1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu cu Mironică despre dubioasele meciuri Steaua – Viitorul, pedeapsa lui Șumudică, implicarea lui Reghecampf în pariuri, manevre dubioase pentru titlu și incompetența organelor de anchetă

Interviu cu Mironică despre dubioasele meciuri Steaua – Viitorul, pedeapsa lui Șumudică, implicarea lui Reghecampf în pariuri, manevre dubioase pentru titlu și incompetența organelor de anchetă

Caramavrov
Caramavrov

2017-03-20 18:40:39

image Interviu cu Mironică despre dubioasele meciuri Steaua – Viitorul, pedeapsa lui Șumudică, implicarea lui Reghecampf în pariuri, manevre dubioase pentru titlu și incompetența organelor de anchetă

Mihai Mironică (43 de ani) este comentator PROTV din 1994 și expert Intelbet. A participat la turnee finale de Campionat European și Mondial și la două ediții ale Jocurilor Olimpice. A comentat finale de Champions League și meciuri ale echipelor românești în această competiție, dar și tenis din turneele de Grand Slam.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Cum vezi rolul pariurilor sportive în sportul actual (un rău necesar, un factor de progres, un flagel mondial etc)?

Aş alege „etc”. Mi se pare o „garnitură” interesantă pentru „carnea” pe care o servesc pasionaţii de sport atunci când urmăresc un eveniment. Mai ales atunci când nu eşti implicat emoţional în acel eveniment, un pariu pus pe el te face să-l trăieşti mult mai intens. Sigur că există foarte multe riscuri din cauza extinderii acestei industrii, dar cred că, măcar la nivelul ridicat al show-ului sportiv, nu putem vorbi de un „flagel mondial”, cred că marile performanţe nu sunt denaturate de fenomenul pariurilor.

Cum comentezi faptul că echipe de fotbal, de la noi și din lume, sunt sponsorizate de case de pariuri? Dar că foști mari fotbaliști (Ilie Dumitrescu, Craioveanu) sunt imaginea unor case de pariuri?

Au fost momente în care mi-am pus întrebări legate de această relaţie între echipe de fotbal şi case de pariuri. Cu câţiva ani în urmă, Real Madrid şi AC Milan au făcut parte din aceeaşi grupă în Champions League şi au avut acelaşi sponsor principal, bwin. Fiecare din cele două echipe a câştigat meciul din deplasare în disputele directe dintre cele două formaţii în acea grupă. Acum, însăşi Federaţia Română de Fotbal are un parteneriat cu o casă de pariuri. Se pot naşte suspiciuni. Sper ca mecanismele de protecţie ale caselor de pariuri în general să contracareze eventuale manevre ilegale.

„Ștucan mi-a spus că toate meciurile sunt blat pentru pariuri”

Colegul nostru Costin Ștucan vede conspirații peste tot și blaturi la pariuri. Tu ce părere ai? E Mafia pariurilor atât de bine înfiptă, încât să trucheze majoritatea meciurilor din lumea asta?

N-aş merge atât de departe, aşa cum am scris deja. Costin mi-a spus că toate meciurile sunt blat, că un Liverpool - Everton pe Wembley, în semifinală de FA Cup, decis cu gol marcat în minutul 90, a fost blat pentru pariuri, jucătorii din apărare nesărind la cornerul la care s-a marcat acel gol din finalul meciului. Şi nu cred că glumea. Dar nu minimalizez relevanţa unor fapte prezentate de el, cum ar fi cele legate de Laurenţiu Reghecampf din perioada în care a fost antrenor la Snagov sau atunci când era deja antrenor la Steaua şi echipa lui a pierdut un meci pe teren propriu cu un Vaslui fantomatic.

„Istoria meciurilor dintre Steaua și Viitorul este dubioasă”

Sunt oficiali din fotbalul românesc care au spus de-a lungul vremii că Mafia pariurilor a pătruns și în România. Tu ce părere ai? Câte blaturi pentru pariuri ai simțit în ultimul timp în Liga 1 și Liga 2? Poți da exemple de meciuri pe care le-ai suspectat că sunt blat pentru pariuri?

Am pomenit de un meci din Liga 1 suspect, acest Steaua - Vaslui de care scriam la întrebarea precedentă. Dar, pentru mine, mult mai relevante, mai periculoase pentru sănătatea competiţiei sunt blaturile care se fac cu echipe întregi, cu jucători sau cu arbitri pentru „performanţă”. Cumva, aceste blaturi cad acum în umbra discuţiei despre blaturile pentru pariuri. Pentru mine, istoria meciurilor dintre Steaua şi Viitorul este dubioasă. Antrenorul Stelei, Laurenţiu Reghecampf, a spus public că un meci în care a înfruntat Viitorul a fost blat. A nominalizat jucătorul principal responsabil pentru realizarea acelui blat. Conducătorul Concordiei a sugerat acelaşi lucru după un meci cu Steaua. Înaintea playoff-ului, sunt o mulţime de declaraţii oferite de oameni din fotbal despre temerile privind blaturile pentru titlul de campioană. În general, patroni sau arbitri au intrat deja la puşcărie pentru practici ilegale legate de meciuri importante pentru poziţii în clasament şi nu pentru pariuri.

„Șumudică nu e victimă, a fost pedepsit conform regulamentului”

Șumudică a pozat de multe ori în victimă, deși fusese prins pariind. A fost Șumudică o victimă sau și-a meritat pedeapsa? Sau crezi că trebuia pedepsit mai drastic?

Nu a fost nicio victimă. A fost simplu, pedepsit conform regulamentului. I s-a dat o pedeapsă cu indulgenţă chiar, dar cred că a fost o decizie bună, nu trebuia să fie o sancţiune mai drastică, pentru că nu a pariat pe meciuri ale echipei sale. Iar pe meciurile din Liga 1 pe care a pariat înţeleg că a pierdut.

„Titluri câștigate în Liga 1 cu manevre dubioase”

Cazul Gloria Buzău cum îl comentezi? E posibil ca acest Ioan Viorel, fost fotbalist important, să fi organizat o adevărată Mafie a pariurilor?

Poziţia Comisiei din Integritate din cazul FRF mi s-a părut destul de tranşantă în acest caz, acolo s-au descoperit lucruri foarte grave. Însă Gloria Buzău, Ion Viorel, mi se par nişte peştişori cu care se iau ochii, băgaţi la înaintare. Adevăraţii rechini sunt în Liga 1, sunt echipe care câştigă titlul cu manevre dubioase. Şi de care nu se atinge nimeni.

Multe semne de întrebare în privința lui Reghecampf

S-a scris mult despre implicarea lui Reghecampf în această caracatiță a pariurilor, și pe când juca în Germania, și pe când antrena la Snagov. Tu ce părere ai despre aceste suspiciuni?

Am pomenit deja de Laurenţiu Reghecampf în răspunsurile mele. Sunt investigaţii care s-au făcut şi în Germania, şi în România în legătură cu echipe la care el a fost. Sunt lucruri care ridică foarte multe semne de întrebare, de unele am pomenit deja. Şi, să nu uităm, este singurul antrenor care a spus public că-şi dă demisia din cauza unui blat. Care s-ar fi făcut peste capul lui, după cum a lăsat de înţeles. O astfel de declaraţie, într-o ţară mai civilizată, ar fi născut un cutremur, ar fi generat anchete foarte consistente. Dar noi suntem la periferia civilizaţiei, aşa cum am fost mai toată istoria noastră.

O luptă adevărată cu blaturile se face cu ajutorul organelor de anchetă

Crezi că FRF, LPF ar trebui să se implice mai mult în această luptă împotriva flagelului pariurilor? Am înțeles că Departamentul de Integritate al FRF este format dintr-un singur om, șeful departamentului. Asta denotă că nu-i interesează fenomenul?

Povestea cu acel department a fost mai mult un predicat de campanie, un punct care să fie bifat în faţa electorilor şi a publicului de către candidatul Burleanu. Însă o luptă adevărată cu blaturile, cu corupţia din fotbal, poate fi dusă doar cu ajutorul organelor de anchetă ale statului, nu cu un departament, de un om sau de mai mulţi oameni, din cadrul FRF. Dar fotbalul rămâne un teren pe care anchetatorii îl ocolesc, în ciuda unor condamnări care au fost date în cazul unor oameni din acest sport. Până la urmă, avem un singur conducător de club condamnat la închisoare pentru coruperea unor arbitri, Penescu, şef al unei echipe de mijlocul clasamentului. Şi acela descoperit accidental, anchetatorii îl cercetau pentru cu totul altceva. Un alt peşte mic căzut din greşeală în năvod, marii rechini au protecţie.

Un fotbalist care a jucat la Steaua și Dinamo e maniac cu pariurile!

Fotbaliștii români pariază de sărăcie? Așa am auzit-o spunând pe Ana Maria Prodan Reghecampf...

Nu cred că e vorba doar de sărăcie, de multe ori este manie. Sunt fotbalişti din cel mai bogat campionat al lumii, Premier League, care pariau pe tot felul de chestiuni inclusiv din meciurile în care ei jucau. La noi, ştiu de un fotbalist care a jucat la Steaua şi Dinamo şi care e maniac cu pariurile, Şi nu numai pe evenimente din fotbal. E şi sărăcie, dar şi nebunie, chiar hoţie. În general, în lume cel mai mult nu fură săracii. Ci hoţii deştepţi, bogaţi, "după care rămâne ceva", ai domnului Ţiriac.

Comoditate, incompetență și corupție

Într-un interviu pentru pariurix.com, președintele Sindicatului jucătorilor din România, Emilian Hulubei, spunea că sunt mulți fotbaliști contactați de Mafia pariurilor, dar că aceștia nu vor să recunoască, și că Poliția ar trebui să se implice mai mult. De ce crezi că nu se implică Poliția?

Îmi este foarte greu să înţeleg, am pomenit deja de o senzaţie de protecţie care pare să existe în fotbal în faţa anchetatorilor. O declaraţie similară am văzut la Andrei Pavel, care spunea că nu există jucător din circuitul profesionist de tenis care să nu fi fost contactat de mafia pariurilor. Cred că o explicaţie pentru prezenţa discretă a organelor de anchetă în fotbalul nostru ar fi că multe decese violente în România sunt clasate drept „sinucideri”. E un fenomen general care implică comoditatea, incompetenţa sau corupţia organelor de anchetă.

Un sfat pentru pariorii din România?

Să urmărească meciuri, să se informeze în privinţa contextului în care se desfăşoară un eveniment. Cu cât eşti mai informat, cu atât eşti mai bun.

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+30.8
Câștigate
9
Pierdute
2
2
Dan Ștefanescu
+7.76
Câștigate
6
Pierdute
4
3
Marius Huțu
+6.85
Câștigate
8
Pierdute
5

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX