Stelian Stancu, omul care l-a anihilat pe Robinho pe ?Ber...
  1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Stelian Stancu, omul care l-a anihilat pe Robinho pe „Bernabeu”: Gigi Becali e un om normal când nu vorbește la TV!

Stelian Stancu, omul care l-a anihilat pe Robinho pe „Bernabeu”: Gigi Becali e un om normal când nu vorbește la TV!

Caramavrov
Caramavrov

2019-02-26 22:22:51

image Stelian Stancu, omul care l-a anihilat pe Robinho pe „Bernabeu”: Gigi Becali e un om normal când nu vorbește la TV!

Pornit din Tecuci, a fost modelat în fotbal, printre alții, de Nicolae Dobrin, a început ca atacant și mijlocaș, dar s-a consacrat ca fundaș dreapta, a făcut parte din „Gașca nebună” a Regiei, l-a marcat în tricoul Stelei pe Robinho, pe „Santiago Bernabéu”, a cucerit Cupa Azerbaidjanului. Pe scurt, câteva repere ale carierei lui Stelian Stancu (37 de ani), actualmente antrenor la Școala Britanică.

Deschide cont și pariază la agenția recomandată cu un pachet atractiv de bun venit!

Ai făcut fotbal de la început sau ai încercat și cu alte sporturi?

Am început cu atletismul pe când aveam 10 ani, la îndemnul unor profesori de sport de la școală. Am făcut mai toate probele de alergare, dar nu prea mă atrăgeau. Astfel, după un an, tot invitat de o doamnă profesoară de sport din școală, m-am apucat de handbal.

Cine te-a îndrumat spre fotbal?

După vreo două săptămâni de handbal, un prieten din vecini mi-a spus că avea loc în oraș un trial pentru tineri fotbaliști. L-am însoțit, am jucat un meci pe tot terenul, 11 la 11, iar cel care făcea selecția mi-a spus la final să mă prezint de săptămâna următoare la antrenamente. Așa s-a produs prima mea legitimare, la CSȘ Tecuci, pe când aveam 12 ani, la juniori 3. Și mi-a plăcut, așa că am continuat, chiar dacă nu exista o mare perspectivă la mine în Tecuci. I-am avut antrenori pe Emil Moșescu și pe Mircea Pascal. La 14 ani, am plecat la Pitești, la o selecție pentru Școala „Nicolae Dobrin”, pe care am trecut-o. Am fost prezenți vreo 600 de tineri veniți din toată țara.

Așadar, acolo te-ai modelat.

Da. Nu pot să spun că de la Tecuci nu veam un abc al fotbalului, dar la Pitești, într-adevăr, am învățat cum să fac lucrurile corect, am deprins tot bagajul tehnic necesar.

Ce antrenori ai avut la Pitești? Dar colegi de generație?

În primul rând, pe Mihai Georgescu, dar chiar și pe Nicolae Dobrin. Iar din acea generație am fost mulți care am ieșit fotbaliști: Gabriel Crăciun, Ciprian Tănasă, Marius Bilașco, Vasile Maftei, Răzvan Raț, Daniel Bălașa etc.

I-a avut ca idoli pe Ronaldo brazilianul și pe spaniolul Raul

Ai avut modele de jucători?

Da. Două vedete internaționale ale acelor vremuri care au apărut cam în același timp, spaniolul Raúl mai ales, dar și brazilianul Ronaldo.

Și ai ajuns la Astra. Cine te-a remarcat?

Antrenorul Marin Ion a fost cel care m-a debutat în Divizia A. Am fost și împrumutat șase luni la Metalul Plopeni. Pe-atunci jucam mijlocaș dreapta, de cele mai multe ori, sau chiar și atacant. Iar la Sportul, Ioan Andone m-a folosit și mijlocaș central.

Cine te-a văzut fundaș dreapta?

La naționala U21, Ion Moldovan folosea un sistem 1-3-5-2. Ori eu eram mijlocașul de pe dreapta care făceam toată banda, devenind în funcție de fază și fundaș, și aripă. Iar la Sportul Studențesc, Dan Petrescu m-a retras fundaș dreapta.

Cum ai ajuns la Sportul Studențesc?

Am mers cu naționala U21 la un turneu amical în Italia. Printre adversare s-a aflat și Udinese, împotriva căreia am jucat foarte bine. Cu mine în echipă era și Octavian Chihaia de la Sportul, care m-a recomandat tatălui său, Romulus Chihaia, acesta fiind conducător la clubul din Regie. Cum eram legat contractual de Astra, cei de la Sportul m-au cumpărat, oferind pe mine 40.000 de euro plus procente dintr-un eventual transfer.

„Șiman m-a ajutat în momente grele ale vieții mele”

Se poate spune că la Sportul Studențesc te-ai simțit cel mai bine?

Da, acolo m-am putut dezvolta ca fotbalist. Mulți îl blamează pe Vasile Șiman, însă eu îi sunt recunoscător. A avut răbdare cu mine și cu încă mulți alții, să creștem, să ne dezvoltăm, așa încât să ajungem la o maturitate care să ne permită să evoluăm la echipe cu pretenții.

Dar n-ai ajuns la conflicte finaciare cu el, pentru că au fost destui fotbaliști care au pățit-o?

Am avut și eu unele neînțelegeri de acest gen, dar nu într-atât încât să-mi depun memoriu. Am renunțat la niște bani pe care îi aveam de primit, dar asta pentru că am pus în balanță și bunele, și relele legate de dumnealui, iar primele au predominat. M-a ajutat în unele momente grele din viața mea, gesturi care pentru mine au contat mult.

Cu „Gașca nebună” ai trăit și o retrogradare, și o promovare.

Da. Am trecut mai ușor peste retrogradare, deoarece știam că suntem o echipă tânără, în formare, care cu liniște și stabilitate poate reveni imediat înapoi, în Liga I, ceea ce s-a și întâmplat.

La Steaua cum ai ajuns?

În vara lui 2006, venise o ofertă din partea Rapidului pentru mine, Mazilu și Costin Lazăr, să ne ia la pachet, pe o anumită sumă. După câteva zile, bănuiesc că era o tactică de negociere a domnului Copos, ca să mai scadă din preț, a declarat prin ziare despre mine că n-am masă musculară! Ori Lazăr era ca mine, dacă nu chiar sub mine ca masă musculară. Acest fapt m-a determinat să nu mă mai duc, începând acel sezon în Liga a 2-a, tot la Sportul. Și atunci a intrat pe fir Steaua, ajungând la ei după ce se calificaseră în grupele Ligii Campionilor.

Cum l-a marcat pe Robinho pe Santiago Bernabeu

Și ai jucat celebrul meci de pe „Santiago Bernabéu” cu marele Real, care a însemnat și debutul tău în cupele europene. Cum te-ai simțit față în față cu niște vedete ale fotbalului mondial, pe care le văzuseși numai în ziare sau la TV?

A fost într-adevăr un sentiment aparte. La primul meci cu Real, cel de la București, am fost rezervă și văzusem ce-i făcuse Robinho lui Saban, cel cu care concuram pentru postul de fundaș dreapta. Îl studiasem foarte bine și mi-am zis că, dacă o fi să joc meciul de la Madrid, nu trebuie să pățesc așa ceva. Așa că m-am gândit zi de zi ce să fac pentru a-l contracara, ajungând la concluzia de a fi în permanență aproape de el, ca să nu-i las spații să se desfășoare. Și chiar asta am făcut și mi-a ieșit foarte bine. Eu zic că a fost cel mai bun joc al meu, dacă mă raportez la ce adversar am avut în față. Păcat de neînțelegerea dintre Nicoliță și Cernea, care a dus la acel autogol, pentru că altfel ne-am fi întors cu o remiză istorică de la Madrid.

Cum te-ai înțeles cu Becali?

Foarte bine, nu am avut nicio problemă. După ce am plecat la Timișoara, înaintea meciului direct, a spus niște cuvinte mai puțin frumoase despre cei care jucaserăm înainte la Steaua, eu, Bădoi, Aliuță, Cristea. Și așa cum se mai întâmplă, în acel meci, Bădoi a dat gol din pasa mea... Însă cât am fost la Steaua a fost OK. Confirm și eu ce au spus alții, că este un cu totul alt om atunci când vorbești cu dumnealui față în față, spre deosebire de momentele când se află la microfoanele de la TV. E un om normal, care vorbește civilizat, cu care te poți înțelege și, de obicei, ceea ce spune aia și face.

De ce ai stat așa puțin la Steaua?

A venit oferta de la Timișoara. Domnul Becali îmi spusese că mă vrea în continuare la Steaua, dar că decizia îmi aparținea. Cum la Timișoara mi se garantase că voi juca, am preferat să plec, pentru că nu mi-a plăcut niciodată să iau bani stând pe margine, fără să fac nimic. Am vrut să muncesc pentru acei bani.

„Toți au pierdut, și clubul Armatei, și cel al lui Becali”

Apropo, fiindcă ai jucat la Steaua. Care este părerea ta în acest litigiu al palmaresului?

Nu mă situez de nicio parte. Însă acest conflict este un lucru negativ în primul rând pentru Steaua ca entitate. Toți au de pierdut, și clubul Armatei, și cel al lui Becali. Suporterii s-au împărțit în două. Dacă ar fi rămas împreună, ar fi fost astăzi o echipă mult mai puternică.

Te-ai înțeles bine și cu Marian Iancu, la Timișoara?

Da. Eu nu sunt genul de tip conflictual. De asemenea, am lucrat foarte bine și cu antrenorul Dušan Uhrin, cu care comunicam în limba engleză. Îi plăcea mult ofensiva, ceea ce-l făcea să construiacă astfel jocul nostru. Așa am ajuns să atacăm constant porțile adverse și să marcăm multe goluri.

Ai plecat apoi la Brașov.

Da, începuseră deja să apară problemele financiare în fotbalul nostru, cu întârzieri de plăți etc.

Și imediat a apărut prima ta experiență în străinătate, în Azerbaidjan, la Hazar Lankaran.

Erau antrenori acolo Mircea Rednic, ca principal, și Mihai Teja, secund. Domnul Rednic mă știa și m-a contactat. Am fost de acord și cu oferta financiară oferită.

Aliuță și Neaga au prins salarii de 600.000 de euro în Azerbaidjan!

Erau bani mulți?

Avuseseră înainte contracte foarte bune, dar când a venit nea Mircea puseseră un plafon, probabil ca să nu apară divergențe între noi. Înainte fuseseră niște salarii foarte mari, de 20-30.000 de euro pe lună. Aliuță și Neaga le-au prins, având 500-600.000 pe an. Nu mai era chiar așa, dar se plătea destul de bine, la timp și se respecta ceea ce era stipulat în contract.

Dar nivelul competiției?

Erau 4-5 echipe mai bune, cu jucători brazilieni, spanioli sau din fosta Iugoslavie. Iar jocul era mult mai fizic ca la noi, se alerga mai mult, contactele erau mai dure. Iar formațiile din față aveau mereu parte de asistență numeroasă. Din punctul de vedere al climei, iarna erau în jur de zero grade, dar mai umed ca la noi, iar vara era mai cald. Însă nu-mi era comod, stăteam foarte mult în cantonament. Mi-adusesem și familia, soția și fiica, dar după două luni s-au întors în țară, pentru că practic stăteau singure. Eu eram rar alături de ele.

Ai mai avut o experiență în străinătate, la o echipă mică din Spania, CD Burriana.

De fapt, eu m-am dus acolo să-mi iau Licența Pro. Federația română și cea spaniolă au o reciprocitate în acest sens, așa că mi-ar fi fost recunoscută aici. Aveam un prieten care era antrenor la copii, la Villarreal și care m-a sfătuit ca în acest timp să și joc la o echipă din zonă. Iar președintele de la CD Burriana lucra în cadrul federației spaniole. Așa că m-a putut ajuta să fiu primit ca să fac respectiva specializare. Am optat să merg acolo pentru că la intensiv dura o lună și costa 1.000 euro. Pe când la noi durează doi ani și costă 5.000 euro doar taxa, plus alte cheltuieli. Ar fi fost o problemă că nu știam spaniola, rezolvată însă de faptul că vorbeam engleza. Din nefericire, n-am reușit să termin, pentru că am avut ceva probleme familiale și a trebuit să mă întorc în România.

Ce categorie ai?

Licența A, pot fi principal în Liga 2, și secund în prima divizie.

La întoarcerea de la Lankaran ai început să schimbi echipe. Nu-ți mai găseai locul?

Fuseseră niște probleme cu cei de la Hazar. După un an, mi-au spus că nu mai aveau nevoie de serviciile mele și mi-au cerut să îmi găsesc echipă, că îmi dau drumul. Acolo au obiceiul ca la fiecare șase luni să schimbe câte 10 jucători. În fine, îmi găsisem echipă, numai că atunci au sucit-o, spunându-mi că vor bani ca să mă lase să plec! Așa că nu mi-au dat acordul de transfer, ceea ce m-a făcut să pierd opt luni. Atunci cariera mea a cam suferit. Am ajuns la FIFA, ne-am judecat și am primit dreptul de a pleca. În cele 8 luni de litigiu, m-am antrenat cu Sportul Studențesc, am fost și în cantonament, de-aia spuneam mai înainte că am primit o mână importantă de ajutor de la domnul Șiman.

Și ai ajuns prin jurul Bucureștiului.

Mai întâi la Clinceni și apoi la Balotești. La ultima eram și antrenor, pentru că voiam să încep noua meserie. Apoi și la Crevedia, și la Sportul, în Liga a 4-a, tot cu același gând m-am dus.

A dat gol într-un meci aranjat și a fost certat de un coechipier!

La emisiunea ProSport Live, ai afirmat că ai luat parte la meciuri trucate. Cum a fost?

Mi-am dat seama mai târziu. Eram prea copil pe-atunci, aveam doar 19 ani și singurul meu gând era să joc cât mai bine ca să prind titularizarea. Am și dat gol o dată și a început un coechipier de pe margine să mă certe, că trebuia să se termine 0-0. Cred că aceste aranjamente se realizau la nivel superior și apoi li se transmitea jucătorilor ce să facă. (n.r. - se afla la Astra).

Ce părere ai despre fotbalul de azi din Liga I?

A mai scăzut puțin nivelul valoric, au scăzut și salariile. Au fost aduși mulți străini. Unii au calitate, dar sunt și mai mulți care nu au. Fotbalul este mult mai tacticizat. Nu mă deranjează sistemul de desfășurare. Regula cu jucătorul U21 mi se pare foarte bună. Eu cred în continuare că avem multe talente, dar trebuie schimbat sistemul de creștere al lor.

Ce faci astăzi?

Mai joc fotbal de plăcere, la Carmen, în Liga a 4-a. Așa cum o fac și în competițiile de minifotbal. La Carmen ne batem cu CSA Steaua pentru promovare. Mai e în echipă Liviu Ganea, fostul atacant de la Dinamo. Nu mai există la acest nivel duritatea de odinioară, când se speriau toți să joace acolo, ca să nu-și rupă picioarele. S-au mai liniștit lucrurile. De asemenea, mai sunt la Școala Britanică. Anul trecut am fost doar antrenor de fotbal, iar din acest an, ca să mă țină aproape, mi-au propus să fiu și un fel de ajutor al profesorului de sport, cu full-time. Mă ocup de copii de mai multe naționalități, am răbdare și îmi place să lucrez cu ei. Aș dori să reintru în circuitul fotbalului mare, la seniori. Pe de altă parte, aici la școală am o stabilitate financiară și nu mai am frica zilei de mâine, ceea ce în fotbalul mare nu prea mai există. De pildă, la Balotești eram antrenor-jucător și eram plătit cu 2.500 lei pe lună, care nici ăștia nu se dădeau la timp.

Ai pariat, pariezi?

Da, după ce n-am mai activat nici ca jucător, nici ca antrenor. Am făcut-o numai de plăcere, pe fotbal internațional. Câte un bilet de 10 lei, cu 10-11 meciuri.

 

CV

Stelian STANCU 22.09.1981 (Tecuci,GL)

Post: fundaș dreapta, mijlocaș dreapta, central

Debut în Liga I: 04.11.2000, Astra - FC Argeș-Dacia 2-0

Debut în Cupa României: 31.10.2001, UMT – Astra 0-4 (1 gol)

Sezon         Echipă     Camp.   Cupă

2000-01       Astra           5/1       0/0

2000-01 M. Plopeni (B)  1/0        0/0

2001-02       Astra           3/0        1/1

2001-02 Sportul Stud.     9/1       0/0

2002-03 Sportul Stud.    17/1      0/0

2003-04 Sportul St. (B)  18/0      0/0

2004-05 Sportul Stud.    30/0      4/1

2005-06 Sportul Stud.    29/1      1/0

2006-07 Sportul St. (L2) 4/1        0/0

2006-07         Steaua      17/1     1/0

2007-08 Poli Știința Tim. 19/0     1/2

2008-09   FC Timișoara    27/1   3/0

2009-10   FC Timișoara    11/0   1/0

2009-10     FC Brașov       9/0    0/0

2011-12    Sportul Stud.    6/1    0/0

2012-13 FCM Tg Mureș (L2) 11/0 0/0

2013-14  FC Clinceni (L2)  21/2  0/0

2014-15 Academica Argeș (L2) 24/2 0/0

2015-16   CS Balotești (L2)  9/0 0/0

2016-17 Voința Crevedia (L4)

2017-18 Sportul Stud. (L4)

2018-19 Carmen București (L4)

 

Total Liga I: 182 jocuri, 7 goluri

Total Liga 2: 88 jocuri, 5 goluri

Total Cupa României: 12 jocuri, 4 goluri

 

În străinătate

2010-11: Hazar Lankaran (Azerbaidjan 1) 23/1

2015-16: CD Burriana (Spania 5)

A cucerit o cupă a Azerbaidjanului

 

În cupele europene

Debut: 01.11.2006, Real Madrid CF – Steaua București 1-0

Total: 15 jocuri

În naționala U21

Debut: 23.01.2002, Italia – România 2-1

Total: 4 jocuri

 

Interviu realizat de Răzvan TOMA

Credit foto: sportpictures.eu

Deschide cont și pariază la agenția recomandată cu un pachet atractiv de bun venit!

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+104.56
Câștigate
47
Pierdute
27
2
Gabriel Morariu
+66.67
Câștigate
23
Pierdute
7
3
Bunea Georgeta Raluca
+66.3
Câștigate
25
Pierdute
13