R?zvan Toma, statisticianul fotbalului: Nu-mi place Becal...
  1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Răzvan Toma, statisticianul fotbalului: "Nu-mi place Becali, dar echipa lui e Steaua"

Răzvan Toma, statisticianul fotbalului: "Nu-mi place Becali, dar echipa lui e Steaua"

Caramavrov
Caramavrov

2018-09-06 14:20:00

image Răzvan Toma, statisticianul fotbalului: "Nu-mi place Becali, dar echipa lui e Steaua"

Răzvan Toma, jurnalist sportiv dinainte de Revoluție și fost președinte al Comisiei de istorie și statistică a FRF, are un verdict clar în ceea ce privește disputa pentru palmares dintre FCSB și CSA Steaua. Totodată, propune analiza unui meci și dintr-o altă perspectivă: cea a auturilor de poartă și de margine.

Este ceva cu care iese în evidență din punct de vedere statistic acest sezon de Liga I?

Pe lângă comentariul propriu-zis de pe bloggul meu, scot în evidență elementele istorico-statistice la fiecare etapă în parte. Nu am remarcat însă ceva care să mă dea pe spate. Mi-a părut rău de Maftei, că a rupt-o cu cei de la FC Voluntari, pentru că mai putea urca în topul celor mai multe jocuri pe prima scenă. Așa, s-a oprit la 409. Totuși, mi-a atras atenția și faptul că nu am mai avut parte de acel oribil „măcel” al antrenorilor. Doar patru echipe și-au schimbat tehnicianul. Dar asta nu se întâmplă pentru că le-a venit peste noapte mintea la cap conducătorilor, ci pentru că au fost obligați la această conduită de motive pur economice. 

"Sistemul cu play-off/play-out e o aberație!"

Ce crezi despre sistemul play-off/play-out?

Este o mizerie. M-am exprimat împotriva lui încă de când a apărut ca idee, pe-atunci sperând ca un asemenea proiect să ajungă acolo unde-i era locul, adică la coșul de gunoi. Din nefericire, n-a fost așa. Este anormal ca același eșalon să fie împărțit valoric în două, pentru asta există o ierarhizare a ligilor. Este ilogic prin împărțirea inegală a echipelor în cele două „play”-uri, 6+8, la fel și aberația aia cu împărțirea punctelor la doi. Înainte se plângeau o mulțime că sistemul competițional cu 18 echipe încărca prea tare sezonul, prin cele 34 de etape. Acum au rezolvat-o, sunt 36 de etape la play-off și 40 la play-out... Nicio țară cu fotbal serios nu a apelat la asemenea circărie, rămânând la clasicul tur-retur. Par slabe speranțele de a fi abrogat prea curând, din cauza televiziunilor care n-au prin preajmă cei mai competenți oameni în ceea ce privește fotbalul. Sper totuși ca într-o bună zi să se revină la sistemul clasic.

Alibec a jucat peste 600 de minute (666 potrivit soccerway) în 12 meciuri și nu a înscris niciun gol. Este al treilea sezon în care FCSB are un atacant ineficient, după Tadé și Golubović. Cum îți explici această „tradiție”?

Prin tradiția stress-ului pe care o crează Steaua, prin tot ceea ce înseamnă ea, oricărui jucător. Și el s-a dus la Steaua ca peștele la prima râmă. Dacă mai avea răbdare, la Astra și-ar fi făcut cota și mai bună și ar fi putut apoi avea variante mai bune. Acum, vai cota lui! Oricum, Alibec la Steaua este deja un subiect intoxicant, pe alocuri artificial, care îmi aduce aminte de unele asemănătoare din trecutul apropiat despre Mutu, „Dodel” Tănase, frații Costea, Adrian Cristea etc. De aceea, nu vreau să mai zăbovesc asupra lui.

Apropo de FCSB, cine crezi că ar trebui să dețină palmaresul: clubul lui Becali sau CSA Steaua?

Aici sunt multe de spus. Înainte de toate trebuie să precizez că Becali nu-mi place deloc-deloc, cum nu-mi place nici Steaua. Asta nu mă împiedică să recunosc însă că este cel mai titrat club din România, aproape singurul care de ani buni face față cât de cât la cerințele fotbalului internațional, iar pentru Cupa Campionilor Europeni din 1986 merită toate laudele, trofeu ce va rămâne pentru totdeauna cel mai mare succes al fotbalului românesc. Așadar, o consider o piesă importantă din patrimoniul fotbalului românesc. Din nefericire, acest patrimoniu a fost mutilat. Iar în acest context, până și cel mai titrat club a fost demolat voit din interior. Și acum răspund și la întrebarea ta; Steaua este echipa lui Becali. Pentru mine, ca și pentru Emil Grădinescu și mulți alții, termenul de FCSB nu există și ca atare nu-l voi folosi. Iar așa-zisa CSAS este echipa unei unități militare.

Totuși e o decizie judecătorească...

Din nefericire, în România au fost mii de decizii judecătorești strâmbe, părtinitoare, care au distrus destine cu bună știință. De aceea, noi, cetățenii români, avem tot dreptul să punem la îndoială asemenea decizii, cu atât mai mult când e vorba despre un domeniu, fotbalul, în care oamenii cu ciocănelul în mână nu se pricep aproape deloc. Iată de ce FIFA este atât de vehementă la implicarea instanțelor de drept comun în sportul-rege. Nu vezi că UEFA, cu oameni care au o judecată logică, o consideră tot Steaua? Dacă n-ar fi Steaua, pe ce bază ar mai fi fost această echipă a lui Becali în Liga I? Cei care o contestă acum vehement să spună pentru cine sufereau în derby-urile cu Dinamo din 2003 încoace sau pentru cine s-au bucurat la parcursul din ediția 2005/06 a Cupei UEFA și au plâns la golul lui Maccarone?

Marea greșeală a lui Becali

Se pare că au fost nereguli la preluarea clubului de către Gigi Becali...

Dacă Becali a preluat în neregulă clubul, cine răspunde din partea celei care i l-a oferit, adică prea-cuvioasa Armată? Într-adevăr, Becali a făcut o mulțime de greșeli și probabil și nereguli. Cea mai mare greșeală a fost că nu i-a prețuit și nu a știut să își apropie foștii mari jucători ai clubului. Ca orice îmbogățit al vremurilor actuale, a considerat că istoria Stelei a început odată cu el, încercând în mod absurd să marginalizeze succesele din trecut, ca și simbolurile umane sau materiale, care de fapt au făcut atât de populară gruparea roș-albastră. Astfel, frustrați, mai toți foștii mari jucători, printr-un gest de frondă față de el și nu din convingere, arată azi cu degetul că CSAS ar fi adevărata Steaua. Dacă Becali i-ar fi avut acum alături, vreo 95% dintre steliști erau de partea lui, și numai fanaticii i-ar fi întors spatele. Și așa, sunt mulți de partea lui, dar într-un procent mai mic.

Mai vezi posibilă o soluție de reconciliere?

Cu actualele personaje și de o parte, și de alta, nu, cu toate că mi-aș dori acest lucru. Spre deosebire de alți nesteliști, eu nu vreau să dispară Steaua și nici să fie mutilată cum vor cei de la Armată. Revin cu justiția, deciziile de până acum nu mi se par deloc OK și, în locul lui Becali, aș fi început să-mi caut dreptatea dincolo de granițe pentru această cauză, în loc să încerc să-i șterpelesc mișelește titlul lui Hagi.

Ce echipe ai include într-o ligă a cluburilor de tradiție?

Mai toate cele care au fost cândva. Pe mine m-a durut inima și pentru dispariția unor echipe mici precum Metalul București, Poiana Câmpina sau Dacia Orăștie, cu atât mai mult am suferit pentru cele cu adevărat mari. Iar decizia aceasta luată de grupuri de suporteri împreună cu foști jucători de a reîncepe cu unele branduri de tradiție de jos, ca un fel de plată pentru păcatele trecutului, dar curat, fără datorii și cu o politică financiară adecvată, mi se pare foarte bună și corectă. Bineînțeles, cu condiția de a nu se mai repeta greșelile din trecut, așa încât să nu mai ajungă aceste cluburi în ghiarele unor Capră, Adamescu și alte asemenea personaje dubioase. Iar peste vreo 5-6 ani, sunt sigur că le vom revedea în Liga I pe Petrolul, „U” Cluj, FC Argeș, Oțelul, poate Farul și chiar Rapid. Da, sper ca și Rapid să redevină un tot unitar și să dispară toate acele facțiuni cu orgolii de doi bani, care nu fac decât să întârzie revenirea la viață a acestui atât de popular club. În același timp, echipele mici, precum Concordia, FC Voluntari, Juventus etc vor dispărea din prim-plan, pentru că public nu vor avea vreodată, adică nexam motivație spirituală, iar banii veniți astăzi cu îndestulare de la Primării, nu vor mai fi la fel de accesibili, deci nexam motivație materială.

Cât de adevărată este afirmația că, pentru o echipă, joacă și istoria?

O probează tribunele goale de astăzi din Liga I.

Care crezi că sunt cele mai importante elemente statistice pentru analiza unui meci?

Ai să râzi, ceea ce făceau ziariștii de odinioară de la cotidianul „Sportul”, pe care mulți „dăștepți” începuseră să-i ia la mișto, adică raportul de cornere, al șuturilor la poartă și cele pe spațiul porții. Sunt cel mai simplu de ținut de o singură persoană și dau o imagine destul de clară despre cum au stat ostilitățile în teren. Eu am colaborat cu o agenție britanică, aceasta cerându-mi de la un meci numai auturile de margine și de poartă, ofsaidurile, cornerele, loviturile libere, penalty-urile, cartonașele galbene și roșii, schimbările, marcatorii și pe cei ce ofereau asisturile. Singura „proză”, și aia destul de succintă, o făceam doar la descrierea golurilor. Se vor întreba unii de ce și auturile de margine și poartă. Acestea arătau cât de fragmentat a fost jocul și, dincolo de faulturi ori ofsaiduri, și pe ce parte laterală a stat mingea mai mult, căci auturile de margine sunt executate în proproție de 99% de fundașii laterali.

Știu că te-ai ocupat de campionatul Spaniei într-o revistă de pariuri. Ce este specific pentru LaLiga din perspectiva pariorilor?

Așa e. Bunul meu prieten Cristi Coste m-a solicitat la „Fanatik”, pe când mai ieșea print. M-am ocupat de Spania, primele două divizii. Eu n-am fost un fan al pariurilor, dar, atunci am învățat multe despre ele, și cu ajutorul experienței acumulate, dar și al lui Cristi, care este un mare meseriaș în domeniu, am început să dau sfaturi tot mai apropiate de ceea ce avea să devină realitate. Astăzi, nu m-am mai aplecat asupra subiectului, dar pe-atunci trebuia să simți când scârțâie Real și Barcelona, ca și o surpriză pe etapă, să zicem când Osasuna (pe vremea aia în Primera) bătea la Valencia. Espanyol era echipa care-mi dădea cele mai mari dureri de cap. Când ziceam că e la pământ, bătea la scor în deplasare sau chiar pe concitadina FC Barcelona, iar când ziceam că e pe val, pierdea lamentabil acasă de la o echipă sub valoarea ei.

Ajută statistica la stabilirea unui pronostic exact?

Are importanța ei, dar nu decisivă. O întâmplare aleatorie dintr-o partidă îți șterge toate calculele care ți se păreau 100% corecte, precum o face valul cu inscripțiile făcute în nisipul de la mal. Din când în când, Fanatik, în afara marilor campionate, oferea și meciuri din linia a doua, precum cel portughez. Și de acesta mă ocupam tot eu. A fost un meci, dacă-mi aduc bine aminte, Beira-Mar cu Rio Ave. Nu mai văzusem așa ceva până atunci, precedentele 18 partide directe între ele se terminaseră la egalitate!!! Evident, cu un asemenea argument puternic în spate, am sfătuit să se pună un X mare, mai ales că avea o cotă bunicică. Ce spuneam mai devreme cu valul, totul s-a spulberat, căci a bătut una dintre ele.

Pe unde se mai fac blaturi

Se mai fac reciprocități în România?

Nu chiar reciprocități, căci este mai greu acum. Însă înțelegeri sau „blaturi”, cum se mai zice, se mai fac. Și nu numai în România, ci și în alte părți, atunci când interesele celor două grupări implicate o cer. Vezi Serie A ultimele etape. Dpoar în Anglia cred că nu există așa ceva.

Se implică FRF suficient în lupta contra blaturilor?

Și da, și nu. Chiar nu știu ce să zic. Din moment ce marii hoți ai țării încearcă să devină intangibili în fața legilor, este tot mai greu și pentru alte instituții să demaște pungășiile.

"Sper din tot sufletul ca Răzvan Burleanu să dispară de la FRF"

Ce cote ar trebuie să aibă Răzvan Burleanu, Cristi Balaj, Florian Prunea, Marcel Pușcaș și Victoraș Iacob la alegerile pentru președinția FRF?

Dacă vrei să-mi strici ziua, arată-mi vreo poză de-a lui Răzvan Burleanu. Sper din suflet să dispară de-acolo, iar mandatul lui să rămână doar o amintire urâtă dar scurtă. Din nefericire însă, are cota cea mai mică și asta nu datorită vreunui merit, ci din cauza caracterului îndoielnic al multora dintre electori. Marcel Pușcaș mi se pare un candidat foarte serios, căci a fost recent în teritoriu, știe bine cum stau lucrurile și sunt destui care îi prețuiesc competența. Încă nu și-a anunțat candidatura, dar și Cristi Balaj ar fi un candidat redutabil, fiind un om echilibrat, onest, care nu a avut doar o carieră impresionantă ca arbitru, ci a făcut și o treabă excelentă la AJF Maramureș. Amicul meu din copilărie, Florian Prunea, are un discurs prea agresiv, chiar dacă spune multe adevăruri, însă acest lucru nu-l avantajează.

Pe cine ai paria în lupta pentru titlu și de ce?

CFR Cluj și Steaua sunt favorite. Prima are un parcurs constant și am văzut că, și atunci când se împiedică, reușește repede să refacă terenul. Cealaltă are un lot cu mulți jucători buni pentru nivelul Ligii I, care pot deveni decisivi atunci când situația o cere. La final, îți mulțumesc pentru invitația acestui interviu și vă transmit, atât ție, cât și cititorilor voștri, un 2018 cât se poate de bun!

(Interviu realizat de Victor Partan)

 

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+104.56
Câștigate
47
Pierdute
27
2
Gabriel Morariu
+66.67
Câștigate
23
Pierdute
7
3
Bunea Georgeta Raluca
+66.3
Câștigate
25
Pierdute
13