecare cum se vede acea sticlă, fiecare o vede diferit, iar el și-a zis: „Aoleo, ăștia mă lucrează!” Neavând repere, neavând coordonate, nu și-a dat seama că este o viziune diferită asupra aceluiași lucru. Dar trebuia să meargă pe mâna cuiva. El, la un moment dat, nu intra pe piață, să cumpere sau să vândă jucători. Credea că stabilește prețul numai din burtă. Trebuie să intri, să vinzi, să cumperi. Și-așa se stabilește și prețul tău de piață ca și club. Dacă mâine dai un milion jumate pe un jucător, nu vine cineva peste o săptămână să-ți ofere 500.000.

Știți ce n-am înșeles eu? Când a intrat el în incapacitate de plată, de ce nu a vândut un jucător sau doi și scăpa de probleme?

El a crezut că dacă ține jucătorii o să facă un grup omogen și o să rupă norii. Nu a avut dimensiunea asta cu piața, cumpără, vinde. El a vrut să-l vândă pe Găman, care avea o ofertă din Germania. Găman nu i-a mai răspuns la telefon, a fugit din cantonament...

A fost încurcătura cu Pițurcă.

Treaba lor. Eu nu stau în Craiova, nu mă intetresează.

Dar vă doare un pic.

Mă doare foarte tare. Am fost la o acțiune cu copiii, la una cu Craiova Maxima la Kaiserslautern, am fost la una cu Rapidul. Eu mă duc să-mi revăd colegii, îmi face plăcere. Am stat acum de vorbă cu Ilie Balaci la telefon, că el avea o altă viziune și i-am spus: Voi sunteți în Craiova, vă vedeți la o bere, la o cafea, eu vă văd foarte rar, mai stau cu voi o zi sau două și ne mai credem tineri.
 


E pericol să se parieze pe propriile rezultate!”

De fenomenul pariurilor ce părere aveți? A acaparat fotbalul?

În Anglia se pariază de vreo 200 de ani și ce fotbal au! Implicarea oamenilor din pariuri, apropierea lor de protagoniștii meciurilor e periculoasă. E un pericol ca o echipă și antrenorul să joace pe propriile rezultate. O casă de pariuri care sponsorizează o echipă vrea imagine și să pătrundă într-o altă țară, pe o altă piață. Nu cred că influențează rezultatele. Ce, poate cineva să influențeze rezultatele lui Real Madrid? Păi Real Madrid vrea să câștige campionatul, nu?

Destul de multe cazuri în România în ultimul timp, mai ales la ligile inferioare. Credeți că a pătruns și la noi Mafia pariurilor?

Dacă a intrat, nu e bine, dar cred că justiția se poate implica. Uite, și noi stăm cu telefoanele lângă noi. Pot asculta discuțiile.

Și discuțiile noastre?

Păi și pe-ale noastre, care-i problema?
 

În Anglia se pariază și că un cățel trece strada!”

Ar trebui să se implice Poliția mai mult?

Eu cred că este implicată. În momentul în care va deveni un fenomen de masă, dacă e vorba de bani serioși... Dacă vorbești de 10 lei, probabil că nu se sesizează, nu se deschide niciun canal la ei, sau de 100 de euro. Dar dacă vorbești de mai mult... Nu-mi permit eu să dau sfaturi. Nu cunosc și nu știu, dar asta nu mă împiedică să filtrez un pic informațiile și să mă uit încă o dată spre Anglia, care cred că are cel mai bun campionat din lume la ora asta, și să constat că se pariază pe orice acolo. Și că un cățel trece strada sau nu o trece.  

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+50.08
Câștigate
30
Pierdute
14
2
Baicu Marius
+28.5
Câștigate
4
Pierdute
3
3
Dan Ștefanescu
+26.96
Câștigate
13
Pierdute
7

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX