1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu cu directorul executiv al Romanian Bookmakers: „Procentul dependenților se încadrează în limite normale”

Interviu cu directorul executiv al Romanian Bookmakers: „Procentul dependenților se încadrează în limite normale”

PariuriX
PariuriX

2016-10-18 10:34:08

image Interviu cu directorul executiv al Romanian Bookmakers: „Procentul dependenților se încadrează în limite normale”

Doru Gheorghiu, directorul executiv al Romanian Bookmakers, ne vorbește despre programul „Joc responsabil”: linie telefonică gratuită pentru cei care au nevoie de ajutor și consiliere gratuită din partea unor psihologi.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

gheorghiu1.jpg

Cum a apărut programul „Joc Responsabil”?

La iniţiativa Romanian Bookmakers și a Romslot, ca organizații de reprezentare a sectoarelor de pariuri tradiționale și, respectiv, slot machines. Împreună, derulăm programul “Joc Responsabil”, care actualmente este cel mai important program de prevenţie şi de tratare a problemelor de joc din România. Recent, alte doua asociații din domeniu, Rombet și AOPJNR, și-au manifestat intenția de a intra în parteneriat cu noi și, de asemenea, și alte entități din industria jocurilor de noroc, printre care și companii, vor fi, anticipez, cooptate în efortul de implementare, astfel că „Joc Responsabil” va deveni în 2017 un program al întregii industrii.

Ce înseamnă, concret, Joc Responsabil, din perpectiva practicantului de jocuri de noroc?

Sunt oferite sesiuni gratuite de consiliere în cele patru cabinete de psihologi de la Bucureşti, Cluj şi Iaşi, posibilitatea autotestării în portalul web sau cea a contactării online a echipei de psihologi online, pe www.jocresponsabil.ro, precum și, cel mai important instrument, o linie telefonică gratuită, 0800 800 099, la care persoanele pentru care jocurile de noroc au devenit o problemă pot obține o primă evaluare din partea unui psiholog şi se pot programa pentru consilierea gratuită la cabinet.

Cum ați mediatizat și promovat programul?

Am derulat foarte multe evenimente orientate atât spre spaţiul social, cum ar fi conferinţe de presă, cât şi spre industrie, cu scopul asigurării conştientizării și diseminării informațiilor despre program. Organizăm frecvent workshop-uri, seminarii şi conferinţe de specialitate adresate companiilor de profil. Apoi, mesajul și reperele privind instrumentele oferite jucătorului de programul „Joc Responsabil” ajung în mod efectiv la practicanţii de jocuri de noroc direct în locaţiile specializate, printr-o serie de materiale oferite acestora. Punctul central este reprezentat de posterul „Joc Responsabil”, care este afişat în acest moment în mii de locaţii din toată ţara, atât la nivelul operatorilor membri Romslot, cât şi al operatorilor de pariuri membri ai Romanian Bookmakers.

Cam câți români joacă la pariuri constant?

Greu de furnizat o cifră, deoarece practicantul de jocuri de noroc nu poate fi definit doar ca practicant de sloturi, de pariuri online sau de offline, ci, de regulă, accesează mai multe tipuri de jocuri de noroc. Conform unui studiu realizat recent de GfK pe incidenţa jocurilor de noroc în România, a fost relevat că 15% dintre români au practicat măcar o dată un joc de noroc, în intervalul august 2015 - august 2016. Reţineţi însă că aici îi regăsim şi pe cei care, de pildă, au cumpărat măcar o dată un bilet la Loto. Nu vorbim deci de împătimiți, de clienți fideli ai jocurilor de noroc, ci de cei care au luat măcar o dată contact în ultimul an cu acest tip de divertisment. De asemenea, reţineţi că anul 2016 a fost un an cu un important eveniment sportiv, Campionatul European de fotbal, care atrage, de regulă, pariorii ocazionali, de eveniment, și mărește astfel numărul de clienți ai operatorilor de pariuri.

După datele pe care le aveți, care este tendința în depedența de gambling în România?

De-a lungul ultimilor ani, s-a tot încercat acreditarea ideii că jocurile de noroc ameninţă să destructureze societatea. Studiul GfK despre care menţionam mai devreme a elucidat însă şi această dezbatere: 0,6% dintre românii de peste 18 ani au depăşit linia diverstismentului, respectiv joacă mai mult decât ar trebui sau îşi permit. Confruntând acest procent cu studii realizate la nivel european, observăm că procentul celor care au depășit linia divertismentului în România se încadrează în marja europeană, precizată la 0,5 - 2 % persoane din populația +18 ani. Ce ne spun, deci, aceste cifre? Că problema există și că trebuie să ne adresăm ei în mod real, dar că nu reprezintă flagelul social adesea invocat. Atenţie: cei 0,6% români care manifestă probleme cu jocurile de noroc nu sunt “dependenţi”, ci jucători care au trecut linia distracţiei, respectiv sunt pe un drum periculos, la care pot renunţa încă fără ajutor. Procentul dependenţilor este chiar mai mic în populaţia +18. Cei dependenţi sunt cei deja patologici, care au nevoie de consiliere imediată, pe care o pot obţine apelând la linia telefonică gratuită 0800 800 099.

gheorghiu2.jpg

Care este numărul aproximativ al celor care joacă online?

Cum spuneam, pasionatul de jocuri de noroc nu poate fi definit ca fiind numai parior de online sau jocuri tradiționale, în agenție. Acesta, de regulă, are şi conturi online, în timp ce joacă şi în agenţie. Nu cred că se poate stabili o linie între cele două modalităţi de joc. De asemenea, mulţi jucători au conturi pe mai multe platforme de online, nu doar pe una singură, în demersul de a identifica unde se oferă cota cea mai bună pe ceea ce vrea să parieze. Este vorba, in definitiv, de aceeași pasiune pentru care există mai multe căi de a-i da curs.

Unde este jocul mai periculos, în online sau în agenție?

Este atestat că a juca în online te aduce mai repede în zona comportamentului adictiv. Există studii care confirmă acest lucru. Demersul de a juca online generează o tentaţie mai mare din partea practicantului spre a miza mai mult și cu frecvență mai mare a actului de a paria. În momentul în care un pariu n-a fost câştigător, decizia pariorului de a încerca să recupereze suma pierdută survine mai rapid în jocul online. Tentaţia mai mare pe care o produce online-ul este dată şi de confortul adus, respectiv a te regăsi acasă sau oriunde, având la dispoziție un laptop, o tabletă sau un telefon. Pentru a paria într-o agenție, jucătorul trebuie să facă totuși un efort, respectiv să plece de acasă, să stea la rând, să scoată bani din portofel. Este foarte important la nivel psihologic, de altfel, contactul cu banii. Mai precis, într-o agenţie simţi efectiv bancnotele în mână, deci există o şansă ca în acel moment pariorul să reziste tentației sau să parieze o sumă mai mică. În online, însă, această barieră este înlăturată. Acolo, jucătorul este singur, cu sine şi cu contul său, astfel încât tentaţia de a aduce o sumă exagerată în joc şi a-și destabiliza astfel echilibrul financiar este mai mare

Ce proiecte similare aveți în plan?

Romanian Bookmakers se adresează cu multiple acțiuni diverselor zone ale activității de organizare și exploatare a pariurilor tradiționale. Spre exemplu, am derulat o campanie de conștientizare alături de FRF şi AFAN, campanie efectuată la nivelul celor care încep fotbalul, respectiv copii şi juniori. Acestora le-au fost susţinute comunicări în care le-au fost expuse cazuri concrete de sportivi a căror carieră a fost afectată iremediabil de flagelul trucării de evenimente sportive, spre a înțelege la dimensiunile reale acest pericol cu care se pot confrunta la un moment dat, mai târziu, în cariera de sportivi profesioniști. Pe de altă parte, ne adresăm în mod real sportului de masă, susţinând una dintre marile competiţii de minifotbal din România, Victory Cup. Demersul este unul de pură responsabilitate socială, venit din intenția de a stimula sportul de masă. O astfel de competiţie care nu va ajunge niciodată în vreo ofertă de pariuri... Ce intenţionăm pe viitor este să ne adresăm mai mult minorilor în legătură cu a asigura o raportare corectă și sănătoasă a acestora la jocurile de noroc, ca viitori membri ai societății.

Care ar fi previziunile pentru piața pariurilor offline pentru următorii 5 ani?

Dezvoltarea sectorului de jocuri de noroc online va continua, astfel că așteptăm să se manifeste o tendinţă de migrare a jucătorilor din zona de pariuri tradiţionale spre online. Acest fenomen se produce deja, astfel că marile companii de pariuri tradiţionale prevăd o scădere a volumului afacerilor cu pariuri tradiționale în următorii ani. Acesta a fost şi unul din principalele argumente care i-au determinat pe marii operatorii de pariuri tradiţionale să înceapă şi afaceri în zona de online. Majoritatea au dezvoltat platforme de jocuri online. Deocamdată, platformele lor nu se pot compara ca număr de clienţi cu platformele online ale marilor actori din acest sector, însă este de aşteptat ca aceste noi platforme să se dezvolte şi, la un moment dat, nu ştiu dacă pe un orizont de timp reprezentat de următorii cinci ani, să constatăm că brandurile de pariuri tradiționale au devenit branduri de jocuri online.

Ce mesaj aveți pentru comunitatea pariorilor din România?

Ne–ar bucura ca pariorii să înţeleagă că această activitate reprezintă un divertisment oferit societății contemporane într-o paletă de mijloace de distracţie. Ce doresc să se reţină este că profilul clientului ideal al operatorilor este acela al persoanei care vine să se distreze şi apoi conştientizează că este important să nu-şi afecteze echilibrul personal şi financiar. Rezumând în puține cuvinte ceea ce presupune a juca responsabil ca principiu, mesajul meu este: Distrează-te pariind și pariază întotdeauna sumele pe care îți poți permite să le pierzi!

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Sunt content manager-ul site-ului PariuriX.com, dar și cel mai vechi membru al echipei de specialiști PariuriX, având peste 10 ani de experiență în domeniul jocurilor de noroc. De-a lungul timpului am contribuit în special la adăugarea de tutoriale și articole utile pentru pariori, pentru a îi învăța pe aceștia să joace responsabil la pariuri sportive, și pentru a își putea gestiona corect bankrol ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+123.76
Câștigate
59
Pierdute
30
2
Curry
+95.24
Câștigate
13
Pierdute
12
3
Gabriel Morariu
+58.98
Câștigate
24
Pierdute
11

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX