Interviu cu Psiholog Petu Marian - Despre dependența de pariuri sportive și jocuri de noroc

Admin
2015-05-05 20:26:00
Am avut plăcerea să discutăm despre dependența de pariuri sportive și jocuri de noroc cu Petu Marian, de profesie psiholog. Într-un interviu acordat site-ului PariuriX.com acesta ne explică cum am putea preveni dependența și ce putem face dacă suntem deja dependenți.
Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!
- Care este experiența pe care o aveți în tratarea dependenței pentru pariuri sportive și jocuri de noroc?
Aș dori să încep cu definiția dependenței, care prezintă o stare de subordonare, de supunere față de cineva sau ceva. Din punct de vedere psihologic, dependența este o tulburare psihică manifestată prin lipsa de inițiativă, prin atașament total față de unele persoane sau obiceiuri.
Profesez în domeniul consilierii psihologice de peste 5 ani, timp în care am avut ocazia de a întâmpina și astfel de situații (probleme) și de a oferi suport de specialitate persoanelor care au dorit să scape de o astfel de dependență. Cu exactitate vă pot spune că am o medie de 10-12 persoane pe an care au apelat la varianta consilierii psihologice pentru a scăpa de acest viciu.
- După cum știm cu toții, site-urile de știri și media critică în general jocurile de noroc, excepție fac advertorialele. Credeți că această critică se datorează faptului că știrile negative atrag vizitatori pe site-uri și fac ca ziarele și publicațiile să se vândă?
Este în interesul oricărui site sau oricărei publicații să se promoveze și drept urmare să aibă o piață de desfacere cât mai mare care să cumpere aceste ziare și publicații, respectiv, cât mai multe accesări în cazul site-urilor. Publicitatea (reclama) are rolul de a atrage și de a determina publicul țintă să devină un consumator al acelor produse sau servicii pentru care se face promovarea, chiar dacă aceasta este făcută într-un mod negativ, prin critică sau/și acuze.
Este de urmărit dacă această critică are rolul doar de a atrage vizitatori ce pot deveni cumpărători sau de a atrage atenția asupra efectelor negative ce pot rezulta din dependența de jocuri de noroc. Indiferent de modul în care se face această publicitate, rămâne la aprecierea fiecărei persoane dacă va accesa o astfel de știre. Aici putem vorbi de nivelul de conștientizare al fiecărei persoane, indiferent de vârstă, educație, statut social sau clasă socială.
- Ce părere aveți despre site-urile care critică dur jocurile de noroc, dar nu au o problemă să promoveze agenții de pariuri, cazinouri sau camere de poker?
Opinia mea cu privire la această întrebare este că aici avem de-a face cu un paradox care poate avea o explicație logică. Conținutul articolelor unui site pot fi la polul opus materialelor publicitare pe care le întâlnim pe același site și ca să înțelegem de ce se poate întâmpla așa este important să privim acest aspect din ambele unghiuri (înainte de a emite o părere).
Putem privi atât din punct de vedere al posesorului acelui site care pentru a-l putea susține financiar este nevoit să facă publicitate unor servicii și/sau unor produse, tocmai din categoria celor care sunt criticate în articolele din site. Dar și din punct de vedere al cititorului, care are libertatea de a alege ce îi face plăcere mai mare și către ce se orientează, către conținutul articolului sau către reclamă. Deci, oricare ar fi părerea, aceasta ține de unghiul din care privim acest aspect. Putem folosi ca exemplu următoarea situație: avem un articol care face referire la efectele negative ale consumului de tutun, iar pe aceași pagină este prezentată o nouă marcă sau un nou sortiment de țigări.
- Este o diferență între a avea o problemă cu pariurile și dependența de pariuri? De exemplu, ai pariat mai mult decât îți permiteai și ai ajuns să ai datorii. Este o problemă, dar să fie și dependență?
Da, există o diferență între aceste 2 situații.
Problema dependenței este dată de frecvența cu care este alimentat acest obicei, pe când o problemă legată de jocurile de noroc poate să fie doar un caz izolat, fără să urmeze o repetiție în acest sens. E adevărat însă că poate să fie o problemă mai mare sau mai mică, în funcție de sumele jucate și pierdute.
- De ce credeți că dependența de pariuri sau jocuri de noroc este privită ca o dependență mult mai gravă decât alcoolul, țigările sau chiar mâncarea nesănătoasă (fast food)?
Implicațiile și efectele negative produse de astfel de dependențe pot determina o ierarhizare în acest sens, ținând cont de exemplul ales, putem spune că dependența de jocuri de noroc este văzută ca fiind mult mai gravă decât celelalte, pentru că acest aspect încă este considerat, deși într-o măsură din ce în ce mai mică, un subiect tabu, rușinos, cu celelalte oamenii fiind mult mai familiaizați. Totuși, din punct de vedere al statisticilor și al efectelor negative pe care le produce consumul de alcool în cantități mari, este o dependență mult mai gravă comparativ cu cea a pariurilor sau a jocurilor de noroc.
- Credeți că există o diferență între dependența de jocuri de noroc din România și din alte țări?
Ce pot spune este că o dependență este o dependență în oricare țară sau parte a lumii ar exista. Totuși, diferențele între țara noastră și alte țări sunt date de numărul de persoane dependente, numărul de ore petrecut la casele de pariuri sau la cazinouri și de banii cheltuiți.
- Este mai ușor să devii dependent de ruletă sau un alt joc de noroc decât de pariuri sau poker?
Ceea ce facilitează ușurința de a dezvolta o dependență de anumite jocuri de cazino în comparație cu pariurile este plăcerea pe care o resimte fiecare persoană în parte, aici vorbim de situații diferite ca formă, dar asemănătoare ca scop și anume, câștigul unor sume cât mai mari în perioade cât mai mici de timp. Deci, fiecare individ devine dependent mai ușor de ceea ce îl atrage mai mult și de ceea ce consideră că stăpânește mai bine.
- Există o diferență reală între dependența de jocuri de cazino, dependența de pariuri sportive sau dependența de poker sau chiar bingo?
Diferențele dintre dependențe sunt date doar de forma și de conținutul tipului de joc, de resursele materiale și non materiale, investiție, de potențialele câștiguri, deci putem spune că la suprafață există diferențe reale. Însă, din punct de vedere al noțiunii însăși de dependență de jocuri de noroc, nu există o diferență reală.
- Se manifestă diferit dependența de jocuri de noroc, în funcție de vârstă sau clasă socială? Cine sunt cei mai expuși să dezvolte o astfel de dependență?
Cu siguranță clasa socială sau vârsta pot fi factori care determină manifestări diferite legate de această dependență, aceste diferențe fiind date de cantitate și nu de calitate. Ca și exemplu, putem spune că în perioada tinereții se poate manifesta o dependență mai accentuată, comparativ cu o vârstă mai înaintată.
Tot aici putem vorbi și de prioritățile care se schimbă odată cu înaintarea în vârstă și menționez acest termen pentru că sunt persoane, tineri în special, care ajung dependenți de astfel de jocuri pentru că nu au alte priorități în viața lor. Iar în ceea ce privește expunerea față de acest domeniu, consider că sunt expuse persoanele care nu reușesc să conștientizeze suficient de mult care sunt efectele negative pe care le poate aduce în viața lor o astfel de dependență.
- Ce părere aveți despre minorii care pariază sau își roagă prietenii majori să le plaseze pariurile? Sunt mai predispuși la dependență decât adulții?
Din acest punct de vedere, nu cred că prima părere ar trebui să fie legată de aceștia, deoarece ei învață sau sunt învățați despre pariurile sportive și poate chiar încurajați să frecventeze casele de pariuri. Sunt de părere că minorii ar trebui responsabilizați încă de la început și ajutați să conștientizeze ce înseamnă să devii un client al acestor jocuri de noroc. Pot fi mai predispuși atât timp cât sunt încurajați și sprijiniți să-și satisfacă acest impuls, această dorință.
- De ce credeți că, în general, majoritatea jucătorilor sunt bărbați?
De regulă, bărbații sunt cei care au o pasiune mai mare pentru sport și aici mă refer la casele de pariuri unde rata prezențelor feminine este insignifiantă comparativ cu cea a bărbaților. Un alt aspect poate fi faptul că bărbații sunt atrași mult mai ușor și tind să răspundă mult mai repede tentației de a câștiga anumite sume de bani fără a depune un efort prea mare.
- Ar putea o persoană cunoscută să influențeze decizia unor oameni să se apuce de jocuri de noroc sau de pariuri sportive? De exemplu, Dan Petrescu a fost imaginea agenției de pariuri Betclic.
Indiferent dacă este vorba despre o persoană publică, cunoscută sau mai puțin cunoscută, nimeni nu poate fi influențat în mod direct pentru a se apuca de un anumit tip de joc de noroc. Aici putem face referire la cât de ușor se pot lăsa influențați oamenii de astfel de celebrități.
- Care este impactul social pe care îl au jocurile de noroc în România?
Din punct de vedere social, pot avea un impact și pot lăsa urme în societatea românească din cauza dependențelor care se creează față de acestea și a efectelor negative care însoțesc dependența. Un exemplu de impact social putem considera divorțul cauzat de consecințele acestui viciu.
- Cum sunt văzuți și percepuți jucătorii de pariuri sau jocuri de noroc în societatea românească?
Așa cum precizăm la una din întrebările anterioare, pariurile, dar și celelalte jocuri de noroc, ies din sfera subiectelor tabu, a subiectelor rușinoase sau defăimătoare, prin urmare, cei care sunt adepți ale unor astfel de „plăceri” ajung să nu mai fie etichetați negativ și să fie acceptați mult mai ușor de societate.
- Din propria experiență, unde se creează mai ușor dependența, jucând online sau la cazinourile și agențiile de pariuri din oraș?
Din experiența de până acum am constatat că oamenii dezvoltă mai ușor această dependență atunci când sunt angrenați în mod direct, când sunt prezenți fizic în astfel de locuri și mai puțin prin intermediul site-urilor online. Dar este bine de ținut cont de faptul că aceste raporturi își pot schimba ordinea între ele.
- Știți cumva ce procent din jucători se transformă în dependenți?
Din păcate, nu cunosc existența unor studii oficiale făcute de societatea româneascăi cu privire la acest aspect.
PariuriX.com : Conform unor studii internaționale procentul este undeva la 10%.
- Ce variante au cei care doresc să scape de dependență? Ce programe speciale are statul român pentru ei? Ce soluții există?
Pentru cei care ajung să-și dorească să scape de acest viciu, pot apela la ajutorul unui psiholog sau la anumite programe de tratare a dependențelor puse la dispoziție de anumite centre specializate, atât de stat cât și private.
- Cunoașteți campanii de informare cu privire la riscurile la care se supun jucătorii atunci când se apucă de jocuri de noroc?
Personal, nu am auzit să fie făcută public și intens mediatizată o astfel de campanie, cum este în cazul altor situații sau evenimente, dar cu siguranță astfel de campanii vor lua naștere în viitor.
- Ce sfaturi aveți pentru cei care joacă și nu doresc să cadă în extrema dependenței?
Să devină cât mai conștienți de toate aspectele ce țin de aceste jocuri de noroc și să fie ei cei care dețin controlul impulsului de a frecventa calese de pariuri sau sălile de cazino. Cu siguranță există și alte variante care pot genera o stare de bine fără urmarea unor efecte negative.
- Aproximativ, ce procent de reușită există la tratamentele aplicate?
Din acest punct de vedere, procentul de reușită poate fi chiar și de 100% atât timp cât persoana cere suferă de această dependență respectă cu strictețe pașii programelor de recuperare. Cu alte cuvinte, reușita în eliminarea acestui viciu este direct proporțională cu deschiderea persoanei față de programul de recuperare și față de specialistul care este solicitat.
- Cum ne putem da seama că suntem dependenți de un joc de noroc sau pariuri? Care sunt principalele semne? Sau cum observăm la alții, de exemplu un membru de familie? Poate fi această dependență ascunsă?
Semnele că o persoană a devenit dependentă de jocurile de noroc sunt destul de simple și au cam aceași formă de manifestare. Unul dintre semne ar fi frecvența unui astfel de loc destul de des, putând să se ajungă chiar și de 4-7 ori pe zi sau un număr cât mai mare de ore, investirea unor sume de bani din ce în ce mai mari, modificarea stilului de viață în funcție de anumite intervale de timp în care „trebuie” („este recomandat”) să fii prezent la anumite tipuri de astfel de jocuri. Acestea sunt doar câteva dintre semnele principale care ne pot trage un semnal de alarmă că am devenit dependenți. Ținând cont de faptul că nimeni nu poate fi controlat 24/24, cu siguranță această dependență poate fi ascunsă, dacă nu permanent, cel puțin o perioadă mai lungă de timp. Așa că este destul de dificil să putem aprecia cu exactitate dacă un membru al familiei a devenit dependent și când anume s-a întâmplat, pentru că spre deosebire de alte vicii, acesta nu este unul care să aducă modificări la un nivel fizic.
- Dacă cineva are un prieten care este dependent de pariuri, ar trebui să intervină? Ce ar putea face?
Da, cu siguranță poate interveni atât timp cât consideră de cuviință să facă acest lucru. O astfel de intervenție ar putea aduce doar avantaje, atât timp cât persoanei respective nu i se încalcă liberul arbitru. Așadar, ținând cont de aspectul acesta, o formă de ajutor ar fi punerea la dispoziție a unor materiale informative atât cu privire la consecințele acestui viciu cât și resursele pe care le poate accesa pentru a scăpa de el.
- Cât costă în România să scapi de acest viciu?
Putem vorbi aici de o sumă cuprinsă între 350-400 Lei minim, ajungând până la câteva mii de lei, în funcție de forma de terapie aleasă și de locație.
- În încheiere, ce ați dori să le mai transmiteți cititorilor pariurix.com?
Aș dori pe această cale să le adresez cititorilor dumneavoastră faptul că este bine ca un astfel de obicei să fie sub controlul lor, astfel încât să stea cât mai departe de pericolul dependenței de jocurile de noroc și că doar de ei depinde acest lucru.
Cei care doresc să apeleze la un specialist în dependența de pariuri și jocuri de noroc pot apela la Petu Marian prin numărul de telefon 0761145444.
Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate
De peste 15 ani joc la pariuri sportive și de peste 10 ani joc la pariuri sportive online. Am scris "Pariuri sportive fără secrete" prima carte tipărită în română și alte câteva cărți electronice, menite să ajute pariorii să câștige la pariuri.
Citeste mai mult
02 Ian 2025 09:50
Știai că poți juca la cazino cu dealeri live direct de pe telefonul mobil? Vezi aici cum!

06 Iul 2015 22:53
Cursele de cai în România - o activitate cu potenţial imens, dar care este neglijată

23 Ian 2023 11:54
Patru strategii prin care să câştigi la blackjack jucând în cazino cu dealer live!

03 Ian 2025 13:50
Top strategii table – cum să câștigi la table în 2025
Oferte Paște Zilnice
Case de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii
1
Baicu Marius
+103.3
Câștigate
7
Pierdute
1
2
Gabriel Morariu
+56.57
Câștigate
25
Pierdute
12
3
Robert Bozdogescu
+48.08
Câștigate
13
Pierdute
3
Promoţii
Citiți toate articoleleEditorial
Citiți toate articolele24.04.2025
Cine transmite Inter - Roma (16:00) la tv