1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Florin Motroc, despre viața în Kuweit: „Fotbaliștii au serviciu, e greu să-i motivezi. Și aici se joacă la pariuri, câțiva arbitri au fost anchetați”

Florin Motroc, despre viața în Kuweit: „Fotbaliștii au serviciu, e greu să-i motivezi. Și aici se joacă la pariuri, câțiva arbitri au fost anchetați”

Caramavrov
Caramavrov

2017-05-24 20:16:45

image Florin Motroc, despre viața în Kuweit: „Fotbaliștii au serviciu, e greu să-i motivezi. Și aici se joacă la pariuri, câțiva arbitri au fost anchetați”

Florin Motroc (49 de ani) antrenează de 16 ani în țările arabe, cu mici pauze, când a revenit în România, dar e recunoscut mai mult pentru activitatea din zona Golfului. Din 2015, e la Kazma SC, în Kuweit, iar în interviul ce urmează ne povestește despre viața de antrenor într-o cultură cu totul diferită de a noastră.

Deschide cont și joacă acum la pariuri sportive cu un super bonus de bun venit!

Cum e viața în Kuweit?

Ca și în celelalte țări unde am antrenat, viața e normală, timpul meu e plin cu... fotbal! Atunci când faci ceea ce-ți place, cu multă pasiune și, mai ales, când ai și rezultate, totul e ok.

De când lucrezi în țările arabe?

Din 2001/2002, când am venit ca secund al domnului Sichitiu, la Shabab Dubai, pe care am salvat-o de la retrogradare. Am continuat cu un sezon în Kuweit, la Al Jahra, care era în liga a 2-a și pe care am promovat-o în prima ligă, atât ca secund, tot cu domnul Sichitiu, cât și ca jucător! Apoi am rămas antrenor principal pînă la sfârșitul sezonului 2002/2003, la sfârșitul căruia am plecat în Emirate după domnul Sichitiu, având o nouă provocare, promovarea echipei Baniyas SC, obiectiv atins la sfârșitul sezonului 2003/2004 (apropo, Baniyas SC a retrogradat sezonul ăsta după 13 ani). În 2009, am plecat cu domnul Mulțescu în Arabia Saudită, la Taawon (2009/2010), ca secund. Aici am stat 6 luni, Mulțescu fiind demis și eu preluând echipa în prima fază doar pentru un joc rămas în decembrie 2009, contra lui Al Nasr, unde era Zenga antrenor (am făcut 2-2 , Zenga fiind demis după acel joc). După acest egal, conducerea clubului a decis să rămân și să încerc salvarea de la retrogradare, fiind pe penultimul loc, ca și condamnați, însă am avut 5 luni extraordinare și am reușit să termin pe locul 7, performanță incredibilă, ținînd cont de situația echipei (nou promovată și aproape retrogradată cu 5 luni înainte de finish). Acest loc 7 mi-a asigurat un nou contract, pe încă doi ani (2010/2012). În decembrie 2011, am demisionat, contrar voinței celor din conducerea clubului și a suporterilor, însă au fost multe chestiuni făcute fără acordul meu, care m-au adus cu echipa într-o situație asemănătoare cu cea din urmă cu un an, fiind deasupra zonei de retrogradare, și am decis că e mai bine să plec.

Iordania, Bahrain, Iordania

Au, dar ai avut ceva activitate...

Și încă mai am de povestit! În vara 2012/2013, am început aventura în Iordania, unde am preluat echipa Shabab al Ordon din Amman, care nu mai luase nici un trofeu din 2002, având în 2011/2012 un sezon foarte slab! Cu Shabab al Ordon, am câștigat titlul și Supercupa Iordaniei și m-am calificat până în semifinala Cupei Iordaniei, un sezon excelent în condiții cumplite, ultimele 5 luni neplătiți, atât eu, cât și jucătorii. (Am așteptat trei ani să-mi recuperez banii pentru titlu). În vara lui 2013, oferta iordanienilor nu a fost nici măcar la fel ca precedentul contract și am decis să plec în Bahrain. Deci sezonul 2013/2014 mă găsește la o nouă echipă, o nouă experiență într-o nouă țară, la Riffa SC (club condus de nepotul regelui Bahrainului), care venea după două sezoane dezastruoase și care voia sa ia totul de la zero, cam la fel ca-n Iordania! Cu o echipă nouă, cea mai tânără din Bahrain ca medie, am reușit să câștig al 11-lea titlu din istoria clubului, Cupa Federației Bahrainului și am ratat Cupa Regelui, pierzând în semifinale. După acest sezon, din anumite motive, chiar dacă îmi prelungisem contractul pe încă doi ani, în vară m-am văzut nevoit să plec. Am revenit în Iordania, la un nou club, Al Ramtha SC (2014/2015), foarte iubit în această țară, cu foarte mulți suporteri. Din păcate, chiar dacă am stat aproape tot campionatul pe primele două locuri, în luptă mai mereu cu Al Wehdat, echipă care avea să câștige și Cupa, și titlul, am terminat sezonul prost, ultimele două luni fiind de coșmar, cu jucători neplătiți de aproape 5 luni, greu de motivat. Am terminat pe locul 3 și am pierdut în semifinalele Cupei!

Și din nou în Kuweit...

Da, o nouă echipă, Kazma SC (2015/2018), unde a antrenat și Ilie Balaci la un moment dat, cu care am câștigat primul trofeu din istoria clubului, Cupa Federației Kuweitului (2015/2016), cu care am jucat, după 7 ani de la câștigarea Cupei Emirului, finala acestei competiții (2016/2017), pierdută din păcate în fața Al Kuweit SC.

Din România nu ai avut oferte?

Am antrenat o perioadă în România, la Rapid tineret (principal), la Sportul Studențesc (secund), Prefab Modelu (principal), Rapid 2 (principal), Sportul Studențesc din nou, ca metodist analist și apoi principal. A urmat Farul Constanța, unde am fost șeful Centrului de copii și juniori și antrenor la Farul 2. Am mai fost și la Pandurii Tg. Jiu, unde am lucrat alături de Viorel Hizo o perioadă și apoi de Nae Ungureanu. Aici vreau să menționez un aspect deloc de neglijat. Când Hizo a fost demis, domnul Condescu mi-a propus postul de principal, în încercarea de a salva echipa de la retrogradare, însă l-am refuzat, căci îi promisesem domnului Viorel Hizo că, indiferent ce se va întâmpla cu dânsul, eu nu voi prelua echipa după el, lucru neapreciat de el și total greșit din partea mea la acel moment, însă acum e târziu de „dezgropat morții”. Ulterior, a venit Nae Ungureanu și am stat împreună, încercând să salvăm echipa, însă nu am reușit. A mai fost si o discuție de a prelua Botoșani, eram la Sportul secund, domnul Șiman dându-și acordul în prima fază, apoi revenind asupra deciziei. A fost și o discuție în a prelua Rapidul, însă nimic care să-mi dea garanții că va fi ceva bun, prognoze care apoi s-au adeverit.

Cât câștigă un antrenor în Kuweit?

Câștigurile în Kuweit sunt... mulțumitoare!

Mulți jucători muncesc!

Cum e fotbalul acolo? Sunt mai naivi? Mai deconcentrați? Mai poeți?

Din păcate, sunt multe echipe care au jucători care muncesc, ei nefiind profesioniști, doar Qadsia și Kuweit au conducători puternici și pot scoate jucătorii de la serviciu. La ei, poți lucra cât de cât în condiții mai apropiate de performanță, altfel e... amatorism. Fotbalul nu e mai slab! Au fotbaliști foarte buni, cu calități deosebite, însă greu de motivat (având destui bani), greu de dus la antrenamente la pragul de suferință, ca să nu mai zic de depășirea acestui prag, care face diferența în marea performanță! Deci nu e deloc ușor de lucrat cu jucătorii în acestă zonă, trebuie mult tact!

Am înțeles din primele tale răspunsuri că sunt probleme cu banii și în țările arabe...

Da, au fost întârzieri mari și în Arabia Saudită, și în Iordania, și în Bahrain (încă mai am de luat o parte din bonusul pentru câștigarea titlului, deși sunt aproape trei ani de atunci). În general, mi am primit banii până la urmă.

Două titluri, o Supercupă și două Cupe în cinci ani!

Care e cea mai mare performanță obținută în țările arabe?

Am câștigat două titluri naționale, o Supercupă și două Cupe, am pierdut o finală! Toate astea în ultimii 5 ani! Eu cred că e... OK! Tu ce zici? Aș pune ca un titlu și salvarea de la retrogradare cu Taawon din 2010, a fost ceva incredibil ca în 4 luni să ai 6 victorii consecutive (nimeni nu a mai reușit asta în istoria echipei până azi), 4 egaluri si o înfrângere, fără jucători speciali, fără bani, fără niște condiții de pregătire adecvate (baza de antrenament era în reconstrucție, făceam naveta zilnic cam 45 de kilometri la terenul unde ne antrenam). Pentru mine, a fost ca un trofeu salvarea echipei Taawon in acel sezon.

Se joacă la pariuri în Kuwait ? Se vorbește despre așa ceva? Se fac blaturi? A pătruns și acolo Mafia pariurilor?

Acest fenomen al pariurilor nu prea a evitat pe nimeni, deci nici această zonă. Au fost ceva discuții legate de niște jocuri trucate și aici, legate de niște arbitri care ar fi participat la astfel de meciuri, nu am destule informații, dar unii arbitri au fost luați la întrebări de Federația kuweitiană, Mai multe detalii legate de deznodămîntul acestor investigații nu cunosc!

În România, se discută destul de mult, mai ales că au fost cazuri dovedite: Gloria Buzău, Șumudică. Tu cum ai perceput aceste cazuri?

Pe mine unul nu mă pasionează acest aspect, am încercat de vreo două ori acum ceva ani, nu jucam și nu antrenam, și jur că nu le nimeream deloc când am pus bani, mereu le nimeream acasă, când nu erau bani la mijloc! Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a ferit de așa ispită! Restul... nu vreau să comentez. E o vorbă: „Fiecare pasăre pe limba ei piere”.

„FCSB a făcut niște greșeli, plătite prin ratarea titlului”

De ce crezi că a pierdut FCSB titlul, jucând practic de una singură? Ai simți din afară coaliția împotriva lor?

Nu știu dacă a pierdut FCSB titlul, cert e că FCSB a făcut niște greșeli, plătite la sfârșit prin ratarea titlului, însă ce vreau sa spun și să remarc este constanța jocului Viitorului. O echipă imatură ca vârstă, dar atât de matură fotbalistic, reușită 200% a lui Gică, în special pentru felul cum a gestionat presiunea rezultatelor și apoi presiunea poziției din clasament, poziție care, odată cu scurgerea etapelor, îți trimitea tot mai clar semnale că se poate. Și atunci, trebuie să știi să gestionezi aceste momente, prin liniște financiară, prin preluarea presiunii jucătorilor pe umerii tăi ca antrenor, însă, în același timp, prin responsabilizarea acestora și prin conștientizarea faptului că, dacă te pregătești și tratezi serios fiecare joc, poți câștiga titlul!!! Vorba lui Gică: „Nimic nu e întâmplător”! Și vorba domnului Victor Stănculescu: „Restul e istorie”! Și cred că ți-am răspuns și la întrebarea cu conspirația.

Cum ți s-a părut că oltenii au folosit câțiva juniori cu Viitorul? Dar că Săpunaru și-a dat două autogoluri și a făcut un penalty cu această echipă?

Discuția legată de folosirea unor juniori în meciul Viitorului cu Craiova e tot can-can. Legat de Cristi Săpunaru, așa cât îl cunosc, sunt ferm convins că acele autogoluri total aiurea au venit în momentele poate cele mai nepotrivite ale carierei lui, însă niciodată eu nu l-aș bănui pe Cristi de ceva necurat, mai ales că amândoi avem sânge vișiniu prin vene!

„Regulamentele din România creează mereu probleme”

Cum vezi treaba cu TAS-ul? În Kuwait, se merge așa des la TAS?

Nu cred că se poate lua un drept câștigat pe teren unei echipe. Regulamentele noastre, din păcate, mereu creează probleme și o imagine nu tocmai bună în ochii celor din afară, însă până la decizia finală a TAS-ului mai avem puțin suspans. Aici nu se merge la TAS, căci deocamdată Kuwaitul are ceva probleme cu FIFA. Acum 6 luni, în tur, după o etapă în care Al Arabi a bătut Kuweit SC, s-a făcut un raport cum că un jucător de la Arabi ar fi jucat suspendat pentru cumul de cartonașe, astfel că s-a dat meci pierdut celor de la Arabi, punctele ducându-se către Kuweit SC. Al Arabi a făcut recurs și a câștigat! Iar acum câteva zile, înaintea unui meci foarte important pentru titlu, între Kuweit și Qadsia (două puncte avans pentru Kuweit, cu două etape înainte de final), prima a recâștigat punctele, însă în instanța civilă, prin decizie definitivă și irevocabilă! Deci și aici, dacă nu e TAS, e cineva care, dacă e puternic, poate face legea (președintele clubului Kuweit SC e al doilea om în stat.

Știe lumea ceva de fotbalul românesc în Kuweit ? Cum suntem văzuți?

Cum să nu știe? Referindu-ma la antrenori în prima fază, noi, românii, suntem foarte apreciați în Golf. Prin rezultatele domnului Iordănescu, ale lui Balaci, apoi Olăroiu, Ion Marin, iar apoi cred că mă pot pune și eu, datorită celor 5 trofee cucerite. Plus alți antrenori români care au lăsat o impresie bună. Am reușit să avem mai mereu tehnicieni în această zonă! Asta arată că suntem apreciați și respectați! Numai în acest sezon, trei antrenori români au jucat în trei finale importante in campionatele țărilor unde lucrează. Eu in Cupa Emirului, în Kuweit, pierdută din păcate, Dan Petrescu în Cupa Președintelui în Emirate, pierdută și de el, și Cosmin Olăroiu în finala Cupei Ligii din Emirate, câștigată. Rezultatele antrenorilor români din ultimii ani din această zonă au făcut și fac antrenorii români să fie apreciați și căutați! Deci, eu zic că suntem văzuți bine din punct de vedere al antrenorilor. Legat de rezultatele fotbalului românesc, e de vorbit, însă ce cred eu că ne-a scos oarecum a fost participarea României la Euro 2016 și parcursul Astrei în Europa League, căci competițiile internaționale te pun în prim-plan, ele fiind foarte vizionate aici.

Ți s-a propus să faci blaturi? Când erai jucător, ai participat la blaturi în România?

Dă-mi voie să nu răspund la această întrebare sau să îți răspund prin... tăcere!

Descoperă top 5 case de pariuri online recomandate

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult
Oferte Crăciun Zilnice

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Constantin Dinu
+16.15
Câștigate
5
Pierdute
4
2
Alin Buzărin
+6.16
Câștigate
1
Pierdute
0
3
Lavinia Benciu
+6
Câștigate
3
Pierdute
1