Se pregătesc alte dosare cu meciuri trucate pentru pariuri! Fenomenul sportivilor care pariază nu e izolat! Interviu cu șeful Departamentului de Integritate al FRF
2016-11-26 16:42:00
Costin Negraru (28 de ani) este din iulie 2014 directorul Departamentului de Integritate din cadrul FRF. El a inițiat și finalizat Dosarul Gloria Buzău, care a dus la sancționarea drastică, de către Comisia de Disciplină, a 19 fotbaliști și oficiali ai acestui club.
Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!
Cu ce se ocupă, concret, Departamentul de Integritate al FRF? Din cine este format? Cui i se subordonează acest departament?
Departamentul de Integritate al FRF face parte dintr-o rețea continentală formată de UEFA în urmă cu aproape 7 ani. Rolul persoanei care ocupă funcția de Ofițer de Integritate, în viziunea UEFA, este unul mai degrabă orientat pe partea de prevenție și educare în problematica trucării meciurilor. Totodată, persoana sau persoanele care ocupă aceste funcții în cadrul tuturor asociațiilor naționale afiliate UEFA au rolul de a crea și menține relațiile cu autoritățile abilitate ale statului, dar și de a investiga meciurile trucate, folosindu-se de mijloacele de investigare - ce-i drept reduse - pe care le are la dispoziție un for sportiv. Conform organigramei FRF, Departamentul de Integritate este subordonat direct și exclusiv preșdintelui FRF.
Câte cazuri ați investigat până acum? Câte dosare mai sunt deschise?
Bilanțul pe anul 2016 al Departamentului de Integritate este următorul: 21 de persoane suspendate (n.r. - 19 de la Gloria Buzău, Marius Șumudică și Giovanni Pisano - antrenorul italian al lui FC Caransebeș care le-a propus jucătorilor să aranjeze un meci pentru pariuri), cu pedepse cumulate de 16 ani de suspendare și 250.000 de euro reprezentând sancțiuni financiare. Acestea au fost, de altfel, primele sancțiuni date în istoria fotbalului românesc. În prezent, pe rolul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF există încă un dosar înaintat de Departamentul de Integritate. Cât despre dosarele aflate în lucru, aceste informații sunt, la momentul acesta, confidențiale.
Cazul Buzău: Poți să afirmi cu mâna pe inimă că acei jucători de la Gloria Buzău au aranjat meciuri pentru pariuri?
Rolul Departamentului de Integritate este să se asigure că, în momentul în care un dosar este înaintat către Comisia de Disciplină și Etică a FRF, acesta conține toate informațiile relevante pentru speța în cauză. Mai departe, probele sunt analizate sau completate, după caz, de către comisia sau comisiile abilitate. Consider că deciziile celor două comisii – cea de Disiciplină și cea de Recurs - în cazul Gloria Buzău sunt clare și nu lasă loc de interpretări.
Vorbeai anul trecut de 48 de meciuri cu indicii că au fost trucate pentru pariuri. Doar Gloria Buzău a aranjat aceste meciuri sau mai sunt si alte echipe implicate?
În "Dosarul Gloria Buzău" au fost cercetate 10 meciuri suspecte de a fi trucate. Există, așa cum am menționat anterior, și alte dosare privind meciuri disputate în urmă cu doi-trei ani, pe care sperăm să le înaintăm cât de curând comisiilor abilitate ale FRF.
Bănuiesc că ai discutat și discuți cu mulți jucători. Sunt fotbaliștii români dependenți de pariuri?
Problema sportivilor care pariază este una globală și, din păcate, țara noastră nu face excepție de la această situație. Consider însă că este mult spus că există o dependență a fotbalistului român în acest sens, dar, cu siguranță, pot afirma că fenomenul nu este unul izolat.
Există un program al departamentului condus de tine sau al FRF care să ajute fotbaliștii sau antrenorii dependenți de pariuri?
Știm de existența unor astfel de programe la scară națională, adresate pariorilor obișnuiți care se confruntă cu problema adicției de jocurile de noroc sau de pariuri sportive. În acest moment, studiem posibilitatea de a încheia o colaborare cu un astfel de program pentru a veni în sprijinul fotbaliștilor care se confruntă sau care s-ar putea confrunta cu o astfel de problemă.
Florin Prunea la Digisport matinal: "Dacă s-ar da drumul la un dosar adevărat cu cei din lumea fotbalului care joacă la pariuri, probabil că fotbalul de la noi s-ar închide. Nici nu vă vine să credeţi cât de mulţi joacă la pariuri. Am auzit lucruri incredibile, de pariuri pe cartonaşe galbene în minutul cutare, cu cote extraordinare, şi multe altele. Normal că ăia care se ţin de astfel de scheme se duc la echipe unde jucătorii nu şi-au primit salariile de mai multe luni şi sunt nemulţumiri mari".
Cum comentezi declarațiile lui Prunea? O afirmație de genul acesta este un motiv de deschidere a unui dosar de către Departamentul de Integritate?
Departamentul de Integritate s-a autosesizat în majoritatea spețelor investigate, dar un rol important revine și persoanelor implicate în fotbal, care trebuie să înțeleagă necesitatea unei colaborări cu FRF pe această zonă. Prin urmare, dacă o persoană - cu atât mai mult un membru al Comitetului Executiv, care, cu siguranță, cunoaște foarte bine regulamentele FRF - are cunoștință de încălcări ale Regulamentului Disciplinar al FRF, mă aștept să le și semnaleze corespunzător. Acest îndemn este adresat tuturor celor implicați în fotbal care dețin astfel de informații. Aceste persoane trebuie să înțeleagă că, printr-un astfel de demers, nu fac o favoare Departamentului de Integritate sau FRF, ci îndeplinesc o obligație prevăzută și sancționată în caz de nerespectare de Regulamentul Disciplinar al Federației Române de Fotbal.
Credit foto: prosport.ro
Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate
Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...
Citeste mai multCase de pariuri online legale recomandate
Cazinouri online legale recomandate
Tipsteri ai lunii