?tefan Beldie: ??n ligile inferioare, s-au tr?ntit meciur...
  1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Ștefan Beldie: „În ligile inferioare, s-au trântit meciuri pentru pariuri de o manieră sălbatică!”

Ștefan Beldie: „În ligile inferioare, s-au trântit meciuri pentru pariuri de o manieră sălbatică!”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-03 11:20:00

image Ștefan Beldie: „În ligile inferioare, s-au trântit meciuri pentru pariuri de o manieră sălbatică!”

Ștefan Beldie (35 de ani) este jurmalist de sport din 2002, a scris pentru Prosport și Gazeta sporturilor și a realizat, timp de patru ani, emisiunea matinală de la Sport.ro (2010-2014). Acum, îi găsiți articolele pe 3surse.ro și îl vedeți ca invitat la emisiunile de sport de pe Sport.ro și Digisport.

În experiența ta de jurnalist, ai avut dubii că vreun meci pe care l-ai văzut a fost aranjat pentru pariuri? Poți da exemple?

Am văzut multe blaturi în anii 90 și începutul anilor 2000. Memorabile pentru mine sunt Rocar - Petrolul, Ceahlăul - Dinamo și, recent, Steaua - Viitorul (2-5). Sigur, Steaua - Viitorul a fost un blat special, pentru că eu nu cred că Hagi s-a dus vreodată să ceară acel meci, dar Becali a făcut ce ține de el să i-l dea. Am explicat aici ce și cum (https://3surse.ro/cat-de-lungi-vor-fi-injuraturile-lui-hagi/).

În ligile inferioare?

Cred că până acum doi ani, în ligile inferioare s-au trântit meciuri pentru pariuri de-o manieră sălbatică. Când spun “cred”, nu e vorba de opinie, ci de faptul că-i cred pe fotbaliștii care mi-au povestit situații sau pe apropiații unor fotbaliști care mi-au dat de-a lungul timpului detalii. E un subiect sensibil însă și nu am întâlnit oameni dispuși să vorbească, deși le-am propus să o facă pentru ProSport sau Gazetă. Acum lucrurile par să se mai fi calmat comparativ cu ce se-ntâmpla, dar mă-ndoiesc să nu existe în continuare probleme. Cei care au făcut-o-n trecutul recent sunt convins c-o fac și acum. Nu mi se pare greu pentru un organ de anchetă să obțină informații concrete dacă acestea există. Interesant este că la nivelul primei ligi nu se mai vorbește de blatul acela clasic, colectiv, când venea președintele sau antrenorul și spunea “azi nu e ziua noastră”. Apare suspiciunea la nivel individual - fotbaliști care acționează de capul lor, pentru un interes propriu.

Sunt blaturi peste tot pentru pariuri, așa cum le vede Ștucan?

Ștucan exagerează, dar prefer să exagereze el oricât, decât să fie liniște totală. Se află într-o situație cu adevărat ingrată. Mulți îl numesc nebun și trebuie să fie cu adevărat nebun ca să nu fie afectat. E afectat, e un tip mai sensibil decât dă impresia, dar e ziarist.

Pariurile lui Șumudică – „imaturitate și pericol pentru el însuși”

Ți se pare periculos sau nu ce a făcut Șumudică în privința pariurilor? Pedeapsa lui cum o consideri, mică, mare sau corectă?

Mi se pare imatur ce a făcut Șumudică, apoi periculos pentru el însuși. Pedepsirea lui a fost corectă, pentru că regulamentul spune c-a greșit. Dacă însă comparăm cu ce s-a-ntâmplat la Gloria Buzău, Șumudică devine un fel de Jeanne d’Arc. Federația are încă mari probleme în ceea ce privește spusele din regulamente, efectele acelor spuse din regulamente. De exemplu, dacă Șumudică era dat afară de Astra după acea sancțiune, cât stătea fără contract, pedeapsa nu curgea. Evident, e o aberație. Cine l-ar fi angajat dacă era suspendat? Apărea riscul să-l scoată cu totul din meserie.

A părut un pic ambiguă suspendarea asta a lui...

Federația a tratat prost partea de comunicare în cazul Șumudică. El a fost foarte activ și a umplut media de declarații care dădeau impresia că i se face o mare nedreptate. Omul a fost prins jucând la pariuri și trebuia să plătească, dar neclaritățile legate de pedeapsă, de executarea acesteia au indus unora dintre oameni ideea că FRF caută să-l atingă pentru un lucru minor. Ori chiar nu era așa.

„Cei neprinși fac prostii în continuare”

Avem exemplul Gloria Buzău la Ligile inferioare. Crezi că mai există jucători și antrenori care pariază pe meciurile proprii?

Am spus-o și mai sus, cred că lucrurile s-au mai calmat, dar cei care au fost hoți neprinși sunt convins că vor continua să facă prostii. Acolo e vorba și de sărăcie, nu doar de lipsă de caracter. Când câștigi 1000 de lei din salariu și nu-l primești, automat cauți sursă de venit. Dacă joci fotbal, ce poți face? Unii joacă la pariuri și se asigură că și câștigă. Apropo, glumind puțin, asta e dovada că nu e suficient să fi jucat fotbal ca să te pricepi la fotbal. Dacă ar fi așa, fotbaliștii ar câștiga la pariuri fără să fie nevoie să influențeze jocurile în cauză.

Mai există un caz, al portarului Andrei Marinescu, cel care a spus că i s-a cerut să nu își apere corect șansele, tot pentru pariuri, la un meci al echipei sale de atunci, Clinceni. Directorul sportiv al celor de la Clinceni a fost suspendat de Comisia de Disciplină pentru trei luni și amendat cu 25.000 de lei.

Ca ziarist, trebuie să aștept să văd ce se va-ntâmpla până la final. Ca simplu om, mă pot raporta la bunul simț: care-i probabilitatea ca un băiat precum Andrei Marinescu să se trezească din senin și să facă o astfel de acuză fără să se fi întâmplat ce spune? Eu spun că e mică. Evident că atunci când spui asta, vei fi luat la întrebări, probabil că te va chema și un procuror să dai declarații, nu poți să inventezi așa ceva. Dacă Andrei Marinescu spune adevărul, atunci el este unul dintre tipii aceia rari care au inimă-n ei. Asta ca să fiu decent și să nu spun ce altceva mai au. Eu încă sper ca procurorii să agațe un astfel de fir, cum e cel oferit de Marinescu și să meargă un pic stânga-dreapta. Oamenii vorbesc când sunt prinși la înghesuială și s-ar descoperi multe. Problema este că nu văd un sistem condus de o mână de oameni, să zici că vor vorbi cei mărunți și vor fi prinși cei care orchesterează totul. Așa cum spuneam, sunt mulți fotbaliști care acționează de capul lor, nu doar conducători care dau indicații.

FIFPro a comandat un chestionar, la care au răspuns 13.874 de fotbaliști din întreaga lume, din care reiese că unul din 10 fotbaliști (adică unul pe echipă, cam doi din lot) au fost contactați pentru blaturi la pariuri. Cum vezi această cifră?

Mi se pare foarte mare proporția celor care au fost contactați. Gândește-te că nici dintre cei de afară n-au îndrăznit toți să vorbească, așa că e posibil ca problema să fie uriașă de-a dreptul.

De ce crezi că niciunul dintre jucătorii din România care au răspuns la acest chestionar nu au recunoscut că au fost contactați în acest sens, deși chestionarul a fost nenominal?

Nu mă surprinde situația din România. E efectul unei lipse de încredere între oameni, între oameni și instituții. Simplul fapt că li s-a spus că nu vor fi identificați ca autori ale acelor răspunsuri nu a fost suficient. Fotbalistul român trăiește zilnic tot felul de situații care-i alimentează această lipsă de încredere - are salariul promis pe 1 și nu-l primește. Are primă promisă după joc și nu o primește. I se spune ceva și constată altceva. După atâta minciună, ajunge să nu mai creadă nici măcar în ce spun cei care-i vor binele.

Crezi că mai sunt blaturi în fotbalul românesc (nu neapărat pentru pariuri)?

În prima ligă, nu cred că mai sunt blaturi clasice. Dacă mai sunt, probabil că se fac foarte rar comparativ cu ce a fost în trecut. Ca să faci un blat clasic, cineva trebuie să vină și să le spună jucătorilor că trebuie s-o lase moale. Nu poți risca să vorbești cu 3-4, pentru că te trezești că adversarul nu e-n stare să te bată nici așa. Așa că ar trebui să vorbești cam cu toată echipa și să te bazezi că niciunul dintre jucători nu va începe să vorbească atunci când vrei să-l păcălești la bani sau cine știe ce altă dispută ai cu el. Nu poți controla lucrurile ca-n trecut, când jucătorii erau dominați total de conducători. Lucrurile s-au mai schimbat, societatea în sine s-a mai schimbat.

Câte blaturi ai văzut în carieră (aproximativ)?

Am văzut blaturile celebre ale anilor 90 și de la-nceputul anilor 2000. Cred c-am văzut multe, pentru că am vizionat peste 90% dintre meciurile jucate în Liga 1 în ultimii 20 de ani. Trebuie însă să mărturisesc faptul că n-am aceeași abilitate de a sesiza lucrurile în neregulă așa cum o au alți colegi de-ai noștri. Nu o spun ironic, o spun pentru că mă uit foarte mult la fotbal pentru joc în sine.

„Mi se pare normal ca agențiile de pariuri să sponsorizeze echipe de fotbal”

Cum vezi faptul că echipe importante de fotbal sunt sponsorizate de case de pariuri?

Nu consider o problemă asta, casele de pariuri fac parte din industrie, e firesc să-ncerce să fie vizibile. Faptul că un club își asociază imaginea cu o casă de pariuri e un act de marketing, de business. Casele de pariuri fac parte din industria fotbalului și cred că interesul lor general este ca fenomenul să fie unul curat. Statistic vorbind, ele au cel mai mult de câștigat când lucrurile se desfășoară exclusiv pe teren.

A, dacă ar exista o casă de pariuri care să aibă ca strategie influențarea deciziilor din cluburi, astfel încât să deseneze rezultate, atunci ar fi o discuție. Totuși, chiar și atunci, cred că ar fi o problemă ce ar ține de ideile și acțiunile unor oameni, nu ale industriei întregi. La fel și-n fotbal, când se produc nereguli, e o problemă ce ține de acțiunile unor oameni, nu de atitudinea generală a industriei. Ca să fim bine înțeleși: oamenii știu ce e în regulă și ce e în neregulă. Dacă prin absurd o casă de pariuri ar vrea să influențeze lucruri prin comandarea unor personaje din fotbal, n-ar avea nevoie întâi de un contract de imagine cu acestea pentru a putea stabili o relație, iar cei influențați n-ar avea nevoie să fie întâi încălziți de astfel de contracte. Cine vrea să fie incorect nu se va-mpiedica de restricții de genul acesta și nu va fi preocupat de metode de mituire care să nu trezească suspiciuni, cum ar putea fi considerate acele contracte de imagine.

Pariurile și anticiparea viitorului

Cum caracterizezi fenomenul pariurilor în lume și la noi?

E o industrie bazată pe stimuli foarte puternici. Psihologic și sociologic, fenomenul este fascinant. După părerea mea, pariurile sunt doar aparent despre câștiguri în bani. Pariurile sunt despre putere. Oricât de exagerat ar putea să sune pentru unii, pariurile oferă posibilitatea de-a exercita un soi de putere care a contat mereu pentru oameni - anticiparea viitorului. Gândește-te cât de importanți au fost pentru societățile umane cei care puteau prevede viitorul. Nu contează că o parte erau niște escroci, mă refer strict la importanța lor în respectivele comunități. La fel, ca să nu mă limitez doar la partea mistic-spirituală, importanți au fost și acei vizionari, acei strategi care reușeau să anticipeze cum se vor desfășura lucrurile în diverse domenii - economie, cultură, război etc. Prin urmare, fiecare jucător la pariuri încearcă să exercite acest soi de putere. Banii au importanța lor, dar nu-s totul. Oamenii vor să simtă că ar controla viitorul, să-l prevadă, să-și ofere astfel siguranță. Unii chiar conștientizează asta, alții nu. Cert este că cei care organizează jocurile au enorm de câștigat, pentru că jocul lor e stârnitor pentru oameni.

Pariezi sau ai pariat?

Nu pariez, pentru că-mi place fotbalul pentru fotbal în sine. N-am nevoie de stimuli suplimentari și cred că m-ajută să fiu mai obiectiv nepariind. Mă refer la mine, personal. Alții pot fi mai obiectivi pariind, naiba știe :) Am pariat prima și ultima dată în 2002, când eram student la Sibiu.

Ai câștigat sau ai pierdut?

Mă costa biletul de tren până acasă, la Râmnicu Sărat, aproximativ 7 lei în banii de atunci, iar eu mai aveam doar vreo 3. Am intrat într-o casă de pariuri numită Astra și am plătit vreo 2 lei (1,8 lei biletul și restul ceva taxă) pentru un bilet pe care am pus 3 meciuri, printre care și Glasgow Rangers - Celtic. Era o cotă mare pentru o victorie a celor de la Rangers și am riscat. S-a terminat 3-2 pentru Rangers și am câștigat aproximativ 36 Lei (360.000 în banii de atunci). În concluzie, sunt printre puținii oameni care au profit în relație cu casele de pariuri și așa vreau să rămână lucrurile.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+94.88
Câștigate
45
Pierdute
25
2
Gabriel Morariu
+66.67
Câștigate
23
Pierdute
7
3
Bunea Georgeta Raluca
+58.4
Câștigate
23
Pierdute
12