Interviu cu Tudor Cosma, specialist Pariurix: Marile secrete pentru a câștiga la pariuri

2017-07-31 09:29:17 2,6k 0

Tudor Cosma (28 de ani) face parte din echipa PariuriX începând din ianuarie 2017. Parior de 10 ani, profesionist de 4 ani, lucrează  pentru clienți internaționali. Este licențiat în economie, masterand în International Economics and Business Administration, MBA, specializări în statistică și e-marketing, pasionat de tenis, snooker, ciclism. "În puținul timp pe care il am liber, îmi place să mă uit la filme. Particularizand pe sport, sunt mare fan Manchester United și Ronnie O’Sullivan (snooker)", ne dezvăluie Tudor pasiunile lui. 

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Eşti specialist pe tenis, mai ales meciurile de la masculin. Sunt mai frumoase meciurile băieţilor decât cele ale fetelor? 

Nu pot afirma faptul că meciurile băieţilor sunt mai frumoase sau mai competitive decât meciurile fetelor. Evident, au parte de o mai mare popularitate în rândul privitorilor, iar circuitul ATP se spune că atrage mult mai mult decât cel WTA, nu doar prin nivelul de joc net superior (evident, din motive fizice), ci şi prin faptul că în general tenisul masculin a produs mai mulţi jucători "legendari", care au magnetizat întotdeauna fanii. Însă eu am ales să mă specializez pe tenis masculin din alte motive, mult mai concrete, şi anume deoarece băieţii sunt mult mai constanţi de la un meci la următorul, iar statistica este deseori relevantă, pe când la fete sunt foarte multe oscilaţii.

Unde sunt mai multe surprize? 

În percepţia mea, în circuitul WTA, de aceea şi evit să pariez pe meciuri ale fetelor. Însă în ultimii ani şi la băieţi au început să fie din ce în ce mai multe surprize, în special deoarece valorile sunt mult mai echilibrate, pregătirea sportivilor pe plan fizic este asemănătoare, iar lucrurile care contează ţin deja de anumite reglaje fine. De aceea, în general în pariuri mă interesează foarte mult forma de moment, deoarece este mai concludentă decât ceea ce s-a întâmplat în trecut.

"Jucătorii sunt influențați foarte mult de mentalul lor"

Urmăreşti foarte multe meciuri. Sesizezi atunci când e ceva în neregulă? Un aranjament pentru pariuri? 

Acesta este cel mai sensibil subiect din tenis, deoarece pariorii au tendinţa de a vedea blaturi de fiecare dată când un meci nu decurge previzibil, sau când sunt răsturnări spectaculoase de scor. Şi nu spun că blaturi nu există, fiindcă sunt convins că industria aceasta a pariurilor este atât de mare, încât unii jucători mai ales la nivel mic, de Futures, sunt tentanţi să facă bani rapid. Totuşi, tenisul este un sport al centrimetrilor, orice minge trimisă 1 cm în out putând însemna un meci pierdut, şi un sport în care inerţia (momentumul - ideea că un punct câştigat duce şi la al doilea sau cp după un punct pierdut rezultă un alt punct pierdut) contează extrem de mult. Deoarece jucătorii sunt influenţaţi extrem de mult de mentalul lor şi de un psihic care pe parcursul unui meci poate să-i influenţeze în bine sau în rău. Iar un tenismen care, de exemplu, ratează şanse de break şi nu poate închide uşor game-urile, întotdeauna va avea probleme pe plan mental, în timp ce adversarul său va începe să domine meciul pornind tot de la psihic, de la încredere. Iar aceste schimbări pot apărea de foarte multe ori pe parcursul unui meci, de aici şi scorurile uneori dubioase. Aşadar, deseori când mi se pare ceva în neregulă, prefer să mă gândesc că are legătură cu momentumul şi factorul uman.

37 de jucători, în legătură cu mafia pariurilor!

Crezi că sunt multe blaturi comandate de mafia pariurilor? Şi până la ce nivel au ajuns? 

Nimeni nu ştie cu certitudine. Există cazuri dovedite, gen jucătorii italieni Daniele Bracciali şi Potito Starace, care se spune că primeau între 50.000 şi 300.000 de euro de la "Mafia pariurilor" pentru a aranja meciuri. Plus că sunt "dosarele Cremona", în care procurorul de caz a spus că are dovadă că 37 de jucători au avut sau au legătură cu mafia pariurilor, 29 dintre aceştia fiind de top 50 ATP. Există inclusiv stenograme ale unor convorbiri în care tensimenii erau numiţi "cai" "uşor de cumpărat". Însă acest dosar a murit din lipsă de jurisdicţie internaţională. Aşadar, există anumite dovezi ale unor blaturi, însă nu pot să-mi dau seama de amploarea lor.

Tu lucrezi pentru diverşi clienţi şi le prezinţi meciuri pe care crezi tu că ar trebui să mizeze. Cum ajungi la acele meciuri? Există un algoritm pe care îl foloseşti? 

Da. De fapt mă consider broker mai mult decât parior. Încerc să tranzacţionez cote în loc de acţiuni/obligaţiuni, pe o gândire analitică similară. Evident, pariurile sportive sunt văzute "de risc ridicat", pe când acţiunile şi mai ales obligaţiunile sunt mai sigure. Însă şi câştigul este direct proporţional cu riscul. Metoda mea este bazată pe un sistem statistic bine definit, încercând să elimin cât pot subiectivismul alegerilor. Astfel, iau în considerare statisticile la serviciu şi la retur, în funcţie de nişte parametri bine definiţi (pariez de exemplu doar pe tenismeni care au procentaj puncte câştigate cu primul serviciu peste 70% în primul set). Însă, în general, manageriez conturi, dar întrucât aceste pariuri sunt live, pe siteul PariuriX nu pot aplica algortimul. Totuşi, şi aici pariez în general pe o bază statistică și încerc să prevăd procente viitoare bazându-mă pe procentele obţinute de sportivi în meciurile anterioare.

La pariuri, contează și vremea, umiditatea, terenul!

Cum analizezi un meci pentru Pariurix? Ce urmăreşti? 

Îmi place să analizez meciurile din cât de multe puncte de vedere pot, fiindcă orice variabilă în plus poate duce la alt deznodământ. Evident, primordială este statistica, deoarece prin ea îmi dau seama de punctele forte şi de vulnerabilităţile jucătorilor la un anumit turneu sau pe o anumită suprafaţă. Însă contează multe aspecte: vremea, căldura de exemplu crescând presiunea din mingi, acestea sărind implicit mai sus şi avantajând tenismenii cu serviciu kick (gen Jack Sock). Apoi terenul, inclusiv Court Pace Ratingul, un indice puţin cunoscut în România, prin care Federaţia Internaţională de Tenis clasifică oficial terenurile în funcţie de viteza lor. Mai contează şi umiditatea, o minge umedă fiind implicit mai grea, plus lucrurile cunoscute: forma de moment, palmaresul meciurilor directe, locul în clasament, accidentări. Din păcate, nu pot analiza şi cea mai importantă variabilă, factorul uman, psihicul unui jucător contând extrem de mult în ziua meciului, cât şi motivaţia sa de moment.

Cât contează statistica şi cât contează forma de moment? 

Cel mai mult contează statistica ultimelor 2-3 meciuri sau exclusiv statistica unui jucător la turneul respectiv, fiindcă prin aceste cifre pot "să citesc" şi forma lui de moment. Iar aceasta este în tenisul modern cea mai importantă. Forma de moment înseamnă tot: de la plan fizic, la procentaj de serviciu şi până la partea psihică, dispoziţia lui de a juca. Şi consider că cel puţin în ultimii doi ani a devenit cel mai concludent punct de reper, mulţi sportivi prezentându-se total diferit de la un turneu la următorul, un fel de Dr. Jekyll şi Mr. Hyde, cu tendinţe de horror pentru pariorii care consideră că, dacă un tenismen a jucat bine cu o săptămâna în urmă, va juca la fel şi în prezent. Aşadar, recomandarea mea este ca întotdeauna sa fie studiată forma de moment, în special din meciul anterior (evident, contând şi cu ce oponent a evoluat).

Se spune că sunt puţini oameni care câştigă din pariuri. Tu câştigi? 

Este foarte greu de câştigat viabil la pariuri fără un sistem statistic/matematic, fără o disciplină inumană şi până la urmă fără un plan bine conturat. Fiindcă trebuie pariat în opinia mea bazându-vă pe cifre, pe probabilităţi, şi renunţat la orice tentaţie subiectivă, de genul "mi se pare că x joacă mai bine decât y". Eu câştig din pariuri tocmai fiindcă respect un algoritm de la care nu mă îndepărtez niciodată. Iar sistemul meu statistic se bazează pe meciuri single, live, şi are un hit rate de 96%, însă implică şi cote foarte mici, de 1.10, cu mize mari.

Multe românce în Top 100 sau pe aproape, băieţi nu prea avem, doar pe Copil. De ce crezi că stăm atât de rău la masculin? Şi de ce atât de bine la feminin? 

La această întrebare este foarte greu de răspuns. Percepţia mea este că nivelul în ATP este în acest moment mai ridicat, tenismenii au valori foarte apropiate şi este greu să ajungi în elită. La fete sunt foarte multe rezultate surprinzătoare, şi multe tenismene au oportunitatea de a ajunge în top 100, chiar şi de la vârste foarte fragede (în ATP avem în top 10 doar doi jucători sub 26 de ani, pe când la fete sunt 5, aşadar jumătate). Un alt exemplu este faptul că la Roland Garros în circuitul WTA a câştigat Ostapenko, sportivă ce nu era cap de serie, în timp ce în ATP acest lucru nu s-a mai întâmplat din 2004, când Gaston Gaudio triumfa tot la French Open. Probabil sunt multe alte cauze ce ţin de bazele de pregătire sau de aspectul financiar al tenisului, fără bani sau sponsori fiind imposibilă accederea în top 100.

"Jucați pariuri single!"

Ce le-ai recomanda pariorilor? Cum să aleagă meciurile, cum să le studieze? Câte meciuri pe un bilet? Sau mai bine meci cu meci? 

Întotdeauna este indicat de jucat pariuri single, aşadar un singur meci pe bilet, fiindcă această opţiune minimizează foarte mult riscurile, şi implicit maximizează probabilitatea de a câştiga. Însă, pentru acest lucru pariorul trebuie să dispună şi de o bancă destul de importantă, profitul pe un meci fiind evident mai mic decât în cazul unui bilet cu multe evenimente. Profesionist însă, aceasta este recomandarea mea: întotdeauna pariuri single, cu menţiunea că, dacă jucaţi la pariuri de plăcere, ca un hobby, în care nu riscaţi foarte mulţi bani, puteţi paria în orice mod vă face plăcere.  Meciurile în general trebuie analizate statistic (acum găsiţi tot ce va trebuie pe internet), însă contează şi intuiţia (care deseori rezultă din experienţă), uneori fiind indicat să evitaţi meciurile la care sunteţi indecişi. Cea mai importantă recomandare a mea este să citiţi şi să învăţaţi. Eu pariez de 10 ani şi chiar şi acum citesc zilnic reviste de tenis şi bloguri de antrenori/pariori profesionişti, fiindcă pariurile sunt o meserie într-o continuă extindere, foarte volatilă, în care trebuie întotdeauna să fiţi informaţi. De aceea, recomand să citiţi inclusiv analizele specialiştilor de pe PariuriX, deoarece indiferent dacă pronosticul este câştigător sau nu, o să rămâneţi cu informaţiile din analiză, iar pe acestea o să le puteţi utiliza în viitor pentru eventuale pariuri câştigătoare.

În concluzie, te poţi îmbogăţi din pariuri? Ştii oameni care au făcut-o? 

Cunosc oameni bogaţi care au devenit şi mai bogaţi prin intermediul pariurilor. Fiindcă, evident, când îţi permiţi să plasezi un pariu de 10.000 de euro, poţi face profit substanţial şi la o cota de 1.10 (1000 euro). Cred însă că este destul de greu doar prin intermediul pariurilor să te îmbogăţeşti. Poţi să ai o viaţă decentă, în care să nu ai stres financiar, însă asta doar printr-o disciplină extrem de bine antrenată, prin folosirea unor sisteme statistice/matematice şi după un timp în care se acumulează experienţă/maturitate profesională. Astfel, recomandarea mea este, chiar dacă doriţi să deveniţi pariori profesionişti, trebuie să aveţi şi altă ocupaţie sau, oricum, întotdeauna şi un plan B, pariurile nefiind totuşi o ştiinţă exactă.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Autor

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la Sport.ro de peste 8 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pentru... citeste mai mult