1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Mihai Leu, campion mondial la box: Trebuie să schimbăm imaginea acestui sport, au fost prea multe scandaluri!

Mihai Leu, campion mondial la box: Trebuie să schimbăm imaginea acestui sport, au fost prea multe scandaluri!

Caramavrov
Caramavrov

2017-07-22 11:10:00

image Mihai Leu, campion mondial la box: Trebuie să schimbăm imaginea acestui sport, au fost prea multe scandaluri!

Mihai Leu (49 de ani) este primul român campion mondial de box la profesioniști, versiunea WBO, categoria semimijlocie, în 1997. După retragerea din box, s-a apucat de automobilism, a devenit campion național în 2003, fiind implicat și acum în organizarea unor raliuri în România.

Ce mai e nou în boxul mondial?

Am arbitrat acum două săptămâni în Anglia. Au fost în aceeași gală șapte meciuri de titlu intercontinental, european. În sâmbăta aia au fost pe teritoriul Angliei nouă gale de box profesionist! Păi n-avem atâtea în România într-un an întreg!

La noi se mai mișcă ceva cu boxul?

Îi ajut și eu acum, sunt președinte de onoare la Federație de două luni și cred că încet-încet se va mișca. Fiecare trebuie să înțeleagă că trebuie să pună umărul.

Federația de box, blocată din cauza datoriilor la ANAF!

Cum ai putea să-i ajuți?

În primul rând, trebuie schimbată imaginea boxului. Trebuie să dăm la o parte tot ce-a fost până acum. Am observat că firmele mari au evitat să se implice în box din cauza scandalurilor care au fost. Trebuie gândit pe viitor. Acum, repede, nu ai ce să faci, că nu prea mai avem boxeri. Suntg la vârf câțiva, cae vor să ia o medalie. Puțini. La Federația Română de box e o mare problemă cu bugetul, are o datorie la ANAF, din cauza căreia nu mai primește buget de la Minister.

Păi și banii cuveniți de la Minister se duc la ANAF?

Nu, nici la ANAF nu se duc! Pur și simplu datoria crește, dar nu există bani ca să se plătească.

Păi și ce facem, desființăm boxul în țara asta?

Asta am și zis. Dacă ar fi un SRL, zici că îl desființăm, dar cu Federația ce facem? Pentru o datorie de 20.000 de euro, nu primim un milion de euro!

Nu poți vorbi cu minstrul, să se rezolve situația?

Am tot discutat, dar legea spune că nu este voie. Nu trebuie făcută nicio ilegalitate, dar trebuie găsită o soluție. Asta-i marea problemă acum.

Mai merg copiii la box, mai vor să facă acest sport? Sunt atrași în vreun fel?

Foarte puțini! Puterea exemplului e cea mai importantă. Cu cât se vor face mai multe meciuri, cu atât vor veni mai mulți copii. Mulți au venit în trecut la box tocmai pentru că au văzut un meci și le-a plăcut. Și ce spuneam mai devreme: trebuie să schimbăm imaginea boxului, avem nevoie de mediatizare. Toți trebuie să pună umărul și nimeni nu trebuie să se aștepte la o schimbare majoră, de azi pe mâine.

Fără meciuri, fără turnee, cum să luăm medalii la Europene?

Ce altă problemă ar mai trebui rezolvată rapid?

Păi uite, zice lumea că nu s-a luat nicio medalie la Europene. Păi cum să ia, dacă băieții ăia nu boxează în niciun meci înainte. Ei se duc direct la Campionatul European...

Păi de ce nu au meciuri?

Păi nu au fost la niciun turneu înainte! S-au pregătit în sală. O fi bună pregătirea în sală, nu zic nu, dar dacă nu ai meciuri în picioare, e greu să câștigi ceva la Europene.

Cum comentezi evenimentele din ultimul timp cu Lucian Bute? Suspendare, revenire... Ai mai boxa în locul lui? Va mai boxa?

Cum să comnetez? Eu am mai spus că la stilul lui de joc e greu să mai boxeze. Sincer, nu cred că o va mai face, dar el știe mai bine ce vrea.

Pe Cristian Ciocan îl vezi să se bată la titlul mondial?

Da, de ce nu? El se antrenează bine. E un boxer puternic, poate va avea șansa să se bată penru titlu la un moment dat.

În fotbal, se vorbește foarte mult despre Mafia pariurilor. Bănuiesc că e infiltrată și în box, nu?

Eu la câte meciuri am fost sau am arbitrat, îți spun sincer că nu am sesizat vreun aranajament. Nu am văzut vreun boxer să o lase mai moale. Păi la câți bani sunt în joc, nu e mai bine să se bată și să-i câștige?

Poate se fac aranjamente acolo unde nu sunt mulți bani, la un nivel mai jos.

Poate că s-or mai face, dar eu nu am văzut. 

De ce ar trebui să iubim boxul? Cum ai chema copiii spre box?

E un sport frumos, care te face să te simți puternic, bărbat adevărat. Copiii să vină la box pentru că pot câștiga încredere în ei și pentru că e bine să facă sport. E și o luptă cu tine însuți, în afară de cea cu adversarul, să te autodepășești de la meci la meci, să devii mai bun, să câștigi forță și mentalitate de învingător.  

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX