1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Marcel Pușcaș: „Numirea lui Daum a fost o mare greșeală. Câștigă 15% din bugetul Federației!”

Marcel Pușcaș: „Numirea lui Daum a fost o mare greșeală. Câștigă 15% din bugetul Federației!”

Caramavrov
Caramavrov

2017-08-31 11:00:00

image Marcel Pușcaș: „Numirea lui Daum a fost o mare greșeală. Câștigă 15% din bugetul Federației!”

Marcel Pușcaș (56 de ani) este director la FRF, s-a ocupat de implementarea proiactului cu Centrele de excelență, dar e dezamăgit de cum au mers treburile la Federație în ultimii ani. Unul dintre cei mai puternici contestatari ai lui Mircead Sandu în perioada de domnie a acestuia, Pușcaș a candidat la șefia FRF în 2014 și a obținut apoi un post în conducerea acestei instituții. Pușcaș a jucat în tinerețe pentru Steaua și Rapid, a fost apoi antrenor în Giulești, președinte la clubul din Ghencea, apoi impresar și realizator de emisiuni tv.
 


Te-ai ocupat de Centrele de Excelență, le-ai implementat, acum văd că se evaporă. Ce se întâmplă cu ele?

Inițial, am vrut să facem opt, pe cele opt euroregiuni, s-au făcut până la urmă patru, pe două grupe de vârstă, 2000 și 2001, și au rămas acum două.

De ce?

Din cauza unor probleme juridice, dar în special din cauza unor probleme financiare.

Și astea două au șanse să rămână?

Deocamdată au rămas, dar sub altă formă. Nu mai sunt Centrele de Excelență, ci sunt Centrele Naționale de Pregătire ale FRF. Proiectele au fost bune în 2014. Eu zic că proiectul ăsta cu centrele era absolut necesar, în ciuda unor critici. Sportivul român, fotbalistul român, nu poate la ora asta, în 2017, să obțină performanțe într-o pregătire la cluburi și trebuie să-l pregătim centralizat. Și e valabil și la gimnastică, și la handbal, și la volei, și la baschet, și la canotaj, tenis, la orice sport. Atât timp cât nu știi ce mănâncă, nu știi cât mănâncă, nu știi dacă stă până la 3 dimineața pe facebook și a doua zi merge la antrenament, nu știi în ce competiții îl înscrii, nu știi câte ore se antrenează pe săptămână, dacă are teren de antrenament, dacă are echipament. Sunt echipe de Liga 1 care au un teren alocat Centrului de copii și juniori, pentru 12 echipe. Acum explică-mi mie cum împart acest teren de la ora 13 până seara!

Iar la Centrele acestea ale FRF existau toate acestea, erau controlați...

Exact.

Păi și de ce nu s-a găsit forma legală?

Forma legală exista. Ne-o sugerase doamna Lipă. Ne-a explicat când a fost ministru ce formă să alegem pentru a fi în legalitate.

Și acum nu mai e bună?

Ea ne-a spus, dar noi nu am ascultat-o. Am găsit o altă formă de asociere, nu am urmat ce a zis ea. Iar fără certiticatul de identitate sportivă nu poți participa în mod oficial în competițiile organizate, nu poți plăti jucătorii de la vârsta de 16 ani încolo, iar pe aceștia trebuie să îi stimulezi cu ceva, cu un leu, doi, trei, pentriu că vor și ei un suc, să mănânce o pizza. Una e să îi ai la 15 ani, alta la 17 ani, sunt alte nevoi, vor să iasă în oraș, să își ia o pereche de blugi.

Centrele de excelență, un eșec din punct de vedere strategic

Deci acest proiect e un eșec sau un succes?

Din punct de vedere organizațional, tehnic, eu zic că este un succes. Din punct de vedere strategic, este un insucces. De exemplu, pe cei de la Timișoara i-am băgat în Liga a treia, fără puncte. În prima etapă, au jucat cu CS U Craiova II, au pierdut cu 2-0, 2-0 la pauză, dar CS U Craiova a avut în primul 11 un singur copil născut în 2000. Au fost mai mari cu mult decât ai noștri, iar scorul a fost doar 2-0.

Ați jucat și cu naționala U18 a României...

Da și i-am bătut. Am bătut și Steaua Roșie Belgrad, și Vojvodina Novi Sad, am ocupat locul 2 la Elită 19, cei cu doi ani mai în vârstă. Au marcat 93 de goluri în 28 de etape.

Practic, selecția era bună, înțeleg...

Selecția s-a bazat numai pe regiune, din Banat, și am mai adăugat trei copii de la Petrolul Ploiești, după ce acest club a intrat în faliment, și doi de la FC Bihor.

Și acum te mai ocupi de ce a rămas?

Deocamdată, de Banat. Și de echipa asta de Liga a treia. Până m-oi mai ocupa li de asta.

Ți-ai exprimat nemulțumirea pe facebook că nu mai ai drept de vot în Comisia tehnică a FRF, deși faci parte din ea.

Mă amuză Comisia asta. Modul cum e structurată, nu colegii din ea. Eu am fost vicepreședintele ei, dar cel care a refăcut-o a constatat că i se încalcă niște teritorii de competență și au zis că mai bine mă lasă fără drept de vot.

La cine te referi, la Stoichiță?

Nu are importanță. Se știu ei. Cu drept de vot sau fără, oricum deciziile nu aparțin Comisiei tehnice, degeaba votezi ceva sau nu votezi ceva, că tot aia e. Altfel, e democratic...

Ai criticat și numirea lui Daum ca selecționer. Unde s-a greșit, unde a greșit Daum?

Anul trecut, înainte de numire. Am spus de ce nu ne trebuie un antrenor străin și scump.
 


Deci a fost o greșeală instalarea lui...

Bineînțeles. În primul rând, nu cunoștea fotbalul românesc, iar în al doilea rând, nu aveam banii necesari. El și staff-ul lui sunt plătiți cu 15% din bugetul Federației. Mă întreb dacă Low e plătit cu 15% din bugetul Federației germane. Nu există-n lume așa ceva. Cei care au hotărât asta să răspundă. Dacă vor răspunde...

Daum abia așteaptă să plece”

Va pleca Daum după ultimul meci din preliminarii?

Eu zic că abia așteaptă să plece, să se termine ultimul meci și să plece.

Mai vezi vreo șansă cu naționala pentru CM?

Nu. Ba mai mult, văd periclitate și șansele de calificare pentru Euro 2020. Ne afundăm în urnele de jos la tragerea la sorți, iar următorul selecționer nu va avea timp să-și pregătească echipa. Mari valori noi nu avem la ora asta, dar putem să avem o echipă. Eu nu cred că Muntenegru e peste noi. Și nici Danemarca. Dacă analizăm echipa asta din meciul cu Albania, e de criticat, dar am avut un meci bun cu Franța și unul bunicel cu Elveția. Ar trebui să privim partea plină a paharului. Așa că trebuia să batem și Muntenegru, și Danemarca.

România putea fi pe locul 2, detașat!”

Nu văd totuși că am avut un mare fotbal înainte de Daum, iar acum toată vina este a lui.

Nu cred că Muntenegru e peste Irlanda de Nord și peste Ungaria. Cred că grupa precedentă a fost mai grea decât cea actuală. Exceptând Polonia, care e din altă categorie, celelalte erau de bătut și puteam fi pe locul 2, detașat.

Era un moment acum să-i propunem postul de selecționer lui Mircea Lucescu?

Nu vine Lucescu. Eu nu cred în patriotisme. Orice antrenor vine pentru bani. A, un antrenor tânăr, dacă vrea să se afirme, poate veni pe sume mai mici.

Deci Lucescu era mai scump decât Daum...

Păi bineînțeles că e mai scump decât Daum. Oricum, salariul lui Daum și al staffului său e mult peste posibilitățile actuale ale Federației.

Încotro ne îndreptăm cu fotbalul?

Păi unde doresc cei care îl compun. Cluburile din România, membrii Federației Române de Fotbal, cei care compun fotbalul românesc. Nicidecum nu merge așa cum vor oamenii de prin țară.

Federația fără strategie

Nu observ o strategie clară nici a Federației, mici a cluburilor. Vezi așa ceva?

Nu. Nu văd nicio strategie clară a Federației. Toate frumoase prin 2013-2014 pe hârtie, dar nu văd realizările. Așa cum nu am văzut pe timpul lui Mircea Sandu. Cel mai vocal angajat al actualei Federații împotriva lui Mircea Sandu cred că am fost eu. Copiii din lotul de 16 ani, care a înecput să participe în competiți acum, aveau 12 ani când a venit actuala conducere. Ce vină are Sandu că acești copii nu au fost pregătiți cum trebuie de la 12 ani să bată alte țări?

Vezi o rezolvare a cazului FCSB vs Steaua sau așa va rămâne?

Eu cred că va rămâne așa.

Cum comentezi fenomenul pariurilor în rândul sportivilor, conducătorilor, al antrenorilor și al arbitrilor?

Aud multe și nu-mi vine să cred. Din păcate, nu am văzut un caz dovedit în mod concret.

Păi a fost „cazul Gloria Buzău”, au mai fost câteva...

Gloria Buzău, dar am înțeles că e pe la Instanță cazul, să vedem ce verdict se va da. Și din punctul ăsta de vedere, sportul românesc stă pe un butoi cu pulbere. Nu sunt corelate regulamentele sportive cu legislația în vigoare. De exemplu, asta cu pariurile. Noi penalizăm oamenii sau cluburile, iar legea spune altceva. Sau invers.

Nui cine conduce Federația trebuia să facă asta?

Eu știu că acum patru ani ăsta a fost planul. Din păcate, am rămas la stadiul că nu știm care este campioana României.

Cazul Șumudică?

Am înțeles că nu a jucat pe echipa lui. E relativă treaba. Nu e etic, dar nu cred că îi poți impune unui om să nu joace pe alte campionate.

La diviziile inferioare se pariază de sărăcie. Ce a făcut FRF pentru a eradica sărăcia și pariurile de la Ligile a doua și a treia?

S-a instaurat un departament format dintr-un singur om, Negraru. Acest mare departament a reușit să găsească una-alta. Ioan Viorel, Șumudică...

În decembrie, mă retrag din fotbal”

Ultimul subiect: Vezi un contracandidat serios pentru Burleanu la alegerile care urmează?

Nu mă interesează, pentru că în decembrie mă voi retrage din fotbal.
 


Păi de ce? Te-ai săturat de fotbal?

În mare, da. Am vrut foarte mult să intru în Federație, să sprijin un proiect, o schimbare a ceea ce am contestat eu 24 de ani, a ceea ce făcea prost Mircea Sandu și nu reușesc.

Ai fost în interior acum, de ce nu mai candidezi?

Mă gândesc la viața mea în primul rând, iar viața nu înseamnă numai fotbal. Mai sunt și alte lucruri frumoase pe luna asta. Plimbările, excursiile, turismul.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+99.44
Câștigate
45
Pierdute
21
2
Curry
+79.67
Câștigate
17
Pierdute
8
3
Baicu Marius
+52.1
Câștigate
6
Pierdute
3

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX