Florin Caramavrov, jurnalist de sport, despre blaturi, se...
  1. Home »
  2. Interviuri »
  3. Florin Caramavrov, jurnalist de sport, despre blaturi, secretele pariorilor profesioniști și despre echipa care va domina competiția din România în următorii 5 ani

Florin Caramavrov, jurnalist de sport, despre blaturi, secretele pariorilor profesioniști și despre echipa care va domina competiția din România în următorii 5 ani

Caramavrov
Caramavrov

2019-07-17 17:18:37

image Florin Caramavrov, jurnalist de sport, despre blaturi, secretele pariorilor profesioniști și despre echipa care va domina competiția din România în următorii 5 ani

Fost redactor-șef adjunct la ProSport, Florin Caramavrov (48 de ani) este unul dintre jurnaliștii de sport verticali, cu mii de meciuri văzute și, mai ales, înțelese. Experiența și răbdarea de a analiza în amănunt fiecare meci sunt repere ale ponturilor pe care le furnizează pentru PariuriX.com. Amintirea primilor pași făcuți într-o redacție sportivă, „secretele” pariorilor profesioniști, relația dintre blaturi și pariuri, sau lupta pentru titlu din acest sezon sunt principalele teme ale interviului pe care ni l-a acordat cel care nu a scris nimic despre „idioțenia petrecută la Giurgiu”, între Dan Alexa și Ana Maria Prodan.

Când și de ce te-ai gândit să devii ziarist de sport?

Prima oară, m-am gândit că mi-ar plăcea să fiu crainic radio, pentru că ascultam foarte multe meciuri la radio în perioada comunistă, la televizor erau mai rar. Aveam eu impresia că e o meserie tare mișto, să mergi la meciuri, să spui ce vezi acolo, să strigi „Goooooollll”, bine, nu chiar ca Ilie Dobre, care comenta și în perioada aceea. Îmi plăceau Minoiu, Domozină, Secoșan, Teoharie Coca Cosma... Mă gândeam că ar fi frumos să ajung ca ei, dar nu îmi puneam mari speranțe în visul meu. Nici nu mi-am făcut un scop în sine, deși eram foarte pasionat, decupam articolele din Sportul. Pe timpul Campionatul Mondial din 1982, am făcut un caiet cu toate articolele din Sportul scrise de marii ziariști ai vremii, Eftimie Ionescu, Ioan Chirilă, Laurențiu Dumitrescu... Apoi, s-a întâmplat pur și simplu să ajung într-o redacție, la Fotbal Plus.


Cu amicul Adrian Soare la Radio românia Actualități

Ce ai simțit când ai intrat pentru prima dată în redacție?

Vai de mine, îmi tremurau picioarele, aveau ședință de sumar pentru numărul următor, cu Radu Timofte, redactorul-șef, un om sobru, bărbos și morocănos, cu Răzvan Toma, redactorul-șef adjunct, Vadim Vîjeu, Edi Țone, niște jurnaliști senzaționali... La finalul ședinței, m-a prezentat Răzvan și le-a spus celor de acolo că sunt pasionat de sport și că aș vrea să colaborez, să ajut, mă rog... M-am ridicat în picioare, mi-am spus numele, eram terminat, emoții mari de tot, ca la un examen.

Din punctul tău de vedere, care este principalul plus și care este cel mai mare neajuns ale trecerii presei sportive în online?

Un plus ar fi că oricine își poate spune părerea despre orice, dar asta aș putea-o trece și la minusuri. Totuși, e bine că sunt atâtea păreri, există loc pentru oricine în online. Cine rezistă rezistă, cine nu e citit, nu are audiență, își așteaptă rândul și inspirația.

"Când vom scăpa de oameni ca Ana Maria Prodan, vom avea și un fotbal mai bun și vom fi mai respectați în străinătate"

În ziua în care Simona Halep a câștigat Wimbledonul, cea mai citită stire de pe Internet a fost cea despre pumnul primit de Dan Alexa de la Anamaria Prodan. Ce îți spune ție această statistică?

Normal că am văzut și eu știrea, n-ai cum să n-o vezi. Dar pentru mine astfel de oameni nu există. Sunt acolo pentru că așa sunt vremurile. Când vom scăpa de oameni ca Ana Maria Prodan, vom avea și un fotbal mai bun și vom fi mai respectați în străinătate. Am zâmbit și m-am mirat, deși femeia asta pare în stare de orice, dar pentru mine știrea zilei a rămas câștigarea Wimbledonului de către marea noastră sportivă Simona Halep. Am comentat live pe pagina de facebook Sport.ro, în timpul meciului, am fost în studio la ProX după meci, am comentat pe pagina mea de facebook, apoi am scris a doua zi pe blogul meu. Nu am scris nimic deSPRE idioțenia petrecută la Giurgiu.


În studioul Sport.ro, comentând marea victorie a Simonei Halep la Wimbledon 2019

Majoritatea jurnaliștilor de sport joacă la pariuri. Ne poți spune o poveste cu un coleg/fost coleg care a câștigat mulți bani pe un bilet sau care a ratat o sumă mare din cauza unui singur meci?

Oho, sunt o mulțime de povești de genul ăsta. Știu că fostul nostru coleg Sorin Dumitrescu pierdea mai mereu la un meci, cu gol în ultima secundă sau gol anulat eronat etc. Dar am pățit-O și eu, probabil au pățit-o mulți, dacă nu chiar toți cei care joacă sau au jucat de-a lungul timpului.

"Cine respectă câteva reguli de bază în pariuri poate câștiga pe termen lung"

Care sunt primele trei reguli pe care trebuie să le respecte un parior?

Astea le-am citit și eu, dar nu le respectă mai nimeni sau foarte-foarte puțini: 1. Să îți faci un buget lunar, pe care să nu-l depășești orice s-ar întâmpla; 2. Bugetul de pariuri să nu îți afecteze viața personală, de familie; 3. Să nu pariezi pe un bilet mai mult de 10% din bugetul de pariuri; 4. Să pui doar un meci pe bilet; 5. Să nu pariezi pe sporturile sau campionatele pe care nu le cunoști. Ți-am zis 5 în loc de 3, dar cred că pot să-ți mai zic vreo 5.

Ce crezi că îl împiedică pe un parior bun să devină parior profesionist?

Păi tocmai faptul că nu respectă regulile. Acum, ar trebui să vedem ce înseamnă un parior profesionist. Un om care trăiește din pariuri. Cred că sunt desul de puțini în lumea asta, dar eu am întâlnit unul, îl știi și tu, prietenul nostru Adrian Movileanu, din Canada, care are o rigurozitate ieșită din comun. Și cred că și tipsterul Pariurix Tudor Cosma trăiește din așa ceva. Practic, nu trebuie să ai sentimente, emoții, trebuie să nu fii om, să mă scuze cei doi amici de mai sus. Iar asta este extrem de greu, aproape imposibil pentru o persoană obișnuită, care se lasă pradă sentimentelor și emoțiilor. Dacă joci emoțional, ești pierdut.

"Conducătorii FRF își sabotează propriii sponsori!"

Casele de pariuri sunt principalul sponsor al fotbalului românesc. Cu toate acestea, conducătorii FRF nu sunt de acord că antrenorii de la loturi să dea interviuri pentru site-uri care scriu despre pariuri. De ce încearcă să se detașeze de fenomen?

Asta mi s-a întâmplat mie. După ce am făcut interviuri cu Aurică Țicleanu, Mihai Stoichiță, angajați ai FRF, cei de la Departamentul așa-zis de Comunicare al Federației mi-au refuzat un interviu cu Adrian Mihalcea, secundul lui Contra, pentru Pariurix. Deși Pariurix scrie despre agențiile de pariuri, deși FRF și naționala sunt sponsorizate de agenții de pariuri, deși Adrian Mihalcea fusese de acord să dea interviul. Aici e vorba de răutate, dar și de inconștiență, pentru că agențiile de pariuri care sponsorizează FRF și naționala vor să fie vizibile, să aibă expunere, iar cei de la Federație au ascuns propriii sponsori, în loc să-i aducă în față prin interviuri cu oameni care lucrează pentru FRF. Pot spune că, prin astfel de acțiuni, Federația Română de Fotbal își sabotează propriii sponsori.

"Blaturi au fost și vor mai fi!"

Ar dispărea blaturile din sport dacă ar dispărea pariurile?

Pe naiba! Păi pe vremea lui Ceaușescu nu erau pariuri și tot se făceau blaturi. Pe vremea Cooperativei, erau câte 5-6 blaturi pe etapă, și nu prea se știa de pariuri. Blaturile nu se fac neapărat pentru pariuri, dar se fac și pentru așa ceva, în niciun caz nu ascundem asta. Mafia pariurilor probabil că există, nu știu cât de mult s-a infiltrat în România, poate s-a format o Mafie locală, pe la Liga a doua. O Mafie din sărăcie. Din sărăcia jucătorilor din ligile inferioare.

"Ne trebuie cel puțin 10 ani ca să ne apropiem de fotbalul din Occident"

Care ar fi pașii de urmat pentru a mai avea o echipă în grupele Ligii Campionilor?

Să spun aici vreo mie de pași? Nici cu o mie nu ajungem acolo! Doar să ne bage ăștia de la UEFA, așa cum zicea Hagi, să ne mai dea și nouă niște bani. Deși ne-au dat în anii trecuți, dar banii s-au volatilizat, vezi cazurile Unirea Urziceni și Oțelul Galați, în loc ca o parte din ei să fie reinvestiți în fotbalul nostru. Trebuie să o luăm pas cu pas, de la copii, să-i creștem frumos, și nu cu șpăgi de la părinți bogați, să le inspirăm plăcerea de a juca fotbal. Apoi, trebuie ca autoritățile locale să investească în infrastructură, să avem stadioane, baze sportive bune, în toate localitățile importante, dar și în cele mai mici, pentru că și de acolo pot veni talente. E greu, ca și cum am lua-o de la zero. Probabil e nevoie de peste 10 ani ca să începem să ne apropiem de ce e pe-afară.

Când au introdus cotele antepost pentru câștigătoarea Ligii I în noul sezon, casele de pariuri online au dat-o ca primă favorită pe FCSB. Acum, CFR are cea mai mică cotă. Tu pe cine ai paria?

Cu Becali antrenor, FCSB nu are nicio șansă, ca în ultimele patru campionate, de altfel. Eu zic că Viitorul ar trebui să domine următorii ani în competițiile interne. Vin bani mulți pe Răzvan Marin, pe Tudor Băluță, pe Ianis Hagi. Dacă reușesc și o calificare în grupele Europa League, atunci FCSB și CFR trebuie să se teamă serios.

Interviu realizat de Victor Partan

Salutare! Numele meu e Florin Caramavrov, sunt jurnalist de sport din 1993, am lucrat la Fotbal Plus, Sport XXI, Sportul românesc, Gazeta sporturilor, Prosport. Acum am site-ul meu - SPORTescu.ro. De asemenea, sunt invitat permanent al emisiunilor sportive de la ProArena (fost Sport.ro) de peste 10 ani și am realizat și prezentat pentru Pariurix.com peste 100 de emisiuni cu informații sportive pen ...

Citeste mai mult

Case de pariuri online legale recomandate

Cazinouri online legale recomandate

Tipsteri ai lunii

1
Tudor Cosma
+104.56
Câștigate
47
Pierdute
27
2
Gabriel Morariu
+66.67
Câștigate
23
Pierdute
7
3
Bunea Georgeta Raluca
+66.3
Câștigate
25
Pierdute
13