1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Interviu Cristian Gheorghe: „Casele de pariuri urmăresc să apară la toate meciurile din Liga 1”

Interviu Cristian Gheorghe: „Casele de pariuri urmăresc să apară la toate meciurile din Liga 1”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-10 12:22:10

image Interviu Cristian Gheorghe: „Casele de pariuri urmăresc să apară la toate meciurile din Liga 1”

Dragoș Cristian Gheorghe (35 de ani) este Country Sales Manager la Sport Evolution Grup (SEG), principala agenție de marketing sportiv din România, firmă care se ocupă cu plasarea publicității pe stadioane, implicit pentru casele de pariuri. Am vorbit cu Cristi despre piața de publicitate din România pentru agențiile de pariuri.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Piața de publicitate pentru agențiile de pariuri a crescut substanțial în ultimul timp, cel puțin așa se vede la tv și pe site-uri. Ne poți spune cam cu cât a crescut în ultimul an?

Piața de publicitate pentru agențiile de pariuri a crescut considerabil odată cu schimbarea legislației din această industrie și cu facilitarea caselor care activează doar online. Nu am făcut o astfel de analiză, pentru că ea implică și factori externi, însă ONJN ar trebui sa aibă date. Cu certitudine, creșterea a fost de cel puțin 20 de ori, deoarece anterior aveam câteva case de pariuri offline, care comunicau cu bugete ce la această oră par infime, însă conta enorm de mult piața și contextul concurențial.

Ce meciuri își doresc agențiile de pariuri dintre cele transmise la tv? Din ce campionate? Vor Liga 1 în special?

Casele de pariuri urmăresc să apară cam în toate meciurile de fotbal din România, cu condiția să aibă un cost de expunere echilibrat, în special Liga 1. Sunt urmărite și alte campionate mai puternice, însă reglementările legale și prețurile prohibitive nu creează contextul prin care să comunice pentru piața din România (Premier League, LaLiga).

Fiind atât de multe case de pariuri care doresc să se promoveze, a crescut valoarea minutului de publicitate? Dacă da, de la cât la cât? Mai poate crește în continuare?

Valoarea minutului de publicitate pe zona de sport nu a crescut, însă a crescut acoperirea spațiului în „prime time”, fiecare stație are propria politică de vânzare. Dupa mișcările de la finalul anului trecut, când Protv și Antena 1 au mărit prețurile, în mod normal ar urma ca și celelalte stații să o facă, dar regula nu se respectă și nu are o bază. Un lucru este sigur, canalele de sport care difuzează Liga 1 în acest moment au un grad de ocupare al spațiului de peste 90% în „prime time”. Prețurile cresc după o perioadă mare de acoperire 100%, este legea cererii și ofertei. În zona de stadioane, prețurile la publicitate nu au crescut.

„Toată lumea vrea meciuri în prime time la Protv și Antena 1”

Până unde vezi să se dezvolte piața de publicitate tv și online din România? Ce estimări sunt?

Legea lui Paretto se respectă și în România pe piața de publicitate. Ca să traduc, 20% din jucători atrag 80% din bugete. Pe TV, avem de departe Protv și Antena 1, iar la umbra acestora celelalte posturi din trust sunt incluse în pachete, iar pe online - știm cu toții de Facebook și Google. Din nefericire, în România, piața de publicitate nu a investit în conținut și avem multe slăbiciuni pe acest lanț, care au condus la un public atipic. Sportul nu este avantajat de actuala structură a pieții de publicitate, este difuzat pe canale de nișă, iar piața plătește relativ puțin pentru acest tip de canal. Toată lumea își dorește „prime time” la Protv sau la Antena 1, chiar dacă sunt costuri de 6 sau 8 ori mai mari pe fiecare punct de audiență.

Sunt case de pariuri care nu și-au atins potențialul maxim în ceea ce privește publicitatea?

Termenul de potențial maxim nu cred că are o bază. În general, vorbim despre bugete și indicatori de performanță (creșterea numărului de jucători, cifra de afaceri, profit, descărcări ale aplicației mobile). Fiecare casă de pariuri are propria strategie, bugetele după schimbarea legii pariurilor au fost considerabile și se pare că s-au stabilizat după lansarea fiecărui brand pe zona de online.

SEG se ocupă cu plasarea reclamelor pe stadioane. Poți să ne spui mecanismul? Se licitează?

SEG a pozitionat reclamele pe stadioane foarte aproape de reclama clasică de la televizor, deoarece, în implicarea brandurilor în sport, inclusiv într-un pachet de sponsorship, acoperirea TV este între 60% si 80% în evaluarea sa. Principalul argument este legat de costuri (meciurile sunt transmise simultan pe trei canale, redifuzate, avem partea de online), de public (80% barbati) și, nu în ultimul rând, de faptul că există o construcție sănătoasă de brand, atunci când te asociezi cu evenimentele sportive sau culturale. Nu se licitează, chiar dacă am avut foarte multe evenimente sold out, nu am mers pe un astfel de sistem, ne-am apropiat de ceea ce înseamnă piața TV din România.

Steaua și Dinamo, 500.000 de euro împreună din reclamele pe stadion

Pe stadioane, care e cel mai bun loc pentru o reclamă?

Fiecare spațiu de publicitate de pe un stadion are gradul său de eficiență. Dacă vrei să te vezi pe TV live, trebuie să fii pe Videoled. Dacă vrei să comunici în zona de reluări și analize după meci, trebuie să fii pe poziții fixe în zona porților. Aceleași date se aplică și pentru online. Pe sistemele fixe, poți să faci doar brand awarness, iar în cazul ledului avem un mesaj mult mai complex, dar nu mai mult de un slogan, promoție sau unique selling proposition. La nivel local, se poate comunica mult mai clar și detaliat pe produs. La nivel extern, se comunică doar brand awarness. Echipamentul de joc este extrem de eficient pentru comunicarea cu suporterii și legarea comunității de valorile brandului, dar are un impact mai scăzut la nivel de TV. Brandingul din stadion creează un spațiu perfect de comunicare cu publicul din stadion de la fiecare eveniment.

Cât fac Dinamo și Steaua din reclamele la pariuri de pe stadioanele proprii?

Cam 500.000 de euro împreună pe an, aici incluzând și parteneriatele pe club (apariții pe echipamentele de joc, pe bilete).

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Dan.Oancia
0
Câștigate
0
Pierdute
0

ABONEAZĂ-TE PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE LA PARIURIX