Valentin Negru, fotbalist cu Facultatea de psihologie, acum antrenor, viitor manager: "Se pune o presiune prea mare din exterior pe Alibec"
2018-01-19 15:20:00
Fost jucător la Sportul Studențesc, Rapid, Unirea Urziceni sau Petrolul Ploiești, Valentin Negru este cunoscut drept unul dintre reprezentanții „cerebrali” ai fotbalului românesc. Răspunsul dat la întrebarea despre următorul președinte al FRF ne pune pe gânduri... Dacă are dreptate?
Credit foto: sportpictures.eu
Ești licențiat în psihologie, urmezi și cursuri de management sportiv ale unei facultăți din Danemarca, ai fost și antrenor în Liga a 3-a. Ce te atrage mai mult: să te întorci la antrenorat sau să îndeplinești o funcție de conducere într-un club?
Antrenoratul îmi place mai mult. Un antrenor trebuie să aibă și noțiuni de psihologie, și de management sportiv, și de multe altele. El nu poate înlocui, însă, psihologul sau alți specialiști. Sunt convins că experiența din Liga a 3-a, de la Oltenița, îmi va fi utilă pe viitor. Sper să fiu din nou, cât mai curând, pe banca tehnică a unei echipe, deși concurența în această breaslă este foarte mare.
Cum e viața la Liga a treia? Care sunt condițiile? Se dau banii la timp?
Viața în liga a treia e grea. Dar asta cred că o știe toată lumea. Salarii foarte mici, condiții nu există. Eu la Oltenita am găsit un primar care sprijinea fotbalul în măsura posibiltăților. Într-un an jumate, nu cred că s-a depășit data de salariu cu mai mult de 10-15 zile. Dar e foarte greu să aduci jucatori acolo din cauza distanței față de București. Am avut discuții cu foarte mulți fotbaliști buni, iar acestea se opreau când vorbeam de distanță, nici nu mai ajungeam la negocieri pentru salariu. Din București până la stadion în Oltenița făceam înte 90 și 120 de minute, plus întoarcerea! Deci vreo patru ore în total! Te omoară! În retur, anul trecut, am reușit să fac o echipă frumoasă. În classmentul neoficial al returului, am terminat pe 4. În vară, am pierdut 5, chiar 6 titulari, pe care nu am reușit să-i înlocuiesc. A fost și operația mea, care m-a făcut să lipsesc o lună exact înaintea startului. Plus unele accidentări și dezertări. Am terminat campionatul cu 13-14 jucători. Ultimele 3 meciuri le-am jucat cu 5 jucători U19 și 3 de U20.
Dacă ai fi psihologul Stelei și ar intra pe ușă Alibec, în cât timp crezi că l-ai putea readuce la forma mentală ideală?
Nu se pune problema, pentru că nici nu am profesat ca psiholog. Oricum, cred că se face prea mult caz despre ce se întâmplă cu Alibec, și asta nu poate decât să îl afecteze pe fotbalist. Se pune o presiune foarte mare din exterior.
La Sportul Studențesc, aveați un psiholog care atunci era la început de carieră, pe Andreas Hniatiuc. Cât de mult a contat asta în reușita promovării?
Cred că fiecare a avut rolul său în acea perioadă foarte frumoasă. A fost o generație de excepție, cu mulți jucători tineri. Am crescut împreună.
Apropo de acea perioadă a Sportului Studențesc, mai ții legătura cu Vasile Șiman?
Da, am vorbit chiar de Sărbători la telefon. Vorbim din când în când. Cred că este de bun simț să ții legătura cu cei cu care colaborezi într-un moment sau altul. Cu domnul Șiman nu am vorbit despre fotbal. Nu mai este implicat în acest domeniu.
"Șiman a salvat Sportul Studențesc de la faliment"
De ce crezi că a eșuat Șiman, deși avea în curte o mină de aur?
Cred ca au fost mai multi factori: recesiunea, felul lui de a negocia, jucătorii care au venit după "Gașca nebunaă". Cert e că în momentul în care a venit Șiman la Sportul Studențesc, din ce puteam ști eu la 16 ani, clubul era aproape de faliment. Șiman a plătit salarii din urmă și a îmbunătățit condițiile la copii, a oferit echipamente și mingi, pe care inaintea lui trebuiau sa le cumpere părinții.
Și a ajuns tot la faliment...
Da, dar între timp a scos o mulțime de fotbaliști.
"Ne uităm prea mult după blaturi, în loc să apreciem spectacolul"
Ai fost tentat vreodată să pariezi în timpul carierei de fotbalist?
Nu a existat această tentație. De fapt, nici nu vreau să vorbesc despre pariuri. Sunt lucruri exagerate... Îmi place să cred că sunt exagerate. Fiecare meci este pus sub semnul întrebării. Ne uităm la el mai mult să vedem dacă este sau nu este blat, în loc să ne bucurăm de spectacol. Cred că acesta este unul dintre motivele care îndepărtează lumea de la stadion.
Ce parte ai alege într-un meci de Old Boys între Rapid și Sportul Studențesc?
Să spunem că am dublă legitimare... Am jucat pentru Rapid într-un asemenea meci, dar pe viitor pot juca și pentru Sportul. Mai întâi trebuie să fiu apt din punct de vedere fizic.
Pe cine mizezi la alegerile pentru președinția FRF?
Încă nu știu exact cine va candida și acum este irelevant să facem o predicție. La momentul respectiv, se fac alianțe, exact ca în politică. Sper doar ca acela care va veni să pună lucrurile în direcție normală, însă este greu. Fotbalul și sportul, în general, sunt oglinda societății. Dacă societatea nu se schimbă, nimeni nu va reuși să schimbe fotbalul.
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii