1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Narcis Răducan: „Avem un fotbal mai curat decât în alte țări, dar în ligile inferioare există unele meciuri ciudate!”

Narcis Răducan: „Avem un fotbal mai curat decât în alte țări, dar în ligile inferioare există unele meciuri ciudate!”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-12 16:12:37

image Narcis Răducan: „Avem un fotbal mai curat decât în alte țări, dar în ligile inferioare există unele meciuri ciudate!”

Narcis Răducan (42 de ani) reprezintă noul tip de manager din fotbalul românesc. A schimbat până acum destul de multe echipe, Steaua, Oțelul, Viitorul, Concordia, Astra, ASA și Pandurii, iar din noiembrie 2016 e liber de contract. Are un proiect nou pentru fotbalul românesc, pe care ni-l dezvăluie în acest interviu.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Cum ți se pare finalul de sezon în Liga 1? A procedat corect Craiova cu Viitorul?

Opinia mea este că avem parte de un campionat corect, cu suspiciunile de rigoare inerente, dar oricum mai mici decât în unele ligimai importante (Italia, Spania, Grecia etc). Din poziția unui observator neutru, mi-aș dori ca echipele să alinieze formula cea mai bună în toate meciurile, dar fiecare club e liber să-și pună în practică propria strategie, chiar și una dominată de orgoliul accentuat în cazul ăsta.

Viitorul, cele mai mari șanse la titlu

Cine crezi că ia campionatul?

Viitorul 50%.

Steaua 30%.

Dinamo 20%.

Un jucător neplătit poate fi tentat să accepte o ofertă de a trânti un meci?

Nu există vreun argument de acceptat pentru asemenea faptă și acord toleranță zero pentru astfel de jucători.

Se tot vorbește de jocuri aranjate pentru pariuri în ligile inferioare. Am văzut că mergi la meciuri de Liga a doua, ești în temă. Ți s-au părut unele meciuri ciudate, ca să nu zic altfel?

Suspiciuni există de când e fotbal și, mai des, de când există pariuri, dar, sincer, accept greu această concluzie când urmăresc un meci. În ultimii ani, nu am observat ceva concret și clar, ci doar dubii. Am prins la începutul carierei de fotbalist și astfel de experiențe, dar consider că, măcar din punctul ăsta de vedere, ne-am îndreptat și avem un fotbal mai curat decât foarte multe alte țări. Sunt pe alocuri prestații ciudate în ligile inferioare, poate unele influențate de pariuri, dar și de calitatea slabă a echipelor.

„Nu cred că e o problemă dacă se pariază pe Champions League”

Ai lucrat la mai multe cluburi din Liga 1. Gheorghe Chivorchian spunea de curând la Sport.ro că majoritatea jucătorilor din Liga 1, dar și oficiali ai FRF pariază. Poate fi reală o astfel de variantă?

Cred că în parte are dreptate. Din plăcere, vizibil sau mai puțin vizibil, pariază foarte mulți. Scandalul cu Șumudică i-a speriat pe cei mai mulți și s-au oprit, dar nu în totalitate, atât timp cât n-ai controlul dacă un parior trimite pe altcineva să-i pună biletul la agenție, ci doar pe cele online.

Șumudică a pozat în victimă când a fost prins pariind. Tu cum ai perceput acest caz?

Cred că se regăseau mulți în situația lui. Aș condamna pe cineva care pariază meciurile lui și aș fi extrem de dur dacă ar fi pariat împotriva echipei sale, dar, dacă activezi în România și pariezi Champions League, nu văd pericolul. Repet, e bine să fie restricționați să parieze pe echipa la care joacă sau antrenează sau chiar pe competiția internă, dar nu văd un pericol pentru integritatea ligilor românești dacă se pariază pe alte campionate.

„Trebuie să o luăm de la zero și să terminăm cu haosul”

Fotbalul românesc e la pământ din punct de vedere organizatoric. Ce ne lipsește? Ce trebuie să facem ca să ne revenim?

Atât întrebările, cât și răspunsurile nu se pot scrie în câteva rânduri, dar, dacă vreți o concluzie, de la nivel administrativ, juridic, tehnic, infrastructural și chiar educațional, trebuie să o luăm de la zero sau cel puțin de unde se termină profesionalismul și începe haosul. De lipsit, nu cred că ne lipsește ceva, poate spiritul organizatoric și respectarea principiilor, specifice altor popoare. Avem desigur alte calități, dar în niciun caz aceasta, organizatorică.

Unde te vedem în campionatul următor?

A născut o idee în mintea mea în ultimul timp, după ce am făcut o analiză proprie amanunțită, legată de fotbalul românesc și de oportunitățile care apar, acolo unde e loc de progres, desigur alarmat de instabilitatea financiară și juridică din Liga 1, care mi-a afectat și pozițiile de conducere pe care le-am ocupat. Am început să lucrez la o platformă pentru o Agenție de Management Sportiv care, pe lângă preocuparea clasică de a impresaria jucători, antrenori și organizat turnee și cantonamente, va oferi și produse vitale fotbaliștilor în activitatea lor:

- colaborare cu specialiști de profil în consiliere financiară;

- module de a învăța cum să comunice cu presa scrisă și audiovizuală;

- asigurări medicale;

- colaborare cu o universitate pentru a-i îndrepta acolo pe jucători sau către Școala de Antrenori.

- colaborare cu o clinică și un chirurg de clasă pentru cazurile, regretabile, dar inerente in fotbal, ale accidentărilor;

  • consiliere psihologică de specialitate sportivă;

  • colaborare cu o casă de avocatură de top din România pentru asistare juridică;

  • colaborare cu companii de top de marketing pentru expunerea mai eficientă a jucătorilor.

  • reconversie profesională pentru jucătorii la final de carieră.

Wow! M-ai lăsat mască! Dar crezi că se poate face așa ceva în România?

Bineînțeles! Eu am terminat Facultatea de Sport si sunt masterand în management sportiv, am absolvit Școala de antrenori categoria A și am realizat beneficiile acestor studii absolvite. Prin prezența activă în ultimii ani în străinătate, la Adunările ECA (Sindicatul Cluburilor Europene), și prin sistemul relațional dobândit în țară și străinătate în rândul jucătorilor, antrenorilor, președinților sau agenților, mă simt pregătit să fiu competitiv în noua provocare. De altfel, am deja acordul verbal al unor fotbaliști și antrenori, primul client este Edi Iordanescu, prietenul meu, fost colaborator, un antrenor deja confirmat și de mare viitor.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX