1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu cu șefa ONJN: Impozitele pe 2015, impozitarea la sursă, cum sunt soluționate plângerile pariorilor, ce faci dacă ești limitat

Interviu cu șefa ONJN: Impozitele pe 2015, impozitarea la sursă, cum sunt soluționate plângerile pariorilor, ce faci dacă ești limitat

Caramavrov
Caramavrov

2016-10-15 11:40:00

image Interviu cu șefa ONJN: Impozitele pe 2015, impozitarea la sursă, cum sunt soluționate plângerile pariorilor, ce faci dacă ești limitat

Foarte mulți membri ai comunității Pariurix ne-au întrebat în ultimul timp despre limitări, despre impozitele pe 2015 și impozitarea la sursă, dar și despre plângerile către această instituție, care, zic unii, rămân nesoluționate. Pentru a vă ajuta și pentru a răspunde de la sursă tuturor întrebărilor voastre, ne-am adresat direct președintelui ONJN, Cristinela Odeta Nestor.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

odetaonjn.jpg


Numărul jucătorilor de online a scăzut cu 8% în acest an față de 2013, conform unui sondaj realizat de comunitatea PariuriX.com. De ce credeți că a survenit acestă schimbare și ce previziuni aveți despre piața online din România?

În opinia noastră, această situație are două cauze: prima este legată de impactul mediatic al așa-zisului „scandal al pariurilor”, unii jucători așteptând încă să se clarifice situația amenzilor contravenționale, inclusiv în cauzele aflate pe rolul instanțelor. A doua cauză ține de declararea impozitelor veniturilor din jocuri de noroc ale jucătorilor, deoarece, până acum, au fost extrem de puține persoane care și-au declarat veniturile în mod oficial, iar până la prima declarare și verificare a ANAF-ului, pot fi interpretări contradictorii cu privire la declarare și plată (după cum rezultă și din discuțiile de pe forumurile de specialitate).

Jucătorii au obligația de a cunoaște și de a respecta legile”

În urma aceluiași chestionar făcut recent pe un eșantion de 6000 de pariori, reiese că peste 40% dintre ei consideră că nu sunt deloc informați despre legislația actuală, peste 40% consideră că se poate mult mai bine și sub 20% menționează că s-au descurcat să găsească informațiile dorite. Ce campanii ați desfășurat în acest an de informare presă/TV privind noua legislație, noile impozite, sau ale cui sunt atribuțiile acestea de a informa publicul?

Jucătorii au obligația de a cunoaște și de a respecta prevederile legale în vigoare, iar cunoașterea legilor se prezumă din punct de vedere legal. Nu există în România bugete de derulare a unor campanii de cunoaștere a legilor. Toată legislația în vigoare și toate datele utile se regăsesc publicate atât în Monitorul Oficial al României, cât și pe site-ul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Totodată, la orice căutare pe motoarele de căutare pe internet a cuvintelor „jocuri de noroc”, „ONJN” și alte asemenea, apare încă de pe prima pagină site-ul oficial al instituției. Mai mult, mențiuni despre ONJN apar în fiecare secțiune a forumului Pariurix și a altor forumuri, așadar considerăm că orice jucător (mai ales cei de pe platformele online) are acces cu ușurință la informații care să-l ferească de nerespectarea legii. În altă ordine de idei, am răspuns și răspundem sutelor de jucători care ne scriu pe adresa instituției, am răspuns de fiecare dată întrebărilor presei, inclusiv deținătorilor de platforme cu forumuri de discuție (PariuriX și Ponturi-bune) sau altor persoane interesate de acest domeniu. Instituțional, răspundem tuturor solicitărilor persoanelor fizice sau juridice care se adresează cu orice problemă ONJN, în limita competențelor legale. În legătură cu mențiunea privind impozitarea jucătorilor, aceasta este competența ANAF (normele Codului Fiscal).


captura-de-ecran-din-20161015-la-113600.png


În lege se vorbește despre o taxă plătită pentru înființarea unei instituții care se va ocupa cu problemele legate de dependență și care va face campanii de prevenire a acesteia. A trecut aproape un an și, din câte am înțeles, afiliații nu au fost informați unde să vireze cei 1000 de euro, cât au de plătit. S-a înființat o asemenea organizație? Când, cum, unde ? Dați-ne mai multe informații.

Prin dispozițiile Legii 124/2015, se oferă cadrul legal de înființare a unei fundații, în principal în vederea organizării de către asociațiile profesionale din domeniul jocurilor de noroc, în colaborare și parteneriate cu alte autorități, instituții sau ONG-uri, a unor campanii naținale de promovare a jocului responsabil și de prevenire a ludomaniei. Instituțional, este creat cadrul legal, dar trebuie rezolvat și acordul de voință în vederea asocierii. Constituția garantează dreptul, și nu obligația la asociere. Conform Hotărârii de Guvern nr. 111/2016, membrii Consiliului Consultativ se pot adresa printr-o cerere conducerii Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, dacă doresc să facă parte din fondatorii Fundației de prevenire a dependenței de jocuri de noroc. Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc nu are cunoștință de existența vreunei cereri sau liste cu membri fondatori ai Fundației, până la această dată, și nici nu se poate implica în formarea unei astfel de entități, deoarece o autoritate a statului nu se poate împotrivi dreptului de liberă asociere. Între membrii Consiliului Consultativ al oamenilor de afaceri au loc discuții, la acest moment, privindu-i pe cei care au dreptul să constituie și să facă parte din această fundație.

Sesizări, încălcări, abuzuri

La cine apelează jucătorii în cazul unor probleme? Ei declară pe forumul nostru că fac degeaba plângeri la ONJN. Unii au apelat la OPC. Până la urmă, unde apelăm și în ce cazuri?

Operatorii au obligația legală să pună la dispoziția jucătorilor Termenii și condițiile de acces și joc, precum și Regulamentul de joc, care trebuie afișate public. Prin acceptarea lor, la crearea contului de jucător și jocul efectiv, jucătorul acceptă sau nu aceste condiții, după caz. Termenii și condițiile, împreună cu Regulamentul de joc reprezintă clauzele contractului legal încheiat între operatori și jucători, în înțelesul legilor în vigoare. În cazul oricărei sesizări (inclusiv cele redirecționate de la alte instituții, cum ar fi ANPC), privind încălcarea celor susmenționate, ONJN face verificările conform competențelor. Dacă se constată încălcări sau abuzuri, luăm măsurile legale și comunicăm petentului concluzia noastră și eventuala sancțiune aplicată. Dacă dorește, jucătorul se poate îndrepta împotriva operatorului, după caz, în instanța de judecată, sau poate reclama la alte autorități, de exemplu la poliție.

Dacă nu ești de acord cu regulile lor, mergi la alt operator!”

Tot aici, mulți pariori ridică următoarea problemă: dacă pierd, e ok pentru agenții, normal, În cazul în care câștigă, sunt limitați. Care este poziția ONJN în această privință?

Limitările sunt parte a strategiei de funcționare și dezvoltare a unei companii. Aceste limitări sunt dictate de piața concurențială. Jucătorii pot merge la alt operator, dacă nu sunt de acord cu anumite reguli impuse de o societate comercială. Orice impunere a unei autorități în legătură cu sumele jucate sau cotele acordate pentru anumite partide de joc sau evenimente este interzisă de Consiliul Concurenței ca fiind intervenție în piața concurențială. În situația în care operatorii au clauze abuzive sau practici și înțelegeri de tip monopol, este competența Consiliului Concurenței sau a instanțelor de judecată, în funcție de situație, în a stabili și sancționa astfel de practici.

Cu noua legislație, lucrurile s-au complicat foarte mult și oamenii sunt panicați, mai ales după ce s-a întâmplat la început de an. Știm că v-ați atins scopul și v-ați făcut auziți, dar sunt situații în care un operator depinde de alte licențe, de exemplu o rețea de poker. Intru, verific dacă operatorul are licență și pe urmă mă trezesc că la poker operau ilegal, că nu aveau rețeaua cu care lucrează. Ce avem de făcut? Trebuie să verificăm zilnic toate licenețele, să fim siguri că este ok? De unde știm exact despre fiecare operator cu ce firme lucrează? Nu credeți că ar trebui schimbată legislația, astfel încât vina să aparțină doar operatorului, pentru că permite intrarea în ilegalitate a jucătorului român? Înțelegem situația nelicențiatelor, dar discutăm de operatorii care au licență.

Situația prezentată de dumneavoastră este puțin generală și neclară. Dacă discutăm de rețele tip poker în general, acestea sunt rețele ale companiilor care dezvoltă și oferă softuri de jocuri de noroc, gen playtech, pokerstars, microgaming. Acești organizatori pot oferi astfel de servicii doar dacă au licența în România pentru astfel de tipuri de jocuri. Având în vedere obligativitatea de a afișa numărul licenței pe platforma de joc, este foarte simplu să verifici dacă au licență sau nu. În plus, pentru o verificare suplimentară, licențele, operatorii și tipurile de jocuri autorizate se găsesc afișate pe site-ul ONJN și sunt continuu updatate („lista aprobată” și „lista neagră”). Cu privire la oferirea de servicii ilegale de către operatori, există posibilitatea ca jucătorii să acționeze în instanță compania care a oferit astfel de servicii, mai ales dacă acestea sunt în limba română sau sunt dedicate jucătorilor români. Și în cazul în care operatorii sunt din spațiul european, pot fi acționați în instanță de jucătorii care se consideră păcăliți cu privire la oferte și servicii și pot dovedi acest lucru. Totuși, la nivel de principiu de drept, nu se poate atrage doar răspunderea operatorilor. Singura măsură legală pe care o poate lua ONJN în astfel de cazuri este de a introduce site-urile descoperite ca fiind ilegale pe lista neagră, în vederea blocării accesului la ele. Dacă veți lectura postările unor jucători pe forumul Pariurix, veți observa că unii caută intenționat modalități de accesare ilegală prin VPN a site-urilor interzise la operare în România.

Impozitul la sursă, la următoarea modificare a Codului Fiscal

Cum e cu impozitul la pariuri sportive? Se zvonește că sunt șanse să se impoziteze la sursă din ianuarie? Ce știți despre asta?

ONJN a propus de la începutul proiectului de lege impozitarea la sursă, din două motive: primul, se face o mai bună și mai rapidă colectare la buget, al doilea, atât operatorii, cât și jucătorii, dar și autoritatea (ANAF) ar fi scăpat de operațiuni și documente inutile. Din păcate, principiul european este ca fiecare contribuabil să-și declare sumele încasate și datorate, La propunerea noastră, la momentul inițierii proiectului de lege, s-a opus Remote Gambling Association (RGA), asociația care reprezintă în Consiliul Consultativ de pe lângă ONJN operatorii de jocuri de noroc la distanță. În urma situațiilor apărute ulterior, din discuțiile avute cu reprezentanții operatorilor la distanță și cu RGA, precum și la nivel de experți, cu ANAF, concluzia unanim acceptată a fost ca la următoarea modificare a Codului Fiscal să se schimbe și modalitatea de reținere la sursă a acestui impozit datorat de jucători.

Impozitarea trebuie făcută necumulat, pentru fiecare sumă retrasă în parte”

Ați fost informată că ANAF a impozitat foarte mulți pariori cu 16%, în loc de 1% cum spune legea? Au fost instruiți angajații ANAF despre noua legislație ce ține de jocuri de noroc? Cum avem pretenția ca fiecare parior să cunoască legea, când nici măcar angajații unei instituții care ar trebui să fie informați despre orice schimbare legislativă, nu cunosc legea?

Impozitarea jucătorilor se face conform Codului Fiscal, iar interpretarea este dată de MFP și ANAF. La ultimele discuții, ONJN a prezentat modelul european de taxare, în sensul că taxarea jucătorilor trebuie făcută necumulat, ci pentru fiecare sumă în parte și doar la momentul retragerii din contul de joc, adică atunci când banii virtuali devin bani reali la jucător.


captura-de-ecran-din-20161015-la-113621.png


O întrebare care priveste toți afiliații din România. În lege se stipulează că nu este voie să promovezi bonusuri dacă nu ești afiliat, dar ce se întâmplă dacă un afiliat cumpără un advertorial pentru a promova aceste bonusuri pe alt site? De exemplu, pariurix.com va cumpăra pe www.prosport.ro pentru a promova oferte exclusive de bonus. Practic, conținutul aparține site-ului pariurix.com și pagina este închiriată pe viață. Ce se întâmplă în acest caz?

Fiecare contract încheiat trebuie analizat în parte, deoarece în funcție de clauzele contractului se poate diferenția între activitatea de afiliere și cea de publicitate comercială.

Credit foto: adevarulfinanciar.ro

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult
Oferte Crăciun Zilnice

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Boogie-Alexandru-Ștefan
+68.68
Câștigate
5
Pierdute
8
2
Dan Ștefanescu
+32.56
Câștigate
8
Pierdute
2
3
Constantin Dinu
+14.35
Câștigate
10
Pierdute
10