Interviu cu Marian Cioată, specialistul Pariurix pe tenis: Cine sunt blătuitorii din acest sport, cum truchează arbitrii, ce să pariem
2017-06-23 10:57:32
Marian Cioată (27 de ani) este membru al comunităţii PariuriX din 2008 și face parte din echipa PariuriX din 2014. Liber profesionist, Marian este licenţiat în geografie, cu specializări în programare şi webdesign. Este foarte pasionat de sport, în toate formele sale (de la fotbal, tenis de masă, la biatlon, ciclism sau snooker). De asemenea, Marian este jucător de tenis în circuitul destinat amatorilor.
Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!
Foarte multe surprize în tenis, mai ales la feminin. Care sunt explicațiile?
Explicaţiile ar fi multiple. Ceea ce vedem noi este de multe ori doar vârful aisbergului, ceva superficial. Diferenţele în tenisul profesionist de top (vorbesc aici de top 100 WTA) sunt destul de mici la nivel de pregătire fizică, tehnică, viteză. Sunt fluctuaţii de moment, de la o zi la alta, de la o săptămână la alta, la trecerea de la o suprafaţă de joc la alta, la condiţiile meteo, oboseala în urma călătoriilor lungi şi dese etc. Micile detalii fac diferenţa, iar valoarea sportivelor este mult mai apropiată decât ne închipuim noi la prima vedere.
Poate fi legat acest subiect și de Mafia pariurilor? Am văzut că anul trecut au fost arestate 36 de persoane în Spania, tocmai pentru trucarea mai multor meciuri de tenis.
Sincer, nu cred că putem vorbi despre acest aspect ca unul determinant şi definitoriu în tenisul profesionist şi în niciun caz la nivel de primii 100 de jucători.
De asemenea, în 2015, în Italia au fost suspendați pe viață câțiva jucători. Se spunea că această rețea a încercat să-l racoleze la un moment dat și pe Andrei Pavel.
Da, îmi aduc aminte, au fost câteva nume destul de notorii, precum Filipo Volandri sau Potito Starace. Totuşi, nu ştiu exact ce probe au avut anchetatorii în cazul lor, nu mă pot pronunţa. În general, asta se întâmplă cu jucătorii care au ajuns să se cam plafoneze, conştientizează că nu mai pot trece de un anumit nivel şi se dedau la astfel de practici. Recomand mai degrabă să urmăriţi sportivii şi sportivele tinere, în ascensiune, care încă sunt mai puţin susceptibili de a face jocuri necurate şi tind spre progres. Ei au mult mai mult de pierdut şi nu cred că îşi periclitează cariera şi integritatea (deşi au fost şi cazuri de tineri australieni anchetaţi în speţe similare, unii cu talent şi potenţial chiar bun).
Cum apare tentația pariurilor trucate
Din câte îmi amintesc, a fost suspendat și un român anul trecut. E vorba de sporivi slab clasați.
Exact, a fost cazul lui Alexandru Daniel Carpen, a mai fost şi Mihăiţă Damian, ambii jucători cu clasamente modeste. Ultimul nici măcar nu a trecut de calificări în turnee de categorie Futures. Când premiul pentru câştigător în astfel de competiţii ajunge la 2.000-3.000 euro, apare şi tentaţia altor venituri, pentru a se susţine din punct de vedere financiar.
Totuși, ar putea fi extinsă această mafie și în Top 100 la masculin și feminin?
Acum depinde de integritatea fiecărui sportiv în parte. Personal, dacă observ ceva suspect la cineva, reţin numele acelui jucător şi evit pe viitor să îl mai includ pe lista de pariere. De exemplu, nu am pariat niciodată pe Davydenko – bănuit că a trucat meciuri -, nici împotriva lui. :)
Arbitrii se bagă la live-uri!
Am văzut și arbitri implicați. Cum pot ajuta arbitrii să se trucheze un meci, că doar nu dau penalty ca la fotbal?
Arbitrii pot „ajuta” la live-uri, prin mici delay-uri la transmiterea scorului prin dispozitivul lor, prin „mici erori” de pontare. În general, aici vorbim de pariere live pe câştigarea următorului punct sau game, dar chiar şi aşa mi se pare riscant. Incidenţa acestor cazuri este mai mare la turneele mici, care nu au nici măcar streaming video.
Am citit comentarii că și tatăl Simonei Halep ar juca la pariuri. Eu nu cred. Tu ce zici, ce știi din lumea tenisului?
Simona a câştigat suficient de mult din tenis şi de pe lângă tenis, graţie acestui sport, încât să îl păteze de aşa manieră. Exclud această variantă. Chiar şi când pierde din meciul 1 la un anumit turneu, ea primeşte de multe ori sume consistente pentru prezenţă, participă la promovarea competiţiilor respective, la evenimente conexe, are o imagine importantă în circuitul WTA.
Să vorbim un pic și de sport. De ce a pierdut Simona Halep cu Ostapenko în finala de la Roland Garros?
Nu sunt de acord că ar fi pierdut românca. A câştigat adversara ei, care a riscat infinit mai mult, a avut armele câştigătoare şi o doză de nebunie, inconştienţă... plus noroc. Până la urmă, statistica spune că Simona a decis doar aproximativ 15% din punctele meciului, deci soarta finalei nu prea a depins de ea.
Crezi că ar mai fi pierdut dacă făcea 4-0 în setul 2 (a avut trei mingi de 4-0)?
Ostapenko a greşit enorm, dar a punctat în aceeaşi măsură. Din punct de vedere emoţional, cred că letona ar fi jucat la fel şi la trei mingi de meci consecutive pentru Halep. Deci răspunsul meu este că da, Simona ar fi putut pierde de la orice scor. Desigur, şansele ar fi fost mult mai bune pentru ea la 4-0, dar nici atunci soarta finalei nu cred că ar fi fost pecetluită.
Marea șansă a Simonei Halep: Roland Garros
O vezi pe Simona câștigând un turneu de Mare Șlem?
Halep are o şansă bună la Roland Garros, atât timp cât va fi sănătoasă. Zgura este suprafaţa ei de joc preferată, iar circuitul feminin stă sub semnul inconstanţei, nu mai avem o patroană precum Serena Williams, Azarenka, Henin. În absenţa unei alte figuri autoritare, Simona va fi printre principalele favorite la Paris şi în următorii doi-trei ani. Poate chiar şi la US Open, deoarece a performat constant bine pe hardul nord-american în ultimele sezoane.
Ce șanse are la Wimbledon? Până în ce fază o vezi?
La Wimbledon este mai greu, deoarece nu are un serviciu foarte eficient, este scundă, iar jucătoarele de forţă cred că o vor copleşi; mă refer aici la Pliskova, Kontaveit, Kvitova, Coco Vandeweghe, Kristina Mladenovic, acum a revenit şi Azarenka. Contează destul de mult şi traseul, tragerea la sorţi, dar în principiu nu cred că va ajunge mai departe de sferturile de finală, mai ales că nu a jucat în primele două săptămâni pe iarbă.
Ce facem cu băieții? Nu vine nimic din urmă?
La masculin este mai greu, avem mulţi tineri talentaţi, dar nivelul în ATP este mult mai ridicat, este mai greu de pătruns în top 100 (abia acum a reuşit Marius Copil). Sunt mulţi jucători cu mare experienţă care joacă la un nivel foarte ridicat, a crescut media de vârstă şi tinerii îşi croiesc cu greu loc acolo sus. Sunt bani mulţi de investit, nimeni nu are răbdare să aştepte, şi dacă nu apar rezultatele rapid, sponsorii te părăsesc.
„Ilie Năstase a trăit tot timpul din controverse”
Cum comentezi tu ieșirile lui Ilie Năstase de la meciul de FED Cup cu Marea Britanie?
Este stilul său caracteristic. Personal, nu m-a surprins. Fără să îi iau apărarea, este un modus vivendi pentru Nasty, n-a avut niciodată stofa gentlemanului perfect, a trăit tot timpul din controverse, a fost neconvenţional şi nu a ţinut cont de reguli; cu atât mai puţin acum, după 70 ani...
Ce le recomanzi membrilor Pariurix să parieze la tenis?
În ultimele luni, am constatat că devin din ce în ce mai profitabile pariurile pe turneele mici ITF, din circuitul feminin. Există diferenţe mari de valoare între jucătoarele din afara top 200 şi le putem specula în favoarea noastră. Dovezi stau şi rezultatele mult mai clare, fără emoţii. Aici, o cotă bine aleasă de 1.40-1.50 pre-match are şanse de reuşită mult mai mare decât un meci dintre două jucătoare de top 50, unde dispoziţia de joc şi momentum-ul se schimbă la câteva game-uri pe parcursul unui set. Le recomand să urmărească ponturile oferite pe site şi, în măsura în care timpul le permite, să se convingă urmărind şi pe live-video. Multă baftă la pariuri tuturor cititorilor Pariurix.com!
Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii