Dumitru Costin: „Cine truchează meciuri pentru pariuri să fie exclus pe viață din sport!”

2017-08-11 10:00:00

Dumitru Costin este liderul Blocului Național Sindical (BNS) și secretar general al Sindicatului fotbaliștilor din România (AFAN). L-am abordat pentru o discuție despre implicarea jucătorilor și antrenorilor de la noi în Mafia pariurilor.
Ce părere aveți de fenomenul pariurilor sportive în România și în lume?
Fenomenul a căpătat o anvergură fără precedent, de la modul în care se paria la începutul anilor 70, pe care îl cunosc, pentru că am o vârstă, și până în prezent. Trendul este ca acest univers al pariurilor sportive să se diversifice, să se rafineze, să ajungă din ce în ce mai complex. În momentul în care ajungi să pariezi pe cartonaș, pe cornere, pa auturi, pe schimbări, pe anumite lucruri care nu neapărat influențează rezultatul, atunci când ajungi la o diversitate de opțiuni de pariere, șansele de a influența un sportiv să facă acel gest, care să poată să determine un succes rapid, cresc exponențial. În trecut, discutam de 1, X, 2, eventual dublă, de rezultat la pauză. Astăzi, multitudinea de opțiuni de pariere slăbește capacitatea fenomenului sportiv. În ciuda educației, a campaniilor pe care le facem, în ciuda avertismentelor, a cazurilor pe care le prezentăm...
Ce face AFAN pentru a stopa trucarea de meciuri pentru pariuri?
Sindicatul nostru a fost la cluburi, le-am prezentat jucătorilor filme documentare, mărturii ale unor oameni de sport, sportivi, conducători de cluburi care au avut de suferit. Participând la uniunile europene și mondiale în care sindicatul nostru este implicat, sunt adeptul principiului că dacă te-am prins că ai trișat în fotbal, în sport, în general, dacă ai participat la trucare și aranjare de meciuri în competiții sportive, să fii exclus pe viață din fenomenul sportiv. Aici m-am lovit de opoziția unor colegi sau reprezentanți ai unor instituții europene și mondiale, care sunt mai toleranți. Ei au câștig de cauză, eu sunt extrem, pentru că aceia care au înșelat o dată vor înșela în continuare. Nu cred în capacitatea unora influențați de câștigul imediat de a se cuminți în această speță. După 3 luni, 6 luni, sunt iar pe terenul sportiv, într-o comisie sau în conducerea unui club.
2 pauză/1 final sau 7 plus!
Oficialii cluburilor nu îi pot educa pe sportivi?
Nu de puține ori, un rol important în alterarea competițiilor sportive o au chiar oficiali ai cluburilor. În momentul în care stai prost cu banii pe la club și n-ai mai văzut un leuț prin conturi de multă vreme, s-ar putea să te intereseze un 2 pauză / 1 final sau 7+ cu cotă 50, să împrumuți bani de la interlopi, să joci la pariuri și să-i multiplici dintr-o dată, peste noapte.
Se spune că jucătorii noștri din ligile inferioare pariază de sărăcie...
Acest miraj al banului câștigat ușor îi atinge, culmea, nu numai pe cei care sunt săraci și caută condiții financiare, dar și pe cei care au foarte mulți bani. Și-avem câteva cazuri recente din prima ligă engleză, de jucători care câștigă 100.000 de lire pe săptămână și se duc să joace banii la pariuri sportive.
„Trișorii trebuie să fie condamnați!”
Ce ar trebui făcut? Să se implice Poliția mai mult?
La un moment dat, în Comitetul executiv al FRF, am discutat acest subiect, prin 2008. Am fost împuternicit să fac o analiză a fenomenului și să prezint un raport. L-am făcut, iar în el am subliniat faptul că, așa cum arată legislația națională, Codul penal nu prevede sancțiuni pentru trișorii din fenomenul sportiv. Ar trebui ca acesta să sufere anumite modificări, precizări, astfel încât să devină operațional și să acopere și fenomenul sportiv. Una dintre propunerile pe care am avansat-o de curând ministrului Justiției, Tudorel Toader, și prim-ministrului a fost și aceea de a ne așeza la masă pentru a face modificări la Codul penal. Vrem să introducem niște articole noi, care să permită organismelor abilitate ale statului să poată facă cercetări, să poată trimite în judecată și să poată condamna sportivii care își permit sau și-au permis să distrugă fenomenul sportiv din România prin trucare de meciuri.
Practic, acum e liber la hoție...
Păi nu au instrumentele juridice. Singurele sancțiuni care se pot da sunt cele sportive. Și aveți cazul domnului Șumudică...
Ce părere aveți despre acest caz?
Pe Șumudică au vrut să-l dea exemplu, dar au exagerat cu sancțiunea pe care i-au dat-o. Au lucrat cu jumătăți de măsură. Parcă a mai fost un antrenor care a recunoscut că are cont de pariuri, dar a zis că pariază fi-su. Până la urmă, Șumudică avea dreptate: „Stați, mă, numai pe mine m-ați luat?”
Am auzit mai multe păreri care spun că pariază cam toți fotbaliștii din România, antrenori, oameni de fotbal, chiar oficiali FRF...
Nu cred că discutăm de procente uriașe. Eu cunosc destul de mulți sportivi care nu au nicio treabă cu pariurile sportive, își văd de viața lor. Pe unii îi văd preocupați să învețe, să își completeze studiile. Un exemplu proaspăt este cel al lui Mirel Rădoi. Mulți jucători au văzut din lecția de viață a lui Mirel Rădoi cât de important este să îți continui studiile. Priviți-l pe Ciprian Marica. El a absolvit recent niște cursuri de masterat. Bravo lui! Îți creezi și oportunități post-carieră.
Ajutor pentru fotbaliștii care se retrag. Unii ajung în zona crimei organizate!
AFAN îi poate ajuta pe jucătorii care se lasă de fotbal? Mulți dintre ei o apucă pe căi greșite.
Pregătim un proiect mai amplu cu organizații similare din Norvegia, atât pentru fotbal, cât și pentru alte discipline sportive: ameliorarea regulamnetelor de funcționare, organizare din celelalte discipline sportive și accesul sportivilor, pe perioada carierei, la educație, la formare suplimentară, în domenii care au legătură cu sportul, sunt înrudite sau în alte domenii. Așa cum e el, fotbalul e cel mai bine organizat în România. La alte Federații, e jale, e tristețe, improvizații, judecă membrii Consiliului de Administrație... S-a constatat că doar un sfert dintre sportivi se realizează profesional și financiar, în timp ce trei sferturi rămân la marginea societății, fără educație, fără pregătire, foarte greu de integrat în noul mediu social. Sunt extrem de vulnerabili, ajung dependenți social, ajung să recurgă la acțiuni din afara legii. Avem și noi în România cazuri de sportivi care s-au dus în zona crimei organizate, trafic de persoane, trafic de droguri. Fiind persoane cu oarecare notorietate, sunt utilizați și în astfel de zone, de infracționalitate. Alții cad în patima drogurilor, a alcoolului.
Poate racolați de Mafia pariurilor...
Da, pentru că ei, venind din lumea sportului, își păstrează anumite relații, cu cluburi, jucători, și sunt folosiți de interlopi în așa ceva. Vrem să avem un rol mult mai activ în această zonă, să educăm sportivii și să le oferim variante legale de muncă după încheierea carierei.
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai mult



Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii