1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu Cristian Mihală, specialistul Pariurix pe poker: Câți oameni au reușit să câștige milionul de dolari. Românii care au încasat peste 100.000. Cum devii jucător profesionist

Interviu Cristian Mihală, specialistul Pariurix pe poker: Câți oameni au reușit să câștige milionul de dolari. Românii care au încasat peste 100.000. Cum devii jucător profesionist

Caramavrov
Caramavrov

2018-10-23 20:03:32

image Interviu Cristian Mihală, specialistul Pariurix pe poker: Câți oameni au reușit să câștige milionul de dolari. Românii care au încasat peste 100.000. Cum devii jucător profesionist

Cristian Mihală (34 de ani) este specialistul Pariurix pe poker. Articolele lui le puteți citi pe site-ul nostru, în secțiunea dedicată acestui joc. A jucat mult poker în studenție, iar apoi a citit foarte mult despre acest fenomen. Știe tot ce mișcă în domeniu, așa că veți avea multe de învățat dacă veți rula interviul ce urmează.

În cât timp se "formează" fața de poker?

În poker expresivitatea feței poate fi generatoare de tells-uri, adică de informații prețioase pe care le transmiți, fără să vrei, celorlalți. Dar nu doar mimica este importantă, ci întreaga postură, întreaga ținută. Jucătorii cu experiență sunt capabili să "stoarcă" informații de la cineva, inclusiv în funcție de cât de repede ia acel cineva o decizie. Tells-urile sunt importante, pentru că vin în sprijinul tău astfel încât să identifici cât mai corect gama de mâini a celuilalt. Prin observație atentă, ajungi să ştii cum s-a comportat un adversar atunci când a încercat un bluff sau când a avut o mână monstru. Sunt informații prețioase care vin să îți susțină multe din deciziile la limită pe care le iei. O chestiune interesantă în privința "feței de poker" e reprezentată de reverse tells-uri. Adică de momentele în care te comporți voit într-un anume fel, astfel încât să transmiți o informație falsă.

Poți să exemplifici?

Sigur! Se spune că o decizie rapidă de call după un raise al adversarului indică de multe ori un draw. Eu voi proceda aşa, cu o decizie rapidă, chiar dacă nu am acel draw, ci o mână puternică. Dacă se completează, voi putea să îl reprezint, chiar dacă dețin altceva. Dacă nu, oponentul va crede că blufez şi mă va plăti de multe ori cu mâna mai slabă. Sunt o mulțime de lucruri pe care poți să le faci la masa de joc pentru a-i transmite cuiva un anume lucru, chiar dacă scopul tău e de a-i întinde o capcană. Aici e complexitatea şi frumusețea jocului, cum vinzi povestea a ceea ce ai sau a ceea ce vrei să reprezinți.

Dar în pokerul online, "fața de poker" nu mai contează, nu?

Păi da, și să nu cădem într-o capcană. Pokerul e mult mai mult decât cititul adversarului. În ultimele două decenii, asistăm la o explozie a pokerului pe internet. Oameni din toate colțurile lumii, care nu se cunosc şi care nu interacționează în mod direct. În acest context, "fața de poker" contează mai puțin, deşi există şi în pokerul online o serie de informații pe care le poți afla despre adversar din comportamentul său. Mă refer aici la viteza deciziilor, la valoarea beturilor făcute sau la lucruri mai evidente, cum ar fi limbajul folosit în camera de chat. Per total, însă, tells-urile date online de jucători sunt limitate. Dar asta nu îi face jucători mai slabi, dimpotrivă. La mesele live nu mai sunt nici pe departe aceleaşi fețe, cum spunea o reclamă, acum un deceniu. Sunt mii de jucători buni şi foarte buni, mulți fără o "față de poker", dar care au rezultate excelente. Asta pentru că înlocuiesc read-urile clasice făcute de veterani cu alte atuuri: matematica sau agresivitatea. Ca să revin la un răspuns ceva mai clar pentru întrebarea ta: postura, mimica şi controlul corpului, într-o singură sintagmă "fața de poker" se creează în ani. E nevoie să înțelegi bine jocul, să ştii ce percep ceilalți şi să te comporți în consecință: să le transmiți exact ceea ce vrei tu sau să nu le transmiți nimic, să nu te poată citi sub nicio formă. E un fenomen complex, pe care foarte puțini ajung să îl stăpânească pe deplin.

Cum pot fi depistați trișorii?

Din fericire, existența unui dealer diminuează posibilitatea cuiva de a trișa. Dar unde apar bani, mereu vor exista și oameni interesați să păcălească sau să beneficieze de avantaje necuvenite. Administratorii camerelor de poker, dar și cei din cazinouri fac eforturi susţinute să îi depisteze pe cei care vor să păcălească, prin diferite metode, astfel că în acest moment lucrurile par destul de safe.

Și totuși, ce încearcă trișorii?

Trișarea în poker poartă deseori și denumirea de collusion. Cel mai comun şiretlic şi, probabil cel mai periculos pentru terţi, a fost reprezentat de munca în echipă. Concret, doi jucători aflaţi în cârdăşie intrau de obicei la o masă de cash şi îşi "vindeau" informaţii prin intermediul reţelelor de socializare (messenger, Facebook sau skype). Ei aveau astfel acces la informaţii suplimentare despre alte două cărţi aflate în joc decât ale lor şi se puteau proteja altfel. În plus, nu de puţine ori ei, lucrând în echipă, căutau să ridice considerabil potul, fie pentru a-l curăţa pe un al treilea, în măsura în care unul dintre ei prindea o mână foarte bună, fie pentru a-l forţa pe un al treilea să foldeze, considerând că cei doi oponenţi trebuie să aibă cărţi premium (sau să fi "lovit un monstru") din moment ce investesc atât.  

Și cum pot fi depistați?

Acest lucru în echipă a fost pentru o perioadă de timp o adevărată problemă, pentru că cei din spatele camerelor de poker nu aveau suficiente probe pentru a-i acuza pe trişori, care de multe ori erau şi greu de identificat. În timp, aceşti trişori au devenit destul de uşor de depistat. Site-urile de poker online deţin acum o bază de date, foarte bine pusă la punct, cu istoricul mâinilor fiecărui jucător, astfel că e foarte uşor să stabileşti - printr-un program - când şi cum renunţă un jucător la o mână. În acelaşi timp, există o bază de date foarte elaborată, prin care vezi imediat istoricul comun la mesele de poker ale jucătorilor, astfel că această muncă în echipă a fost aproape total abandonată, pentru că cei mai mulţi dintre trişori ştiu că se pot trezi foarte uşor cu un cont suspendat. 

Spune-ne câteva trucuri ale unui jucător profesionist.

Dacă te referi la trucuri cu fisele, atunci trebuie spus că cei mai mulți dintre jucătorii cu experiență deprind o dexteritate excelentă în a le manevra. Din exterior, ei par adevărați magicieni, însă e vorba doar de exercițiu. Când petreci ore întregi zilnic cu un stack în față, îți vin idei și începi să le pui în aplicare, devii creativ. "Jocul" cu fisele îți permite să te relaxezi, să te concentrezi spre ceea ce contează cu adevărat la masa de joc. 

Altfel de trucuri...

Însă, dincolo de aceste mici giumbușlucuri pe care le poți face cu jetoanele avute, există o serie de trucuri pe care le folosești spre a-ți canaliza energia în direcția dorită. Unii ascultă muzică, pentru a rămâne în zona de confort, alții sunt extrem de empatici, pentru a intra pe "sub pielea" celorlalți și a-i manipula. Fiecare dintre jucătorii cu experiență are un set propriu de trucuri, folosit pentru a rămâne cât mai conectat la joc. Pentru că pokerul e o disciplină în care ai nevoie să aduni mereu informații noi despre ceilalți și despre stilul lor. Chiar dacă nu ești implicat în mâini, e absolut necesar să știi tot ce se întâmplă la masa de joc, pentru a lua cele mai bune decizii în momentele cheie. Iar aceste trucuri te ajută să îți canalizezi energia spre ceea ce contează, te mențin în starea mentală potrivită.

Câte ore se stă la masă la un concurs?

Există două mari categorii în poker: mesele cash și turneele. La primele, te poți ridica în orice moment și poți pleca acasă cu suma aferentă valorii fiselor. În general, nu trebuie să stai mult la o masă, dacă nu te mai simți confortabil. Pentru că vei începe să greșești, iar asta va avea repercusiuni în bugetul tău. În schimb, în turnee ești obligat să rămâi la mese mult mai mult timp. Există și pauze, în care poți să te relaxezi, să mănânci sau să faci orice activitate îți eliberează mintea, dar trebuie să fii înarmat cu multă răbdare. Pentru că, de multe ori, vei petrece 8-10 ore/zi la respectiva competiție, ceea ce e extrem de solicitant.

Tu cât ai jucat cel mai mult?

În studenție, ajunsesem la un moment dat să joc 16 de ore/zi pe platformele online. Până să înțeleg cât de toxică e o astfel de abordare, a trecut ceva timp. După astfel de sesiuni lungi, nu mai iei deciziile corecte, nu mai ești la fel de atent, jocul tău de tip "A" scade vizibil. În plus, calitatea vieții are de suferit. Există profesioniști care rezistă enorm la masa de poker și în general reușesc să își păstreze concentrarea. Phil Laak (n.r. - foto) - un jucător american de mare valoare, unul dintre favoriții mei - știu că susținea la un moment dat că a jucat aproape patru zile continuu la mese cash. Dar astfel de exemple sunt puține și nu sunt de urmat. Cel mai bine e să evoluezi atât timp cât îți face plăcere și atâta vreme cât simți că dai cel mai bun randament. Acum, în pokerul online, există grinderi care au un singur țel: să facă suma "X" per sesiune. Cu alte cuvinte, ei au un target calculat în câte jetoane fac per oră. Evident, există oscilații, dar pe termen lung, dacă evoluezi la mesele potrivite, raportul bani/oră va deveni destul de constant. Grinderii vizează exact acest profit mic și constant, fără a investi mai mult timp decât e cazul. Asta le permite să fie la 100% pe toată durata sesiunilor, pentru că acestea nu sunt atât de lungi, încât să le afecteze concentrarea.

Sunt mulți sau puțini cei care trăiesc din poker?

În ultimii 20 de ani am asistat la un adevărat boom în poker, milioane de oameni de pe toate meridianele fiind la câteva clickuri distanță de o competiție. Sunt mulți care trăiesc bine din poker, însă, raportat la numărul total de jucători, procentul e mic. E ca în orice sport, dacă vrei: în spatele unei vedete stau zeci sau sute de alte persoane care nu au reușit. La începutul deceniului trecut era mult mai ușor să te susții din poker, pentru că nivelul nu era atât de ridicat. La mizele mici, cel puțin, dacă cunoșteai "ABC"-ul și erai extrem de disciplinat, puteai obține un profit mic, dar constant. Treptat, mulți au început să studieze și disciplina a progresat enorm. Astfel, acum e mai dificil să devii un jucător profesionist, pentru că avem de-a face cu un field mult mai puternic. E din ce în ce mai greu să pătrunzi, pentru că valoarea adversarilor a crescut.

Ce calități principale ar trebui să ai ca să devii un jucător profesionist?

Disciplina este calitatea de bază. Fără a respecta planul pe care îl ai, nu vei putea avea succes. E nevoie de multă răbdare, dar și de cunoștințe matematice, pentru a calcula repede dacă se justifică sau nu să participi la un pot sau să dai un call. Această ordine care trebuie să îți guverneze în permanență evoluția se răsfrânge direct asupra bankroll managementului. Adică îți dictează cât să investești și în ce condiții. Managementul băncii are ca principal obiectiv protejarea noastră. Cu alte cuvinte, îţi spune care sunt sumele maxime pe care trebuie să le investeşti în jocul de tip cash sau cel de tip turneu.

Mai contează toate astea dacă ai o zi proastă?

Independent de calităţile pe care le ai, la un moment dat vei avea o zi mai puţin fastă. Sau te vei lovi de bad beat-uri în serie. Având noţiunile de bază despre bankroll management în poker, astfel de episoade nu te vor afecta atât de puternic. Vei continua să îţi păstrezi în bancă în continuare o sumă importantă, astfel încât să revii în forţă în viitorul apropiat. Totul e legat de disciplină, trebuie să fii un tip echilibrat, care evită capcanele apărute la tot pasul.

Alte calități?

Pe lângă disciplină și matematică, ai nevoie de o inteligență care să îți permită să rămâi focusat o perioadă lungă. Spuneam și mai sus despre cât de important e să îți eliberezi mintea de orice altceva și să te concentrezi la maximum pe acțiunea de la masă. Chiar dacă tu nu participi la poturi, vei obține date vitale despre jocul celorlalți, astfel că vei avea o serie de informații în plus, în momentele de cumpănă. Nu în ultimul rând, agresivitatea este cheia pentru cineva care vrea să devină jucător profesionist. Trebuie să știi să preiei inițiativa și să pui presiune pe adversari. Mulți dintre noi se uită la "Rounders" sau la competiții pe net, unde sunt prezentate întâlniri între mâini foarte puternice. Dar acestea reprezintă o mică parte dintr-o sesiune de poker. Cele mai multe poturi se câștigă pre-flop sau după apariția primelor trei cărți comune, astfel că e nevoie să fii extrem de agresiv pentru a câștiga fise fără showdown. Dacă rămâi prea pasiv, așteptând doar cărți premium sau o combinație de nebătut, ești pierdut.

Cât se câștigă în poker? De la cât la cât? 

Cât poți câștiga e strâns legat de bugetul pe care îl ai și de modul în care respecți bankroll managementul. Dacă tu ai 500 de lei/lună destinați pokerului, de exemplu, vei avea acces la competiții cu premii relativ mici. Dar nu ai voie să arzi etapele, dacă vrei să ai succes. Trebuie să vizezi strict turneele sau mesele cash pe care ți le permiți. Totul se face treptat, atunci când nu dispui de un buget foarte mare. Cu siguranță, mulți visează la WSOP Main Event, unde primul loc ia 7-8 milioane de dolari. Dar puțini ajung acolo: la cea mai mare competiție de poker din lume se înscriu 7000-8000 de jucători. Iar în toată lumea sunt milioane de persoane care joacă poker. Cu alte cuvinte, obiectivele tale trebuie să se regăsească în banca avută. Doar pas cu pas vei putea să progresezi și să ai acces la premii din ce în ce mai mari.

Care sunt cele mai câștiguri din poker?

Aici e altă discuție. Pentru că poți obține niște sume impresionante, dar foarte ușor le și poți pierde. La finalul deceniului trecut și începutul deceniul acesta, au fost câteva sesiuni memorabile, online. Viktor Bloom, cunoscut pe net drept "Isildur1", e cel mai bun exemplu. Extrem de tânăr și cu o agresivitate ieșită din comun, el a ars etapele și a ajuns între rechini. Capacitatea de a pune presiune pe adversari l-a făcut să aibă la un moment dat în bancă, exclusiv din pokerul online, aproape 6 milioane de dolari. Profit, pentru că plecase la drum cu ceva mai mult de 2000 de dolari. Băiatul ajunsese în scurt timp să joace la blinduri de $500/$1000, ceva de neimaginat. Se ajungea curent la câte o mână de 400.000-500.000 de dolari. Cred că totul se întâmpla prin 2009. Ce a făcut omul nostru în următoarea jumătate de an? A pierdut tot: Brian Hastings, Tom Dwan, Phil Ivey sau Patrick Antonius l-au curățat în doar câteva luni. Doar Brian Hastings a reușit, în cea mai mare sesiune din istoria pokerului, să îi ia 4 milioane de dolari. 

Și câștiguri all-time?

Există aproximativ 2000 de oameni care au reușit, de-a lungul timpului, să treacă granița milionului de dolari din poker. Asta în condițiile în care sunt milioane de jucători. Cel mai de succes jucător a devenit de curând Justin Bonomo, care a avut un 2018 de excepție. În întreaga lui carieră, a adunat peste 43 de milioane de dolari. Între primii 50 jucători de succes, cei mai mulți sunt americani, și toți au acumulat peste 10 milioane de dolari, în toată cariera. Jamie Gold va rămâne probabil în istorie drept jucătorul care a încasat cei mai mulți bani la WSOP Main Event. El a câștigat prestigiosul turneu în 2006, când la start au fost 8773 de oameni (record greu de egalat, având în vedere că trendul e unul descendent). Pentru performanța sa, Gold a fost răsplătit cu un cec de 12 milioane de dolari.

Ce îi recomanzi cuiva care visează să trăiască din poker?

Trebuie să știe de la început că e un drum extrem de lung, care cere multe sacrificii. Pasionații de poker visează să se plimbe prin toată lumea și să câștige bani din disciplina pe care o iubesc atât de mult. Dar în spatele unei povești de succes în poker e o muncă titanică. Sfatul meu pentru cineva care cochetează cu ideea de a îmbrățișa o carieră profesionistă e să fie înarmat cu foarte multă răbdare și să înțeleagă că e nevoie să studieze enorm. Pokerul e o disciplină în care înveți permanent, nu există cineva care să spună "știu destul". Dar, dincolo de disciplină și de disponibilitatea de a asimila continuu lucruri noi, e esențial să faci totul pas cu pas. Nu trebuie să încerci să arzi etapele și să visezi că te poți îmbogăți peste noapte. E un drum lung, plin de suișuri și coborâșuri, iar tu trebuie să rămâi cu picioarele pe pământ, ancorat în realitate. Cu pași mărunți, dar siguri, poți evolua spre momentul în care te poți susține exclusiv din poker. Dar asta necesită mult timp și o implicare 100%. Cel mai înțelept pentru cineva care vrea să facă pasul spre lumea pokerului profesionist e să testeze pentru o periodă. Cu alte cuvinte, înainte de a renunța la job sau la o carieră, ia-ți o perioadă de probă: trebuie să fii convins în totalitate că poți face față la o asemenea trecere și că noua viață ți se potrivește. 

Am auzit de Negreanu (n.r. - foto). Ce alți români mai sunt în top și cât câștigă anual?

E greu de cuantificat cât câștigă anual un jucător de poker. Și Negreanu, care e pe locul doi all-time în privința câștigurilor din poker, cu aproape 40 de milioane strânse, poate să aibă perioade și perioade. Adică într-un an să tragă linie și să vadă că e pe plus cu 300.000 de dolari, pentru ca anul viitor să aibă runuri bune în turneele mari la care participă și să adune 5, 7 sau 10 milioane de dolari. Veniturile sunt strâns conectate și cu cât evoluezi. Toni Județ, de exemplu, unul dintre preferații mei, a jucat tot mai puțin în ultimii ani. Pentru că, odată ajuns la o anumită siguranță financiară, ritmul în care joci e altul, vrei să faci și altceva. E cât se poate de firesc.

Ok, cât au câștigat în carieră...

Da, cel mai corect este să avem în vedere întreaga carieră. Cel puțin asta consider eu, pentru că acolo vezi constanța și modul în care cineva evoluează. Din acest punct de vedere, cel mai de succes jucător român e Alexandru Papazian, care a reușit chiar să câștige un High Roller, la Monte Carlo. În total, el a adunat peste 3 milioane de dolari din poker. Mihai Manole, Ionel Anton, Vlad Darie, Dan Murariu și Florian Duță sunt ceilalți români care au trecut de bariera milionului de dolari din poker. Aproximativ 100 de români au câștigat, de-a lungul carierei, peste 100.000 de dolari din această disciplină.

Ce trebuie să facă un novice care vrea să se apuce în acest moment de poker? Ce buget trebuie să aibă? Cum poate urca în topuri? În cât timp și cum poate ajunge la turnee mari?

Dacă ești novice, ai nevoie de o perioadă de câteva luni în care să înțelegi ABC-ul pokerului. De la importanța poziției, la selecția mâinilor de start, la momentele în care trebuie să îți manifești agresivitatea sau la modul în care trebuie să evoluezi în funcție de tipologia adversarilor întâlniți.

Ce e esențial pe toată durata evoluției unui jucător e să respecte cu sfințenie bankroll managementul, să nu se întindă mai mult decât îi dictează banca. În paralel, e nevoie de un studiu aprofundat, sunt zeci de cărți traduse în română și mii de cărți disponibile în engleză pe care le poți consulta pentru a te dezvolta în direcția dorită, în poker. Punând cărămidă peste cărămidă și înțelegând cât mai mult din secretele acestei discipline, poți deveni un jucător de succes. Dar asta doar în timp, nu există o formulă magică menită să te îmbogățească peste noapte, independent de calitățile pe care le ai. E un proces de durată, probabil că vorbim de niște ani în care, în paralel cu îmbunătățirea jocului, vei avea acces la turnee din ce în ce mai mari.

Bănuiesc că sunt și excepții...

Există și excepții, sigur, iar aici un exemplu perfect e regizorul Dan Chișu. Am urmărit acum vreo doi ani un interviu cu el și m-a impresionat cât de repede a  putut să asimileze. A început să joace poker acum aproximativ șase ani, neavând o bază extrem de solidă. A fost, în schimb, un adevărat burete și a devenit în doar doi-trei ani unul dintre cei mai de succes jucători români. Probabil că, dacă nu ar fi avut alte proiecte și s-ar fi dedicat total pokerului, rezultatele sale ar fi fost fantastice. Totuși, l-aș încadra la capitolul excepții, în general e nevoie de o perioadă îndelungată în care să te dezvolți ca jucător profesionist de poker.

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult
Oferte Crăciun Zilnice

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Boogie-Alexandru-Ștefan
+51.98
Câștigate
8
Pierdute
15
2
Constantin Dinu
+44.26
Câștigate
16
Pierdute
19
3
Dan Ștefanescu
+43.52
Câștigate
13
Pierdute
4