1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Sandu Boc: Îmi tremurau picioarele când auzeam cât pariază Giovanni

Sandu Boc: Îmi tremurau picioarele când auzeam cât pariază Giovanni

Caramavrov
Caramavrov

2019-05-21 13:21:51

image Sandu Boc: Îmi tremurau picioarele când auzeam cât pariază Giovanni

Plasat în Top 5 bărbați carismatici ai României, alături de Florin Piersic, Petre Roman, Ion Dichiseanu şi Sergiu Nicolaescu, fostul fotbalist Sandu Boc are în continuare alura unui personaj de film. În vârstă de 73 de ani, duce o viață sportivă și crede că poate rezista fără probleme 15 minute la Liga a IV-a. Joacă săptămânal tenis cu piciorul, așa cum o făcea în trecut, când Giovanni Becali punea pe el pariuri pe sume amețitoare.

Lumea vă știe ca o persoană activă. Cu ce vă umpleți timpul?

De când am plecat de la Ligă, fac des naveta între București și Oradea. Merg des la emisiuni de televiziune, am niște prieteni la Clinceni cu care joc tenis cu piciorul, fac multă mișcare. La Oradea am niște arbitri cu care joc fotbal în fiecare săptămână, indiferent că ninge sau e furtună. Duc o viață frumoasă și sportivă. În fiecare an îmi fac un control medical amănunțit.

Dar nu e foarte lung drumul până la Oradea? În cât timp îl faceți, în 10 ore?

Nu, îl fac cam în 8 ore. Păi știu fiecare comună și fiecare scurtătură, după atâta timp. Conduc regulamentar, nu sunt teribilist. Condusul mă relaxează, dar ar fi și mai bine dacă am avea șosele, ca infrastructură stăm foarte prost.

Dacă ar fi să mai jucați într-un film, ce gen credeți că vi s-ar potrivi la această vârstă?

Un film de aventură. Filmul în care am jucat (n.r. - „Nu filmăm să ne-amuzăm”) a avut în distribuție actori uriași (n.r. - Toma Caragiu, Gheorghe Dinică), dar erau și foarte multe femei frumoase, iar asta nu prea îi convenea soției mele. Acum mi-ar plăcea un film cu pistoale, cu împușcături.

Care este diferența între fotbaliștii cărora „le plăcea viața” înainte de Revoluție și cei cărora „le place viața” în prezent?

Diferența e enormă. Eu nu am neglijat niciodată fotbalul. Dacă luam o notă sub 8 la un meci, putea să vină la mine cea mai frumoasă femeie din lume, că nu mă interesa. Și așa, ne relaxam numai duminică și luni. În restul săptămânii mă gândeam numai la fotbal. Acum, fotbaliștii câștigă foarte mulți bani și vezi că se retrag la 27 de ani din Liga I. Am vrut să joc la 45 de ani în Liga 2. Acum, la 73 de ani, chiar mă gândesc să joc în Liga a IV-a. Pot să joc fără probleme un sfert de oră.

Se juca mult rummy

Ce jocuri de noroc erau practicate pe vremea aceea, departe de ochii lumii?

Cel mai mult jucam rummy, pe bani foarte puțini. Când mergeam în deplasări, puneam pariuri pe numerele Daciilor albe care treceau pe lângă noi, dacă vor avea număr par sau impar, în ce cifră se termină numărul, dar tot pe sume mici. Eram cu Lucescu, cu Nunweiller... Nu exista poker.

Jucați și cu Gigi, cu Giovanni, cu Pițurcă?

Nuuuu, ăștia jucau pe sume foarte mari.. Îmi amintesc că jucam tenis cu piciorul la „Doi Cocoși”, eram în echipă cu Cataramă, iar Giovanni paria mereu pe echipa adversă. Când auzeam pe ce sume pariază, îmi tremurau picioarele.

Cum percepeți pariurile sportive?

Pariurile sportive sunt bune, unii s-au îmbogățit din ele, dar contează mult inspirația. Eu, care am jucat fotbal, nu îmi dau seama mereu ce se poate întâmpla într-un meci. Este foarte greu de anticipat. La un moment dat, nu știu dacă e adevărat, se spunea că cineva avea un zar cu trei fețe: 1, X și 2. Dădea cu ziarul și, ce pica, aia paria.

Bobby Charlton primește 20.000 de lire sterline doar ca să vină la meciurile lui Manchester United!

Dintre CFR și FCSB, pe care ați paria că va ajunge în grupele cupelor europene anul acesta?

Am citit că Dan Petrescu pleacă dacă nu i se aduc jucătorii pe care îi solicită. Dacă își face echipă, are toate șansele să ajungă în grupe, dar nu cred că CFR mai poate repeta performanța din trecut, când a învins pe Olimpico și pe Old Trafford. Am fost și eu la meciul din Anglia și m-am întâlnit cu Sir Bobby Charlton, care primește 20.000 de lire sterline doar ca să vină la meciuri, acesta e nivelul la care se construiește imaginea acolo cu ajutorul legendelor.

Ce sfat i-ați da lui Gigi Becali, ca să nu mai termine pe locul 2 și sezonul viitor?

Îl cunosc de mult timp pe Gigi, lumea spune că nu se pricepe la fotbal, dar se pricepe. A câștigat mulți bani din fotbal și va câștiga în continuare. Nu este chiar atât de greu de lucrat cu el ca antrenor, trebuie să ai răbdare, dar poate ar fi mai bine să aibă grijă la ce spune. A declarat acum în presă că Andrei Vlad va fi titular sezonul viitor. Păi eu, dacă sunt Bălgrădean, ce moral să mai am după o asemenea declarație? Dar Gigi niciodată nu va tăcea.

"Sepsi se va bate la titlu în anii următori!"

Vorbeați, acum ceva timp, de posibilitatea ca Ungaria să deschidă o academie de fotbal la Oradea. De ce ungurii sunt interesați de o asemenea strategie, iar noi nu?

Pentru că au bani! Până la urmă, vor face acea academie la Satu Mare, în România sunt foarte multe talente. Am fost cu Vali Argăseală la Debrecen. Acolo, statul maghiar a făcut patru academii de fotbal, ceva extraordinar. Când acele academii vor începe să producă, să vedeți cât de puternici vor deveni. Veți vedea că Sepsi se va bate la titlu în anii următori.

Cum ați aprecia, pe scurt, activitatea lui Răzvan Burleanu?

Au fost mulți care l-au contestat, chiar și eu, dar și-a făcut echipă, are posibilități financiare... Este adevărat că nu are performanțe până acum, pentru că performațele federației se judecă prin prisma rezultatelor echipelor naționale, dar nu-i timpul trecut.

Dar activitatea lui Gino Iorgulescu?

Nu sunt de acord cu această tăcere. Când era Dumitru Dragomir la Ligă, făcea conferință de presă în fiecare marți, eu făceam conferințe după ședințele Comisiei de Disciplină. Acum, este prea mare discreție. Poate ar fi bună mai multă transparență.

Interviu realizat de Victor Partan

 

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX