1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Răzvan Șipoș, specialistul Pariurix pe baschet: „În NBA se fac omenii! La noi, nu am auzit de blaturi. Cum îl caracterizează pe controversatul Sebastian Ghiță”

Răzvan Șipoș, specialistul Pariurix pe baschet: „În NBA se fac omenii! La noi, nu am auzit de blaturi. Cum îl caracterizează pe controversatul Sebastian Ghiță”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-31 17:44:40

image Răzvan Șipoș, specialistul Pariurix pe baschet: „În NBA se fac omenii! La noi, nu am auzit de blaturi. Cum îl caracterizează pe controversatul Sebastian Ghiță”

Răzvan Cătălin Șipoș (22 de ani) e specialistul Pariurix pe baschet, a practicat acest sport la juniorii lui BC Mureș și a lucrat pentru Steaua ca delegat oficial. El ne vorbește despre baschetul românesc, despre NBA și despre pariurile din fenomen.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Care sunt legăturile tale cu baschetul? De ce iubești acest sport?

7 ani, cred. Și o experiență ratată în incercarea de a fi noul Andrei Pavel al României m-au făcut să aleg... baschetul. Dacă ți-aș spune că m-am dus puțin forțat la primul antrenament și că acum sportul ăsta e ca un drog, m-ai crede? Culmea, nu am făcut performanță în el. Eram ăla de intra să facă faulturi, să nu aibă ăia buni probleme cu faulturile. Îl iubesc pentru că îmi oferă o combinație de adrenalină cu liniște, pe care nu o găsesc nicăieri altundeva.

Ai lucrat în fenomen, la Steaua...

Da, așa e. Până să activez cu norma întreagă, am făcut aproximativ 6 luni de internship, în sezonul în care Steaua a evoluat în EuroCup. Chiar dacă nu mergeam cu echipa prin deplasări, un nimeni în drum venit dintr-un orășel mic de provincie avea șansa să fie delegatul oficial al unui club care activează în Eurocup, alături de Aris, Buducnost, Unics, Trabzon și Banvit! Îmi trăiam visul. Apoi, la un an distanță, mi-au oferit aceeași funcție, doar că de data asta din postură oficială, cu contract semnat. Totul era la alt nivel. Am renunțat în februarie, după 7-8 luni de contract, din cauza unor probleme de sănătate ale mele și ale familiei mele, care nu mă mai lăsau să mă concentrez cum trebuie acolo, ca dovadă că până și acum dau acest interviu dintr-un spital. Însă i-am urmărit tot timpul, chiar dacă la început a durut că nu mai eram acolo. Știam, totuși, în sufletul meu, că dacă mai rămâneam se distrugeau și mai multe relații de prietenie, care, între timp, s-au răcit sau au dispărut. Aventura mea la Steaua nu ar fi fost posibilă fără Ionuț Georgescu. managerul general al Stelei, un om care merită toată aprecierea din lume pentru că i-a dat o șansă unui neica nimeni să încerce un tren. Am căzut din tren, îl aștept pe următorul, asta dacă o mai fi să fie.

Baschetul românesc, în ascensiune

Cum merg treburile în baschetul românesc?

Este clar pe o pantă ascendentă. Oradea a avut evoluții bune în Champions League. Anii trecuți, Energia a jucat o finală de Euro Challenge. Clujul a jucat decent în Europa. Asesoft, la puțin timp înaintea desființării, le-a bătut pe Khimki și pe Valencia.

Pe Sebastian Ghiță, patronul desființatei CSU Asesoft Ploiești, îl trecem la personaje pozitive sau la personaje negative în baschetul de la noi? Cum îl caracterizezi?

Pe „Sebi”, după cum îi zicea Ionuț, nu am apucat să îl cunosc. Am fost împotriva lui Asesoft și nu mă ascund. Respectul țării și l-au câștigat în anul desființării, când, cu jucători neplătiți de luni bune, pentru că Ghiță nu mai putea băga bani la echipă, Asesoftul primea aplauzele a 3000 de oameni din Tg. Mureș, sală ostilă tot timpul celor din Ploiești. Din punct de vedere baschetbalistic, al investițiilor, îl trec la personaje pozitive. Ce a făcut pe partea cealaltă, e fix problema lui, le suportă. Dar a investit în niște jucători, a ridicat nivelul campionatului prin simplul fapt că toți voiau să o bata pe Asesoft.

Impresia mea este că baschetul adună la unele meciuri fani mai mulți decât la unele partide de fotbal din Liga 1, nu mai vorbesc de Liga a doua. Doar că sălile sunt cam mici. E nevoie de investiții în infrastructură la baschet sau sunt ok așa?

Nu este o impresie, este o certitudine ! Mai multe etape de baschet din acest an au strâns mai mulți spectatori în tribune decât meciurile de fotbal. E nevoie clară de investiții!! Clujul are o sală la nivel european, chiar două, și săli de antrenament moderne chiar în Polivalentă (n.r. - foto jos). Sibiul și Mureșul au săli cochete, Craiova iar. În București, cea mai frumoasă e a lui Dinamo. Nu foarte mare, însă cochetă si cu toate facilitățile pentru performanțe europene. Dar Bucureștiul nu are sală proprie nici măcar pentru o câștigătoare de Champions League, la handbal mă refer!

Ai auzit vorbindu-se de meciuri aranjate în Ligile noastre de baschet? De Mafia pariurilor?

Cât timp am fost acolo, nu. Chit că noi am fost acuzați de non-combat în două meciuri, culmea, ambele în Europa, ambele cu Lukoil. Majoritatea echipelor au un buget bunicel spre bun (vezi cazul lui „U” BT Cluj-Napoca ). Salariile sunt la zi cam peste tot, excepție Mureș și încă trei-patru, însă și Mureșul, cu jucători neplătiți de jumătate de an, a prins trei finale în ultimii cinci ani.

Ceva Mafie pe la ruși!

În străinătate, unde ar fi infiltrată?

Peste tot. Glumesc. Am auzit de un caz din VTB, care o implica pe ȚSKA Moscova, însă intr-un mod indirect, ei neavând nicio legătură. Niște stimabili i-au ofertat pe cei mai slab cotați să piardă prima repriză la X puncte. Bineînțeles, pe cei mai buni dintre ei. Era foarte greu să-i pună probleme lui ȚSKA. Urmau să primească 10.000 de euro pentru a pierde la acea diferență. Au refuzat.

În NBA se fac blaturi?

Nu se fac blaturi. Se fac omenii. Exista termenul de „tanking”. Când o echipă nu mai are niciun obiectiv și vrea o șansă la o poziție mai bună în draft, apelează la pierderea deliberată a meciului. Mai grav e atunci când ambele vor să piardă... :))))

Care e diferența între un jucător care evoluează în NBA și unul care joacă într-un campionat european? Se antrenează mai bine americanii? Mănâncă mai bine? Joacă mai mult de mici? Se nasc cu mingea de baschet în mână? Sunt altfel construiți? De ce pare o prăpastie între baschetul lor și baschetul european?

Cultură. Ei fac un mix între baschet și școală. Dacă nu excelezi în școală, nu mergi mai departe cu cariera. E un exemplu pe care încearcă să il facă acum Ionuț Georgescu cu tinerii Stelei. Dacă au note sub X, primesc meditații, sunt încurajați, fac ambele lucruri cu brio. Apoi, e vorba de infrastructură. E destul să întreb câte porți ale liceelor sau școlilor sunt închise după program in loc să fie deschise pentru copii? Nu pentru performanță neapărat. Pentru mișcare !

Ce șanse să aibă România cu Italia și Croația?

Când ar putea avea naționala de băieți a României o șansă de calificare la un turneu final mondial?

Anul acesta organizăm la Cluj o grupă a Campionatului European, în care șansele noastre se leagă de o naturalizare a lui Wilbekin și de niște prestații bunicele cu Muntenegru și Ungaria, pentru că în rest sunt din altă ligă. În calificări? În calificările pentru CM, jucăm cu Croația și Italia! Momentan, nu putem avea pretenții. Însă, dacă vom crește tineri, care să crească sănătos, putem ajunge în top pe termen lung.

Cum analizezi un meci de baschet pentru Pariurix?

De obicei, când ma apuc să scriu, principalul meu obiectiv e să atrag lumea spre sportul ăsta. Zile bune, zile proaste sunt în viața fiecărui om, fiecărui tipser. Ce încerc eu prin rândurile mele e să scriu o poveste și apoi un pronostic. De obicei, îmi aleg meciul la care mi se pare că avem cea mai bună cotă de jucat din punct de vedere „cerere-ofertă”, cu obiectivul clar de a-i invinge pe bookmakeri alături de voi. Apoi, caut informațiile necesare, pentru ca în final să aleg pronosticul. Mă inspir de pe numeroase site-uri de profil (nu, nu o să le dau din casă. Ha, ha!). Vreau ca la final de lună să fie verde. În fiecare lună. Asta e ceea ce caut eu!

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+163.2
Câștigate
47
Pierdute
16
2
Gabriel Morariu
+52.43
Câștigate
14
Pierdute
5
3
Robert Bozdogescu
+42.55
Câștigate
12
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX