1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Ionuț Badea, fostul secund al lui Daum: Piața pariurilor ilegale este de două ori și jumătate peste cea a pariurilor legale!

Ionuț Badea, fostul secund al lui Daum: Piața pariurilor ilegale este de două ori și jumătate peste cea a pariurilor legale!

Caramavrov
Caramavrov

2018-03-04 15:10:00

image Ionuț Badea, fostul secund al lui Daum: Piața pariurilor ilegale este de două ori și jumătate peste cea a pariurilor legale!

Ionuț Badea, fostul antrenor secund al echipei naționale în mandatul lui Christoph Daum, a vorbit pentru PariuriX.com despre erorile de comunicare din perioada în care neamțul a antrenat România, despre principala problemă a lui Constantin Budescu, despre pariuri și despre alegerile pentru președinția FRF.


Credit foto: Răzvan Păsărică / sportpictures.eu

Pe ce v-ați concentrat de când ați plecat de la echipa națională?

Am observat îndeaproape Liga I și campionatele importante din Europa. De asemenea, am partcipat la evenimente și conferițe precum cea de la Ankara, unde am fost invitat să țin un discurs legat de noile tendințe în fotbal. Am vorbit despre noul tip de jucător, care se comportă precum un antrenor pe terenul de joc, în ciuda vârstei mai fragede.

Judecând la rece, ce nu a mers la strategia lui Cristoph Daum?

Nu cred că se poate spune că nu a mers ceva. Este foarte greu să îți impui o filosofie în numai șase acțiuni ale echipei naționale. Din păcate, antrenorii sunt judecați prin prisma rezultatelor. Sub nicio formă, Cristoph Daum nu este un tehnician prost. Stau mărturie trofeele câștigate și jucătorii aduși și vânduți apoi pe zeci de milioane de euro. O calificare la Mondial este greu de obținut.

Mai exista vreo ieșire din criza mediatică în care se intrase?

Au existat momente care, poate, nu au fost gestionate așa cum ar fi trebuit. Poate că nici Cristoph nu a ales mereu cele mai potrivite cuvinte pentru a se exprima și imediat s-a instalat presiunea. Nu mai exista răbdare, cum ar fi fost normal. Era o atmosferă reactivă, potrivnică performanței. 

De ce nu l-a convocat Daum pe Budescu

Până la urmă, care era problema cu Budescu?

Cristoph Daum nu a avut nimic personal nici cu Alibec, nici cu Budescu. Am asistat personal atunci când a vorbit cu Costică, înaintea meciului cu Danemarca. A fost o discuție constructivă. Din păcate, jucătorul a avut mult timp probleme medicale, a intervenit și acea ruptură fibrilară la gambă. Mă bucur foarte mult că și-a revenit. Este genul de lider în teren, de care o echipă are nevoie.

Ați simțit influențe ale impresarilor sau ale patronilor de club la echipa națională?

Niciodată nu s-a pus problema! Nu au existat decât declarațiile publice făcute despre echipa națională sau, cel puțin, eu nu știu să fi fost altceva. Nu cunosc dacă a avut Cristoph alte discuții în particular, dar nu cred. 

Ce fel de proiect ați prefera: o echipă puternică, unde se cer rezultate pe loc, sau o echipă unde e liniște și puteți să vă faceți un plan pe termen lung?

Obiectivul meu este acela de a câștiga trofee, în România sau afară. Ambițiile personale sunt mari, am o experiență de 10 ani în antrenorat. 

Presiune mediatică foarte mare la Dinamo

Apropo de proiect, ce cale ar trebui să aleagă Dinamo?

Dinamo a ales calea supraviețuirii și este foarte greu să ai rezultate când alegi această cale. Văd că Ionuț Negoiță tot declară că scoate clubul pe tarabă. Este o presiune mediatică foarte mare și în cazul lui Dinamo, dar mai ales o presiune din partea fanilor, care cer trofee. Așteptările sunt mari în comparație cu realitatea din echipă.

Aceste declarații ale patronului pot influența psihicul jucătorilor?

Nu ar trebui, am înțeles că se va respecta ce este scris în contracte. Dar suntem oameni și, vrem nu vrem, înregistrăm tot ce auzim, iar subconștientul lucrează. Dacă jucătorii s-ar concentra mai bine și ar avea rezultate, atunci ar veni și bani mai mulți.

Va exista câte un psiholog la fiecare echipă!

De ce nu angajează cluburile de la noi psihologi?

Este legat de partea economică. Mai toate cluburile au o politică de supraviețuire. Apoi, noul val de antrenori a studiat Mental Coaching la școala de antrenori și au noțiuni de psihologie. Eu spun că este o chestiune de timp până când va exista un psiholog la fiecare echipă. Pionieratul a fost făcut de Sportul Studențesc, Dinamo și Viitorul. La rândul meu, am colaborat cu un psiholog peste tot unde am fost. Fiind femeie, poate că a fost acceptată mai greu de conducerile cluburilor, însă fotbaliștii au conștientizat ajutorul primit. A lucrat foarte bine cu Chiricheș, cu Pintilii... 

Cum vedeți fenomenul pariurilor? Cum pot fi combătute meciurile trucate pentru pariuri din ligile inferioare, despre care toata lumea vorbeste, dar nimeni nu face nimic?

Am participat la un seminar organizat de FIFPro la Budapesta pe tema pariurilor. Sunt două noțiuni: pariurile legale și pariurile ilegale, a căror piață este de două ori și jumătate mai mare decât cea a pariurilor legale. Pentru combaterea pariurilor ilegale se duce o muncă foarte grea, în colaborare cu Interpol. În ceea ce privește pariurile legale, eu cred că este bine că o parte din banii „investiți” de microbiști se întorc spre fotbal, agențiile de pariuri sponsorizând cluburi și competiții. Ar trebui ca acești bani să fie direcționați spre sectorul de copii și juniori. Cât despre problemele cu pariurile din ligile inferioare, știu sigur că, la FRF, Comisia de Integritate își face treaba, chiar dacă nu e o treabă vizibilă. 

Cine credeți că va câștiga alegerile pentru președinția FRF?

Este greu de dat un pronostic. Cred că indiferent cine va câștiga dintre cei doi, Răzvan Burleanu sau Ionuț Lupescu, fotbalul românesc va avea de câștigat. Cu tot respectul, nu cred că altcineva poate avea șanse. Dacă va câștiga Răzvan Burleanu, va fi continuitate. Dacă va câștiga Ionuț Lupescu, el are o carte de vizită impresionantă. Rămâne ca programele lor să convingă electoratul și sper ca rezultatul votului să fie exclusiv consecința dezbaterii de idei și a confruntării programelor.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+123.76
Câștigate
59
Pierdute
30
2
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12
3
Gabriel Morariu
+58.98
Câștigate
24
Pierdute
11

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX