2018-08-26 18:35:40
Ultimul arbitru român care a condus o finală de Liga Campionilor (Ajax - Milan 1-0, în 1995) crede că și arbitrii pariază la fel de mult ca fotbaliștii și povestește ce făcea el atunci când își dădea seama că arbitrează un blat. Ion Crăciunescu interpretează numirea lui Kyros Vassaras în fruntea arbitrajului românesc drept „o cumpărare a delegațiilor internaționale” și este intrigat de faptul că președintele CCA muncește la „fără frecvență” pentru un salariu pe care nu l-a mai avut nimeni înaintea lui în acest domeniu.
Credit foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Se tot vorbește despre faptul că fotbaliștii pariază. Există această bănuială și în rândul arbitrilor?
Eu cred că da, la ce văd că se întâmplă la unele meciuri, cu faulturi cât casa care nu se dau, cu cartonașe galbene... Se pariază pe orice. Nu am nicio probă, nu pot să acuz pe nimeni, dar eu cred că da.
Ce ar trebui să facă un arbitru care observă jucători cu evoluții dubioase?
Este foarte greu de depistat și nu poți să acuzi fără probe solide. Poate ar trebui să se adreseze unei comisii de Fair Play și să reclame o atitudiene neloială. În timpul meciului, nu prea ai ce să faci. De exemplu, eu când vedeam că e blat îmi băgam fluierul în buzunar și începeam să dau ture de teren. Mă întrebau fotbaliștii: hei, cine bate autul? Le spuneam: bateți care vreți, că oricum v-ați înțeles. Asta se întâmpla la Divizia A. Nu suport blaturile.
Ați fost tentat să pariați de când nu mai sunteți implicat oficial în fotbal?
Niciodată! Nici nu știu cum se pune un pariu. Când am dat un pronostic, am greșit.
Nu vă cer prietenii sfaturi?
Ba da, chiar îmi amintesc că erau muncitorii care lucrau la renovarea blocului și mă întrebau de meciuri, spunându-mi că nu știu cine tot câștigă. Râdeam și le recomandam să îl întrebe pe respectivul.
Puteți să vă dați seama dacă într-un meci urmează să se dea mai multe sau mai puține cartonașe galbene, în funcție de cine arbitrează, de cât de indisciplinate sunt echipele?
Când mă uit la cine conduce arbitrajul românesc, nu pot să îmi mai dau seama de nimic. Totul e foarte imprevizibil...
Vassaras ia bani de la FRF ca să stea acasă!
Vă referiți la Kyros Vassaras... Ce credeți că face pentru pentru dezvoltarea arbitrajului românesc?
Ia bani câți nu a luat nici măcar pe jumătate cineva care a fost înaintea lui în arbitrajul românesc. Și asta ca să muncească de acasă, la fără frecvență. El nu trebuie să vină aici, primește datele prin computer. Mi se pare o cumpărare a delegațiilor, pentru că la UEFA este nașul, sau finul, nu știu ce o fi, Todoridis, care are grijă de asta. Arbitrii care gafează la noi iau imediat delegări la meciuri internaționale.
Ați declarat că VAR-ul este inechitabil. Cum se poate rezolva această problemă?
Da, așa am spus, pentru că nu e clar peste tot cine cere VAR-ul și când este solicitat arbitrajul video. În plus, ce ne facem cu fazele din zona gri, la care, din zece, cinci spun într-un fel și cinci sunt de altă părere? O echipă poate solicita henț, dar arbitrul poate considera că faza a fost în zona gri. Sigur, VAR-ul aduce un plus, dar nu rezolvă problema arbitrajului. Lumea va fi mai exigentă cu arbitrii, pentru că are pretenția să nu mai fie greșeli deloc. Vor spune: „Dacă nici când se uită la reluare nu dau decizia corectă chiorii ăștia...”. Arbitrul este un om care trebuie să fie echidistant. De exemplu, mi-a plăcut arbitrajul de la Craiova cu Chiajna. Chiar dacă a făcut greșeli, arbitrul a fost echidistant (n.r. - Ionuț Coza).
Ați fost președinte la Craiova. Dacă mai erați acolo, credeți că ați fi putut preveni situația de acum cu gazonul?
Este o întrebare delicată. Nu știu ce să răspund, pentru că nu cunosc datele problemei. Dacă eram implicat, aș fi avut o părere.
Poate fi un arbitraj influențat de starea terenului?
În general, nu, dar e posibil ca la unele meciuri să se facă mai multe greșeli din cauza unei suprafețe de joc care nu corespunde normelor... Dar am văzut că se poate arbitra și pe patinoar fără probleme, Avram a dat drumu la meci la Târgu Mureș.
Avem arbitri de perspectivă, dar ei se află pe mâini proaste
Vedeți câțiva arbitri români de perspectivă?
Da, avem mai mulți, dar, din păcate, sunt pe mâini proaste. Cei care sunt la catedră sunt corigenți și repetenți. Dar ce să ne mai mirăm, când am văzut că la Liga Campionilor a primit meci cineva care tocmai fusese retrogradat din categoria a 3-a în a 4-a.
Când vom mai avea un arbitru român în finala Ligii Campionilor?
Să dea Dumnezeu cât mai repede!
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate