1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu cu Odeta Nestor, fosta șefă ONJN: „Toată lumea e de acord cu impozitarea la sursă. Se va face!”

Interviu cu Odeta Nestor, fosta șefă ONJN: „Toată lumea e de acord cu impozitarea la sursă. Se va face!”

Caramavrov
Caramavrov

2017-03-25 16:49:57

image Interviu cu Odeta Nestor, fosta șefă ONJN: „Toată lumea e de acord cu impozitarea la sursă. Se va face!”

Odeta Cristinela Nestor a fost înlocuită ieri la șefia ONJN cu Dan Iliovici, fost director executiv al Asociatiei ROMBET. Fostul președinte al Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc ne asigură că impozitarea la sursă a pariurilor online a fost acceptată de Ministerul de Finanțe și că ea va fi implementată dacă noul șef al Oficiului, Dan Iliovici, se va implica în susținerea acestei modificări în Codul Fiscal. În zilele următoare, Pariurix va realiza un interviu cu noul șef al ONJN, în care îi va solicita acestuia o poziție clară privind impozitarea la sursă a retragerilor de la agențiile online.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Din exterior, înlocuirea dumneavoastră a fost surprinzătoare, pentru că păreați destul de bine ancorată pe acest post. Ce s-a întâmplat?

Eu am avut experiența domeniului, am muncit, am luptat și am pus pe picioare instituția. Poate din afară s-au văzut lucrurile altfel, dar am construit instituția asta de la zero. Și acum, la plecare, cei de la Guvern, de la Parlament au apreciat rezultatele. Cât despre schimbarea mea, o așteptam din guvernul precedent, pentru că eu nu am avut implicare politică, nu am fost mebru în niciun partid și nici nu am de gând în viitorul apropiat.

Înțeleg că aceste numiri se fac politic.

Este post de secretar de stat în guvernul țării, deci este un post politic, e normal să fie așa.

Vi s-a reproșat ceva?

Nu. Chiar am întrebat asta. Dacă mi s-ar fi reproșat ceva, ar fi fost din punct de vedere legal, dar eu am rapoartele Curții de conturi, am rezultatele obținute ca venituri la bugetul statului, am reglementat domeniul. Nu cred că ar fi putut să-mi reproșeze cineva ceva în acești patru ani. Am avut o strategie pe perioadă scurtă, medie și lungă și mi-am atins aproape toate obiectivele pe care mi le-am propus.

Pe pariorii online îi interesează foarte tare impozitarea la sursă și știu că dumneavoastră ați propus-o mai departe, la Minister. Știți de ce nu s-a implementat în noul Cod fiscal?

Eu am propus-o de mai multe ori. În momentul în care am propus, toată lumea a fost de acord că ar fi benefic pentru toți cei implicați, și pentru bugetul statului, și pentru jucători, și pentru operatori, dar probabil nu au fost oportune momentele în care le-am propus, pentru că nu au dorit să mai facă la momentul acela o modificare a Codului fiscal. E un lucru sensibil o modificare a Codului fiscal și probabil se așteaptă o modificare mai amplă a acestuia, când vor fi și alte modificări și va fi adăugată și această propunere. Dar, vă spun cu siguranță, toată lumea a fost de acord că este ceva benefic.

Și Ministerul Finanțelor e de acord cu impozitarea la sursă!

A, deci sunt de acord și cei de la Minister.

Da, da, da. Să sperăm că o vor considera primordială la următoarele modificări ale Codului Fiscal. Dacă succesorul meu la conducerea ONJN va susține în continuare acest lucru și se va implica în implementarea acestei modificări, cu siguranță se va realiza. Tot ce am făcut eu am făcut prin muncă, insistență și explicând tuturor ceea ce se întâmplă, de ce trebuie să se facă așa, motivând ceea ce voiam să fac.

Îl cunoașteți pe succesorul dumneavoastră? Poate duce mai departe propunerile pe care le-ați făcut?

Nu-l cunosc atât de bine. Nu am lucrat cu dânsul, știu că făcea parte dintr-o asociație, era membru în Consiliul consultativ, a fost prezent la ședințe, mă bucură că este un om din domeniu. Asta le-am recomandat celor care au luat decizia numirii noului șef al Oficiului, fiind o lege specifică, ar trebui ca acesta să înțeleagă domeniul pentru a putea face modificările legislative, pentru a putea percepe piața. În afară de a fi manageri, trebuie să înțelegem ce se întâmplă în acest domeniu.

Despre posibila independență a ONJN

Ce ați obținut și ce nu ați putut face din ce v-ați propus la conducerea ONJN?

Mi-am atins toate obiectivele: o instituție funcțională, lipsa birocrației, transparență, deschidere față de mediul de afaceri, toate am reușit să le realizez și le-au apreciat și operatorii care veneau din Europa. Mă mândresc cu veniturile pe care le-am adus la bugetul statului, am demonstrat că se poate controla un domeniu atât de sensibil, un domeniu în care toată lumea stătea deoparte, nu voia nimeni să intre prea adânc. Am răvășit un pic acest domeniu, dar, după ce piața s-a așezat, am adus aceste venituri la bugetul statului, care au crescut procentual de la an la an. În online, avem licențele pe 10 ani. Suntem una din puținele țări reglementate, și reglementate bine, aveam solicitări din patru țări europene pentru consultanță în vederea reglementării zonei jocurilor online, deci suntem un exemplu de bună practică. Cred că am pus la punct o echipă profesionistă la ONJN. Un singur lucru mai aveam: îmi propusesem ca Oficiul să devină unul cu activitate independentă, așa cum a fost și recomandarea Comisiei europene: să se autofinanțeze, să aibă posibilitatea de reglemntare și să nu mai depindă de încasări ale bugetului.

Ce faceți în continuare, aveți vreo ofertă?

Deocamdată, vreau să mă liniștesc un pic, pentru că este emoția aceasta după patru ani în care am creat și consolidat o echipă. Vă spun sincer că toată lumea plângea în instituție când s-a aflat că voi pleca. Am să mă întorc în privat, pentru că este domeniul pe care îl cunosc cel mai bine, am acumulat foarte multă experiență în ultima perioadă. În niciun caz nu voi fi un salaraiat al unui operator de jocuri de noroc. Am să merg pe partea de consultanță, pentru a îndruma operatorii să nu mia încalce legea și s-o înțeleagă.

Se mai încalcă legea?

Cu siguranță. Ca în orice domeniu. Altfel n-ar mai exista instituții care să urmărească. Oamenii reacționează doar la control și doar dacă sunt supravegheați. Important este ca aceia care supraveghează să fie profesioniști și să-și poată desfășura activitatea într-un mediu corect.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+122.4
Câștigate
60
Pierdute
31
2
Baicu Marius
+109.46
Câștigate
4
Pierdute
2
3
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX