1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Marin Barbu: Alibec se va schimba când se va însura! Foresta din 2000 ar spulbera-o pe Dinamo de azi!

Marin Barbu: Alibec se va schimba când se va însura! Foresta din 2000 ar spulbera-o pe Dinamo de azi!

Caramavrov
Caramavrov

2018-09-08 14:50:00

image Marin Barbu: Alibec se va schimba când se va însura! Foresta din 2000 ar spulbera-o pe Dinamo de azi!

Marin Barbu (59 de ani), antrenorul Forestei Suceava care a întors scorul în meciul cu Dinamo de la 4-0 pentru "câini" la 4-5, în 2000, este în prezent coordonatorul Centrului de copii și juniori al clubului Juventus București, după ce a fost și principalul acestei echipe în Liga 1. Tehnicianul are o opinie tranșantă despre interdicția la pariuri pentru fotbaliști și știe precis ce l-ar determina pe Alibec să își schimbe atitudinea.

Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Cum este atmosfera la Juventus? 

Atmosfera nu este rea. Facem tot ce putem să ne salvăm de la retrogradare, dar, dacă nu se va putea, asta e! O luăm de la capăt! Nu va fi o tragedie. Din păcate, nu am avut constanță. Am jucat lamentabil cu Mediaș, apoi am avut o evoluție foarte bună cu Voluntari. Ca să ne salvăm, trebuie să facem mai multe meciuri bune la rând.

Este posibil ca un club să joace în Liga I doar cu fotbaliști din propria pepinieră?

E foarte greu, chiar imposibil. Ca să joace de la "republicani" direct în prima ligă, un fotbalist trebuie să fie de mare talent. De obicei, e nevoie ca jucătorii să joace în „C”, apoi în „B”, pentru a fi cu adevărat pregătit. Nici pe vremea mea nu vedeai așa ceva, decât foarte rar. Când am fost la Brașov, cam 40% din jucători erau de acolo. Din păcate, există această situație că sunt aduși jucători străini care nu sunt mai valoroși decât cei români, pe bani mai mulți, și astfel rămâne mai puțin loc în echipă pentru fotbaliștii din pepinierele cluburilor. 

Ce calități trebuie să aibă un jucător pentru a fi promovat de la juniori la prima echipă?

Trebuie să aibă fizic și determinare. Să îi placă fotbalul și să muncească mult. Spre îngrijorarea mea, mulți sunt corigenți la capitolul muncă. 

Pe vremea lui Ceaușescu, fotbaliștii jucau la Pronosport

Ați pariat vreodată?

Da, să fiu sincer, am pariat când nu aveam echipă. Acum nu pariez, cu amenzile care sunt, nu are rost, dar chiar nu văd care este problema dacă un fotbalist care joacă în România pariază pe Premier League, pe Bundesliga, pe tenis sau pe alte sporturi. Chiar nu înțeleg ce deranjează! Să fim serioși! Dacă un fotbalist vrea să parieze, sunt 7000 de variante să o facă și nu poate să îl prindă nimeni! Sunt de acord să nu parieze pe competiția în care joacă. Dacă o face, să fie penalizat drastic, culminând cu închisoarea. Dar dacă joacă pe competiții pe care nu le poate influența, de ce să nu parieze? Hai să îți spun o poveste: pe vremea lui Ceaușescu, fotbaliștii puteau să parieze la Pronosport, nu îi oprea nimeni. Unul prinsese 12 rezultate și ultimul meci era meciul lui, la care pariase pe egal. El a înscris golul victoriei în acel meci! 

Poate un jucător să trântească un meci fără să își dea seama antrenorul?

Dacă antrenorul e la începutul carierei, se poate, dar dacă antrenorul are experiență, e vulpoi, îl miroase imediat.

Ați fi avut curaj să pariați pe revenirea din meciul cu Dinamo, de la 0-4? 

Trebuia să fii nebun la cap! Am auzit că au spus mulți că s-ar fi făcut pentru pariuri, dar pe atunci nici nu era meciul la pariuri, se poate verifica. Pe de altă parte, dacă vrei să vinzi un meci, îl vinzi 0-1, 0-2, ce, nu s-a mai văzut ca o echipă slabă să bată una mai puternică? Nu poți să vinzi meciul să pierzi de la 4-0 pentru tine, să te discreditezi ca fotbalist. S-a spus că au vrut să îl demită pe Dinu, dar nici asta nu stă în picioare. Chiar dacă se dă adversarul la o parte, tot e foarte greu să dai 5 goluri în 28 de minute. Așa a vrut Dumnezeu să se întâmple.  

"Cooperativa ne-a retrogradat"

Dacă ați antrena echipa de atunci a Forestei (din anul 2000), cu ce avantaj ar trebui să înceapă meciul Dinamo de azi ca să aibă șanse la victorie?

Foresta de atunci ar spulbera-o pe Dinamo de azi. Aveam o echipă foarte bună, eram atunci pe locul 5, dar problemele care au fost pe plan local și Cooperativa care funcționa pe atunci ireproșabil au făcut să retrogradăm după baraj. Zona Sucevei este vestită pentru jucători dispuși la efort, cum au fost Guriță, Semeghin, Bălan, Ciobanu... Asta îi lipsește jucătorului român. Când pleacă în străinătate, are nevoie de unul-doi ani ca să se adapteze la ritmul de acolo. Se vede schimbarea extraordinară din cazul lui Rotariu. Acum are forță, pune umărul, nu îl mai dă nimeni cu ușurință la o parte. La fel s-a întâmplat și cu Stanciu, cu Răzvan Marin...

Ați avut cea mai mică bănuială cu George Călințaru a ratat internționat acel penalty cu Steaua, din tur?

Aici sunt două variante: fie a vrut să rateze, fie nu are nimic în cap. Acum, serios, îl cunosc foarte bine pe George, eu l-am promovat. Nu l-aș putea acuza niciodată de blat și nici nu e un băiat fără minte. El a bătut acel penalty ca un aventurier, pentru că și în viața de zi cu zi e un aventurier.

"Budescu nu se spetea la antrenamente"

Cum i-ați calma pe Budescu și pe Alibec?

Am lucrat și eu cu jucători problemă. Robert Niță avea un tupeu fantastic. Am lucrat la Petrolul cu Budescu și nu se spetea. Era greu să îl convingi să facă efort. La Astra mai făcea efort. Când a plecat în China, le-am spus apropiaților că dacă stă acolo mai mult de 2-3 luni dau eu masa și dansul. Familia l-a responsabilizat pe Budescu. El este un băiat cu foarte mult bun simț, nu e un jucător problemă. Cu Alibec, nu cred că avea nimeni răbdarea lui Șumi. E meritul acestui antrenor că a putut să scoată maximum din Alibec și din Budescu. Că îi înjura, că îi lăsa să fumeze, că îi pupa, că îi bătea, că îi lăsa liberi, nu contează. Contează că a luat campionatul. Cred că Alibec se va schimba când se va însura. Familia îl va responsabiliza și pe el.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX