1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Ion Alexandru, comentator PROTV: „Ultima etapă din Italia e o parodie”, „Gafa uriașă a lui Daum”, „Speranțe pentru o națională mai bună”.

Ion Alexandru, comentator PROTV: „Ultima etapă din Italia e o parodie”, „Gafa uriașă a lui Daum”, „Speranțe pentru o națională mai bună”.

Caramavrov
Caramavrov

2017-09-13 14:50:00

image Ion Alexandru, comentator PROTV: „Ultima etapă din Italia e o parodie”, „Gafa uriașă a lui Daum”, „Speranțe pentru o națională mai bună”.

Ion Alexandru (41 de ani) este comentator sportiv la PROTV, a comentat chiar aseară meciul de Liga Campionilor dintre Barcelona și Juventus, 3-0 pentru echipa lui Messi. Este născut la Ploiești și legenda (mama lui) spune că atunci când intra pe terenul de fotbal comenta în timp ce juca, de la 7-8 ani! „Am crescut cu Balaci, Cămătaru, Lăcătuș, Hagi, Lupu, Răducioiu (opriți-mă că îmi dau lacrimile!!!) și aș vrea ca și băieții mei să poată spuna măcar vreo două-trei nume peste 30 de ani”, afirmă Ion, zis Giovani, care este jurnalist din 13 ianuarie 2001. Primul meci comentat: Newcastle - Manchester United 2-2, acum 15 ani. A comentat meciuri din 9 campionate de fotbal, 7 finale europene și 11 partide la Euro 2016, dar și meciuri de tenis, baschet, handbal, hochei sau box.

„Tata mi-a spus o dată, când eram mic: «Tu respiri sport», Și asta mi-a rămas în cap”, se autocaracterizează Giovani.


Ieri, la intrarea pe Nou Camp, unde a comentat Barcelona - Juventus 3-0

Ești comentator sportiv de atâția ani, ce te-a impresionat cel mai mult în sport în 2017? Dar în sportul românesc?

Revenirea uluitoare a lui Nadal și retragerea într-un picior a lui Bolt. Sportul mondial a recâștigat un jucător de tenis uriaș, care încă poate să joace la nivel maxim cel puțin doi ani, dar a pierdut un sprinter fenomenal. Se vorbește de „extratereștri” la fotbal, dar adevăratul „extraterestru” din sportul mondial a fost Bolt. Cât privește sportul românesc, consider că organizarea unei grupe a Europeanului de baschet la Cluj este evenimentul anului. „Am învățat cel mai mult din cele 250 de înfrângeri”, spunea cel mai mare baschetbalist al tuturor timpurilor, Michael Jordan. Sperăm și noi să învățăm multe din înfrângerile naționalei de la acest turneu final și să creștem cu ajutorul acestui eveniment din sala de NBA de la Cluj.

Ce soluții ai vedea pentru renașterea sportului românesc?

Programele de investitii sunt foarte importante. Degeaba facem 1500 de săli, dacă nu găsim și profesori pentru copiii noștri. Degeaba aruncăm cu bani în stânga și în dreapta pentru finanțarea unor echipe de fotbal, dacă nu găsim bani și pentru alte sporturi. Ghiță Mureșan spunea de curând care este marele lui regret: că nu a făcut și handbal sau rugby în parelel cu baschetul în copilărie. Experiențe de genul acesta i-ar fi mărit posibilitățile de exprimare din teren la baschet. Sportul de masă este la fel de important ca educația prin sport. Islanda ne oferă un exemplu foarte bun de cum trebuie construit și dus la finalizare un program de investiții sănătos. Rezultatele lor de la Euro 2016 nu sunt o întamplare.


Alături de Rubio, una dintre vedetele naționalei de baschet a Spaniei, prezentă săptămâna trecută la Campionatul European de la Cluj

"Burleanu a făcut alegeri falimentare în ultimii ani"

Ce progrese vezi în fotbalul românesc în ultimii patru ani, cât timp la șefia acestuia au stat Burleanu și Iorgulescu?

Liga în „era Iorgulescu” este mai transparentă, iar comparația cu „era Dragomir” ar avantaja pe oricine. Dezavantajul major pentru Iorgulescu este dispariția unor branduri uriașe, care aduceau un interes mai mare pentru tot ce înseamna Liga 1. Burleanu a avut și el o șansă mare, pentru că a venit după un președinte foarte contestat. Mircea Sandu a condus cu mână de fier Federația, iar programele de imagine lansate de Burleanu au avut succes. Din păcate pentru Burleanu, alegerile făcute în acești ani s-au dovedit falimentare din punct de vedere sportiv.

Care a fost ultimul blat, intern sau internațional, pe care l-ai văzut?

„Blat” este un cuvânt inventat într-o vreme de mult apusă, în care Jean Pădureanu și Pinalti de la Piatra Neamț făceau legea și își împărțeau punctele. Acum există un alt tip de „înțelegere” între cluburi care au interese comune. Ultima etapă din Italia, spre exemplu, este o parodie în care echipele care au nevoie de puncte câștigă. În România, zăngănitul de cătușe a oprit în ultimii ani aceste practici. Nu am informații clare despre un meci aranjat în campionatul intern.

Crezi în conspirația mondială Mafia pariurilor? Dacă da, crezi că a pătruns și în sportul de la noi?

„Mafia pariurilor” există, dar nu știu în ce măsură a pătruns în sportul românesc. Să fii implicat în „Mafia Pariurilor” și să scapi (la noi încă nu avem dovezi clare în acest sens), ar însemna să beneficiezi de o rețea foarte bine pusă la punct de niște oameni foarte inteligenți. Nu prea îi văd printre noi.

Cum explici implicarea unor nume grele din fotbalul italian în trucarea de meciuri pentru pariuri?

Așa cum fotbalul românesc este o oglindă a societății românești, și fotbalul italian este o reflexie a tot ce se întâmplă acolo. Turbulențele din fotbalul italian s-au resimțit și în căderea din Europa, unde doar Juventus a scos capul în ultimii 10 ani.

La noi, Șumudică a fost pedepsit pentru că paria, dar i-a fost descoperit un cont de pariuri și lui Nicolo Napoli. De ce crezi că acesta a scăpat fără vreo sancțiune?

În cazul lui Nicolo Napoli, nu au fost la fel de multe probe. Altfel nu îmi explic.

Niciun progres în jocul naționalei față de perioada Iordănescu

Cum caracterizezi jocul naționalei cu Daum selecționer? De ce a eșuat un neamț în România?

De la „O să atacăm pe toată lumea” până la „Trebuie să avem răbdare” a trecut mai puțin de un an. Daum ne-a răpit dorința de a avea un străin la națională și, în același timp, a demonstrat că Burleanu (sau cine l-a consiliat) nu are ochi la antrenori. Jocul echipei naționale nu a suferit nici o modificare față de momentul Iordănescu Euro 2016, iar jucătorii naționalei nu au arătat nici măcar determinarea din perioada Pițurcă. CV-ul lui Daum din ultimii 7 ani trebuia analizat mai cu atenție. Neamțul a eșuat pentru că s-a angajat să vorbească româna în 6 luni și a ajuns să ne vorbească de rău. „Doar un român ar face prostia asta. Eu sunt neamț și nu fac așa” este o gafă uriașă pentru orice expat care-și câștigă pâinea la București. Asta lăsând la o parte rezultatele slabe din preliminarii.

Când ne mai calificăm la Mondiale?

Sper la Mondialul din 2022. Suntem obligați să sperăm. Dacă tot am trimis în Golf cel mai de succes antrenor străin al deceniului din acea zonă, Olăroiu, ar fi păcat să nu ajungem în Qatar. România a avut tot timpul jucători, iar startul de campanie din preliminariile U21 ne dă speranțe că vom putea integra jucători buni în naționala mare. Eu sper ca viitoarea conducere a Federației, fie ea una nouă sau cea actuală, să găsescă selecționerul potrivit, cu o energie bună și idei ofensive pentru această selecționată. Vom avea mulți jucători care evoluează în străintate și, dacă il trimitem pe Pițurcă la tragerea la sorți pentru preliminarii, poate prindem din nou o grupă cu Grecia, Finlanda sau Irlanda de Nord :).

Fă un top al celor mai puternice 5 campionate din lume, cu un argument pentru fiecare loc.


Deasupra Marsilliei, alături de colegii Costi Mocanu și MIhai Mironică  

1. PREMIER LEAGUE este și va fi în următorii ani cel mai puternic campionat european, pentru că forța financiară dată de contractul tv uriaș se vede și pe teren. Britanicii au ajuns să pună în umbră participările europene, pentru a putea să dea totul în campionat. Echipele mici din Premier League se pot bate la o licitație cu multe cluburi de tradiție din Europa.

2. LA LIGA are mai mult decât Barcelona și Real Madrid. Atletico, Sevilla, Bilbao, Villarreal, Real Sociedad sau Valencia sunt echipe care au reușit printr-un management bun să combine pasiunea fanilor cu victoriile europene.

3. LIGUE 1 a dominat piața transferurilor în ultima vară. Aducerile la PSG ale lui Neymar și Mbappe pentru mai bine de 400 de milioane sunt doar vârful aisbergului. Monaco a făcut un sezon european foarte bun, Marseille va fi întotdeauna o echipă foarte interesantă, Lille l-a adus pe Bielsa, iar Ranieri îl antrenează pe Tătărușanu la Nantes.

4. BUNDESLIGA trăiește prin fani. Bayern pare să aibă titlul asigurat după primul fluier al campionatului, dar asta nu înseamnă ca cei 80.000 de la Dortmund vor sta acasă la un meci cu Freiburg sau Mainz. Forța nemților este exact această pasiune a suporterilor, care este dublată de sponsori serioși și implicați.

5. SERIE A pare că se trezește la viață cu injecții de yeni la Milano, cu un Juve organizat ca la carte și cu pasiunea enormă de la Napoli. Va fi foarte greu în acest sezon pentru echipele din Roma să prindă podiumul. Italienii suferă mult la infrastructură. Multe dintre stadioanele din Serie A încă miros a Coppa del Mondo, competiție la care noi ne-am calificat cu Ceaușescu în tribună.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+139.6
Câștigate
41
Pierdute
13
2
Constantin Dinu
+69.15
Câștigate
12
Pierdute
12
3
Marius Huțu
+46.27
Câștigate
11
Pierdute
3