1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Marius Huțu, despre blaturile din handbalul românesc și mondial

Marius Huțu, despre blaturile din handbalul românesc și mondial

Caramavrov
Caramavrov

2017-04-09 12:03:22

image Marius Huțu, despre blaturile din handbalul românesc și mondial

Marius Huțu este jurnalist de sport din 1999. După 5 ani și jumătate în presa brașoveană, a ajuns în 2005 la Prosport, unde scrie și azi. De un an este specialist Pariurix, face analize pe handbal și, de puțin timp, și pe NBA. A fost prezent până acum la nouă turnee finale la handbal (mondiale, europene sau olimpice).

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Cum stăm cu blaturile la handbal?

Crezi că mai există vreun sport „neatins” azi? Fără a căuta foarte mult, sunt cel puțin două-trei meciuri care au ridicat anumite semne de întrebare numai în ultimele două săptămâni.

Egalul dintre Dunărea Călărași și Turda a fost suspectat de blat. Tu ai propus X2, de ce?

Întâlnirea a avut miză doar pentru Potaissa Turda, care avea la dispoziție cele două semne să încheie sezonul regulat pe locul 2. Până la urmă, a ieșit un rezultat de egalitate de toată „frumusețea”, cu aeriene, chiar duble aeriene. Călărașiul a asigurat spectacolul și tot echipa gazdă a fost cea care s-a temut la ultimul atac să atace poarta, să încerce să arunce mingea, să scoată o eliminare, să facă ceva în cele 30 de secunde avute la dispoziție pentru a câștiga meciul. A stat cu mingea pe undeva în margine, la 12-14 metri de poartă. Nu am avut informații înainte de partidă că s-ar termina egal, dar am intuit pe parcurs că se poate încheia astfel. Chiar la pauză, am martori, am spus că jocul se va încheia la egalitate, dădusem și un scor exact, 28-28. M-am înșelat cu două goluri pentru că a fost 27-27.

Știu că ai mai scris despre un meci al Dunării Călărași de anul trecut, care la fel a părut aranjat.

Cred că te referi la partida Dunărea Călărași – CSM Satu Mare jucat chiar în acest sezon, în noiembrie 2016. Au câștigat oaspeții cu 27-24, a fost, de altfel, și singura lor victorie din campionat. Mă uitam la evoluția scorului și mă întrebam la un moment dat cât de mare trebuie să fie umilința, dacă nu cumva gazdele stau cu spatele la adversari întrucât Satu Mare s-a dus până la 10 goluri diferență. Nu aș spune că a fost un meci aranjat, ci mai degrabă antrenorul de la Dunărea Călărași, sârbul Cavlav Dincic, trebuia „aranjat”! Nu mai știau călărășenii cum să scape de el.

Știu că a mai fost un scandal acum câțiva ani cu un blat pe X, în care a fost implicată Steaua dacă nu mă înșel... Dacă poți povesti.

A fost vorba despre un meci între CSM București și Steaua București, încheiat cu un rezultat de egalitate. Îmi aduc aminte că în acel sezon, 2011-2012, Steaua a luat niște bătăi crunte la diferențe de peste 10 goluri, a și retrogradat de altfel pentru prima dată în istoria clubului, a fost o mare rușine la vremea respectivă. Dar să mă refer strict la acel joc. Contextul era următorul: Steaua nu câștigase până atunci niciun joc, campionatul era deja în ianuarie. După confruntarea cu CSM București, un prieten, specialist în piața pariurilor, mi-a semnalat faptul că s-au pariat mai multe bilete pe un rezultat de egalitate în agențiile off-line, sume de ordinul zecilor de mii de lei. Totodată, cota scăzuse la 5.00, una anormală pentru un meci de handbal, aceasta fiind de la 8.00 (în cazul celor mai echilibrate meciuri) în sus.

Astfel de meciuri nu se analizează de nicio comisie la FRH?

Nu există nicio Comisie pentru așa ceva. Astfel de cazuri pot ajunge, eventual, la Consiliul de Administrație, forul de conducere al Federației Române de Handbal, dar numai dacă sunt prezentate și dovezi în acest sens. Dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum și nici nu cred că va fi oferit Federației un astfel de caz cu probe concrete. Pariurile reprezintă un subiect comun pentru toată lumea, dezbătut la tot pasul. Mi-e greu să văd că azi ar mai putea gafa cineva, mă refer la persoanele oficiale, în sensul de a risca să fie observat într-o agenție cum pariază. Lumea handbalului se ferește. Că tot vorbeam puțin mai devreme despre acel meci suspect dintre CSM București și Steaua, fostul președinte al clubului Primăriei Capitalei, Valentin Samungi, anunța anchete peste anchete, la fel și Federația Română de Handbal, au existat amenințări de genul că retrag echipa din campionat, dar până la urmă a fost doar praf aruncat în ochi. Atât timp cât jucătorul, conducătorul nu au fost prinși în flagrant, nu există mărturii oficiale, Federația nu va lua niciodată măsuri, iar asta este valabil la toate sporturile, nu numai la handbal.

În handbalul mondial se fac blaturi?

Sunt multe meciuri aranjate din interes, spre exemplu. Iar primul joc care îmi vine în minte este Gyor – Lada Togliatti, Liga Campionilor la handbal feminin, sezonul 2007-2008. Echipa maghiară a avut tot interesul să scoată Oltchim din competiție, astfel că în ultima etapă din grupă a pierdut pe teren propriu în fața rusoaicelor, care erau net inferioare valoric. Oltchim avea nevoie de un rezultat de egalitate la meciul respectiv pentru a se califica în semifinale, dar l-a așteptat în zadar. Gyor a scos Oltchim la indirectă, dar apoi și-a primit lecția cuvenită și a rămas fără trofeu și în acel sezon, fiind eliminată la rândul ei în semifinale de o altă echipă inferioară pe hârtie, Hypo Viena. Am avut senzația unor blaturi din interes inclusiv la turneele finale, aranjamente care au fost și în defavoarea României, așa cum s-a întâmplat la Campionatul European din 2014, când Ungaria a fost lăsată să bată Norvegia în ultimul meci din grupa principală și să meargă la Budapesta pentru jocul de clasament 5-6.

Sunt blaturi pentru pariuri în handbal? Ai bănuit vreodată un meci că va fi blat?

Mai multe meciuri le-am bănuit de-a lungul timpului, nu numai unul. Chiar și în acest sezon am câteva exemple, dar nu am dovezi. Uite, pot să spun, spre exemplu, că la partida Corona Brașov – Universitatea Cluj din Liga Națională la handbal feminin, desfășurată la începutul acestui an, se vehicula înainte că echipa oaspete va câștiga acel meci. Ceea ce s-a și întâmplat. Am vrut să cred că nu va fi așa, motiv pentru care am și propus ca pont doar o variantă de victorie cu handicap pentru ”U”, însă chiar a fost un succes al Clujului la Brașov, în urma unui joc în care am văzut multe chestiuni suspecte.

Există și în handbal Mafia pariurilor, așa cum se vorbește la fotbal?

N-aș merge chiar atât de departe, până la o Mafie a pariurilor în handbal, dar nu exclud varianta ca anumite meciuri să fie trântite de un grup de interese externe handbalului. În schimb, cred că există arbitri care fluieră pentru meciuri de egalitate în Ligile Naționale. Nu pot oferi nume, este lesne de înțeles de ce, dar anumite cupluri de arbitri sunt bănuite că sunt de semnul X. La un moment dat, mai exact în 2015, era o brigadă care avea rezultat de egalitate la o medie de 3 jocuri arbitrate.

Ce e mai important când analizezi un meci de handbal?

În primul rând țin cont de context, pentru că nu de fiecare dată câștigă echipa mai valoroasă. Tot vorbeam de Corona Brașov mai devreme, aceasta are în lot 5 jucătoare care au fost convocate de curând la naționala de senioare, toată lumea este de acord că Ambros Martin nu le putea chema doar pe ochi frumoși. Corona mai are vreo 4-5 care au fost la lot în ultimii doi-trei ani, asta înseamnă că echipa are valoare. În mod clar, Brașovul a avut un lot de Top 4 și în acest sezon, dar este pe undeva la jumătatea clasamentului pentru că în interior lucrurile nu au fost în regulă. Pentru mine contează foarte mult și miza partidelor, profilul jucătoarelor, de atac, de apărare, problemele medicale, mă bazez foarte mult și pe feeling.

Cu ce probleme te confrunți când trebuie să alegi un pont?

În principiu, m-am axat pe handbalul românesc și cel din Liga Campionilor, iar principala problemă este faptul că aproape toate casele de pariuri oferă puține opțiuni de pariere în aceste cazuri. Dacă la fotbal, chiar cel românesc, ai peste 150 de opțiuni propuse la un eveniment, în handbalul de zi cu zi sunt doar vreo 15 pariuri propuse. Cu excepția evenimentelor foarte importante, numărul pariurilor de tip handicap, de tip total goluri sunt limitate. Lipsesc, spre exemplu, acele cote de mijloc, mai de siguranță, de 1.40 – 1.70, ești nevoit să alegi doar varianta de sus, care de multe ori poate fi „albă” sau „neagră”.

Tu analizezi și baschet pe site. Ce e mai greu de analizat, baschetul sau handbalul?

Deocamdată la baschet am analizat doar sezonul NBA. Din punct de vedere al informațiilor care apar peste Ocean, al statisticilor pe care le ai la dispoziție, al numărului de pariuri propuse de bookmakeri, aș spune că baschetul este mai ușor de analizat. Dar, prin prisma numărului foarte mare de suprize, aproape noapte de noapte, nu este ușor nici cu baschetul. Handbalul îmi oferă un anumit confort, pentru că dețin uneori informații din interior, care fac diferența.

Care a fost cea mai mare cotă pe care ai prins-o?

Sunt adeptul prudenței, astfel că nu mă pod lăuda decât cu niște cote de 4.00. În urmă cu câțiva ani, în lupta pentru evitarea retrogradării, anumite echipe în suferință aveau nevoie de victorii în fața unor adversari bine cotați în campionat, dar care își cam rezolvaseră problemele. A fost verde, au câștigat echipele mici! Acele informații din interior de care am amintit mai sus au făcut diferența.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Ponturi / Predicții

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX