Mulțescu: „Craiova trebuie să realizeze mai mult anul acesta. FCSB poate pierde titlul din nou. CFR e deja o forță”
2017-08-17 11:00:00
Gheorghe Mulțescu (63 de ani) a antrenat-o anul trecut pe CS U Craiova, cu care a terminat pe locul 5, de Europa League, și a jucat semifinalele Cupei României, ratând calificarea în finală în fața lui FC Voluntari. Mulțescu este acum analist la două televiziuni de sport, Dolce și Digi.
Până la urmă, cum stăm cu fotbalul? Rău sau bine?
Trebuie să avem un echilibru. Unii oameni dărâmă, distrug tot, zic că nu avem nimic, dar au fost niște meciuri în campionatul trecut, cum vezi în campionate mari din Europa. Păi ce spectacol am făcut noi... Eu zic că Dinamo – Craiova a fost cel mai frumos meci al sezonului, trei bare în aceeași fază, un ritm extraordinar, faze de la o poartă la alta, oboseai să privești meciul, dar să-l mai și joci. Și au mai fost, noi cu Steaua, Steaua – Dinamo, au fost foarte multe jocuri tari.
Anul trecut ați fost implicat în lupta pentru titlu cu Craiova. Ce v-a lipsit ca să fiți și mai aproape de titlu? Am văzut explicația pe care ați dat-o la tv, că n-ați mai putut folosi câțiva jucători importanți...
Acolo s-a cam rupt, ne-am îndepărtat de plutonul fruntaș în play-off. În sezonul regulat, am fost foarte bine, nu am pierdut niciun meci acasă, fără transferuri mari. Domnul Rotaru a zis la început că vrea în primul rând să jucăm ofensiv, ceea ce cred că s-a văzut și din recunoașterea suporterilor, care ne-au aplaudat și nu ne-au contestat. M-am depășit pe mine, practic, cu sistemul ofensiv. Jucam de la mijloc în sus numai cu fotbaliști ofensivi, Zlatinsky – playmaker, cu doi interi – Băluță și Nuno Rocha. Văd că se spune acum că Băluță a fost repoziționat, dar eu l-am pus pe poziția asta dinaintea campionatului trecut, din cantonamentul din Austria, când l-am scos din bandă și l-am pus mai întâi inter, cu Nuno Rocha sau cu Gustavo, și de multe ori singur în spatele vârfului, ca playmaker. Să nu mai spun că la CFR Cluj am jucat cu el și în postura de atacant. Păi un an de zile a jucat acolo cu mine, rata destul de mult, dar acum și-a dat drumul la joc în poziția respectivă.
Deci plecările lui Nuno Rocha, Madson, Acka au fost decisive...
Am avut ghinionul să nu ne mai putem baza pe toți jucătorii din lot... Păi am început campionatul cu 5-0 cu Voluntari, de zicea Mircea Rădulescu la pauză: „Domnule, echipa asta a făcut 45 de minute pressing continuu. Să vedm dacă va rezista și după pauză”. Am dat gol și în minutul 90. Acum, au mai venit doi stoperi, exact ce am cerut eu – doi stoperi și un vârf. Dacă mi-i aduceau atunci, câștigam campionatul. Am pierdut 4 stoperi la un moment dat, doi s-au accidentat, doi au plecat.
„Băluță poate juca în orice campionat tare din Europa”
În ce campionat mai puternic l-ați vedea să joace pe Băluță?
Se potrivește în mai multe campionate. Îl asemăn pe undeva cu Dybala, dar și cu Mertens, aduce și cu Hazard. E un jucător care are tehnică în regim de viteză. Eu am intrat un pic în conflict cu ei, cu mijlocașii mai ales, pentru că îi obligam ca din orice preluare să verticalizeze, să se ducă direct spre poarta adversă. Ei ziceau să mai ținem de minge, să mai pasăm. Eu voiam să jucăm mai ofensiv, mai repede să surprindem adversarul, mai repede să ajungem la poarta adversă. Păi am avut cele mai multe ovazii de poartă, noi și cu Viitorul. Băluță e copilul meu. Plângea când l-a luat la națională. De ce a fost convocat? În urma căror evoluții? Din ce postură? De playmaker! Rata și el mult la început. Acum și-a intrat în mână.
De transferul lui Ivan în Rusia ce ziceți?
Situația lui Ivan se potrivește un pic cu cea a lui Alibec, dar el nu e atât de capricios, deși le are și el pe ale lui. Eu am încercat și am reușit să gestionez situația lui. Chiar dacă rata foarte mult, Ivan depășea adversari, intra în faze de poartă și avea ocazii de gol. Atacantul care face treburile astea, chiar dacă ratează o perioadă, își dă drumul la joc. Unul dintre principiile mele este să câștig jucătorii, că e ușor să-i pierzi. Discutam cu el, mai avea niște ieșiri pe la antrenamente, îl mai pedepseam, dar așa, educativ, nu ca să-l dărâm. Și uite că a ajujns să fie transferat și să se ia bani frumoși pe el. Și el, și Băluță s-au format la mine, au fost în atelierul de lucru, am suportat ratările lor.
„Alibec nu îndeplinește multe condiții pentru a fi căpitan, dar trebuie capacitat”
Banderola i se potrivește lui Alibec, unui fotbalist mai temperamental, mai nervos?
Datorită valorii lui și a faptului că decide jocul, cei de la FCSB trebuie să-l și capaciteze. Pe timpul nostru, nu era așa. Eu, când m-am dus la Petroșani, la 18 ani, m-am impus imediat, iar la 19 ani eram idolul Petroșniului, eram căpitanul naționalei de tineret, dar căpitanul Jiului era Libardi, loialitate, jucător local, puternic. Era alt gen de abordare. Căpitanul era omul reprezentativ pentru acea echipă, antrenorul din teren.
Păi Alibec nu mi se pare chiar antrenorul din teren...
Nu îndeplinește multe condiții. Nu e exemplu. Așa și Ivan. Am vrut să-l capacităm, să-l vadă lumea și să fie vândut.
Cei de la FCSB v-au acuzat anul trecut că ați lăsat-o mai moale cu Viitorul.
Dar nu le e jenă? Ce, eu m-am băgat în bucătăria lor? Le-am zis ceva când au menajat jucători? Dar eu nici nu am menajat atunci, erau accidentatți și suspendați. Doar pe Ivan l-am băgat după pauză. Noi în trei din patru meciuri cu Steaua am fost dezavantajați crunt de arbitraj.
De ce credeți că a pierdut FCSB titlul?
Pentru că a avut 1-0 cu Viitorul și putea fi 5-0 la pauză, iar apoi a fost egalată. În minutul 96, 1-1 cu Dinamo și-ți dă gol. Păi aveau cinci puncte față de Dinamo și unul față de Viitorul. Apoi, unii dintre farisei au recunoscut că ei au pierdut campionatul.
O vedeți pe Craiova mai sus anul acesta?
Eu zic că da. Și-au fortificat apărarea, au făcut câteva bune implanturi, normal să se ducă în play-off, în Europa League și mai sus de locul 5, cum am fost noi, să se califice în finala Cupei României, să joace ofensiv, că așa cer suporterii...
Ați fi rămas la Craiova dacă vi se propunea?
Hai să le lămurim, c-am lămurit de 1000 de ori. În aprilie, domnul Rotaru mi-a propus prelungirea și am zis că vreau renegociere. Am zis să nu facem public, să o lăsăm așa până la finalul campionatului. La renegociere, aș fi propus ca transferurile să le hotărăsc doar eu. El avea o comisie tehnică și aceasta hotăra, să nu fie prea scumpe transferurile sau salarii prea mari... Am propus mai mulți jucători, dar pe mulți dintre ei mi i-au respins. Găseau ei niște argumente.
Mai poate pierde FCSB titlul și anul acesta?
Poate să-l piardă. Anul trecut au avut trei echipe, una în teren, una pe bancă și una în tribune. Nu contează neapărat numărul jucătorilor sau valoarea lor individuală, contează să faci echipă. Încă nu se învârtesc bine rotițele ca să arate ca un angrenaj bine pus la punct, ați văzut în campionat.
„Dică se poate impune la FCSB”
Un antrenor tânăr, precum Dică, poate să facă echipă din atâtea vedete?
Sigur că da. Dică poate impune respect pentru că a fost un jucător bun pentru Steaua. Dacă are diplomație și știe să-și atragă jucătorii, să păstreze un echilibru, să îi și dojenească, dar fără să-i îndepărteze. Valoarea nu așteaptă trecerea anilor.
CFR cum vi se pare?
A devenit deja o forță. Prin numărul transferurilor și prin valoarea multora dintre jucători. Și încă nu s-au oprit. Și nu se vor opri până nu își fac un lot foarte puternic, să te uiți pe bancă și să zici: „Mamă, ce echipă au ăștia!”
Nu e dificil să schimbi așa, aproiape tot lotul, de la un sezon la altul?
Când ai jucători valoroși, îi faci mai ușor să joace. Relațiile de joc se stabilesc foarte repede, dacă fotbaliștii știu jocul. Relațiile interumane sunt foarte importante.
Ați simțit nevoia unui psiholog la echipă?
Eu am avut la Sportul Studențesc, eram mai tânăr, l-a impus Vasile Șiman, era o echipă foarte tânără și aveau nevoie de un psiholog. Era organizat foarte bine clubul. Am lucrat excelent cu psihologul de atunci, Andreas Hniatiuc.
N-ați avut la Craiova, nu?
Am încercat câteva ședințe, dar nu corelam orele, lucra în altă parte...
De națională ce ziceți? Sunteți proDaum sau contra?
Eu am o părere făcută, pentru că l-am cunoscut ca antrenor de echipă, în Turcia. El este un antrenor de echipă foarte bun, nu este selecționer. N-a fost niciodată selecționer. Nu știe psihicul și sistemul din fotbalul românesc.
Parcă ne așteptam la altceva de la el.
A încercat un sistem foarte greu de pus la punct. Acel 4-4-2 cu Hoban extremă stângă și Săpunaru extremă deaptă. Făceau la mijloc 4, în romb, și creau superioritate, dar apoi, la mijloc, trebuiau să vină fundașii în lateral, numai că n-avea cine. La mine, la Craiova, avansau Briceag și Dimitrov. La națională, înotau. Nu apăruse Benzar. Ei, săracii, încercau, dar nu reușeau. Uneori, rămânea un singur mijlocaș. Îți trebuie foarte mult timp pentru a implementa sistemul ăsta. El a vrut să vină cu ceva revoluționar, dar trebuie să te înțeleagă jucătorii și să automatizezi acel sistem cu repetări, adică meciuri.
„România mai are o mică șansă de calificare la Campionatul Mondial”
Mai avem vreo șansă de calificare la Mondiale?
Teoretic. Și ar trebui jucată aceată șansă. Hai să vedem cum termină, a zis și Burleanu, de ce să-l demită acum? Poate se califică... Nu mai avem Polonia. Cu Muntenegru, Armenia, Kazahstan... Ia să iei nouă puncte și să vezi cum te duci în Danemarca. Poți să bați în Danemarca. E o șansă. Teoretică, dar și practică.
De fenomenul pariurilor ce ziceți?
În rândul sportivilor, este un flagel, ca și alte chestiuni de genul acesta care au apărut în societate, facebook, insolvențe. Păi pe mine m-a lovit insolvența, am antrenat un an degeaba. Ei au intrat în insolvență, în faliment, gata, s-au dus, nu-i urmărește nimeni. Acum văd că s-a luat o jumătate de măsură, să retrogradeze echipele aflate în insolvență. Ori tai în carne vie, ori deloc.
Dar dacă ar paria de plăcere? Doar pe meciuri din alte campionate?
Deja e o meserie pentru unii. Studiază accidentații, suspendații.
„Cei care sunt prinși din nou la pariuri trebuie scoși din viața sportivă”
Au fost destule cazuri în ultimul timp cu jucători, antrenori prinși că pariau, deși e interzis de regulament...
Trebuia să le dea o perioadă de grație celor pe care i-au prins și apoi, după acel moment zero, să-i scoți din viața sportivă dacă îi prinzi din nou. Jucători, antrenori, oficiali, orice.
În ligile inferioare se spune că jucătorii pariază de sărăcie. Ce ar trebui făcut?
E o situație delicată aici. E multă sărăcie la ligile inferioare. Trebuie luate niște măsuri care să ajute la dezvoltarea fotbalului. Federația să găsească un fond, niște sponsori, care să ajute echipele de la acest nivel. Fotbalul se învârte în această societate, de aici își trage seva. Dacă societatea are probleme, și fotbalul are probleme. În Turcia, sunt zeci de miliardari, iar mulți dintre ei bagă bani în fotbal. Sectorul privat a fost foarte bine stimulatat, s-au creat facilități și mulți s-au îmbogățit. Îți dau un exemplu: dacă tu voiai să faci o fabrică și băgai 10.000, îți mai oferea și statul 40.000 și nu-i mai dădeai înapoi! Sunt mulți care vor să se bage în fotbal, acolo se fac alegeri de bașkani. Vin cu strategii, cu planuri, spun cum pot face bani rapid, iar ceilalți din Comitetul clubului, format din mii de oameni, îi aleg sau nu. Și dreptul de a vota se cumpără. Dau o anumită sumă ca să voteze. Sunt bani mulți acolo, noi suntem departe.
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai multPonturi / Predicții
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii